Home » Archief » Laat Amsterdam ons tot voorbeeld zijn


[05.06.2024]

Laat Amsterdam ons tot voorbeeld zijn

Hassnae Bouazza


 
Columnist Elma Draijer vond het zo’n schande dat PEN Nederland in een verklaring opriep tot een einde aan het geweld in Gaza, dat ze op Twitter haar lidmaatschap opzegde. ‘Treurig’, zette ze erbij. Treurig. Tegen oorlog protesteren is fout, voor oorlog zijn, is goed. Gruwen van dode mensen is abject, geweld toejuichen is correct.

Ik vind het illustratief voor deze tijd, waarin goed slecht is en slecht goed. Feiten slechts meningen zijn en meningen feiten, of in ieder geval net zo zwaar wegen als feiten. Waarin harde, verifieerbare cijfers ondergeschikt zijn aan iemands ‘gevoel’, leugens scoren en de waarheid wordt beschimpt.

Een tijd waarin partijen die ‘vrijheid’ propageren, vrijheden beknotten. Waarin extreemrechts onze Kamer en regering domineert en volstrekt genormaliseerd is terwijl ‘redelijke’ partijen die zich inzetten voor gelijkheid en tegen achterstelling tot risée van de politiek zijn verklaard.

Rechtsstaat uithollen

Volgens EO-relikwie Tijs van den Brink is dat wat de democratie zo mooi maakt, dat partijen als BBB en de PVV ‘een geslaagde mars naar de macht’ kunnen ondernemen. Ja, prachtig. Onder leiding van een premier met een dubieus CV die vindt dat ‘rechtsstaat en democratie altijd aan verandering onderhevig’ zijn.

En dat in combinatie met een coalitie die mensenrechten aan de laars lapt, aan grondrechten morrelt, andersdenkenden criminaliseert, LHBTI-emancipatie maar gekkigheid vindt, moslims als gevaar ziet, racisme geen probleem vindt, de vrije pers, media en wetenschap onder druk zet, kunst, cultuur en literatuur uitholt, een onafhankelijk rechtssysteem maar vervelend vindt en zonder scrupules verworvenheden terug wil draaien.

Dat is geen democratie, dat is regressie, repressie en het is precies waar we nu in zitten. Alleen als je denkt dat de maatregelen je niet zullen raken, kun je hier enthousiast naïef over zijn.

Democratie is niet alleen maar vrije verkiezingen, niet het simplistische ‘de meerderheid regeert’ en ‘zeker niet de meerderheid dicteert’. Dat is wat we nu steeds horen en lezen: ‘Het volk heeft gekozen’. Een deel van het volk heeft gekozen voor partijen in de oppositie en zij tellen, in een gezonde, eerlijke democratie, net zo zwaar mee, net als alle minderheidsgroeperingen.

Een democratie respecteert de gelijkheid en mensenrechten en tornt daar niet aan. De grootste partij won de laatste verkiezingen door daar juist wel aan te tornen.

Chauvinistisch Amsterdam

Op 23 november vorig jaar werd ik wakker met een misselijk gevoel. En met jaloezie naar mensen in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam waar het rechts-extremisme geen voet aan de grond kreeg.

Ik heb veel op Amsterdam aan te merken. Vooral op de fietsers hier. En het chauvinisme en dat aanstellerige ‘binnen de ring’-gedoe. Maar eerlijk, na de verkiezingsuitslag gunde ik Amsterdam alle chauvinisme. Als je de extremisten buiten de deur weet te houden en samen voor de pluriformiteit kiest, mag je gerust zelfgenoegzaam met je neus in de wind fietsen.

De staat van deze stad kan een voorbeeld voor de rest van het land zijn. Er gaat hier heel veel fout, het geweld, onlangs, tegen demonstrerende studenten was ijzingwekkend. Maar de bereidheid om grondrechten te respecteren, de diversiteit van mensen te omarmen en voor hun vrijheid te staan, lijkt hier meer aanwezig dan in Den Haag.

Woorden leiden tot verschuiving

De laatste tijd vraag ik me regelmatig af wat voor zin het heeft om columns te schrijven, ideeën uit te werken wanneer mensen zo vastzitten in hun eigen waanideeën. Wat hebben woorden voor zin, wanneer mensen er immuun voor zijn, misinformatie domineert. Wat is het nut om hier vanavond te staan?

Maar die immuniteit, of zogenaamde immuniteit, is ook begonnen met woorden. Woorden vangen de realiteit, en hebben de macht om een nieuwe te scheppen.

Woorden kunnen, hoe hopeloos de situatie ook lijkt, tot verschuiving leiden. Ze kunnen in de hoofden van mensen landen, hen aan het denken zetten, aan het twijfelen brengen, hun hart raken.

Woorden blijven nodig om feiten van fictie te onderscheiden, misstanden te beschrijven, af te keuren, perspectieven en vergezichten te schetsen. De strijd tegen onrecht begint met woorden. Voorzichtig fluisterend, wat luider mompelend, luidkeels gescandeerd.

Mensenrechten en vrijheid

Revoluties zijn met woorden begonnen. We hebben er nu een nodig, voor onze grondrechten, voor de mensenrechten. Niet alleen die van ons, maar vooral van de ander. Want als de staat van ons land en die van de wereld iets duidelijk maakt, dan toch zeker dat mensenrechten en vrijheden alleen veilig zijn als ze consequent gerespecteerd worden, zonder uitzondering, zonder hiërarchie in leed, zonder mitsen en maren.

Het gevaar voor onze democratie is begonnen met woorden. Lelijke woorden. De bescherming en het herstel ervan zal ook met woorden moeten beginnen.

Deze column is gisteravond uitgesproken tijdens het programma De Staat van de Stad 2024 in Pakhuis de Zwijger.

Hassnae Bouazza is columnist (NRC, Linda, Harper’s Bazaar), journalist, culinair recensent, documentairemaker en schrijver (Arabieren Kijken, Een Koffer vol Citroenen).

Hassnae Bouazza, 05.06.2024 @ 08:19

[Home]
 

1 Reactie

op 05 06 2024 at 08:20 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS