Home » Archief » Matera


[11.05.2010]

Matera

Yezkilim

fomin4
Illustratie: Nikolai Fomin

Ik ben weer eens in Italië. In Zuid- Italië wel te verstaan, want in tegenstelling tot de Lega Nord-aanhang ben ik dol op het Zuiden. Het Noorden – alles boven Napoli – lijkt mij teveel op Nederland.

Naast olijven, brem en klaprozen heb je hier ook sinaasappels, pijnbomen en palmen (en finocchio, wat behalve venkel ook gay betekent), maar het grootste verschil zit hem in de mensen: de zuiderlingen zijn niet alleen ontzettend aardig, maar ook nog eens ongelofelijk gastvrij.

We hebben Bari en Taranto bezocht. Beide steden hebben een prachtig middeleeuws  centrum. In Taranto stonden echter, tot onze verbazing, veel middeleeuwse huizen te verkrotten. De leegstand, vertelde men ons later, kwam door de talloze doden door de giftige dampen en het giftige drinkwater, veroorzaakt door de ijzerindustrie…

We logeren in een schitterende albergho in Matera,  Basillicata (vlakbij Puglia en Calabria), bekend van Il vangelo secondo Matteo van Pasolini en van de reli-horrorfilm van Mel Gibson, die het toerisme in Matera aangewakkerd heeft. Maar ik kende het stadje daarvoor al, ik ben er voor de derde keer: het is prachtig en ik heb er vrienden wonen.

Aanvankelijk kende ik maar drie mensen in Matera, aardige jongens die ik ontmoet had in Nederland. Maar elke vakantie en bijna elke dag komen er nieuwe vrienden bij, want iedereen, ook elke nieuwe vriend, stelt ons weer aan zijn vrienden of familie voor en gisteren kwamen er dan ook twintig man op ons etentje. Dat was trouwens de enige avond waarop we zelf voor onze cena hebben gezorgd, want alle andere dagen werden we te eten gevraagd. Nou ja, op twee keer na dan, toen we meegenomen werden voor een lunch, maar omdat beide pranzi die gewoon rond een uur of een begonnen pas tegen vijven respectievelijk na zessen afgelopen waren, hoefden we ook toen geen avondeten meer te regelen.

Vandaag waren we uitgenodigd om ezel te komen eten. Tijdens het eten werd een ansichtkaart met een foto van een olijk ezeltje met een hoedje op doorgegeven, met de begeleidende tekst dat we dit diertje aan het opeten waren. En ook vandaag waren er nieuwe gezichten, allemaal nieuwsgierig naar i Ollandesi. Als iedereen die we uitnodigen om bij ons te komen logeren echt komt, gaat het knap druk, maar ook heel gezellig worden. Italianen in je huis betekent dat het voortdurend feest is.

Ik voel me als een locale beroemdheid, maar mijn dochter en haar vriendin – beiden veertien, vlot, lief, leuk, blond en bella – worden behandeld als filmsterren, vooral als ze met zijn tweeën over straat lopen. Dat komt trouwens niet veel voor, want hoewel ik hen hun gang laat gaan, laat de leukste jongen van het dorp, die ook nog eens goed Engels spreekt, hen geen moment alleen. Het andere voor de dames geregelde neefje, een zo mogelijk nog mooier jongetje, zeventien, viel af: hij had op school geen Engels, maar Frans gekozen.

Dankzij de meisjes zijn tal van jongetjes in Matera opeens een stuk gemotiveerder om Engels te leren. Italianen vinden Engels erg moeilijk en soms is dit best wel te begrijpen. Voorbeeldje: terwijl voor ons het correcte la sua madre raar klinkt als vertaling van zijn moeder,  hebben zij de neiging om his father te zeggen als ze haar vader bedoelen. Meisjes komen bij onze vrienden trouwens niet voor: samen hebben ze acht zoontjes en geen enkele dochter, wat onze dames zo mogelijk nog populairder maakt.

Matera is een geliefd oord voor schoolreisjes. Van veraf zijn ze behalve aan de kinderstemmen ook te herkennen aan het Andiamo en Alora, geroepen door de geoefende stemmen van de bijbehorende leraren. Ook zie je er clubjes volwassen toeristen, met hier en daar een Japanner of Koreaan die al filmend een gids achternaloopt. Maar het gedrag van een van de zoontjes van onze vrienden slaat alles: wandelend door de stad, met zijn ouders en ons, kijkt hij niet op of om, maar leest hij de Topolino.

Yezkilim is een full-time allround compulsief obsessief probleemoplosser, met als specialiteit radicale onderwijshervormingen. Daarnaast is ze wiskundeleraar.

Yezkilim, 11.05.2010 @ 18:19

[Home]
 

6 Reacties

op 11 05 2010 at 18:31 schreef Rob:

Ik zwaai maar even van over de Calabrisch-Basilicaatse grens. Gezien de donkere wolken op de moby-foto’s van mijn Nederlandse twitterschare zit ik hier nog steeds beter dan in Nederland.

op 11 05 2010 at 19:24 schreef Rena:

Ik was in het voorjaar net ten zuiden van Napoli, we bezochten in alle rust Pompeii, Herculaneum en de Griekse tempels Paestum en alle plaatsjes aan de Amalfi kust. Onze jongetjes met hun blonde krullen en blauwe ogen oogsten veel aandacht. En wat een ontzettend aardige mensen inderdaad. Een aanrader, we gaan zeker nog eens heen in het voorjaar.

op 11 05 2010 at 23:33 schreef Yezkilim:

Wat is het toch een feest om Google te laten vertalen. Uit de site van de albergho: … bisschop Antonio y zelfgerolde sigaretten toe Colmenares

op 12 05 2010 at 00:54 schreef Angela:

Wat een cadeau! Ik had van alles gedacht, behalve dat ik ooit iets over Matera op Frontaal Naakt zou lezen. Mijn zus heeft een huis in de ‘Sassi’ gehad en mijn ouders wonen in Potenza!
Wat een leuk cadeau! Bijzonder om dit te lezen, als het zou kunnen, zou ik jullie nog meer laten zien. Als jullie in A’dam zijn, siete padroni del mio tempo! Dank voor de mooie woorden, sometimes it’s good to read something positive!
De giftige stoffen zijn o.a. van de E.N.I. ik stuur hierbij een mooie (!) videoclip van een zanger die met maar een liedje het verschil heeft gemaakt. Met kunst zeg je alles.
Ik weet niet eens of ik het linkje mag plaatsen, ik weet niet of het mag van de webmaster…
De tekst is echt sterk en vol ‘zwarte humor’.
http://www.youtube.com/watch?v=YdVaHCCxHMw

op 12 05 2010 at 10:39 schreef Yezkilim:

Angela, we zijn weer terug; stuur je me een mailtje, via mijn website?

op 12 05 2010 at 14:55 schreef yurp:

Ach ja, Zuid Italie. In Pozzuoli kon ik niet alleen aan de haven zitten mijmeren zonder dat Italiaanse families me kwamen vragen wat ik aan het doen was en of ik niet met hen mee wilde eten/drinken/feesten. Veel zuidelijker dan Campania ben ik nog niet geweest, deze verhalen maken het echter wel aanlokkelijk.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS