Home » Archief » Hoop voor Soedan


[17.04.2019]

Hoop voor Soedan

Hassnae Bouazza


Scène uit The Tale of Princess Kaguya.

Vrijdagavond, ik lag nog maar net in bed toen de telefoon ging. Aan de andere kant van de lijn een bekende uit Soedan, bijna onverstaanbaar zo schor, maar uitzinnig van vreugde: ‘Ibn Auf is opgestapt! We zijn het enige volk dat twee tirannen binnen 48 uur heeft verdreven!’

Eerder op de dag had ik hem nog gesproken en toen was hij waakzaam, maar strijdbaar: ‘we laten onze revolutie niet afpakken. Ibn Auf maakt deel uit van het systeem waar we tegen vechten, hij moet weg. Dit is onze strijd geweest.’

Ibn Auf is de legerleider die Bashir opvolgde na zijn val en zich genoodzaakt zag op te stappen toen duidelijk werd dat de mensen hem niet bliefden.

Gebrek aan interesse

Ik vind het ontroerend, de bevlogenheid van de mensen in Soedan, die bereidwilligheid om met risico voor eigen lijf en leden de straat op te gaan om verandering af te dwingen. Het viel me op dat de internationale media amper aandacht hadden voor de gebeurtenissen in het land, tot duidelijk werd dat dictator Bashir was verdreven, toen opeens verschenen de live-blogs en achtergrondartikelen.

Het is tekenend voor het gebrek aan interesse voor Afrika en het Midden-Oosten. De media staan te spartelen bij ellende, maar voor achtergrondverhalen, klein en groot, is er zelden aandacht. Nu weet ik wel, er moeten keuzes gemaakt worden, de mogelijkheden zijn beperkt, maar toch: de manier waarop de Afrikaanse en Arabische landen in beeld worden gebracht, blijft armoedig en te vaak vanuit ons perspectief hier, in plaats van dat van hen.

Toen de opstanden in Soedan begonnen, werd ik constant op de hoogte gebracht door mensen met teksten, filmpjes, foto’s en spontane acties. Opeens realiseerde ik me dat al dat materiaal goud waard was en vroeg ik de vrienden daar of het mogelijk zou zijn de actievoerders te volgen en zo de revolutie van binnenuit te filmen. Stel je voor, stiekeme acties, massale demonstraties, maar ook een intiem inkijkje in de levens van mensen die dromen van een andere realiteit, een ander land en een andere toekomst. En die net zo lang doorgaan tot hun doel bereikt is.

Gelijkwaardige Afrikanen

Ik ging ermee langs wat omroepen, want een revolutie en val van een dictator van binnenuit filmen, dat is toch bijzonder? Maar de Nederlandse media zouden de Nederlandse media niet zijn als ze niet verlamd werden door een geestdodende stroperigheid en ambtelijke mores. Zeker voor een relatieve buitenstaander als ik. Het ‘tut, tut’ en ‘moeilijk’, ‘geen ruimte’ en ‘Afrika is niet zo sexy’, vlogen me om de oren. Natuurlijk, als je elke avond talkshows hebt waarin wordt betoogd dat het volstrekt logisch is dat je vluchtelingen op zee laat verdrinken, begrijp ik dat het wat ongewoon is als je opeens het voorstel krijgt om Afrikanen als gelijkwaardig te filmen, maar toch.

De demonstraties gingen door, het enthousiasme van de activisten doofde niet, vervolgens kwam de aangekondigde massa-demonstratie van 6 april, hielden de betogers stand en maakten geschiedenis. Na vier maanden was het gelukt om de dictator die het land al drie decennia wurgde, ten val ten brengen. En toen, ja, toen werd de wereld wakker. Want wat was er nou aan de hand in Soedan? En waar lag het precies? En waarom demonstreerden de mensen?

Omdat ze een beter leven willen, omdat ze de isolatie door de internationale politiek moe waren en de onderdrukking van de eigen regering en het veiligheids- en legerapparaat spuugzat. Je kunt wel proberen om mensen tot in het oneindige te onderdrukken en vernederen, maar de levenslust overwint het. De levenslust wint het ook van verwende Hollywoodacteurs als George Clooney die zonder schaamte pleitte voor een voortzetting van de economische afstraffing van het land die het leven voor de gewone Soedanezen alleen maar zwaarder maakte. Ik heb dat nooit begrepen: een volk straffen voor de fouten van leiders die zij nooit wilden.

Vrije samenleving

‘We zijn het zat. Hij moet weg. Maakt niet uit wat hij belooft, hij moet weg.’ En Bashir is weg. Het hoofd van de gehate veiligheidsdienst is ook weg. Nu begint het pas echt en het lijkt erop dat de overkoepelende groep die de demonstraties organiseerde niet dezelfde fouten wil maken als in bijvoorbeeld Egypte. Op verklaringen staan hun wensen duidelijk vermeld: een civiele overgangsregering om zo te werken aan een democratische, vreedzame en vrije samenleving, vrijlating van de politieke gevangenen, ontmanteling van het veiligheidsapparaat en die anders vormgeven, ontmanteling van de oude instituties zodat er een nieuw politiek systeem komt dat inclusief is en de grondwet en mensenrechten respecteert. De uitdagingen zijn daar, net als de hoop dat de nieuwe leiding internationale steun waarborgt om die uitdagingen het hoofd te bieden.

Een van de vrouwen die aanvankelijk sceptisch was, vanwege de instabiele situatie, was twee dagen later al wat hoopvoller. Een van de jongemannen die ik sprak, appte me ‘we are the world‘. En weer was ik ontroerd. Dat zijn ze zeker. Na jaren van isolatie, hebben ze op eigen kracht hun wereld opengebroken en willen ze die opnieuw vormgeven, vrij van religieuze dwingelandij en met respect voor ieders vrijheid.

Ik hoop zo dat het hen lukt. De hashtag is in ieder geval veelbelovend ‘jij valt, wij bouwen op’.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 17.04.2019 @ 06:19

[Home]
 

1 Reactie

op 17 04 2019 at 06:20 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS