Home » Archief » Japan steekt zijn middelvinger op


[03.01.2013]

Japan steekt zijn middelvinger op

Peter Breedveld


Illustratie: Werner Klemke

Misschien herinnert u zich nog dat ik afgelopen zomer hoopvol sprak van een Japanse Lente vanwege de massale protesten tegen het voornemen om nieuwe kerncentrales te bouwen. Waarschijnlijk niet, want het ging niet over moslims en Marokkanen en Oost-Azië interesseert in Nederland bijna niemand iets.

Toch zijn er spannende dingen aan het gebeuren in die regio. China is bezig in een soort Verenigde Staten te veranderen en in Noord-Korea lijkt een detente aan de gang te zijn, maar analyses daarvan laat ik liever aan Remco Breuker. Ik concentreer me op Japan, waar de burger zijn ongenoegen over het falen van de overheid heeft geuit, niet door meer en transparanter democratie af te dwingen, maar door de meest rechtse regering te kiezen die het land sinds de jaren dertig heeft gekend, onder leiding van de ultraconservatief Shinzō Abe. Ik zat er dus faliekant naast met mijn Japanse Lente.

Vernietiging van Japan

En wie denkt dat ik overdrijf, leze dit interview (geen zorgen, is in ’t Engels) met de nieuwe minister van Onderwijs en Cultuur, Hakubun Shimomura. Die stelt dat de ’67 jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de geschiedenis van de vernietiging van Japan zijn geweest’.

Never mind dat Japan meteen na de Tweede Wereldoorlog onder auspiciën van de Amerikaanse bezetter uitgroeide tot één van de belangrijkste economische grootmachten, met een ongekende welvaart, een lange periode van vrede en een enorme culturele invloed op de rest van de wereld. Shimomura ziet alleen vernederingen. Sinds de capitulatie staat Japan te boek als oorlogsmisdadiger en vandaag de dag denkt China zomaar de Senkaku-eilanden af te kunnen pakken, terwijl Zuid-Korea het heeft voorzien op Takeshima. Tijd dat Japan zijn tanden weer eens laat zien. ‘Japan zal in verval raken of zelfs worden vernietigd als het zo doorgaat’, aldus Shimomura.

Gedwongen prostitutie

Radicale statements, en het is geeneens holle retoriek, ook nog. Eén van de eerste daden van de nieuwe Shinzō Abe-regering is het voornemen om de excuses, die Japan in 1993 maakte voor de gedwongen prostitutie van de zogenaamde troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog, weer in te trekken. Dat komt hard aan in Korea en China, waar vrouwen tientallen jaren hebben moeten knokken voor Japanse erkenning van het hun aangedane leed, maar ook in Nederland wonen veel slachtoffers bij wie Abes uitspraken grote ontsteltenis hebben veroorzaakt.

En daar zal het niet bij blijven. De Japanse conservatieven willen helemaal af van de schurkenrol die Japan toebedeeld heeft gekregen in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog. ‘Tijd om ons te bevrijden van de historische invalshoek vanuit het Proces van Tokio’, aldus Shimomura. Wauw! Alsof Duitsland opeens verklaart er genoeg van te hebben steeds maar weer door het stof te moeten vanwege de Holocaust.

‘Weg met Ons’-denken

Weg dus met dat schuldgevoel en de excuses aan de slachtoffers van Japans agressieve expansiedrift in de jaren dertig en veertig. Die zijn volgens Abes Liberaal Democratische Partij maar voortgekomen uit ‘ideologische vooroordelen die zijn gebaseerd op zelfkastijdende visies op de geschiedenis’. ‘Weg met Ons’-denken, zou Wilders het noemen.

Dat gaat nog gezellig worden. Ik moet erbij zeggen dat de conservatieve nationalisten mijns inziens een punt hebben als ze zich verzetten tegen de eendimensionale rol als agressor die Japan altijd wordt toegedacht. Zelfs over Duitsland wordt doorgaans genuanceerder geschreven als het over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog oorlog gaat. Ik schreef er hier al over.

Benen spreiden voor geld

Maar Abe gaat een paar stapjes verder. Dit is een Japanse middelvinger naar iedereen die geleden heeft onder de Japanse wreedheden. Hoe ongevoelig veel Japanners zijn voor dat leed, wordt geïllustreerd door deze tweet van een Japanse vrouw die sneert dat ze de voormalige troostmeisjes veracht, omdat ze ‘eerst voor geld hun benen spreiden en een halve eeuw later zeiken om nog meer geld te krijgen’.

Wie goed op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen in Japan, moet de uitstekende artikelen lezen van correspondent Wouter van Cleef in Trouw, en Van Cleef volgen op Twitter.

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Japan, Peter Breedveld, 03.01.2013 @ 07:36

[Home]
 

34 Reacties

op 03 01 2013 at 08:44 schreef Ralph van der Geest:

Dank! Artikel leest als een trein, echt goed. Ik zal van Cleef zeker in de gaten houden, ook daarvoor dank.
Ik heb me ook altijd verzet tegen de eendimensionale kijk die ons wordt opgedrongen ten aanzien van Japan, or for that matter: ik heb een gruwelijke hekel aan welke eendimensionale kijk op wat dan ook.
Dat laatste maakt dat Nederland zo’n ‘geSellig’ lamdje is tegenwoordig met al die Niemollertjes, Bessempjesen andere Breivik=adeptjes.
Maar dat terzijde. Naar aanleiding van dit stuk kwam bij mij de vraag op.
Wie is er bij wie in de leer geweest voor wat betreft slachtoffer uithangen?
Wilders bij Shimomura of Shimomura bij Wilders?
Hoe dan ook, ook voor Shimomura geldt in de woorden van Theo Maassen: weg!

op 03 01 2013 at 08:59 schreef rakker:

Die mevrouw Tabuchi is blijkbaar niet goed op de hoogte, ze denkt dat de troostmeisjes gewone prostituees waren.

Nee Tabuchi-san, dat waren ze niet, ze werden gedwongen en niet betaald.

op 03 01 2013 at 10:12 schreef babs:

Mag ik concluderen dat de Chinese claim op een paar eilandjes heeft meegholpen bij de verkiezing van een conservatief-liberale regering (soort Rutte I)?

op 03 01 2013 at 10:19 schreef cRR Kampen:

Aardig is dat Japan (net als tot voor kort NL) gráág betaalt voor vulgair gedachtengoed. Door de spanningen met de nummer één van de wereld (en dat is, het feit is nog altijd taboe: China) is het land onverwacht in een recessie gezakt. Nou en dat blijft lekker zo. Gefeliciteerd.
En ik ben van gedachten veranderd re die eilanden. Geef maar gewoon aan China.

op 03 01 2013 at 11:36 schreef Sasha berkman:

Hufterigheid en historisch revisionisme, 2 kenmerken van het rechtse populisme. Zie ook de bewering van vies rechts hier ten lande dat links “de islam in huis heeft gehaald”.

op 03 01 2013 at 11:52 schreef Bluf:

Afgelopen weekend heb ik twee van Willem Middelkoops boeken gelezen, “als de dollar valt” en “hoe overleef ik de crisis”. Om naar van te worden. Wat ik er (onder andere) van heb opgestoken, is dat Japan alweer 20 jaar in een soort van recessie leeft. Blijkbaar leidt ook hier economische tegenspoed tot het zoeken naar externe (en interne) zondebokken, en de behoefte terug te gaan naar glorieuzere tijden. Ik houd mijn hart vast als de dollar echt ploft. En dattie ploft staat vast. Door de fiscal cliff te omzeilen heeft de VS weer enige maanden/jaren respijt gekregen, waarin ze niet keihard hoeven te bezuinigen om de door de banken gecreëerde luchtbellen leeg te laten lopen.

op 03 01 2013 at 12:47 schreef Jona:

Voor dit soort stukken lees ik je blog nou.

op 03 01 2013 at 13:37 schreef leo schmit:

Interessant. Mogen we verwachten dat in 2013 de aandacht verder naar het Verre Oosten zal verschuiven? Wat zijn de consequenties? Zullen de VS een revisie van de Japanse grondwet (met name art. 96) toestaan? Dit zou betekenen (volgens Motoya en Shimomura) dat Japan en de VS gelijkwaardig en gezamelijk het hoofd kunnen bieden aan China en de Koreas. Zie ook het APA artikel: ‘Japan Must be Fully Prepared for an Anti-Japanese Government Coming Into Power in China’ (http://www.apa.co.jp/appletown/bigtalk/bt1207/english_index.html). Overigens pleit Motoya niet voor een revisie maar complete affschaffing (abolishment) van de grondwet, maar dat gaat Shimomura wat te ver. Interessant ook dat de zakenman / hotelketeneigenaar Motoya een school opricht (Shoheijuku) naar model van Yoshida Shoin’s Shokasonjuku school ten tijde van de Meiji Revolution. Shoin werd onthoofd na een moordcomplot tegen een van de raadgevers van de Shogun.

Ik zie uit naar meer analyse op FN

op 03 01 2013 at 13:43 schreef Bastiaan:

Dank Peter! Wist helemaal niet dat dit speelde in Japan. Hervonden zelfbewustzijn is goed, maar laat het niet doorslaan naar nationalisme want dan zijn we weer terug bij af. Trouwens, wie trekt nou excuses naar misbruikte vrouwen in, zit er dan niet een steekje los in je kop?

op 03 01 2013 at 15:35 schreef Ralph van der Geest:

“Hufterigheid en historisch revisionisme, 2 kenmerken van het rechtse populisme. Zie ook de bewering van vies rechts hier ten lande dat links “de islam in huis heeft gehaald”.
Goed gezegd Sasha. Zo is het inderdaad.

op 03 01 2013 at 17:41 schreef MNb:

Zoals bekend beschouw ik Japan bepaald niet als een lieverdje, maar hier “67 jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de geschiedenis van de vernietiging van Japan zijn geweest’” ben ik het toevallig mee eens.

http://www.cracked.com/article_19098_6-wtf-japanese-trends-you-can-blame-white-guys.html

op 03 01 2013 at 18:01 schreef Olav:

Bastiaan:

Trouwens, wie trekt nou excuses naar misbruikte vrouwen in, zit er dan niet een steekje los in je kop?

De generatie politici die het thans voor het zeggen heeft in de wereld, dus ook in Japan, is van na WWII. Dus ze hebben het niet meegemaakt en in Japan zijn ze bovendien opgegroeid met het idee dat het toch allemaal wel meeviel met die Japanse agressie en oorlogsmisdaden. In de geschiedenislessen op school werden alle zwarte bladzijden vakkundig weggemoffeld. Het werd als te pijnlijk ervaren.

Als al niet ontkend kon worden dat er dingen waren gebeurd die niet door de beugel konden dan moest je het daar toch maar vooral niet over hebben. Zand erover, want dat is het verleden en nu moeten we vooruitkijken – dat soort formules.

Er zijn dus nogal wat mensen in Japan die echt geen flauw idee hebben en die het om die reden dan ook reuze onrechtvaardig vinden dat ze er door andere volkeren zo op worden aangekeken.

“Het was oorlog, dan gebeurt er wel eens wat, en trouwens, Japan heeft ook geleden.”

Standaard ontkenningsmechanismes, je hoeft geen Japan-deskundige te zijn om ze te herkennen.

op 03 01 2013 at 20:02 schreef Bastiaan:

Dat snap ik allemaal best, Olav. Maar als je eenmaal excuses hebt gemaakt voor gedwongen prostitutie, dan overweeg je toch niet om zoiets terug te draaien?! Hoe leg je dat uit aan de nieuwe generaties? Dat het toch eigenlijk helemaal niet gedwongen was? Of dat het achteraf bezien een hele eer was om de militaire pikken te mogen zuigen en ontvangen?

op 03 01 2013 at 20:19 schreef Olav:

Bastiaan, dat is toch niet heel erg ingewikkeld? Die excuses zijn destijds aangeboden (niet van harte) tegen de zin van een flink deel van de bevolking en de politiek. Die vonden dat maar een onterechte vernedering. Want waarom zouden ze hun verontschuldigingen moeten aanbieden voor iets waarvan ze zelf niet geloven dat het ooit is gebeurd? Nu is deze groep aan de macht en draaien ze e.e.a. dus weer terug.

Dit soort excuses zijn altijd een heet politiek hangijzer. Probeer maar eens excuses te krijgen van de Nederlandse regering voor het wangedrag in Indonesië (heeft decennialang geduurd), van de Turkse regering voor de massamoord op de Armeniërs (duurt nog steeds), en dus ook van de Japanners voor hun oorlogsmisdaden (trekken ze gewoon weer in).

op 03 01 2013 at 20:20 schreef Piet:

Misschien interessant om te vermelden dat mevrouw Tabuchi niet zomaar een mevrouw is, maar verslaggever voor de New York Times:

http://twitter.com/HirokoTabuchi

op 03 01 2013 at 20:25 schreef Peter:

Hiroko Tabuchi deed niets anders dan die tweet vertalen en retweeten, Piet.

op 03 01 2013 at 21:40 schreef rena:

Dat niet tot in de eeuwigheid excuses willen maken kan ik best begrijpen. Als je nu een jonge Duitser vraagt wanneer je nu eindelijk je fiets eens terugkrijgt zal hij je ook vreemd aankijken.
Doet mij ook denken aan de excuses die alle Nederlanders alsnog moesten maken voor de slavenhandel.
Hoe erg ik het ook vind, op zo’n manier tot excuses gedwongen worden werkt bij mij ook niet echt.

op 03 01 2013 at 21:42 schreef dewanand:

namaste Peter en fnaakters,

dit zijn de feiten mbt massa verkrachtingen sinds het jaar nul van de intelligente mensapen:
jaar 80 tot 600: massa vernietiging en verkrachting van mijoenen germanen door christenen en romeinen.
600-1200: idem maar van negers, blanken vooral door nieuwe moslim legers.
1492-rond 1900: koloniale tijd blanke terroisten uit Europa, slavernij, vernietiging, massa verkrachting van ruim 300 miljoen niet blanken, excuses en schadevergoeding nooit verstrekt.
na 1900: zie deze analyse van italiaanse expert:
I2. Tabel 4. 1900: A century of genocides By Piero Scaruffi
http://www.dewanand.com/koran119.htm

Wieroe de hindoe kat zegt: apen zijn apen, hun vervloekte karma.

extraatje:
verkrachting binnen huwelijk was al 10.000 jaar legaal.
al 2 miljoen jaar sinds de intelligente apen ontstonden was het doornormaal om alle wijfjes apinnen te verkrachten na een oorlog of genocide in een dorp of stad.

verkrachting hoort bij oorlog en is natuurwet.

dit is vervloekte karma mensapen, humanoids, mensen alle soorten op aarde, wil van alle soorten goden en godinnen denkt wieroe.

dewanand

op 04 01 2013 at 00:13 schreef hallo:

Voor wat het waard is, Dewanand, dat katjesspel ben ik dus zat.

op 04 01 2013 at 02:24 schreef dewanand:

namaste Hallo,

Wieroe denkt dat je een kattenhater bent en je discrimineert zijn soort nu. Wieroe als Hindoe kat wil je echt duidelijk maken dat hij en zijn soortgenoten het zat zijn hoe jullie intelligente mensapen, soort mensachtigen, al 2 miljoen jaar deze heilige planeet verzieken, vervuilen, verkrachten en nu uitbuiten. Wieroe weet hier alles over en alle data van jullie bestialiteit zit dus in zijn superieure katten genen en deze data gaf hij dus aan mij, Dewanand en een deel zit in mijn boeken en teksten. Jij moet maar niet denken dat je een superieure apensoort bent he, want de hindoe katten zijn wel degelijk machtig en nu India vooruit gaat, krijgen bruine Hindoe katten daar dus ook macht en wapens, dus kijk uit he witte mensensoort. Jullie witte mensapensoort heeft het grootste deel van de genocides en massa verkrachtingen op duivelse en satanische manier georganiseerd en de hele wereld haat jullie gewoon en men zal jullie echt ooit een duur lesje leren en een koekje van eigen deeg geven als toetje.

Het is juist de verwestering van Japan die leidde tot deze barbaarse daden tijdens WOII, blitzkrieg
azie, genocides en massa verkrachtingen koloniale elite.

dewanand

op 04 01 2013 at 03:15 schreef Olav:

Rena, natuurlijk hoeft niemand tot in de eeuwigheid excuses te maken. Maar zeker zolang er nog slachtoffers en daders van de bedoelde feiten in leven zijn, zijn excuses nog wel relevant. Zij het ook steeds minder. We staan op de drempel, als het om de Japanse oorlogsmisdaden gaat.

Wat nooit voorbijgaat is de verantwoordelijkheid van een regering om feiten te erkennen uit het verleden. Daar heeft men de eigen geschiedschrijvers voor, om die feiten goed onder ogen te blijven zien.

Dus ook al heeft zo’n Abe zelf geen schuld, hij moet er wel gewoon voor uit komen wat er gebeurd is. Niets mis mee, gewoon zeggen: “inderdaad, het Japanse leger heeft zich toen vaak beestachtig gedragen – en inmiddels hebben we ervoor gezorgd dat dat niet meer kan gebeuren”.

Maar nee, hij wenst de geschiedenis te ontkennen en eerdere erkenningen terug te draaien. Dat is wel degelijk laakbaar.

En overigens ben ik van mening dat de misdaden van de geallieerden in WWII ook wel eens toegegeven mogen worden. Dat geldt zeker ook de terreurbombardementen op Duitsland en Japan, inclusief Hiroshima en Nagasaki. Er waren natuurlijk redenen voor, maar daarmee is het nog niet gerechtvaardigd.

op 04 01 2013 at 08:07 schreef Rob:

De Duce is steeds populairder in Italië, en zelfs ietwat salonfaehig. Over de Gouden Dageraad hoef ik het niet te hebben. De weerzin tegen de democratie neemt overal toe – die was al groeiende, maar dat gaat dankzij de crisis een stuk sneller. Dat gaat overal gepaard met een geforceerd historisch revisionisme ter meerdere eer en glorie van de natie.

op 04 01 2013 at 09:47 schreef You On A Gin:

Ik moet toch ergens iedereen hier het beste wensen voor 2013, dus dat doe ik dan maar hier. Ik wens jullie allen zoveel mogelijk geestelijke ontplooiing en succes in het bereiken van je doelen (hoe twijfelachtig, ook) toe. En nul komma nul bedreigingen via internet voor het eerlijk uiten wat je op je lever hebt.

Ga op deze site
http://search-geenstijl.thruhere.net/
met je muisje over de kruisjes, en realiseer je dat we met z’n allen nog een lange weg te gaan hebben, en dat er een hoop zieke mensen op de wereld (en zeker ook in Nederland) rondlopen.

Maar verdomd als het niet waar is – dit jaar zullen we Nederland weer een veiliger en gezelliger land proberen te maken, of niet soms?

Groetjes van je Ome Gin (geboren in Nederland maar naar PVV maatstaven een allochtoon (letten we op, Peter?))!

xxx

op 04 01 2013 at 11:41 schreef Bastiaan:

Nu niet te genuanceerd worden, Olav :) Oorlog is misdaden over en weer. Klaar. Als mijn broertje en ik vroeger ruzie hadden, kregen we van pa beiden een tik. “Jullie zaten allebei te klieren”. En zo was het ook.

op 04 01 2013 at 11:47 schreef Bigpete:

Ook de beste wensen Gin.
Dat van die PVV maatstaven is onzin. Als minimaal één van jouw ouders in het buitenland (Suriname?) is geboren ben je volgens officiële (CBS) normen een allochtoon. Daar heeft de PVV echt NIETS mee te maken.
De koningin is een allochtoon, prins pils ook. Bigpete is een allochtoon…Je bent dus in “goed” gezelschap…

op 04 01 2013 at 14:15 schreef Olav:

Bastiaan:

Oorlog is misdaden over en weer. Klaar.

Nee, niet klaar. Een ontzettende dooddoener die je daar hanteert. Want oorlog hoeft helemaal niet noodzakelijk te bestaan uit misdaden over en weer, en misdaden hebben ook slachtoffers. En voor hen is het van belang dat de misdaden worden erkend en de daders waar mogelijk vervolgd. Voor hen is het nooit klaar, snap je.

Ik doe trouwens ook niet mee aan bestewensenonzin, want alleen omdat we kalendertechnisch in een ander jaar terecht zijn gekomen betekent nog niet dat mijn gevoelens voor de medemens zijn veranderd. Die blijven onverminderd ambivalent ;-P

op 04 01 2013 at 14:38 schreef Bastiaan:

Want oorlog hoeft helemaal niet noodzakelijk te bestaan uit misdaden over en weer”

Keep ons dreaming, Olav.

op 04 01 2013 at 17:59 schreef Olav:

Je grossiert wel erg in makkelijke dooddoeners, Bastiaan.

Maar ik begrijp je nu toch een beetje beter. Jij bent als die Japanners (en vele anderen) die menen dat oorlogsmisdaden nu eenmaal onvermijdelijk zijn (shit happens, waar gehakt wordt enz.) en dat daarvoor dus geen rekenschap hoeft te worden afgelegd.

Over & sluiten.

op 04 01 2013 at 18:16 schreef dewanand:

namaste Bastiaan en Olav,

mbt oorlog, in relatie tot misdaden:
Een misdaad of delict is afhankelijk van hoe je het definieert, juridisch, ethisch, intermenselijk, enz In het recht spreekt men over de zwaarte van een delict, en dit is niet absoluut maar relatief. Ik denk dat je het ook zo kan zien in relatie tot oorlogen, strijd en konflikten tussen menselijke collectieven. Er is wel iets als een wapenstilstand die stilzwijgend gesloten is tussen alle soorten, etnische groepen en rassen. De soorten tolereren en respecteren elkaar wel en ze slaan elkaar niet de kop in maar het is negeren, ontwijken, uitsluiten, discrimineren dus sociale apartheid. Dit is ook oorlog en geweld maar dan legaal, met vergaande segregatie, kastevorming, etnische ghetto’s, vlucht in geloof enz. En dit is nu precies wat er concreet nu in Nederland gebeurd is zoals ik het waarneem. Het sociaal en cultureel planbureau had dit onderzocht en mijn visies bevestigd: de groepen en soorten bemoeien niet meer met elkaar.

Japanners in Nederland leven in een eigen gesloten Japanse kaste hier en zijn onzichtbaar voor iedereen. Kan een japanner niet hier zijn mening geven over dit japanse probleem?

dewanand

op 04 01 2013 at 22:45 schreef MNb:

Dat een traditie onzinnig is is nog geen reden haar af te schaffen. Dus eveneens de beste wensen iedereen.

Nee, Olav, als je tegen een muur aanloopt hoef je ook niet noodzakelijkerwijs je hoofd te stoten. En Bastiaan een non-sequitur in de schoenen schuiven is ook een stropop. Bastiaan heeft nergens geschreven dat Japanners geen rekenschap hoeven af te leggen – integendeel, zie zijn eerste twee reacties. Je bent dus of ongelofelijk dom of je bent een vierkante leugenaar.
Je begon goed in deze draad, maar bent inmiddels afgezakt beneden Bert Brussen niveau.

op 05 01 2013 at 00:07 schreef Olav:

MNb, als tradities onzinnig zijn lijkt me dat juist een overtuigende reden om ze af te schaffen. Zelf wens ik iedereen altijd het beste, alleen dan zonder er een nummertje van te maken. Maar dat terzijde. Ik heb gewoon niets met tradities, en vooral niet met sociale rituelen die dwingen tot onoprecht gedrag.

Ik had Bastiaan wel begrepen, denk ik, maar met zijn laatste reacties van 11:41 en 14:38 maakt hij wel duidelijk dat hij geen discussie wil. Daarom komt hij met dooddoeners. Zo van: Klaar, en keep on dreaming. Dat zijn geen arugmenten, dat is je er makkelijk vanaf maken.

Dat mag natuurlijk, maar ik ben op mijn beurt weer vrij om er mijn conclusies uit te trekken. Als je werkelijk meent dat oorlogsmisdaden onvermijdelijk zijn, als een soort natuurverschijnsel, dan geef je impliciet de huidige rechtse machthebbers in Japan gelijk. Want waarom zouden zij regeringsverantwoordelijkheid moeten aanvaarden voor iets dat onmogelijk vermeden had kunnen worden?

Bastiaans vraag waarom ze die excuses zouden intrekken is naar mijn mening gisteravond al wel beantwoord.

Verder ben ik het eens met Dewanand dat het wel interessant zou zijn om een Japanse inbreng in de discussie te krijgen.

op 05 01 2013 at 02:35 schreef My 5 cents:

Mijn vader heeft in het jappenkamp gezeten net als zijn moeder, broer en vader zijn oom heeft aan de birma spoorweg gewerkt en zijn grootvader is onthoofd door de kempeitai omdat hij als ingenieur weg- en waterbouw eventueel sabotage zou kunnen plegen.

Toen mijn familie in NL aankwam moesten ze niet zeiken want NL had de hongerwinter meegemaakt en zij hadden de oorlog lekker warm in het zuiden doorgebracht.

Even een stukje achtergrond dus..

Wat mij altijd dwars heeft gezeten is dat in Japan Hirohito als keizer aan heeft kunnen blijven (dankzij de geo-politiek van de VS en diens angst voor het communisme in ZO-Azie) . In tegenstelling tot Duitsland waar de complete infrastructuur kapotgebombardeerd was is Japan (redelijk) ongeschonden uit de tweede wereldoorlog gekomen. Het Staatshoofd bleef zitten door de geallieerden werd er een compleet nieuw productie apparaat neergezet en Japan kon verder.

Sterker nog Japan kon concurreren met het westen en was het al snel een grootgrondbezitter in de USA. Hoezo heeft Japan WO II verloren?

op 05 01 2013 at 10:10 schreef rakker:

@ My 5 cents,
het is vreselijk wat jouw familie heeft moeten doorstaan, daarover geen misverstand.
Maar over Hirohito ben je niet goed geinformeerd.
De Japanse keizers hebben, ondanks hun indrukwekkende titel van ‘keizer’ vanaf het Japanse jaar nul helemaal niets, maar dan ook echt niets te vertellen gehad. Ze woonden in mooie paleisjes, schreven gedichtjes en keken naar hun fraai aangelegde tuinen.
Alles in Japan en de door Japan bezette gebieden gebeurde wel ‘namens de keizer’, maar dat was een gebruikelijke frase.
De werkelijke macht werd altijd uitgeoefend door de militaire opperbevelhebbers. De hoge militairen zijn ook op het idee gekomen om Japan in de Tweede Wereldoorlog te storten. Zij zijn dan ook terechtgesteld na de oorlog.
McArthur heeft zich een beetje in Japan verdiept en terecht besloten Hirohito niet aan te pakken.
Het ligt voor de hand Hirohito met Hitler op één lijn te stellen, maar dat is onjuist.

op 06 01 2013 at 00:07 schreef Sasha Berkman:

ach face it Hirohito mocht inderdaad blijven zitten na WO-II. De amerikanen dealen altijd met locale fascisten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS