Home » Archief » Hollandse tradities


[01.01.2013]

Hollandse tradities

Luisa Batista Samora


Illustratie: Werner Klemke

De jaarwisseling van 2012 naar 2013 was niet onze eerste jaarwisseling in Portugal, maar wel de eerste in ons nieuwe thuisland. Wij vierden de komst van het nieuwe jaar bij mijn moeder (Quilermina) en stiefvader (padrasto) thuis.

Op oudejaarsdag stond Quilermina al om half tien ’s morgens in de keuken beslag te maken voor de oliebollen. Toen ik opmerkte dat ze nog de hele dag de tijd had, riep ze: “Het moet een úúr rijzen!” Daarnaast moesten er bananen- en appelflappenbeslag, maaltijdsalades, soep en een hartige taart worden gemaakt.

Uien en tomaten

“Voordat Collebeer komt, wil ik alles klaar hebben.” Collebeer is het koosnaampje van mijn jongste zus. Hoewel de verwachte aankomsttijd van zus en gezin pas rond half acht ’s avonds was, stond ik even later in mijn pyjama uien en tomaten te snijden voor de tonijnsalade. Zodra ik mijn plichten in de keuken had vervuld, was het mijn taak om de badkamer voor de gasten schoon te maken en de benedenverdieping te stofzuigen.

Ondertussen waren onze mannen buiten het huis druk bezig met opruimen. Ze hadden de dagen ervoor aan hun motor geknutseld, hout gehakt, en in het bos aan onze blokhut-in-gestage-wording gewerkt. In en om de houtkelder, het gereedschapshok, bijkeuken en bergingen was het dan ook een enorme puinhoop geworden.

Oliebollen, flappen en wijn

Twee uur later was ik klaar met al mijn taken, en kwam ik gedoucht en aangekleed beneden, waar Quilermina al een heel eind was met bakken. Negentig oliebollen lagen in de schalen te pronken! Net als ik was Ronald, mijn man, ook klaar met opruimen. Als beloning kregen we ieder twee oliebollen. En buiten scheen de zon! Het was heerlijk zacht winterweer, dus gingen we samen met de vijf honden naar buiten om een wandeling in het bos te maken. Bas, de hond van Quilermina en padrasto, liep zoals gewoonlijk mee naar het eind van de tuin, om vervolgens rechtsomkeert te maken. Als Quilermina niet meegaat, gaat hij ook niet.

De rest van de middag werd doorgebracht met lanterfanten, lezen en internetten. De energie die we met al het harde werken van die ochtend hadden verbruikt, vulden we weer aan met oliebollen, flappen en wijn.

Absurd hoge prijs

Om half zes ’s avonds kregen we bericht van Collebeer dat ze samen met man en baby veilig in Lissabon was geland. Ze gingen op zoek naar het autoverhuurbedrijf. Een week voordat ze hier naartoe kwamen, hadden ze een huurauto geregeld en betaald bij een verhuurbedrijf dat de dag erna failliet ging. Per sms hield Collebeer ons de volgende uren op de hoogte van hun vorderingen. Na een half uur gesteggel met een vervelend heerschap over de veranderde en absurd hoge prijs van de huurauto, kwamen ze onze kant op rijden. Vanaf Lissabon kost het twee uur om met de auto in ons dorp te komen. Daarom besloten wij alvast wat te eten, want na al die oliebollen hadden we trek in een normale maaltijd. We aten tonijn- en aardappelsalade, met broodjes, kaas en paté, met daarbij uiteraard de nodige wijn.

Intussen was het gaan regenen, en begon Quilermina zich zorgen te maken. In het donker is het zicht op de weg in Lissabon niet geweldig. Er staan nauwelijks lantaarnpalen langs de binnenwegen, en vooral in midden Portugal zijn er veel heuvels en bochten en dorpjes waar je doorheen moet . Op je GPS kun je ook niet echt vertrouwen, want op veel plekken worden nieuwe wegen en knooppunten aangelegd.

Ongelooflijk lekker

Nadat ze anderhalf uur onderweg waren, belde Collebeer dat de weg zomaar was “opgehouden”. De brede nieuwe A-weg waar ze door de GPS naartoe waren gestuurd, was nog niet af. Er stond een groot kruis op de weg en de afrit leidde naar een N-weg die zelfs padrasto onbekend in de oren klonk. Met behulp van Google Maps konden de juiste aanwijzingen worden gegeven, en om tien uur kwamen ze eindelijk veilig en wel aan rijden. Waar zouden we zijn zonder internet en de mobiele telefoon?

Toen moest er weer worden gegeten – courgettesoep, hartige taart, salades en brood, en oliebollen en appelflappen. En er moest gedronken worden. En geproost op het nieuwe jaar met Portugese mousserende wijn die ongelooflijk lekker was: Fita Dourada.

Met prei slaan

In Portugal wenst iedereen elkaar in de periode rond de jaarwisseling natuurlijk een “bom ano novo”. Iemand heeft me verteld dat het traditie is om elkaar met een prei op het hoofd te slaan teneinde de boze geesten te verjagen. Jammer genoeg hadden we de prei in de hartige taart verwerkt. In tegenstelling tot in Nederland wordt er in Portugal gelukkig nauwelijks tot geen vuurwerk afgestoken. Ik heb tot nu toe nog niet één knal gehoord. En de Nieuwjaarsduik die in Nederland elk jaar weer wordt georganiseerd en zelfs op televisie wordt uitgezonden, is hier onbekend.

Omdat we sommige Hollandse tradities, zoals het eten van oliebollen, in ere willen houden, stelde ik voor dat we de Nieuwjaarsduik hier in Portugal zouden introduceren. Vanochtend zijn Quilermina en ik dan ook in het bar koude water van het zwembad gesprongen.

Na het zien van de foto’s – de foto’s die jullie niet te zien krijgen – heb ik ook nog een goed voornemen voor dit nieuwe jaar: minder eten en meer sporten.

Luisa Samora is tolk/vertaalster, zumba-instructrice, juwelenontwerpster en stoer wijf. Ze is naar Portugal geëmigreerd maar u kunt haar gewoon blijven volgen (behalve hier op Frontaal Naakt) op Twitter.

Luisa Samora, 01.01.2013 @ 18:19

[Home]
 

4 Reacties

op 01 01 2013 at 19:47 schreef Waldo van Dungen:

In Nederland wenst iedereen elkaar in de periode rond de jaarwisseling natuurlijk “ongezien de typhus. Iemand heeft me verteld dat het traditie is om elkaar met een honkbalknuppel op het hoofd te slaan teneinde de persoon in kwestie verjagen.

op 01 01 2013 at 21:53 schreef Estherrosa:

Wat een heerlijke oudejaarsdag lijkt mij dat geweest, zo samen aan het werk, het eten voorbereiden! En lekker eten ook, zoals je het beschrijft!
Gezelligheid, familie, beter kan niet!
De beste wensen voor jou en je familie, geliefden en vrienden in het nieuwe jaar!

op 02 01 2013 at 10:37 schreef Luisa Batista:

http://sicnoticias.sapo.pt/vida/2013/01/01/varias-pessoas-cumpriram-tradicao-do-primeiro-mergulho-do-ano-na-praia-de-carcavelos En wat blijkt: de nieuwjaarsduik bestaat ook in Portugal, alleen had ik er nog nooit iets over gehoord of gezien. De Portugezen en de Nederlanders hebben deze traditie met elkaar gemeen.

op 07 03 2015 at 19:56 schreef Hollandse tradities | Luisa Samora:

[…] Dit blog verscheen eerder op Frontaalnaakt.nl […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS