Home » Archief » Hollands humeur


[19.12.2009]

Hollands humeur

Yezkilim

jaynemansfield

Afgelopen zondag deed De Volkskrant Op Zondag in de Rode Hoed een middagje ‘Hollands Humeur’. Sprekers waren Robbert Baruch, oud-wethouder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord, Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdams stadsdeel Slotervaart en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte, last–minute vervanger van de wegens ziekte afwezige Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.

De aankondiging luidde: Is het Nederlandse volk chronisch verkouden, kwaadsappig gestemd, hysterisch zelfs? Of komen de ontketende burgers in opstand tegen een falende elite? Maar het panel sprak – misschien kwam het door de afwezigheid van Schnabel – uitsluitend over de toestand in de twee achterstandswijken, niet over het humeur van het Nederlandse volk dus. Een reactie uit de zaal die daar wel over ging, werd afgekapt.

Baruch beschreef kort en bondig een tocht langs gesubsidiëerde Marokkaanse, Turkse en Afrikaanse welzijnsinstellingen. Er bleek geen enkele bereidheid te zijn tot samenwerking met Nederlandse welzijnsinstanties. En op zijn vragen naar wat er de afgelopen jaren met de subsidiegelden gedaan was, werd overal in alle talen gezwegen, met name in het Nederlands. Aan taallessen was in elk geval geen geld verspild.

Marcouch heeft veel woorden nodig om weinig te zeggen. Zijn eerste verhaal kwam er op neer dat ‘zijn’ burgers hem regelmatig persoonlijk benaderen met het verzoek om een huis of een baan voor hen te regelen, maar dat soort dingen doet hij niet. Wat wel voor hen geregeld wordt, en wat hij vaak noemde, is schuldhulpverlening. Een modieus verschijnsel dat bij mensen met een laag inkomen en een twijfelachtig uitgavenpatroon de blaren op de verbrande billen verwijdert, maar geen beloningen uitdeelt aan mensen die ondanks een laag inkomen geen schulden, maar verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Goed gedrag wordt ook hier, relatief gezien, afgestraft.

Ook de doorgaans voorspelbare discussie over het gescheiden zwemmen kwam voorbij, maar deze keer met het uitermate curieuze argument van een triomfantelijke Marcouch, dat zwemmen een sport was. En “niemand heeft er toch iets op tegen dat je bij sport aparte mannen- en vrouwenteams hebt?” Ja, en morgen krijgen we gescheiden fietspaden zeker. Naar het zwembad gaan is familievermaak, geen teamsport.

Maar wat mij het meest opviel aan de hele happening, was dat we er blijkbaar een nieuw taboe bij hebben. Naast eufemismen als iemand met een uitdaging en de protesten bij het noemen van religieuze en seksuele zaken, ziektes, het f-woord en beide k-woorden, hebben we nu ook een verboden m-woord gekregen: niemand in het panel durfde het woord moslim te noemen. Het leek wel geen ja, geen nee, want telkens wanneer je, logisch gezien, het woord moslim verwachtte, hoorde je een kleine aarzeling, gevolgd door iets met “etnisch” of “religieus”.

De enige die het woord moslim durfde te gebruiken, was een dame in het publiek, die in het vragenkwartiertje stelde dat het eigenlijke onderwerp van de middag, het huidige Hollandse humeur, volgens recent onderzoek samengevat kan worden met “Wij accepteren de moslims en hun cultuur niet en wij zullen dat ook nooit doen”. De discussieleiding wist niet hoe gauw haar de mond gesnoerd moest worden. Jammer. Met dit onderwerp had het panel nog net op tijd terug kunnen keren naar de les, het Hollandse humeur dus.

Yezkilim is een full-time allround compulsief obsessief probleemoplosser, met als specialiteit radicale onderwijshervormingen. Daarnaast is ze wiskundeleraar.

Yezkilim, 19.12.2009 @ 10:22

[Home]
 

6 Reacties

op 19 12 2009 at 11:13 schreef Pieter:

Goed stuk. Ik denk zelf dat het Hollandse humeur ook wordt verpest door vrachtladingen pseudo-wetenschappelijke publicaties over milieu, godsdienst, opwarming, bouwprojecten en integratie die stuk voor stuk fabuleren hoe goed het wel niet gaat. En dat terwijl nu wel duidelijk wordt dat deze overheid geen fatsoenlijk project meer tijdig kan uitvoeren.

op 19 12 2009 at 17:22 schreef Daan:

Waaat? Yezkilim is een vrouw? Dat had ik nooit verwacht!

op 19 12 2009 at 18:16 schreef Yezkilim:

Is dat een compliment???

op 19 12 2009 at 21:50 schreef yezkilim:

Pieter, eerste zin: dankje; tweede en derde zin: eens. Toevoeging: De onfatsoenlijke projecten, zoals het bijna boomvrij maken van de Bijlmer, gaan juist wel erg snel.

op 20 12 2009 at 14:22 schreef Pieter:

Ach, ik dacht dat het stadsdeel vernieuwing combineerde met vergroening; autovrije hofjes vergroend door bewoners en kunstenaars. Althans, ooit een item op AT5. Blijkbaar ook niet uitgevoerd.

op 28 12 2009 at 20:07 schreef Mephisto:

Die kunstenaars zitten allemaal op Tenerife of elders in het buitenland. Nederland is aardig verziekt. Ik zie Nederlanders meer en meer hoog van de toren blazen “hoe LEUQ” ze alles wel niet vinden en de tristesse druipt van hun volkse voortuintjes af.

Gelukkig kunnen ze, wanneer de pleuris uitbreekt, altijd nog een moslimmetje of 2 in hun keurig bijgeharkte voortuintjes begraven. Echt eng, dat volk; ze spreken zelfs met een holle klank in hun stem! En ik zie het meer en meer gebeuren (ik heb ’n toeristische trekpleister in Gent, vlakbij ’n hotel, en zie dus veel blablavolk passeren).

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS