Home » Archief » Turkije


[29.07.2016]

Turkije

Tayfun Balçik

nat6

Het is al laat en donker wanneer we met de auto arriveren in Keçiören (Ankara). Mensen zijn op straat met Turkse vlaggen. Er wordt getoeterd. Het heeft vast iets met de couppoging van een paar dagen geleden te maken, weet iedereen in de auto, maar wat precies is de vraag.

Ik kreeg al alarmerende sms-berichten en apps uit Nederland. ‘Turkije verandert binnen drie maanden in een dictatuur.’ ‘Erdoğan heeft alle macht nu’. ‘Nu is er pas een echte coup gaande in Turkije’. Maar gezien het feit dat de bronnen van deze berichten voorspelbare Hollandse media zijn, wacht ik geduldıg op de volgende ochtend. Ik neem een warme douche en ga pitten.

Mijn alarm gaat af om 07.15. Van Aktepe loop ik naar Dutluk, de plek waar alle taxichauffeurs, bussen en ‘dolmuşşen’ bijeenkomen. Daar koop ik een Cumhuriyet en een Hürriyet. Twee kranten die niet bepaald bekendstaan om hun liefde voor de AKP of Erdoğan. ‘3 AY OHAL‘, kopt Hürriyet. ‘3 MAANDEN NOODTOESTAND’. ‘Noodtoestand uitgeroepen’, meldt Cumhuriyet.

Smerige racistische dingen

Ik kijk om me heen. Mensen eten hun simit en drinken thee. Ik probeer te luisteren naar een gesprek tussen vader en zoon. Ze hebben het over ‘de situatie’, maar ik word al snel afgeleid door alle piepjes en trillingen van mijn smart-phone. De kranten staan vol met kritische stukken over de noodtoestand en Erdoğan, maar ook dat de couppoging reëel was. Er zijn ongeveer driehonderd doden gevallen. Meer dan tweeduizend gewonden. Gülenisten zijn in beide kranten de gebeten hond. In bijna alle media eigenlijk.

De komende dagen blijf ik kranten kopen. Van pro-regering en anti-Erdoğan. Er wordt volop gediscussieerd. Elk detail van ’15 juli’ komt aan bod. Er staan ook smerige racistische dingen in. Dingen als ‘Wat de coupplegers deden, doen Grieken zelfs niet.’ Of dat een hoogwaardigheidsbekleder zegt dat er een begraafplaats voor verraders komt. Van de media zal ik nog een gedegen analyse maken als ik weer terug ben in Nederland, met Volkskrant-vergelijkingen en al.

Maar goed. Keçiören is een leipe plek. Familieleden van mijn moeders kant wonen er al sinds de jaren zeventig. Ze vertrokken naar ‘de stad’ uit het dorp Karacaören. Die was vroeger verbonden aan Haymana, maar is sinds kort onderdeel van Gölbaşı. Gölbaşı zegt u waarschijnlijk niks. Maar sinds de couppoging is het dagelijks in het nieuws. Hier zijn namelijk tussen de vijftig a zestig politieagenten gedood door de junta.

Politieagenten gedood

De dag na onze komst in Keçiören rijden we langs Gölbaşı op weg naar Şerefli Gök Gözü, mijn vaders dorp. Bij Gölbaşı stoppen we om fruit, brood en andere dingen voor mijn tante te halen. Je klopt toch niet met lege handen aan bij je familie? Nadat iedereen naar de auto is gegaan, vraag ik aan de cassière over de staatsgreep. Waar in Gölbaşı is er gevochten? Ze kijkt me indringend aan en zegt: ‘Bij de Toki-gebouwen. Ze zeggen in de media dat er 55 agenten zijn gedood, maar in realiteit zijn het er meer.’ Waarom vertellen de media dat niet? Ik stel die vraag niet. Ik kijk haar alleen maar stil aan en wil haar betere tijden toewensen. Maar ook dat komt er niet uit. Ik zeg alleen ‘dankjewel’ en loop weg.

Terug naar Keçiören, de stad. Mijn tante was ook de straat op gegaan. Ze hoorde voor het eerst over de coup op tv. ‘Als eerste sprak de premier. Dat was niet bevredigend. Daarna iemand anders van de regering. Dat was ook niet interessant. Ik werd ongerust. Waarom praat Erdoğan niet?! Daarna zagen we hem via Facetime.’

Mijn tante, de vrome moslim die ze is, spreekt heel beeldend. ‘ Nadat ik Erdoğan zag, heb ik gebeden en uit de Koran gereciteerd. Toen zijn we naar Gazino gelopen. Bij het park. Iedereen was daar. Tayfun, je moest eens horen wat voor geluid die vliegtuigen maakten. Ze vlogen zo laag over ons heen.’ Ze vertelt hoe bang ze waren. ‘We dachten dat ze Erdoğan en zijn hele familie zouden uitmoorden. De moskeeën bleven maar ‘sela’s‘ geven.’ Een uitnodiging om de straten op te gaan.

Pot op

In Şerefli Gök Gözü, mijn vaders dorp, werd het volk ook uitgenodigd om de regering te verdedigen tegen de coupplegers. Tantes in dat dorp waren niet zo happig. Eentje vond de imam die maar bleef oproepen vreemd. ‘Wat een lange ezan dacht ik’, zegt ze, ‘en toen kwam er een anons, in Gölbası wordt de satellietcentrale van Türksat aangevallen. Iedereen wordt verzocht naar Gölbaşı te gaan.’ Mijn tante met gefronste wenkbrauwen: ‘Ik dacht bij mezelf echt: de pot op met de regering en het leger, ik draaide me om en ging weer slapen.’

Later hoorde ik dat er twee dorpelingen uit Şerefli naar Gölbaşı zijn gegaan. Van mijn moeders dorp, Karacaören, waren er meer mensen gegaan om ‘Türksat te verdedigen.’ Een oom heeft daar twee lijken gezien. Een andere oom is naar het parlement geweest, die ook gebombardeerd is. ‘We hebben lichamen bij het parlement opgeraapt.’

Mensen hebben bloed gezien. Vrienden en familie die door tanks zijn overreden of aan gort zijn geschoten vanuit Skorsky-helikopters. In gesprek met mensen is van alles te merken. Ze zijn opgelucht: wat als de coup was gelukt? Ze zijn gelaten over de noodtoestand: het is nou eenmaal noodzakelijk vanwege de staatsgreep. Ze zijn paranoïde: hoe zit het met die generaal of die andere minister? Ze zijn bang voor wat er komt, maar ze zijn ook wraakzuchtig. De islamitische backlash is een feit.

Geweld verheerlijkt

Hoewel het zeker niet Turkije in zijn geheel vertegenwoordigt, zie ik dingen die ik eerder nog nooit heb gezien. Mensen die rondrijden met auto’s waar geweld wordt verheerlijkt tegen ‘coupplegers’ en ‘verraders’. Islamitische leuzen die gemeengoed zijn bij demonstraties waar men de ‘democratische wacht’ houdt. Best intimiderend allemaal. Gelukkig zijn niet alle Turken hier ontvankelijk voor.

Balc1

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 29.07.2016 @ 09:09

[Home]
 

6 Reacties

op 29 07 2016 at 10:20 schreef MNb:

Arm Turks volk. Erdogan helpt de democratie nog sneller om zeep dan ik had gedacht. Al is dat nog steeds minder snel dan de militairen hadden gedaan.

op 29 07 2016 at 10:38 schreef John:

Ik las gisteren ook een artikel in de Groene Amsterdammer waarin uit de doeken wordt gedaan dat de seculiere militairen (en een zwager) Erdogan het vege lijf hebben gered. Dat zullen ze ook niet belangeloos hebben gedaan. Het leger en het overheidsapparaat worden nu gezuiverd van hun aartsvijanden, de Gülenisten. De oude bondgenoten van Erdogan, die er nu helemaal alleen voor lijkt te staan. Is het een kwestie van tijd voordat ook Erdogan definitief het veld moeten ruimen? Hij zinspeelde immers zelf op een nieuwe couppoging. Ditmaal wellicht vanuit een andere hoek. De échte democratische test voor Turkije moet misschien nog komen.

op 29 07 2016 at 12:08 schreef Azi Azimullah:

Dank Tayfun Balcik voor je authentiek verslag. Meer van dit soort verslagen in de media juich ik toe. Uiteindelijk staan wij hier in de Hollandse klei en gebeurt HET daar. Ik versta en lees geen Turks maar dankzij ‘google vertalen’ heb ik lukraak Facebook pagina’s van Turkse burgers terplekke, van diverse achtergronden, aardig kunnen lezen. De scheiding der geesten verloopt langs scherpe randen en de angst uit zich op verschillende manieren. Persoonlijk hoop ik dat het volk de kracht en wijsheid hervindt en zich verzoent. Als de gebezigde taal van de Erdogan aanhangers ook de taal van het verstand is, belooft het voor de andere helft van Turkije weinig goeds. Hun werkplek wordt ingenomen, hun maatschappelijke, culturele en sociale rol geminimaliseerd en de maatschappelijke bolwerken waaruit ze geweerd zijn zal hen van binnenuit verder in de vergetelheid duwen. Waar het vuur van verandering langzaam aan weer zal gaan gloeien. Maar in de tussentijd wordt de helft van een volk stelselmatig onderdrukt en de mond gesnoerd. Verdrietig!

op 29 07 2016 at 19:42 schreef Sasha Berkman:

Stand van zaken: DE MHP en de CHP werken nu samen met de AKP.

op 29 07 2016 at 21:30 schreef Olav:

Tayfun:

Mijn tante met gefronste wenkbrauwen: ‘Ik dacht bij mezelf echt: de pot op met de regering en het leger, ik draaide me om en ging weer slapen.’

Terecht dat Peter dat zinnetje op de voorpagina zet. Deze tante ziet de dingen haarscherp. Soms kan je als burger, geconfronteerd met de “hogere” politiek, niets anders dan keihard je schouders ophalen.

op 31 07 2016 at 01:44 schreef Sasha Berkman:

https://fsrn.org/2016/07/turkeys-alevi-minority-sees-dark-days-ahead/

Als we deze mensen niet helpen zijn we verloren

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS