Home » Archief » Ik loop of ik vlieg


[27.11.2010]

Ik loop of ik vlieg

Peter Breedveld


Illustratie: Luis Ricardo Falero

Eddy Terstall was bij de boekpresentatie van een vriendin en daar vroeg de baas van uitgeverij Prometheus, Mai Spijkers, hem of hij niet ook een boek wilde schrijven. En dat is Terstall toen gaan doen, omdat-ie in geldnood zat, schrijft hij eerlijk in Ik loop of ik vlieg, dat we maar een bundeling autobiografische flarden zullen noemen, gelardeerd met meningen over van alles en nog wat. Het zijn verhalen zoals mensen die in de kroeg aan je vertellen, over wat ze hebben meegemaakt.

Dat is in Terstalls geval heel wat. Hij heeft negen films gemaakt, negenentachtig landen bezocht, met de toenmalige minister van Justitie Hirsch Ballin aan tafel gezeten om te proberen hem zover te krijgen het wettelijke verbod op smadelijke godslastering af te schaffen, hij heeft, samen met een naakte vrouw, op de Noordpool gestaan en daar zijn ze bijna de eerste dodelijke slachtoffers van de global warming geworden. Hij is bijna zijn neus verloren door huidkanker. Hij is familie van Johan Cruijff. Hij was de held op Indiase filmfestivals. Hij heeft Barack Obama geholpen president van de VS te worden en hem (onbedoeld) daarbij bijna om het leven gebracht.

Terstall is een typische Amsterdammer. Hij beschouwt Amsterdam, meer in het bijzonder de Jordaan, als het centrum van Alles Dat Is, en hij vindt iedereen van buiten Amsterdam ‘boeren’. Mensen die niet van dieren houden, kunnen van hem ‘collectief’ de tyfus krijgen, wie naar porno kijkt, is een zielepiet, de bijbel en de koran zijn sprookjesboeken, als zijn vrouw van ‘m wordt ‘afgepakt’ door een man met een staartje, is dat voor hem als hetero de ‘ultieme vernedering’. Dieren ziet hij als een soort mensen, als ‘individuen’.

Terstall stelt nogal wat eisen aan zijn vriendinnen. Ze moeten ‘ronde hoofden’ hebben, ‘dikke lipjes, geen kaak en kinnen die achter de mondlijn liggen. Monden moeten niet te ver open kunnen, zodat het oppervlak van de open mond een niet al te groot percentage van het gezichtsoppervlak dekt.’ Meneer blieft geen ‘grote paardenbek’. Hij let vooral op borsten, over de billen van een vrouw heeft hij het nooit. Haar intellect is van secundair belang, en ze hoeft ook niet lekker te ruiken. ‘Een beeldschone vrouwelijke neonazi die op de visafslag werkt, maakt bij mij dus nog steeds kans’, aldus Terstall. Andere mannen mogen van hem best een keertje met zijn vriendin naar bed, ‘als ze haar maar niet stukmaken en haar gewoon terugbrengen de volgende dag, zoals vroeger met de dure leren bal met de Ajax-handtekeningen’.

Ik heb niks met chauvinistische Amsterdammers (ik vind Amsterdam de meest hysterisch overschatte stad van de wereld, en Amsterdammers delen de eerste plaats met Golfstaat-Arabieren in mijn top-3 van onbeschoftste mensen ter wereld), er is niemand die onverschilliger tegenover voetbal staat dan ik – Terstall schrijft veel en met devotie over voetbal – en ik gruw van mensen die over vrouwen praten alsof ze een leren bal zijn, maar voor Terstall heb ik ergens wel een zwak ontwikkeld. Dit ondanks het feit dat we een paar keer hard met elkaar in aanvaring zijn gekomen, op deze site, naar aanleiding van een kennis van hem – Martien Pennings, die ik als de gevaarlijkste gek van de Nederlandse blogosfeer beschouw. Maar na onze ruzie schreef hij me een paar keer een vriendelijk mailtje, gewoon om te babbelen, en dat waardeer ik dan weer erg in hem. Hij is een beter mens dan ik, want eerder bereid te vergeven en te vergeten.

En achter al die Jordaanse branie schuilt een intelligente man met een gezonde zelfrelativering. Want dat vrouwen superieure wezens zijn, waarover hij niks te vertellen heeft, daarvan is Terstall zich terdege bewust, ondanks zijn volkse seksisme. ‘Jouw huis zegt niet: ik wil een baby, jouw huis zegt: ik bén een baby’, zegt een vriendin tegen hem. En nadat de verkering met de vrouw van zijn dromen is uitgegaan, realiseert hij zich dat hij dat geheel aan zichzelf te wijten heeft, want hij vond het vanzelfsprekend dat zij geïnteresseerd was in zijn werk, dat zij bij hem langs kwam, maar hij ging nooit eens kijken naar haar optredens als muzikant, hij nam zelden de moeite om naar haar huis te komen. Vrouwen, van zijn moeder tot zijn tante en zijn platonische en niet platonische vriendinnen, zijn sowieso de belangrijkste mensen in zijn leven.

En belangrijk vindt hij zichzelf zeer zeker niet. In het boek verontschuldigt hij zich een paar keer aan de lezer dat hij over zichzelf vertelt en zijn mening over dingen geeft. Maar ja, schrijft hij dan, het zou toch ook raar zijn als hij in zijn boek de mening van iemand anders ging zitten verkondigen. Als filmmaker kent hij zijn plaats in de cinematografische constellatie. Vier van zijn negen films vindt hij zelf goed, van zijn grootste succes heeft hij eigenlijk het gevoel dat het zijn eigen film niet eens is. En het gepoch over vrouwen moet met een dikke korrel zout worden genomen: ‘Ik heb meer griep dan seks gehad’ en: ‘ik ben veel kieskeuriger dan ik me permitteren kan’.

Met veel zelfspot schrijft hij over zijn angst zijn neus te verliezen door huidkanker. Dat hij met PvdA-lijsttrekker Job Cohen praat over de moeilijke verkiezingsstrijd, maar eigenlijk vooral op diens neus zit te letten, en mijmert hoe Cohen er zonder neusvleugels zou uitzien. Er is een hilarisch verhaal over een Indiase filmjournalist die Terstall verveelt met zijn reactionaire gemoraliseer over homo’s in Nederland, en ‘m later op de avond belt in zijn hotelkamer om te vragen of hij naar boven mag komen. Verbijsterend is de anekdote over Robert de Niro, die graag met hoofdrolspeler Cees Geel uit Terstalls film Simon wil spreken, maar er niet in slaagt zelfs maar een haarscheurtje tussen Geel en Terstall te krijgen, die het veel te gezellig met elkaar hebben om iemand als Robert de Niro een momentje aandacht te gunnen. Dat vind ik ook weer zo typisch Amsterdams, om zo nadrukkelijk niemand anders nodig te hebben – Amsterdammers hebben meer dan genoeg aan zichzelf en aan elkaar.

Er is een ontroerend verhaal over de dood van zijn jeugdvriendin, die hem alles heeft geleerd wat hij van vrouwen weet. Trefzeker schetst Terstall de enorme stroom mensen die allemaal menen recht te hebben op een gratis stukje van zijn tijd en aandacht – De Sliert noemt hij hen. Soms wordt het me te babbelig en te melig, bijvoorbeeld als het gaat over zijn ‘o-di-poescomplex’ in een ode aan zijn katten. Soms ben ik snel door passages heengestiefeld, als Terstall te lang doorgaat over voetbal. Soms ben ik het roerend met hem eens, bijvoorbeeld als hij schrijft over de hypocrisie van oud-linkse idealisten, vroeger zo onverzoenlijk jegens christendom en vrouwenonderdrukking, nu de vurigste bondgenoten van de vrouwenonderdrukkers in naam van Allah. ‘Het onbevreesd naakt kunnen zijn in elkaars bijzijn is een heel belangrijk beschavingselement van onze cultuur’, schrijft Terstall en dat kan ik slechts volmondig beamen.

Ik loop of ik vlieg is een innemend, geestig, intelligent en ontroerend boek van een toegewijde mensen- en dierenvriend. Ideale lectuur voor in de trein of het vliegtuig, zou ik zeggen. Van harte aanbevolen.

Peter Breedveld leest nu Skim van Jillian en Mariko Tamaki.

Peter Breedveld, 27.11.2010 @ 11:40

[Home]
 

5 Reacties

op 27 11 2010 at 13:57 schreef Tommy:

Klinkt cool. Dank voor de tip, Peter.

op 27 11 2010 at 15:05 schreef Snebbert:

Ik ben benieuwd, klinkt als een aardig tussendoortje.

op 27 11 2010 at 15:49 schreef Judith:

Dit soort recensies zorgen ervoor dat ik het besproken boek inderdaad wil kopen. Puik stukje leesvoer, Peter!

op 29 11 2010 at 11:32 schreef Sa'id:

Nu toch wel erg nieuwsgierig naar het boek, die gaat op de verlanglijst voor de feestdagen. Goeie recensie, prikkelend.

op 29 11 2010 at 18:41 schreef Fausto:

Wat een mooie recensie. De figuur Terstall aandoenlijk en waarachtig beschreven. Bijna jammer dat het boekje, op een paar blaszijdes na, vooral peop en is. Gouden tip: lees eerst een willekeurige bladzijde en besluit dan pas of je het wil kopen..

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS