Home » Archief » Hoofdredacteuren, u ondermijnt de persvrijheid


[26.01.2022]

Hoofdredacteuren, u ondermijnt de persvrijheid

Fréderike Geerdink


Scène uit Milocrorze: A Love Story (Ishibashi Yoshimasa, 2011).

Terwijl in het Verenigd Koninkrijk een moedige journalist bijkans financieel en mentaal kapot werd geprocedeerd door een steenrijke zakenman, gingen Nederlandse hoofdredacteuren ermee akkoord dat hun journalisten persoonlijk aansprakelijk werden gesteld voor schade als door hun toedoen het verhaal over de ‘verrader’ van Anne Frank voortijdig zou lekken. Journalist Fréderike Geerdink ziet een verband, en een gevaar voor de persvrijheid.

In het Verenigd Koninkrijk speelde zich vorige week de apotheose af in de rechtszaak tegen Guardian-journalist Carole Cadwalladr, die persoonlijk werd aangeklaagd door de schatrijke zakenman Arron Banks, die in 2016 de Brexit-campagne mede-financierde. Als hij wint, zal Cadwalladr persoonlijk aansprakelijk zijn voor het betalen van zijn proceskosten en mogelijke andere schade, geraamd op minstens 750.000 tot 1 miljoen Britse pond. Negentien persvrijheidsorganisaties bestempelen de zaak als een zogeheten SLAPP-zaak, wat staat voor strategic lawsuit against public participation: het misbruik maken van de wet om publieke waakhonden, waaronder journalisten, te intimideren en ervoor te zorgen dat ze stoppen zich in te zetten voor het publieke belang. In SLAPP-zaken gaat het om zaken tegen individuen, niet tegen de organisaties waar ze voor werken, om zo maximaal te intimideren.

Wereldwijd, inclusief in Nederland, kwam diezelfde week ook het boek uit met het onderzoek naar de ‘verrader’ van Anne Frank. De Nederlandse uitgever verplichtte individuele journalisten een geheimhoudingsverklaring te tekenen, waarmee ze persoonlijk aansprakelijk werden voor schade die uit eventuele lekken zou voortkomen, en – en nu komt het – verschillende hoofdredacteuren, waaronder die van NRC, de Volkskrant en de NOS, gingen daarmee akoord.

Toeval natuurlijk, dat deze twee zaken net allebei tegelijk speelden. Maar hoofdredacteuren die koude rillingen krijgen van de zaak tegen Cadwalladr maar óók toestonden dat hun journalisten die individuele geheimhoudingsverklaring tekenden, hebben boter op hun hoofd.

Juridische intimidatie

In Nederland kan het zeker wel zo’n vaart lopen met SLAPP-zaken. Nog best vers in het geheugen ligt de juridische intimidatie van zakenvrouw Nina Brink tegen journalist Eric Smit, die in 2008 een biografie over Brink uitbracht. Ze spande rechtszaak na rechtszaak aan, joeg Smit op enorme kosten en liet beslag leggen op zijn huis en bankrekeningen.

Van recenter datum zijn rechtszaken die Pretium Telecom aanspande tegen journalist Peter Olsthoorn: Olsthoorn won uiteindelijk in 2019, maar zonder steun van fondsen had het hem geruïneerd. Het Nederlandse rechtssysteem mag anders in elkaar zitten dan het Britse, er is ook in Nederland geen anti-SLAPP-wetgeving, waarbij zaken eerst aan een toets worden onderworpen voor ze al dan niet aan een rechter worden voorgelegd.

SLAPP-zaken raken op verschillende manieren aan de persvrijheid. Carole Cadwalladr twitterde nadat de nachtmerrie van vorige week erop zat dat de zaak was bedoeld om haar kapot te maken, om eraan toe te voegen: ‘and it might’. Maar het is natuurlijk niet alleen traumatisch voor haar, het is ook intimiderend voor elke journalist die het waagt de geldstromen van vermogenden te onderzoeken en erover te publiceren. Wie durft dat nog als de financiële en mentale risico’s zo groot zijn, zeker in een medialandschap waarin steeds meer freelancers werken die weinig financiële zekerheid hebben, en geen juridische dienst die hen altijd en overal bij kan staan?

Postuum aan de schandpaal

Als we als journalisten willen opstaan voor persvrijheid, is het logisch dat we ons uitspreken tegen SLAPP-zaken, maar het moet niet blijven bij verbale steun. Die wordt er namelijk niet overtuigender op als hoofdredacteuren van gerespecteerde media groen licht geven aan wurgcontracten van derden waar SLAPP-zaken van kunnen komen. Geen enkel verhaal is het waard de persvrijheid voor in de waagschaal te stellen. Zéker niet een verhaal dat wereldwijd vele media hadden, dat binnen een etmaal boterzacht bleek en waardoor een joodse man onterecht postuum aan de schandpaal werd genageld.

Wat de hoofdredacteuren hadden moeten doen, was de uitgeverij keihard uitlachen met hun rare eisen, het boek in de winkel kopen en het dan (kapot) checken. Dat waren twee vliegen in één klap geweest: een gedegen journalistiek verhaal én het uit handen slaan van juridische macht die de persvrijheid ondermijnt. Oh nee, drie vliegen: het zou ook steun in natura zijn geweest aan onze uit het lood geslagen collega Cadwalladr.

Fréderike Geerdink is freelance journalist en is lid van het Beleidsteam Persvrijheid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Fréderike Geerdink, 26.01.2022 @ 09:08

[Home]
 

1 Reactie

op 26 01 2022 at 09:09 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS