Home » Archief » Het zijn de Potsierlijke Pseudowetenschap Weken in de kranten!


[04.11.2021]

Het zijn de Potsierlijke Pseudowetenschap Weken in de kranten!

Hannah de Vries


Illustratie: Alberto Vargas

Man, man, man, wat een wetenschap in de kranten van vorige week. De stropoppen van Steije Hofhuis en Niek Pas in de NRC zijn op deze website al besproken, maar ik wil hier nog wat aan toevoegen: mijn grote schok, dat het historici zijn die deze drek hebben geschreven. Als drop-out heb ik namelijk de zwakte dat ik mijn vakgebied soms een beetje ophemel – als ik het niet kon, dan was dat omdat de eisen onmogelijk hoog waren.

Wetenschap à la Hofhuis

Er is slechts één stropop waar ik meer inkt (of html-code) aan wil verspillen. Hofhuis en Pas noemen ‘een recente richtsnoer van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)’ waarin ‘begrippen als waarheidsvinding, objectiviteit en rationaliteit zijn vervangen door de nadruk op “diversiteit”, “inclusie” en “veilige cultuur”’. Dit soort stukken van de KNAW zijn openbaar, dus het verbaast me dat de heren niet iets gretiger zijn in het helpen van hun lezers met het vinden van dit richtsnoer. Zoals iedere eerstejaarsstudent geschiedenis leert: voetnoten plaats je niet om te voldoen aan een formele eis, je plaatst ze om je lezers te helpen.

Het enige recente ‘richtsnoer’ van de KNAW is ‘Academische vrijheid in Nederland. Een begripsanalyse en richtsnoer‘. Gezien de titel denk ik dat dit het stuk is dat de heren bedoelen. En ze hebben gelijk! De begrippen waarheidsvinding, objectiviteit en rationaliteit komen inderdaad niet voor! Ach en wee, de Nederlandse wetenschappen zijn inderdaad gedoemd te vervallen tot postkoloniaal-feministisch macrameeën.

Of wacht, misschien niet: dit beleidsstuk gaat over het waarborgen van academische vrijheid van onderzoekers, docenten en studenten, niet over de kwaliteitseisen die aan de wetenschap worden gesteld. En ja, wonder boven wonder worden vrijheden wel eens vaker bedreigd door gebrek aan “inclusie”, of een “veilige cultuur”.

Het wordt helemaal komisch als in de epiloog op pagina 48 de kwestie van cancel culture wordt genoemd en de vraag wordt gesteld hoe in deze problematiek de academische vrijheid van zowel student als docent beschermd kan worden. Maar ja, de heren willen niet gerustgesteld worden dat er wordt nagedacht over oplossingen voor cancel culture, ze willen slechts meer angst voor die cancel culture.

De vraag is: hebben Steije Hofhuis en Niek Pas dit richtsnoer gelezen en verbergen zij het voor de lezers van hun NRC-stukje, of hebben zij het niet gelezen en blazen zij slechts bubbels van hun ongeïnformeerde paranoia? Of is het slechts, dixit de emeritus rector magnificus van Hofhuis’ universiteit: ‘nogal warrig’?

Wetenschap à la de Volkskrant

Midas Dekkers wil het een keertje lekker biologisch over mensenrassen hebben. Moet toch kunnen? Hier spreekt duidelijk een wijs man, ‘in zijn riante donkerbruine werkkamer, omgeven door duizenden boeken (allemaal gelezen)’. Verraadt de interviewer hier dat hij normaal van heren in donkerbruine werkkamers verwacht dat zij hun boeken niet lezen? De Volkskrant wil blijkbaar spraakmakers en showmannen, en geen wetenschappers. De interviewer eindigt ook met de vraag ‘heeft u nog meer gevoelige thema’s in de la liggen?’: altijd geil voor een lekkere #OPHEF.

Beter geïnformeerde mensen dan ik hebben de onzin die Dekkers uitkraamt al ontkracht. Onder andere op Twitter, en in een later opiniestuk in de Volkskrant.

Ik ben niet zo verfijnd; ik daal wel mee af in de jaren-50-brugklas-biologie die hij probeert te verkopen. Dekkers beweert namelijk een humanitair argument te hebben, en daar ga ik lekker op: het benoemen van genetische verschillen zou nuttig zijn voor het herkennen en bestrijden van zeldzame medische aandoeningen, die bepaalde groepen vaker treffen dan anderen. Hij glijdt echter uit, en opent met: ‘Er zijn verschillende goede redenen de verschillen tussen mensensoorten te benoemen’. Midas, is dit een verwarring tussen de termen ‘soort’ en ‘ras’? Onvoldoende! Toevalligerwijs is deze verwarring ook opgetreden in een recensie in Trouw. Ik vraag me af of dit inderdaad een foutje is van de recensent, of dat Dekkers in zijn boek net zo inconsistent blijkt als in het interview. Ik ga het niet lezen om het uit te zoeken.

Niet alles wat in de Volkskrant staat is dom. Op de opiniepagina’s van dezelfde editie zijn ook historici te vinden, en betere dan Hofhuis en Pas. Angus Mol schrijft een kritisch, maar gevoelig stuk over het computerspel Civilization, en even doorbladeren voorbij de kop van Martin Sommer vindt men een interview met de immer charmante James Kennedy over Nederlandse werkethiek. Deze stukken zijn allebei aanraders, waar ik hier helaas niet meer over kan schrijven want ik moet vals, bijtend en sarcastisch zijn.

Ik begon hierboven met de NRC, maar de warrige misschien-leugens van Hofhuis en Pas stonden daar tenminste in de opiniekatern. En de Twitter-repliek op het interview met Dekkers kwam niet toevallig van de chef wetenschap van de NRC. In de Volkskrant vindt men in het wetenschapskatern een interview van een voormalige tv-recensent met een praatjesmaker van Omroep Max, en worden de goede stukken –en kritiek op de rassenleer- verstopt in Zaterdag & Opinie.

Toch even over een cartoonist

Ik weet dat het niet netjes is om cartoonisten aan te vallen, dus als het erop aankomt wil ik haar best beschermen. Maar tot die tijd vind ik Jip van den Toorn echt een humorloze boomer. Ze is niet ouder dan ik, maar toch een boomer. En erger, zij lijkt bevangen te zijn door dezelfde paranoia als de hierboven beschreven krantenschrijvers. Misschien is haar cartoon van 23 oktober een kritiek op corona-complotdenkers die ‘hun eigen research doen’ –dan is het nog steeds niet grappig, maar dan is het een tikkeltje minder reactionair. Gezien het cynisme in haar verdere portfolio, en het geween van Hofhuis, Pas, en Dekkers dat je tegenwoordig ook niets meer mag zeggen nog vers in het gehoor, zie ik haar cartoon echter als nog een aanval op dat vermaledijde spook der postmodernisme.

Haar cartoon toont mij vooral de pijn van een overspannen schooljuf die het beter weet dan het zoveelste domme kutkind dat het waagt haar tegen te spreken, net als alle andere jeugd van tegenwoordig. Ik wil de Volkskrant het advies geven haar cartoon een paar pagina’s later, bij de column van Martin Sommer af te drukken. Daar is ze beter op haar plaats dan onder de uitstekende satire van de Betrouwbare Mannetjes. Vroeger was alles namelijk beter, toen Civilization probleemloos was, rassenleer nog biologie heette en charlatans als Steije Hofhuis bepaalden wat goede wetenschap was.

Hannah de Vries heeft nu een klein beetje over geschiedenis geschreven, maar wordt nog steeds afgeleid door #OPHEF. Dit is deels te verklaren door een interesse in LHBT-zaken, want niemand anders lijkt in deze bereid te zijn te laveren tussen wokerij en boomerij.

Gastschrijver, 04.11.2021 @ 09:35

[Home]
 

1 Reactie

op 04 11 2021 at 09:36 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS