Home » Archief » Komt een Arabier bij Zomergasten


[30.07.2016]

Komt een Arabier bij Zomergasten

Hassnae Bouazza

nat3

‘De vrijheid van meningsuiting is ons grootste goed’, klinkt het steevast na iedere aanslag door niet-witte daders. Het is ons ‘heiligdom’, ‘de kern van onze westerse vrijheid’. Nou ja, niet als er een Arabier bij Zomergasten komt. Dan is dat grootste goed opeens verrekte begrensd.

‘Het verbieden van meningen beschermt mensen niet, maar maakt hen zwakker’, zo schreef deze sjarlie na het Wildersproces. Heel mooi, maar niet als een Arabier op televisie komt.

Moslims beledigd door cartoons? Net zo lang cartoons tekenen en spotten met hun geloof tot het in hun botte harses doordringt dat wij hier vrijheid van meningsuiting hebben. Voor onszelf dan, niet als er een Arabier bij Zomergasten komt.

De media zijn vrij in Nederland. Behalve als er een Arabier bij Zomergasten komt.

Wilders en zijn racistische, ondemocratische PVV boycotten? Nee, luidt het in koor. In Nederland praten we met elkaar en sluiten we elkaar niet uit. Behalve als er een Arabier bij Zomergasten dreigt te komen.

‘De kracht van onze Nederlandse rechtstaat is dat we niemand veroordelen om zijn mening of gedachten’, beweert Mark, vecht je maar in, Rutte. Nu ja, behalve als er een Arabier bij Zomergasten komt.

Schaamteloze huichelachtigheid

Niet alleen de vrijheid van meningsuiting is exclusief voor de blanke Nederlander, maar kennelijk ook de bijbehorende, schaamteloze huichelachtigheid en hypocrisie. Autochtonen en de meelopende knuffelallochtonen meten al net zo met twee maten als onze overheden in het buitenland. Alles draait om de dikke ik en daarbij wordt geen middel geschuwd door de volksmenners die hun eigen lelijke racisme denken toe te dekken door andersdenkenden weg te zetten met leugens, verdraaiingen, laster, smaad, verdachtmakingen. Niets wordt geschuwd.

Tourette-patiënten

Maar zoals alle sjarlies eindeloos de profeet tekenden om het eelt er bij de moslims in te slaan en Erdogan als Tourette-patiënten voor geitenneuker, geitenneuker, geitenneuker uitmaakten, zo moet er elke dag eigenlijk ook een Arabier op televisie. Tot ze eraan wennen, tot ze murw zijn, de sjarlies van de vrije meningsuiting die vluchtelingen als verkrachters wegzetten, moslims als gevaar en zwarten als Zwarte Pieten.

Zij zijn niet de ruggengraat van de Westerse vrijheid, maar juist de grootste bedreiging ervoor. Dat wisten we al, maar is nu in alle afzichtelijke naaktheid voor ieder te zien.

Omdat er een Arabier bij Zomergasten komt.

Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Vorig jaar heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 30.07.2016 @ 06:42

[Home]
 

55 Reacties

op 30 07 2016 at 07:42 schreef Sum:

Stuitende hypocrisie in Nederlandse media. Werkelijk genant. Er zou iets gezegd kunnen worden over de situatie van Palestijnen. VERBOTEN!!!!

op 30 07 2016 at 10:34 schreef Normyo:

Tja, wat kan een mens hier nog op antwoorden, anders dan: Welkom bij de club van mensen die zich bewust zijn van het feit dat wat mensen zeggen over zichzelf niet hetzelfde is wat die mensen zijn.
Nu is het de kunst om hierdoor niet naast je schoenen te gaan lopen en te vinden dat je daarom beter bent dan anderen en dus het recht hebt om voor anderen te beslissen, dan word je een politicus. In plaats van politicus worden moet je anderen helpen om zich bewust te worden van deze hypocrisie, zodat mensen gelijkwaardig worden en elkaar vanuit hun menszijn tegemoet treden.

op 30 07 2016 at 10:34 schreef Quintana:

De ophef gaat er niet over dat er een arabier bij zomergasten komt, maar dat Abou Jahjah komt.
Ik lees op Wikipedia dit:
Na de terreuraanvallen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten zei Abou Jahjah dat hij een gevoel van victorie voelde, maar vermeldde er evenwel bij dat hij elke vorm van geweld afkeurt.
Net als Wilders dus geweld tussen de regels door verheerlijken maar het rechtstreeks ontkennen. Daar hoef ik geen avond naar te luisteren, dus ga ik wat anders doen zondagavond.

op 30 07 2016 at 12:35 schreef Zomaar:

Vrijheid van meningsuiting betekent alleen maar dat je niet strafbaar bent voor het uiten van je mening, niet dat andere mensen verder niks van die mening mogen vinden.

op 30 07 2016 at 13:48 schreef MNb:

“zo moet er elke dag eigenlijk ook een Arabier op televisie”
Dan wel afgewisseld met af en toe een Turk,n Surinaams-Javaan en Iraniër. Zolang ze maar af en toe de billen de lucht in steken om Allah te eren.

@Quintana: niemand beweert dat je verplicht bent om naar AJ te luisteren, zelfs AJ niet. Nogal irrelevant dus.
@Zomaar: niemand beweert dat andere mensen niks van AJ’s mening mogen vinden. Hassnae schrijft erover dat de zelfbenoemde voorvechters van de vrijheid van meningsuiting de VPRO oproepen AJ te weren – dus geen gelegenheid te geven zijn mening te uiten.

Tjonge jonge wat is het allemaal weer moeilijk. De term “domrechts” is nog steeds actueel; het enige is dat precies diezelfde domheid ook aan linkerzijde gemeengoed wordt.
Dus spel ik het nog maar eens uit: het feit dat de VPRO AJ op tv zet betekent niet dat de VPRO (of Hassnae en ik) het met zijn meningen eens zijn. Het betekent alleen maar dat we mensen als AJ precies hetzelfde en evenveel recht op meningsuiting toekennen als flippo’s met wie we het toevallig wel eens zijn.

op 30 07 2016 at 14:19 schreef Pedro:

Mevrouw Bouazza denkt dat vrijheid van meningsuiting ook vrijheid van kritiek betekent. Helaas is de werkelijkheid anders.

Het staat de vpro vrij om ´een arabier´ bij zomergasten uit te nodigen – en dat doen ze dus lekker ook want dat is vrijheid van meningsuiting. Het staat anderen vrij om hierover te klagen, dat is ook vrijheid van meningsuiting. Alle linkjes die mevrouw Bouazza zijn ook precies dat: klagen over de VPRO.

Pas wanneer er sprake is van geweld (door bedreiging, intimidatie of fysiek) kunnen we spreken van inperking van de vrijheid van meningsuiting – hetzelfde geldt voor het juridisch beperken van uitingen.

Vrijheid van meningsuiting is inderdaad een groot goed.

op 30 07 2016 at 15:06 schreef Peter:

O ja, natuurlijk, als domrechts probeert iemand de mond te snoeren door middel van laster en intimidatie, is dat altijd ‘kritiek’. Als in ‘islamkritiek’.

op 30 07 2016 at 15:43 schreef Mario:

“Pas wanneer er sprake is van geweld (door bedreiging, intimidatie of fysiek) kunnen we spreken van inperking van de vrijheid van meningsuiting”

Scroll maar even door de reacties over de afgelopen dagen heen:
https://twitter.com/search?f=tweets&vertical=default&q=zomergasten&src=typd

Er zijn meerdere van dat soort reacties te vinden. Oftewel: wees geen spuit 11.

op 30 07 2016 at 16:19 schreef piethein:

Verisraëliseerd Nederland bekent kleur.

op 30 07 2016 at 20:05 schreef Ernst:

De kritiek op het verschijnen van AJ bij Zomergasten wordt hier wat al te simpel afgedaan als racistische kwestie.

Zou deze mate van kritiek ook zijn opgekomen als Ebru Umar gast zou zijn? Zou deze mate van kritiek ook zijn opgekomen als Aboutaleb gast zou zijn? Zou deze mate van kritiek ook zijn opgekomen als Mounir Samuel gast zou zijn?

Drie keer nee dus.

Het is geen kwestie van zijn ras, het is geen kwestie van zijn geloof. Het is een kwestie van zijn standpunten.

En daar worden terecht vraagtekens bij gezet.

op 30 07 2016 at 21:06 schreef MNb:

Nee Pedro, die linkjes klagen niet over de VPRO. Ze roepen zelfs niet op om niet te kijken. Ze eisen dat de VPRO ‘een Arabier’ doodzwijgt. Ze eisen gelijkschakeling en de laatste keer dat rechts dat voor elkaar kreeg bestond het uit niet zo domme, maar wel erg gewelddadige oosterburen.
Die inmiddels beter weten.

https://www.youtube.com/watch?v=HMQkV5cTuoY

op 30 07 2016 at 23:23 schreef Ladyday:

Wat ik niet snap, is dat uw eigen broer, een Arabier (Marokkaan, door geboorte), maar ook Nederlander, net zo als Abou Jahjah (maar dan Libanees en Belg), ook Zomergast is geweest. Volgens mij is daarmee al zo’n beetje voldoende aangetoond, dat de ophef niet enkel ligt in het feit, dat “een Arabier bij Zomergasten komt”.
Verder vind ik het persoonlijk ook onsmakelijk, dat Mark Rutte dit jaar aanschuift. Deze man heeft wat mij betreft ook een te actuele politieke agenda. Ik geloof, wat hem betreft ook niet dat wat ik te zien zal krijgen, zijn (politieke) ambities niet dient. En wellicht, ben ik onvoldoende op de hoogte van gasten in het verleden, die op een dusdanige manier hun politieke agenda in het Zomergasten-format tentoon mochten spreiden. Maar volgens mij is het punt “Ophef om Arabier bij Zomergasten”, in ieder geval, door Hafid Bouazza teniet gedaan.

op 31 07 2016 at 01:09 schreef Murat:

Al dat gezeik over Abou Jahjah. De man is een groot intellectueel en geweldig debater. Het feit dat Pauw hem tot frustratie toe er nooit onder kon krijgen omdat ie gewoon te kalm en goed gebekt is maakte hem voor mij al een topper.

Het is een trend elke Arabier of moslim te verwerpen die opkomt voor zijn of haar eigen mening en volk. Het is zelfs voor de voorvechters van vrijheid van meningsuiting in om te zeggen “ik ben het niet eens met AJ maar hij heeft wel recht om zijn foute mening ge verkondingen”.
Slap gelul. Ik doe er niet aan mee.
Elke Arabier die het lef heeft met kracht tegen de Westerse haat en hetze in te gaan en opkomt voor zijn volk is automatisch een paria. Het is een trend waar ik ziek van word. Je ziet het met DENK, Sylvana, Tarik Ramadan, Hassnae, en uiteraard ook met Abou Jahjah.

Nou dikke amahoela dus. Ik vind de man indrukwekkend en uitermate wijs. Ik weet dat dat heel bedreigend is voor de witte man. Een indrukwekkende Arabier die het niet met je eens is en die je er niet onder kunt krijgen.
Abou Jahjah is geweldig en dat zullen mensen vandaag gaan zien tijdens Zomergasten.

op 31 07 2016 at 06:39 schreef Chris:

Vraagje: Komt die Arabier op TV? Ja? Ok, dan zijn we klaar toch?
Iedereen zeikt overal over, maar aan het eind van de (Zon-)dag is “die Arabier” gewoon een Zomergast op TV. Mooi toch? Zeiken over zeikerds. Tsjonge jonge.

op 31 07 2016 at 09:11 schreef Peter:

“Hafid is toch Zomergast geweest? Nou dan, dan is het dus geen probleem dat er een Arabier in Zomergast zit.”

Ik vraag me af of dit dom is of kwaadaardig, of hypocriet. Misschien vinden witte Nederlands zichzelf oprecht niet racistisch want nou, ze bejubelen Hafid Bouazza, en Özcan Akyol, en Braboneger.

Natuurlijk doen ze dat alleen omdat die knuffelallochtonen de dingen zeggen die witte mensen graag horen. Zoals een reageerder op deze site eens tegen Hafid zei: “Jij bent wel oké, jij mag wel aan onze vrouwen zitten.”

Daarbij werd meteen duidelijk dat nooit vergeten was dat Hafid Marokkaan is, maar een Marokkaan die punten had verdiend, door mooi op te zitten en de witte mens goed over zichzelf te laten voelen.

Abou Jahjah heeft geen punten verdiend. hij verdomt het de witte mens naar de mond te praten. Zijn visie is niet eurocentrisch, maar veeleer Arabisch/Aziatisch, dus is het een probleem dat-ie in Zomergasten zit. Dat komt niet door zijn denkbeelden, want de media worden bevolkt door witte mensen die er heel wat radicaler en gewelddadiger visies op nahouden, maar door de combinatie van zijn denkbeelden met zijn etniciteit.

Wie dat ontkent, is een leugenaar.

op 31 07 2016 at 11:05 schreef MNb:

“Ik vraag me af of dit dom is of kwaadaardig, of hypocriet.”
Alledrie tegelijk. Maar goed, technisch hebben ze gelijk. Hassnae had geen ‘Arabier’ moeten schrijven, maar ‘Arabier met meningen waar de blanke meesters geen zevenvoudige vergunning voor hebben verleend, voorzien van kwaliteitsstempels, zegels en handtekeningen van koning en voorzitter van de Hoge Raad’. Foei, Hassnae.

op 31 07 2016 at 11:24 schreef Pyt van der Galiën:

Wat Peter zegt. Abou Jahjah spreekt niet vanuit een Europees, maar vanuit een Arabisch perspectief. Zo kijken Europeanen naar Israël vanuit het eurocentrische vervolgingsperspectief. Begrijpelijk, gezien de Europese geschiedenis. Dat perspectief zegt de meeste Arabieren weinig, zij zien Israël als een Westerse kolonie in het MO. Begrijpelijk, gezien hún geschiedenis.

Abou Jahjah spreekt vanuit het laatste perspectief en dát is onacceptabel omdat het zich buiten het eurocentrische kader begeeft. Kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid is geaccepteerd, want binnen het kader. Abou Jahjah gaat echter veel verder: hij stelt het gehele kader ter discussie. Vandaar de woede van niet alleen domrechts, maar ook een flink deel van de (links)liberale goegemeente.

op 31 07 2016 at 11:27 schreef Ladyday:

Beste Peter,
mijn reactie, kwam voort uit de in mijn ogen, dus te simpele en herhaalde stelling: “..als er een Arabier bij Zomergasten komt.”
Er staat toch nadrukkelijk steeds niet: …als er een Arabier bij zomergasten komt, met een door (al dan niet) racistische, domme, kwaadaardig of hyporiete witte mensen een kennelijk onwelgevallige mening….?
Nou, zal een column wel niet interessant zijn, wanneer die teveel genuanceerd gebracht wordt. En hetzelfde zal wel gelden voor uw reactie hierboven…

op 31 07 2016 at 12:26 schreef John de Beer:

Die A.J. is geen willekeurige Arabier, maar een hele foute gast. Een provocateur die sommige mensen bang maakt en daar hoef je helemaal niet domrechts voor te zijn.

Hoofdredacteur Karen de Bok van de VPRO verdedigde de keuze voor hem als Zomergast dat hij zich zodanig heeft ontwikkeld dat de Belgische krant de Standaard hem als columnist heeft aangetrokken. Dit klopt niet. Abu Jahjah heeft zich niet ontwikkeld, maar de Standaard is veranderd.

Dit neemt niet weg dat de vrijheid van meningsuiting absoluut is en de VPRO alle recht heeft om deze gek uit te nodigen.

op 31 07 2016 at 12:36 schreef Ladyday:

De opmerking overigens: “Daarbij werd meteen duidelijk dat nooit vergeten was dat Hafid Marokkaan is…..”
komt ook nogal, in uw eigen woorden, hypocriet over. Wanneer juist in bovenstaande stukje het “arabier zijn” van Abou Jajah aangevoerd wordt als aanleiding van de ontstane ophef. Terwijl de schrijfster heel goed weet, dat de uitspraken van de man hieraan ten grondslag liggen. Wat je daar dan verder weer van vindt is een tweede, dan moet je daar een stukje over schrijven. Maar we moeten vooral “duidelijk niet vergeten”, dat Dhr. Abou Jahjah een “arabier” is, zodat iedere kritiek, dan weer uitgelegd kan worden als racisme of iets dergelijks. Voor dat doeleinde “mag” dat dus kennelijk wel gebruikt worden.
Ik heb een mening over de uitspraken van Abou Jahjah en vele andere dingen in de wereld, groot of zo klein als een tv-programma. Maar dat ik daarom door u meteen in een hoek geplaatst wordt, zegt mij veel over hoe mensen tegenwoordig (zowel ter linker-, als ter rechterzijde), de wereld in een soort zwart-wit in willen delen.

op 31 07 2016 at 14:51 schreef Peter:

mijn reactie, kwam voort uit de in mijn ogen, dus te simpele en herhaalde stelling: “..als er een Arabier bij Zomergasten komt.”

Ik heb net uitgelegd waarom het probleem wél is dat-ie Arabier is. Als Abou Jahjah geen Arabier was geweest, was er geen probleem. Als Hafid een andere wereldvisie had gehad, was het een probleem geweest dat-ie Arabier is.

op 31 07 2016 at 14:55 schreef Peter:

En maar doorzeiken. Jahjahs uitspraken stellen niets voor in vergelijking met de uitspraken van al dat witte extreemrechtse islamofobenvolk dat de media volblaft: Nanninga, Holman, Niemöller enzovoort. Verschil is dat Jahjah Arabier is. Als je wit bent mag je juichen wanneer duizenden vluchtelingen verdrinken. Als je Arabier bent, mag je geen gevoel van triomf voelen als er Amerikanen sterven.

Ik vind het allebei misselijkmakend, maar als Annabel Nanninga mag, moet je ook je hypocriete rotsmoel houden als Abou Jahjah een keer op TV komt.

op 31 07 2016 at 15:35 schreef John de Beer:

Ik vul Pyt van der Galiën aan, de Arabieren kijken maar vanuit één perspectief naar Israël: deze vreemde entiteit moet hoe dan ook verdwijnen. Dat is ook de overtuiging van Abou Jahjah en daar heeft’ie het kolonialisme en het Israëlische nederzettingenbeleid helemaal niet voor nodig. Bij hele volksstammen in Vlaanderen en Nederland gaan zijn woorden erin als koek.

op 31 07 2016 at 15:57 schreef Ladyday:

Volgens mij gaat het niet om het niet op TV mogen komen. Maar dat de VPRO deze meneer uitnodigt voor een format als Zomergasten. Maar goed, dat maakt misschien niet/misschien wel wat uit. U scheert in ieder geval iedereen, die kritiek heeft op de keuze voor Abou Jahjah over één kam.
Als ze in 2017 Wilders (of zoals in uw voorbeeld Annabel Nanninga) uitnodigen om aan te schuiven, kunnen ze ook op mijn (en ik vermoed ook de kritiek van velen die nu kritiek op de keuze van Abou Jahjah) kritiek rekenen.
Zoals u zegt beide misselijkmakend. Zo ook uw opmerking over het juichen over het verdrinken van vluchtelingen en de rest van de toon van uw reactie. Maar dit is uw weblog en u bent vrij te reageren op dat wat u uitkomt en ook op welke manier.
Ik kijk in ieder geval weer even verder…..

op 31 07 2016 at 16:01 schreef Peter:

Don’t let the door hit you on your way out!

op 31 07 2016 at 19:06 schreef rosa vandevelde:

je gaat Abou Jahjah toch niet vergelijken met griezels als nanniga of niemoller.

Een beter vergelijking zou zijn, stel dat ze jou Peter zouden vragen voor zomergasten, de reacties uit diezelfde hoek zouden ook niet min zijn zeker.

In ieder geval, ik denk dat open geesten zullen kunnen smullen met dank aan de VPRO.

op 31 07 2016 at 23:41 schreef Murat:

Dat “gevoel van triomf” moet je in het licht zien van de decennia lange vernedering van Arabische volkeren onder de Westerse (koloniale) machten.
Het feit dat dat iets is waar men Abou Jahjah op probeert af te rekenen, laat zien dat er niet veel is om de man op te pakken.

Het is een indrukwekkend persoon die nodig is voor de emancipatie van de Arabier. Slim en geen buiger, net als Malcom X detijds.

op 01 08 2016 at 08:43 schreef Thomas E:

Als die emancipatie straks misschien een feit is, Murat, hoop ik dat die andere droom van Abou Jahja – namelijk dat alle Arabieren zullen verbroederen – óók realiteit zal worden. Als je je bedenkt hoe ook christenen elkaar eeuwenlang de tent uit gevochten hebben vanwege andere interpretaties van het geloof, heb ik daar nog een hard hoofd in.

op 01 08 2016 at 09:01 schreef Murat:

Helemaal mee eens, Thomas.

op 01 08 2016 at 09:06 schreef Ernst:

Types die roepen dat we meer starre en onbuigzame mensen nodig hebben hebben werkelijk helemaal niets begrepen van het begrip samenleving.

op 01 08 2016 at 10:02 schreef cRR Kampen:

En wie heeft er nou gekeken?
Ik wel, oogjes aan het scherm geplakt. Mooie uitzending met heel veel waarheid.

op 01 08 2016 at 10:03 schreef Murat:

Samenleven zegt Ernst. Ja, dat hebben we als allochtoon gemerkt de laatste 15 jaar.
Inderdaad, mensen hebben er in Nederland niets van begrepen.

op 01 08 2016 at 14:00 schreef Mario:

Men wil ook niet anders dan haten..

Neem de opmerkingen van Dennis Pekel hier:
“aan de oppervlakte redelijk gematigd en positioneert zichzelf zo als accepté, als opinieleider. Maar onderliggend was het doordrenkt van antisemitisme en anti-westerse denkbeelden”
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/01/zomergasten-dat-abou-jahjah-wel-meeviel-is-schijn-volgens-zijn-critici-3479441-a1514218

Zelfde met de overduidelijke (en gebruikelijke) confirmation bias van die verzuurde haatheks Maja Misjke (sp?) op twitter: “Oh, zie je wel, hij is tegen de democratie” – terwijl AJJ iemand anders citeerde.

Vroegâh kregen deze types een of ander pretpilletje onder hun tong. Die verzuurde haatheks MM is lerares van kleine kinderen, FFS.

Weg met die lui /opzijntheomaassens

op 01 08 2016 at 15:46 schreef John de Beer:

Ik vond en vind dat deze man gewoon op tv moet kunnen verschijnen, maar om te zeggen dat hij een toonbeeld van tolerantie is, nou nee. Naar mijn idee staat zijn gedachtegoed haaks op de idealen van de Europese samenlevingen en ik vind het dus juist goed dat de VPRO ons een inkijkje in de verwrongen geest van deze figuur heeft gegeven. Het was geen mooie, maar wel een leerzame televisieavond.

op 01 08 2016 at 15:53 schreef Peter:

Waarom ga jij geen stukjes voor FN schrijven, John? Als eerste een bespreking van deze Zomergasten. Uiteraard word je in de reactieruimte verrot gescholden, maar hé. Een beetje rechts, beschaafd tegengeluid is altijd goed. En antisemitische reacties filter ik eruit.

op 01 08 2016 at 16:14 schreef Sasha Berkman:

ik vond het een uitstekende aflevering. Cointelpro, Shabra en Chatilla, onderwerpen die uiterst belangrijk zijn imo.

op 01 08 2016 at 19:52 schreef Ernst:

Probeer te werken aan oplossingen door samenwerking, Murat. Dat is veel beter dan je te wentelen in slachtofferschap.

En heb een beetje geduld. Een samenleving verander je niet in 15 jaar.

Dat het jou niet snel genoeg gaat is geen reden om dan maar halsstarrige extremisten te gaan idealiseren. Maar misschien ben je nog wat te jong om dat te kunnen inzien.

op 01 08 2016 at 20:20 schreef Sasha Berkman:

Ernst: Heb jij eigenlijk al afstand genomen van de criminele israelische staat? Dat woord, ‘crimineel’ is geen een keer gevallen gisteravond. Raar en jammer.

op 02 08 2016 at 07:42 schreef John de Beer:

Peter, dankjewel voor het eervolle aanbod. Ik wil dat zo nu en dan graag doen. Al ben ik geen masochist, die minder vlijende reacties zal ik graag voor lief nemen.
Momenteel ben ik erg druk, binnenkort meld ik me bij je met een prikkelend thema.

op 02 08 2016 at 08:15 schreef Gaz Typari:

Ernst, een samenleving verander je wel in 15 jaar. Kijk maar naar 15 jaar geleden. Een leefbare, welvarende, open, samenleving. Geenstijl is een marginale website, niemand slaat acht op clubs als de nvu, en mensen wagen het nog om kritiek te hebben op Pim “buitengewoon minderwaardig mens, weet u dat?” Fortuyn.

Kijk vervolgens naar nu: Nazi Duitsland in de jaren 30. Maar dan zonder “lugenpresse” maar brave ja-knikkers als media.

op 02 08 2016 at 11:09 schreef Gaz Typari:

Ik ben benieuwd met welk thema John de Beer op de proppen komt. Of eigenlijk weet ik het ook wel.

op 02 08 2016 at 12:47 schreef Ernst:

Nou Gaz, ik leef anders nog steeds in een leefbaar, welvarend en open Nederland. Misschien is het vooral een kwestie van perceptie en zitten de problemen die je meent te zien meer in jouw hoofd dan daar buiten?

Als jij de opkomst van GeenStijl als probleem ziet dan zet ik daar de opkomst van Peter Breedveld tegenover. Allebei exponenten van de vrijheid van meningsuiting, of je hun meningen nou leuk vindt of niet. Ik ben blij met allebei!

Je vergelijking van het Nederland van nu met het Duitsland van de jaren 30 is zo ridicuul dat ik er niet eens op in ga.

Veel sterkte in de rest van je leven, Gaz, en probeer een beetje open te staan voor anderen. Ook (misschien wel vooral) als hun mening wat afwijkt van de jouwe.

op 02 08 2016 at 12:58 schreef Peter:

Ernst ziet het niet, dus het is er niet. En GeenStijl, lieveling van de gevestigde orde, dat leugenpropaganda verspreidt om mensen op te hitsen en grossiert in racisme, is volgens Ernst net als Frontaal Naakt, dat feiten checkt en antiracistisch is en waarop daarom wordt gejaagd door ministers en journalisten.

op 02 08 2016 at 15:07 schreef leo schmit:

‘En antisemitische reacties filter ik eruit’. Even voor de duidelijkheid: als ik het met Beer niet eens ben en dat kenbaar maak (de kans zit er dik in dat ik het met Beer oneens zal zijn, vooral als ie op de hasbara toer gaat), ben ik dan een anti-semiet?

op 02 08 2016 at 15:21 schreef Peter:

Jij bent altijd een antisemiet, Leo! Nah grapje. Nee geen grapje. Maar je bent wel ónze antisemiet.

Je weet wel wat ik bedoel. Verwijzingen, hoe bedekt ook, naar wereldomvattende complotten van ‘zionisten’ worden meteen geprullebakt.

op 02 08 2016 at 15:23 schreef cRR Kampen:

‘Naar mijn idee staat zijn gedachtegoed haaks op de idealen van de Europese samenlevingen…’ je vraagt je af wat John’s ideaal dan is. Ethnisch zuivere dus blanke Derde Rijkjes ofzo?

op 02 08 2016 at 15:38 schreef sjonnie:

Vergelijkingen met het interbellum zijn er zat te maken ernst, kwestie van historisch besef.
Gaz heeft gelijk.

Heeft geen zin om jou dat uit te leggen.

op 02 08 2016 at 20:05 schreef leo schmit:

Ok, ik snap het, geen ‘protocols’ op FN. Hoewel ik zelf nog steeds niet begrijp wat een ‘antisemiet’ is. Ik geloof namelijk niet in rassenleer. Ook niet als een bepaalde groep zich perse als Joods wil profileren en er zelfs een Joodse staat op na houdt ten koste van de oorspronkelijke bewoners van dat land en met steun van externe machten die er een geo-politiek belang in scheppen die Joodse staat overeind te houden. Nou ja, Beer kom maar op met wat prikkelends.

op 03 08 2016 at 10:30 schreef Murat:

“Je weet wel wat ik bedoel. Verwijzingen, hoe bedekt ook, naar wereldomvattende complotten van ‘zionisten’ worden meteen geprullebakt.”

Peter, ga je hetzelfde doen met complotten van Arabieren en moefti’s die Hitler hebben bewogen de Joden uit te moorden?

op 03 08 2016 at 10:36 schreef Peter:

Wat?! Met dat soort onzin maak ik al jaren korte metten. Je verongelijkte Calimerogedrag is totáál misplaatst, Murat.

op 03 08 2016 at 11:29 schreef Murat:

Nee, ik doelde op bepaalde personen in de reactieruimte die nog wel eens deze theorie willen aanhalen als zijnde waar. John bijvoorbeeld.

op 03 08 2016 at 11:51 schreef Peter:

Kan me niet herinneren dat John op zoiets te betrappen was, maar als hij get doet, grijp ik niet in en wel hierom: niemand zal proberen me kapot te maken als iemand iets lelijks over moslims zegt, terwijl de minste kritiek op joden wordt aangegrepen voor radicale sloopacties door de media.

op 04 08 2016 at 01:17 schreef Murat:

Peter,

Dit begrijp ik oprecht niet helemaal.
A) Ja John heeft dat wel gezegd. Ik meen me zelfs te herinneren dat Sasha eens terug heeft gelinkt naar het moment dat John dat zei.

B) Je grijpt dan niet in. Maar je grijpt wel in als mensen het over Zionisten complotten hebben.
Die dubbele maat snap ik niet helemaal.
Is John heilig?

Begrijp ik nou dat in de reactieruimte complotten over moslims wel mogen (dan grijp je niet in) maar complotten over Joden niet want dan heb je meer kans kapot gemaakt te worden?
Ik snap het echt niet.

op 04 08 2016 at 05:30 schreef Peter:

Ja Murat dan grijp ik niet in en ik heb precies uitgelegd waarom. Komt nog bij dat fN een omgeving is waar meteen korte metten wordt gemaakt met verhalen over Groot-Moefti’s die Hitler het idee voor de Holocaust zouden hebben ingefluisterd. Dus er is niks om bang voor te zijn.

In principe wil ik dat op FN alles moet kunnen worden gezegd. De realiteit is helaas dat sommige dingen hier kunnen worden gezegd zonder gevolgen voor mij en andere dingen niet, want dit is nou eenmaal een extreem verstikkend, hypocriet land waar de Elma Drayers en Lodewijk Asschersen het voor het zeggen hebben.

Daar moet je het mee doen.

op 04 08 2016 at 08:24 schreef Murat:

Op die fiets.

Dat respecteer ik dan. Bedankt voor de uitleg.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS