Home » Archief » Honden


[04.11.2014]

Honden

Luisa Batista Samora

halloween13

Als kind was ik bang voor dieren. Voor alle dieren. Katten, hamsters, cavia’s, spinnen en natuurlijk honden. Ik heb geen idee waar die angst vandaan kwam. Het was gewoon zo. Mijn angst voor katten verdween toen we eenmaal zelf een poes hadden, die ook nog op een dag een nestje kreeg. En spinnen of andere insecten liet ik door huisgenoten weghalen. Of ik pakte de stofzuiger waarmee ik de griezels op veilige afstand kon verwijderen.

Nadat ik mijn dochter had gekregen, verhuisden we van Amsterdam naar een dorp met vijfhonderd inwoners. Van een tweekamerflat naar een hoekhuis met een tuin. Lekker landelijk, rust en ruimte. Ideaal.

Behalve dan dat ik overal honden tegenkwam. Tijdens wandelingen, op de fiets, in elk huis waar ik werd uitgenodigd… Iedere dag stond ik vaak meerdere keren doodsangsten uit.

Dat kon zo niet langer, vond ik. Daarom besloot ik zelf een hond te nemen. Een puppy, uiteraard, want puppy’s zijn schattig.

Perfecte bliksemafleider

Het was een fantastische beslissing, al zeg ik het zelf, want het had het beoogde effect. Tijdens de puppycursus leerde ik hoe je met honden om moet gaan, wat honden wel en niet willen, en wat je aan hun lichaamshouding kunt aflezen. Als ik tijdens een wandeling een andere hond tegenkwam, was ik niet meer bang dat die hond mij ongewenste aandacht zou geven. Mijn eigen hond was de perfecte bliksemafleider. Langzaam verdween mijn angst voor honden.

Vijftien jaar later ging ik in Portugal wonen. Inmiddels had ik vier honden, waarvan één uit een asiel in Nederland. Ik wist dat er in Portugal een asiel bij ons in de buurt was, en ik wilde als vrijwilliger in dat asiel te gaan werken. Hoewel ik ook twijfelde. Ik wist niet of ik dat emotioneel wel aan zou kunnen. Straks wil ik al die honden mee naar huis nemen, dacht ik. Maar ik wilde het in ieder geval proberen.

Laat ik voorop stellen dat ik grote bewondering heb voor de mensen die deze opvang hebben gemaakt tot wat het nu is. Er valt van alles op aan te merken, maar de situatie voor de honden die daar zijn gehuisvest, is nu veel beter dan een jaar of vijf geleden.

Geen pretje

De opvang bevindt zich in en om een gewoon woonhuis. In dat huis woont een vrouw die honden verzamelt. Ik kan het niet anders omschrijven. In, voor en achter het huis, overal staan honden. In kennels, in twee-, drie-, vier- of twintigtallen, of alleen aan een ketting met een eigen huisje en drinkbak.

Enkele vrijwilligers hebben een stichting opgericht, en de opvang gestructureerd. Alle honden die in dit asiel worden opgevangen, worden gesteriliseerd. Voorheen werden er gewoon pups geboren. Iedere hond wordt gevaccineerd, gechipt, tegen wormen, vlooien en zandvliegen behandeld. Elke maand komt een dierenarts langs om eventueel zieke of gewonde honden te verzorgen. Er wordt actief naar adoptanten gezocht, waarvoor ook een website in de maak is. En iedere dag komen er een paar vrijwilligers om de boel schoon te maken en de honden eten, vers water en aandacht te geven. Het hele asiel draait op giften en vrijwilligerswerk.

In januari 2013 ben ik als vrijwilliger bij de opvang gaan werken. Het is zwaar werk. Je wordt heel erg vies. Het stinkt. Als het heel erg warm is, als het regent, of sneeuwt, zoals op de allereerste dag dat ik daar aan de slag ging, is het geen pretje. Maar de honden zijn zo blij als er mensen zijn. Niet omdat ze eten krijgen. Ze kijken nauwelijks naar het eten om zolang je bij ze bent. Wat een liefde krijg ik van ze.

Uit lijden verlossen

Natuurlijk kon ik het niet laten. Ik heb nu zes honden omdat ik twee honden uit het asiel heb geadopteerd. Harrie, een ruwharige teckelmix van een jaar of twaalf, woonde al bijna vier jaar in de slaapkamer. Hij kwam zelden buiten, waardoor hij slecht zag en te dik en slecht ter been was. Nu is hij een trotse en vrolijke hond.

Een half jaar geleden hebben we Lola mee naar huis genomen. Zij is tien jaar en heeft haar hele leven in het asiel gewoond. Een jaar geleden kon ze niet lopen omdat ze een hernia had. Nu wandelt ze twee keer per dag met ons in het bos. Omdat ze door de hernia haar ontlasting niet goed kan ophouden, kan ze jammer genoeg ’s nachts niet bij ons in huis. Ze slaapt in een mand op de veranda.

Dan waren er nog Lord en Sebastião. Lord was oud en blind en hij had epilepsie. We hebben hem mee naar huis genomen, maar na drie maanden moesten we hem laten inslapen.

Sebastião stond in de tuin van het huis aan de ketting. Hij was een vrolijke levendige hond, die plotseling heel erg ziek werd. Hij bleek leishmaniosa te hebben. Wij hebben hem verzorgd totdat hij zo ziek was, dat we hem uit zijn lijden moesten laten verlossen.

Uitzichtloze situatie

De dood van Lord en Sebastião en de in mijn ogen uitzichtloze situatie van de honden in het asiel deed mij veel verdriet. Zoveel verdriet dat ik in september heb besloten dat ik niet meer in het asiel wil werken.

Dat betekent niet dat ik helemaal met het vrijwilligerswerk ben gestopt. In noodgevallen ben ik bereid te helpen, ik vertaal de nieuwsbrief, en als er een speciale dag of project wordt georganiseerd, ben ik nog steeds beschikbaar. Maar ik ben blij dat ik wat afstand heb genomen.

Ik ben niet meer bang voor honden. Ik ben zo dol op ze, dat ik ze het liefst allemaal mee naar huis neem.

Luisa Batista Samora is tolk/vertaalster, zumba-instructrice, juwelenontwerpster en stoer wijf. Ze is naar Portugal geëmigreerd maar u kunt haar gewoon blijven volgen (behalve hier op Frontaal Naakt) op Twitter.

Luisa Samora, 04.11.2014 @ 07:55

[Home]
 

3 Reacties

op 04 11 2014 at 18:01 schreef dewanand:

namaste Shree/ Miss Luisa Batista Samora,

vroeger was ik een ongewenste en vervloekte Hondenzoon (sur: ‘Dagoe chin’, sarnami: ‘Koetta ka bacha’, Eng. ‘My damn, cursed dog’s child’) als mix van een hindoe vader en moslim moeder en later bekeerde ik mij tot het Hindoeisme (lees: HONDoeisme) en nu ben ik dus een viesbruine Hindoehondje.

Ik vraag mij af of jij ook een angstfobie zou hebben om een bruine Hindoehond zoals mij te ontmoeten en nodig jou uit voor een diner met mij en Wieroe bij kaarslicht met heerlijke Nazi Duitse kattenbrokjes uit 1940, als jij de kosten betaald en wat bloot met Wieroe knuffelt in zijn tweepersoons mandje.

tot ziens,

wieroe en dewanand
hindoe fundamentalisten (niet lang, niet blank, alletwee niet grootgeschapen, Lid van de Partij van de Dieren, kasteloze paria’s en geboren losers)
E: waldo@ziggo.nl (mail ons een blind date met Wieroe als je wil en kom maar langs in ons Hindoe Honden en hindoe katten hokje.
Ons nieuwste huisgenoot is een Moslim fundamentalistische krokodil uit Suriname dus het kan gezellig worden met z’n vieren samen, bloot in de mandjes bij de cv.

op 06 11 2014 at 01:56 schreef Mirjam:

Ha, wat leuk, een positief hondenverhaal. Komt het na al die jaren toch nog goed met de hondjes op Frontaal Naakt.

op 08 11 2014 at 17:22 schreef Benedictus:

Honden zijn geweldig, heb er zelf 3 gehad, alle drie tweedehands. Niet alle drie tegelijk!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS