Home » Archief » Koreaanse elite krijgt klappen in Veteran: Above the Law


[25.02.2020]

Koreaanse elite krijgt klappen in Veteran: Above the Law

Remco Breuker

Ik heb door de jaren heen tientallen Koreaanse B-films gezien waarin de slechterik iemand was die meer geld tot zijn beschikking had dan goed voor hem was, waardoor gerechtigheid afgekocht of in ieder geval uitgesteld kon worden. Dat valt te verwachten in een samenleving waarin bezit en inkomen zo ongelijk verdeeld zijn als in Zuid-Korea, maar waar je tegelijkertijd wordt opgevoed als verantwoordelijk lid van een democratische samenleving – en dat is Zuid-Korea ook.

Dat creëert spanning, in de maatschappij en in de kunsten. De achterliggende reden van de massale protesten die voormalige president Park Geun-Hye (nu veroordeeld wegens machtsmisbruik, omkoping en beïnvloeding van de verkiezingen tot 32 jaar gevangenisstraf) in 2016 tot aftreden dwongen, was de enorme volkswoede over de almacht van de grote familieconglomeraten (chaebŏl) als Samsung, Hyundai, LG, en SK Telecom die in feite konden doen wat ze wilden.

Maar weinig van het wangedrag van de families die deze conglomeraten (waarvan sommige tot de grootste bedrijven ter wereld horen) bezitten komt in het nieuws, maar af en toe is de democratische impuls sterker dan die van het geld en invloed van de chaebŏl.

 

 

Pindawoede-incident

Zo domineerde het zogenaamde ‘pindawoede’-incident de media eind 2014, toen Cho Hyun-ah, de dochter van de eigenaar van Korean Air (zelf ook vice-president aldaar), een stewardess aan boord van een KAL vliegtuig aanvloog omdat zij de gratis pinda’s in een zakje had gegeven in de eerste klas en niet al uit het zakje gehaald. De cabin crew chief werd er bij gehaald en gedwongen om geknield zijn excuses aan te bieden (ook al hield hij vol dat alles volgens de regels was gedaan) waarna Cho hem sloeg met een tablet.

Ze liet het vliegtuig terugkeren om de eigenwijze cabin crew chief (die overigens later wel gelijk bleek te hebben) uit het vliegtuig te laten zetten. Dit leverde zulke sterke reacties op onder Zuid-Koreanen, dat ze haar baan als vice-president kwijtraakte – maar als je familie het hele bedrijf bezit, maakt dat waarschijnlijk weinig indruk. Ze werd verder aangeklaagd en veroordeeld wegens het in gevaar brengen van de luchtverkeersveiligheid. Ze zou vijf maanden in de gevangenis doorbrengen van een veroordeling van een jaar.

Waar Cho echt voor werd veroordeeld, was echter iets wat ook uitgebreid in Veteran: Above The Law (niet de meest subtiele titel, althans in het Engels: in het Koreaans ontbreekt ‘above the law’) aan bod komt en wat in het Koreaans bekend staat als kapchil. Kapchil verwijst naar wangedrag door hogergeplaatsten – mensen met meer macht dan jij. En dat kan akelige vormen aannemen, zoals het zwaar toetakelen door de CEO van een chauffeur die publiekelijk protesteert omdat hij niet betaald wordt voor verricht werk. Dit incident uit 2010 is als sleutelgebeurtenis op herkenbare wijze verwerkt in Veteran: Above The Law.

 

 

Filmstuntopleiding

Gezien de afkeer van de gemiddelde Koreaan van kapchil en gezien het feit dat het zo vaak voorkomt in Zuid-Korea, mag het geen verbazing heten dat een film als Veteran: Above The Law het extreem goed deed bij het publiek. De film bezet de vijfde plaats in de lijst van Zuid-Koreaanse filmhits – aller tijden, niet van het jaar van verschijning 2015.

De populariteit van de film is ook wel begrijpelijk: het is een product van regisseur Ryoo Seung-wan, een filmliefhebber pur sang en iemand die met zijn broer (acteur Ryoo Seung-beom), met actieregisseur par excellence Jung Doo-hong en andere vrienden de actie- en vechtfilm in Zuid-Korea helemaal opnieuw heeft uitgevonden.

Zoals iedere fan weet, staat of valt een vechtfilm met de kwaliteit van de vechtscènes: om die kwaliteit to hoog mogelijk te maken – geen sinecure als je tientallen acteurs en figuranten tegelijk laat vechten zoals Ryoo vaak doet – heb je goede acteurs en stuntmannen- en -vrouwen nodig. Die waren er niet genoeg, vonden Ryoo en de zijnen, en dus zetten ze een filmstuntopleiding op. Ryoos meesterlijke gevoel voor humor combineerde prima met de bewonderingswaardige gechoreografeerde en uitgevoerde gevechten. En de rest is geschiedenis, kijk maar eens naar The City Of Violence of het onweerstaanbaar grappige Arahan.

 

 

Lastige situaties

Veteran: Above The Law zou in het pre-Ryoo tijdperk een echte B-film zijn geweest, maar in de handen van een van Korea’s beste en vakkundigste regisseurs wordt het meer, ook dankzij het puike acteerwerk van hoofdrolspeler Hwang Jung-min en enige prima bijrollen.

De film begint klassiek, midden in een scène waarin de bona fides van de hoofdrolspeler, rechercheveteraan Sŏ Tochŏl, worden getoond. Sŏ is hyperactief, heeft geen geduld voor bureaucratie en probeert zich meestal vechtend uit lastige situaties te redden. Hwang speelt deze enorm fysieke rol verrassend goed: hij staat niet bekend als een heel fysieke acteur, maar zoals deze film en de zwaardvechtfilm Blades Of Blood uit 2010 tonen, dat is hij wel. Hwangs schwung, de goed gechoreografeerde vechtscènes en de mooie jarenzeventigrockklanken op de achtergrond wekken hoge verwachtingen als de film begint.

Die worden helaas niet ingelost. Ja, dit is een vakkundig gemaakte, entertainende film. Maar de sprankel uit de eerste paar scenes verdwijnt. En dat heeft alles te maken met de beklemmende regels van dit genre film: en dat terwijl Ryoo eigenlijk juist zo goed is in het buigen en breken van dat soort regels.

Degelijk vakmanschap

Maar goed, factoren als de slechterik (een kleinzoon van een chaebŏl-oprichter) die eendimensionaal slecht is (wel weer zo lekker ‘slecht’ gespeeld dat je hem echt het allerergste toewenst), de direct leidinggevende die Hwang op zijn huid zit, de platte weergave van bijna iedere bijrol: waar Ryoo de regels van het spel tot zijn voordeel wist om te buigen in Dachimawa Lee met als resultaat een klein meesterwerkje, lukt dat hier niet. Het resultaat is nog steeds het product van zijn degelijke vakmanschap. Maar dat is nu juist het soort film dat Ryoo meestal niet maakt.

 

 

De film verloopt voorspelbaar, maar de dialogen zijn scherp, de intermezzo’s grappig, en de karakters komen net genoeg uit de verf om de aandacht van de kijker erbij te houden. Het is moeilijk om onbewogen te blijven onder het acteergeweld van Hwang – en baas (alsook koning van de bijrollen in de Zuid-Koreaanse film) Oh Dalsu, die zich verrassend ontwikkelt. Een cameo van één van Korea’s populairste acteurs van het moment, ‘Marvellous’ Ma Dong-seok, vrolijkt de verschrikkelijke over-the-top finale op.

Al met het al een vakkundig, gelikt product van een regisseur van wie je nu net hoopte dat hij wat meer zou leveren. Maar goed, dit is zijn grootste kassucces, dus wie weet wat voor projecten er nog mogelijk worden dankzij Veteran: Above The Law.

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden en te volgen op Twitter via @koryoinleiden.

Film Reviews, Remco Breuker, 25.02.2020 @ 08:42

[Home]
 

1 Reactie

op 25 02 2020 at 08:42 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS