Home » Archief » Koken


[01.07.2009]

Koken

Gin Mooy

mcginley11
Foto: Ryan McGinley

Kijk, ik zie echt wel dat veel mensen hier in Sierra Leone gewoon hopeloos arm zijn, en daarom niet anders kunnen. Maar sommige mensen maken er ook gewoon een potje van. En dat heeft niets meer met armoede te maken, maar met gemakzucht. En eigenwijsheid vaak.

Neem nou koken. Als je geen water, geen zeep en geen spons hebt, dan moet je zien aan te modderen. Dat begrijp ik heus wel. Maar wat als al die dingen gewoon voor handen zijn? Dan nog is het voor sommige mensen onmogelijk om basishygiëne in acht te nemen.Het peper en uienbakje doop je gewoon in het water van de dertiglitertank. Het is zoveel werk namelijk, om eerst een aparte afwasbak te maken. Je handen kun je ook gewoon in de tank wassen. Het mes waar je net het vlees mee hebt gesneden, en ook de kolenschep.

Krijg je daar vervuild water van? Nee joh. Dat denk ik alleen maar omdat ik het me kan veroorloven om dat te denken. Omdat ik uit een land kom waar genoeg water voor handen is. Dat in mijn huis ook gewoon een kraan met stromend water is, doet er dan niet zoveel toe. Dat ding hangt namelijk op een rotplek, waardoor je er alleen maar tanks mee kan vullen. En een tank vullen is heel veel werk. Zelfs al gebeurt dat gewoon met een lange slang van kraan naar tank. De slang moet wel aan de kraan gehangen worden natuurlijk. En dan moet je ook nog eens de kraan open draaien. Nee hoor, veel te veel werk.

Afwasmiddel is overbodige luxe, want met water wordt de vaat ook gewoon schoon, en het is zoveel werk met spons en zeep. Ook geen theedoek, want het wordt zometeen toch weer nat of vies, dubbel werk dus. Dan kan je maar beter in één keer de hele fles afwasmiddel van 4 euro (ongeveer 4 warme maaltijden) over de grond leegknijpen om alle veroorzaakte natte plassen en spetters vermengd met moddervoeten weg te wassen. En dan met je moddervoeten er weer overheen lopen, omdat het te lang duurt voordat de vloer droog is. Dweilen kan morgen tijdens het koken weer.

Tijdens het koken is het dan wel weer heel belangrijk om alle stof en gruis uit de veranda, waar we koken, weg te vegen. Het eten dat straks nog in de pan moet zet je dan naast de vuurpot met pruttelende pan op de grond, en veeg je zo hard je kan, alle stof in het rond. Kuche, kuche. Vies? Nee hoor. Het is gewoon een beetje stof op je eten, dat bak je er wel weer af. En bovendien is nog niemand doodgegaan van een beetje stof door het eten.

Het rauwvleesmes gaat met net zoveel gemak onafgewassen door de ananas, en de lepels van gisteren kun je ook aflikken. Ongeveer hetzelfde als onderbroeken twee dagen dragen: ene dag de binnenkant, andere dag de buitenkant. Last van mieren in de keuken? Dan spray je gewoon tijdens het eten koken alles helemaal plat met insecticide, inclusief al dode kip en kokkin.

Of wat te denken over spaarzaamheid, waarvan je misschien denkt dat dat automatisch zou gaan als je heel heel arm bent. Halve uien flikker je gewoon weg. Je kookt zoveel, dat meer dan driekwart overblijft, omdat het anders zo weinig lijkt in de pan. En je geeft hele dure kip aan de kat, want die heeft honger. Vervolgens ben je te lui na het koken het reservedeel met ijsblok in de koelbox te doen, zodat je na een paar uur weer kunt zeuren dat er ander eten moet komen omdat je honger hebt. Raar ook trouwens, dat de maaltijd met 35 graden in huis na een paar uur volledig verrot is. Heel raar.

En soms is gewoon nadenken bij wat je doet ook heel logisch. Toch? Zo lijkt het me nogal voor de hand liggend dat je niet binnen, in een huis, een heel groot kerosinevuur gaat opstoken. Maar ach, wat maakt dat nou uit? Ik woon tegenwoordig in een betonnenhuis, en dat kan niet fikken, dus als de hele boel blauw staat van de rook, dan is dat heus zo erg niet. En de kerosinewalm die gaat na een paar uurtjes ook heus wel weer weg.

Als je wilt proberen hoe je een houtskoolvuurtje een beetje meer power kunt geven, douw je gewoon genoeg kooltjes in de vuurpot voor een hele week. Als die dan niet onmiddellijk met z’n allen in de hens willen, dan gooi je er nog een paar ladingen kerosine overheen. Het stonk in huis toch al naar kerosine namelijk. Teveel aan vuur blus je met een zakje mineraalwater, want dat heb je toch al in je handen, en anders zou je vier treden van de veranda naar de keuken op moeten lopen om water uit de tank te halen. En dat water moet gereserveerd worden. Omdat het zoveel werk is om de tank te vullen uiteraard.

Soms kan ik er zo moedeloos van worden. En soms, heel soms, kan ik ook begrijpen waarom sommige mensen gewoon niet voorbij de armoede komen.

Antropologe Gin Mooy (voorheen Hageman) doet promotie-onderzoek naar ex-kindsoldaten in Sierra Leone. Ze zette het hulpproject Mind to Change op en schreef een boek. Meer Gin op haar weblog.

Gin Mooy, 01.07.2009 @ 09:26

[Home]
 

10 Reacties

op 01 07 2009 at 10:46 schreef joke:

… nou Gin, de huishoudschool alhier is enige tijd geleden opgegaan in het beroepsonderwijs. Op deze door jou genoemde huishoudaspecten van Sierra Leone, nemen culturele verschillen met Nederland zienderogen af… ik zal mijn dochters (en vriendjes/vriendinnetjes) op je schrijven attent moeten maken! Joke

op 01 07 2009 at 13:45 schreef Ad:

Als rationele argumenten om beter met schoon water om te gaan niet werken kan je proberen aan te sluiten bij mogelijk bestaande ‘zuiver water geesten’ of zo. In Indonesië werd door de javanen de rijst ook gewassen om de Sri Poeti niet te ontstemmen, terwijl de blanda’s dat deden vanuit het oogpunt van hygiëne.

op 01 07 2009 at 14:35 schreef lover:

Sorry hoor, maar wat een übergeile foto, Peter. McGinley = genie, alleen jammer van gerucht dat hij de jongens en meisjes zou betalen.
Ginny kan me de mismoedigheid geheel voorstellen. Nog meer van dit soort verhalen -hoe waar ook- en niemand gaat nog ene cent aan ontwikkelingshulp uitgeven

op 01 07 2009 at 16:37 schreef Paco:

Met gewoontes van landen is niks mis mee en wij moeten ons er al helemaal niet mee moeien.

op 01 07 2009 at 18:13 schreef Yezkilim:

Domme mensen vind je overal.

op 01 07 2009 at 19:14 schreef EH:

Domme mensen vind je overal.

En net ietsje meer in een land waar het IQ gemiddeld twee standaard-deviaties lager ligt.

Zo Tjerk, nou mag je los gaan hoor.

op 02 07 2009 at 06:33 schreef Guus B.:

Gechargeerd bericht. Zo kun je ook een antroplogisch verhaaltje over enig andere bevolkingsgroep schrijven.
Ik ken West Afrika van jaren geleden en ook toen was het redelijk gesteld. Op de TV om de haverklap de Dettol reclame.
Zo dom zijn ze echt niet meer hoor, de paters hebben al lang geleden stichtend werk verricht, inclusief huishoudkunde en hygiëne.

op 02 07 2009 at 10:42 schreef Anoniem:

Ik ken West Afrika van jaren geleden en ook toen was het redelijk gesteld. Op de TV om de haverklap de Dettol reclame.

En dat is een teken van wat, precies?

Zo dom zijn ze echt niet meer hoor, de paters hebben al lang geleden stichtend werk verricht, inclusief huishoudkunde en hygiëne.

Ohja, christendom, dat was wat er aan ontbrak.

op 02 07 2009 at 14:11 schreef Yezkilim:

Dom kan ook zijn: iets wel weten, maar er niets mee doen

op 03 07 2009 at 09:27 schreef gandanguru:

Soms, als ik mijn vrouw bezig zie, met vlees (we wonen in Mongolie),en groente, en veel te veel koken, dan denk ik: ze zou eens in Afrika moeten gaan kijken, maar ik zie het al, dat zou niet veel helpen!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS