Home » Archief » Hipster of Marokkaan


[19.05.2015]

Hipster of Marokkaan

Tayfun Balçik

Rozentuin groot

Eén van de mooiste en interessantste plekken in Amsterdam is de Rozentuin in het Vondelpark. In een oogopslag wordt duidelijk dat er goed is nagedacht over deze binnenplaats. Ze wordt omheind door grote bomen met hier en daar inhammen, waar mensen die toevallig langslopen, een glimp kunnen opvangen van alle pracht en praal. Dat maakt nieuwsgierig en als je daadwerkelijk naar binnen treedt dan is de betovering compleet. Je loopt over symmetrische wandelpaden, door zes- of negenhoekige perkjes, waar al die verschillende rozen – geduid met naambordjes – zijn te bezichtigen. Heerlijk.

Tenminste, dat was mijn ervaring toen ik enkele jaren geleden kennismaakte met dit geheime park. Ik wist gelijk: dit wordt mijn favoriete plek. Niet om te genieten van de Rosa Gallica of Alba. Nee, soms wil ik gewoon weg uit Nieuw-West. Weg van al die flats en weg van al die Marokkanen en Turken. Weg van al die Nieuw-West-ontdekkende-yuppen-en-studenten. En weg van Abdelkader Benali die sinds kort een rondje Sloterplas doet. Weg van mezelf en op zoek naar de ander.

Betasten en kussen

Eerlijk is eerlijk, ik kijk graag naar andere mensen. Ik observeer hun klederdracht en luister naar wat ze te zeggen hebben, kijk naar het eten dat is meegebracht en ook of het rookspul in de hand een joint of een sigaret is. Verder zijn er ook altijd mensen die elkaar in het openbaar betasten en kussen, hetgeen ik altijd vreemd, ongemakkelijk en storend heb gevonden. Het schaamteloze gedrag en de totale schijtheid aan de buitenwereld die meekijkt… Ik weet niet, die pure vrijheidsneming voelt verkeerd.

Niet in de laatste plaats omdat ook de jankies meekijken. Die zijn ook altijd van de partij in de Rozentuin. Dat maakt dit parkje zo fascinerend. Het is de plek waar de winnaars en verliezers van Amsterdam elkaar tegenkomen, in de ogen kijken, maar de afstand bewaren.

Gespierde gasten

De zwervers houden altijd een paar bankjes bezet aan de randen van het park. Daar zitten ze met hun halveliterbierblikjes en wordt er geschreeuwd en gebruld. Soms breken er vechtpartijtjes uit. Maar die zijn niet van lange duur. Hun lichaam is te beroest van alle troep die ze naar binnen heb gewerkt.

Futloos maken ze af en toe opmerkingen naar voorbijgangers. Maar dat soort interacties is uitzonderlijk. Wat de jankie het meest doet is voor zich uit staren. Hij kijkt naar mensen op het grasveld centraal in het park. De koppeltjes en toeristen die het ervan nemen. Picknickgroepjes met zonnebrillen en gespierde gasten die hun body showen. Op het gras, in het zichtveld van de gedrochten, wordt gedanst en gezongen. Op de bankjes, in de schaduw van hangende takken, verbergen de jankies hun verschrompelde gezichten. De rollen zijn nooit omgedraaid. En waarom ook? Wat hebben de jankies anders te laten zien dan hun ellendige toestand?

Soms denk ik, hoe durf je in het bijzijn van zoveel ellende zo te stralen. Heb je geen manieren geleerd? Voor even. En dan sla ik een pagina van mijn Turkse krantje om. Ik zit altijd op twee banken verwijderd van de junks. Nooit bij de gegoede Amsterdammers op het gras.

Gegoede burgerij

Op een dag gebeurde iets ongewoons. Van links naderde een junk, keek me aan en zei zangerig : ‘is het een hipster of een Marokkaan een Marokkaan of een hipster?’ De toeristen op het bankje schuin tegenover me keken me verdwaasd aan. Ik moest onwennig lachen en ging door met lezen.

Tenminste, dat is wat ik wilde doen. Een hipster of een Marokkaan, een Marokkaan of een hipster. Wat had dit te betekenen? Ik ben geen van beide. Voor een hipster is mijn baard te onverzorgd. Ik lijk wel op een Marokkaan. Dat hoor ik wel vaker. Maar het onderscheid is interessant. Een Marokkaan kan blijkbaar geen hipster zijn. En een hipster geen Marokkaan.

Soms word ik ook door de gegoede burgerij aangesproken. “Mag ik naast u komen zitten? Hallo. Dag.” Daar blijft het meestal bij. Maar deze junk, zei in een keer wat velen van die gegoede burgers misschien wel denken als ze mij zien. In vino veritas hè.

Waarheid en fatsoen

Wat heb je liever, de waarheid of politieke correctheid? Ik weet niet, soms de waarheid en soms het fatsoen. Beide moet je verdienen. Beide hangen af van de context. In de Rozentuin is er in ieder geval ruimte voor allebei. Hoe gaar dat soms ook is. Het leven is mooi en het leven is lelijk. Het leven is Nederland en Syrië tegelijk. Dat was zo in 2011, in 2012, in 2013, in 2014 en dat is nu nog steeds zo.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 19.05.2015 @ 06:38

[Home]
 

8 Reacties

op 19 05 2015 at 08:28 schreef Thomas E:

Wat kan je toch leuk schrijven, Tayfun. Je verdient een column in Het Parool.

op 19 05 2015 at 10:49 schreef Sahand:

Claim je Mipster zijn, Tayfun can. Dan ben je van alle moeilijke vragen verlost.

op 19 05 2015 at 11:22 schreef Bertje:

Wat een heerlijk en mooi stuk.
Zet tot denken aan en is poëtisch tegelijk.

op 19 05 2015 at 14:23 schreef WARZAZAT:

Sorry hoor…maar ik begrijp niet wat zo politiek on/correct is aan iemand voor Marokkaan aanzien/spreken….en trouwens de “Marokkanen” hebben die hipsters hip leren doen.

Toen “de boeren” en “Turken” nog op geitensokken liepen en Zeeman-broeken droegen onder C&A-wollen truien gaven de “Marokkanen” al hun geld uit aan dure Pata’s, gescheurde spijkerbroeken, Versace’s en D&G’s….om maar over die “hippe taliban baarden” te zwijgen….niets om trots op te zijn of stoer over te doen maar het is wel zo.

op 19 05 2015 at 18:45 schreef Thomas E:

Volgens mij is hipster wel wat anders dan jij in je 2e alinea omschrijft, WARZAZAT. Wat ik er altijd van begrepen heb is hipster een soort retro-cultuurtje met soms een houthakkers-look, en soms juist een super-gegroomde uitstraling.

op 19 05 2015 at 19:13 schreef Tayfun Balçik:

Thank you peeps! WARZAZAT included.

op 19 05 2015 at 19:35 schreef Sasha Berkman:

Tayfun, voor mij ben je een van de vele “turkse” intelectuelen die ons land kent.

op 21 05 2015 at 17:43 schreef WARZAZAT:

@ Thomas E:

Hipsters zijn mensen die in een soap denken te leven en ze praten alleen Engrish tegenwoordig…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS