Home » Archief » Mestadvies


[04.06.2010]

Mestadvies

Thomas Cool

fraz3
Illustratie: Frank Frazetta

Eens in de vier jaar mogen we mesten om de democratie te laten bloeien. De meeste kiezers gebruiken hun mest voor zittende partijen en dan ontstaat een wedstrijd wie de meeste mest krijgt. Op die manier krijg je partijen met zeg 20% of zelfs 35% van de mest.

Die fracties van 30 of 50 personen moeten schipperen tussen enerzijds kadaverdiscipline, zoals de “liberaal” Gerrit Zalm ooit Geert Wilders aan het Turkije-standpunt van de VVD wilde houden, en anderzijds vrijheid à la Hero Brinkman maar dan ook onenigheid, kritische vragen van journalisten en het risico van een scheuring.

Een andere manier om je mest te besteden is nieuwe spruiten een kans te geven. Alle partijen zijn klein begonnen en hebben een kans gehad. Nieuw bloed, een fris geluid, begeesterde sprekers, luizen in de pels, nieuwe wegen die worden opengebroken.

Wanneer de VVD er een 40e zetel bijkrijgt is dat mogelijk heel belangrijk voor betrokkene maar ook marginaal voor het politieke landschap, vooral wanneer je weet dat het wel iemand zal zijn die juist op de lijst staat omdat hij of zij de partijlijn, die al door de 39 voorgangers verdedigd wordt, goed kan verdedigen. Het kan geen kwaad wanneer per verkiezing eens wat nieuws te melden valt. Wat zou het bij de huidige verkiezingen kunnen zijn ? Wat wordt het experiment van de verkiezingen van 2010 ?

Het mestbiljet biedt de volgende spruiten: een Nieuw Nederland, een “spirituele” (wat dat ook moge zijn) Partij voor Mens en Spirit (MenS), een “holistisch” (wat dat ook moge zijn) Heel NL, iets met ondernemers Partij één, dan Lijst 17 met leuke Lot Feijen, de digitale Piratenpartij, en de niet aan de dierenpartij verbonden evangelisten van lijst 19.

Ik veroorloof me een beetje nurks te zijn. Het kost veel tijd om e.e.a. te bekijken en mogelijk heb ik er al meer tijd aan besteed dan een gemiddelde kiezer. Ik hoef hier niet wetenschappelijk verantwoord te zijn maar kan op mijn instincten afgaan.

Naar mijn smaak, en het is puur smaak, gaat de keuze tussen nieuwen en digitalen. De digitalen zijn een one-issue partij en hebben dus nog grote potentie om te groeien naar een echte partij. De nieuwen hebben al een poging gedaan om wat samen te werken en iets breders te presenteren. Het is een wat rare partij, ze willen bijvijvoorbeeld een basisinkomen, waar ik apert tegen ben, maar het is wel een soort discussie die beter is dan die over de hypotheekrenteaftrek. Mijn mestadvies wordt: Nieuw Nederland !

Thomas Cool is voorzitter van het Sociaal Liberaal Forum dat sinds 1993 probeert uit te groeien tot een serieuze politieke partij. Er zijn al drie leden.

PS. Nu ik toch in een nurkse stemming ben … Wie op een van de zittende partijen wil stemmen moge het volgende bedenken:

(1) De discussie over de hypotheekrenteaftrek gaat nergens over. Het is vestzak-broekzak voor de rijken, een verschuiving van de ene rijke naar de andere maar ze blijven rijk. Belastingen en aftrek zijn communicerende vaten. Je kunt die aftrek ook houden maar dan de tarieven verhogen (zodat het lijkt alsof er zelfs “meer” afgetrokken wordt). Het is raar van de PvdA om dat niet direct te zeggen en het is manipulatie van CDA en VVD om die aftrek zo te verdedigen, en in feite is het een politiek spelletje voor deze partijen om hun nest een geurtje te geven en de aandacht van serieuze vragen af te leiden.

(2) De discussie van Janmaat, Bolkestein en Wilders over de migranten gaat nergens over. Wanneer er voldoende werkgelegenheid is dan kiezen migranten er standaard voor om in eigen land te blijven. De migranten die door verkeerd beleid inmiddels hier zijn kunnen ook hier gaan werken, scholieren kunnen gewoon gaan leren in plaats van rondhangen, en we kunnen op een vriendelijke maar effectieve manier zorgen dat een net evenwicht komt tussen integratie en behoud van eigenheid. Ja, er zijn excessen zoals 9/11 en de moord op Theo van Gogh maar dat vraagt een verstandige reactie en niet zoals van genoemd drietal.

(3) Rutte zou zich diep moeten schamen. De VVD heeft met neoliberalisme en deregulering bijgedragen tot de economische crisis. Wie denkt dat dit alleen voor de financiële markten geldt is abuis: het geldt voor alle markten ! Rutte biedt geen excuses aan en herziet zijn wereldbeeld niet maar gaat gewoon door. Hij is in goed gezelschap van het Centraal Planbureau. Ook daar faalde de economische analyse en hebben de oud-collegae niet herzien. Het economisch programma van de VVD werkt alleen op lange termijn wegens fouten in de modellen, de lange termijn is sowieso een andere kwestie, en het programma zal op korte en middellange termijn grote nadelen voor de economie hebben.

(4) Wie overweegt CDA te mesten maar wegens Balkenende naar de VVD gaat kan natuurlijk ook overwegen om op nummer twee te mesten, zoals Ruud Lubbers ooit al adviseerde, of wellicht een werkelijk capabel persoon lager op de lijst. Organiseer het. Alles is beter dan zo’n gedachtenloze switch.

(5) Door het lijsttrekkerschap te accepteren heeft Cohen meteen al getoond incompetent te zijn. Zijn politieke bestaan staat in het licht van de migratieproblematiek die een non-issue is, en dat hij dat niet begrijpt is een dodelijk manco. Als wetenschapper, rector magnificus en burgemeester had hij op een veelheid van terreinen kunnen tonen een denker en leidsman te zijn, die druk bezig is met de noden van onze tijd. Ik ben geen jurist en kan niet oordelen over zijn bijdragen op dat vlak maar ten aanzien van de maatschappelijke vraagstukken zie ik niets overtuigends. PM. Ik heb de bundel “Binden” niet gelezen, zou dat werkelijk moeten ?

(6) Balkenende, Rutte en Cohen zijn toneelspelers. Het beleid komt uit de koker van de ministeries en de planbureau’s, er wordt wat op gevarieerd door de partij-economen en portefeuillehouders, de partijleider heeft de eer om er nog een persoonlijk woord aan te wijden, en het resultaat moet vervolgens aan de man of vrouw gebracht worden. Balkenende is wat mechanisch in het opdreunen van zijn lesje en bot in het platwalsen en daardoor irritanter maar verschilt is essentie niet van Rutte of Cohen. Rutte was vroeger klaarblijkelijk wat vrijzinniger maar heeft zijn mening ingeruild om partijleider te worden en dreunt het oude VVD-liedje nu met verve, en als een goed toneelspeler zal hij het waarschijnlijk nog geloven ook want anders komt het niet echt over. Het parlement is vooral een oefenschool voor toneelspelers en dat lijkt de prijs te zijn van het hebben van beroepspolitici. Er zijn alternatieven maar het belangrijkste is zulk gedrag niet met je mest te belonen.

(7) Partijen als SP en GL zijn wat zielig. Hun economen dreutelen nog achter de neoliberale economische visie van twintig jaar geleden aan. Jarenlang hebben zulke economen als Kees Vendrik en Ewout Irrgang hun gedaan om buiten hun partij serieus genomen te worden en derhalve hebben ze binnen hun partij gevochten voor zulke neoliberale inzichten. Eindelijk zijn ze daarin geslaagd maar vaagt de economische crisis het neoliberale gedachtengoed weg. Komen zij nu tot inkeer ? Nee, natuurlijk niet. Zij redden hun gezicht en drukken de neoliberale gedachte er weer door, en opgelucht genieten zij van de geur van de kadaverdiscipline.

Econometrist Thomas Cool is voorzitter van het Sociaal Liberaal Forum.

Thomas Cool/Colignatus, 04.06.2010 @ 19:54

[Home]
 

7 Reacties

op 04 06 2010 at 20:18 schreef Jos:

Nieuw Nederland gaat waarschijnlijk geen zetel halen, de Piratenpartij staat wel op meer dan een halve zetel dus misschien is het verstandiger om daar dan op te stemmen

op 04 06 2010 at 21:30 schreef herman van der helm:

“Balkenende, Rutte en Cohen zijn toneelspelers. Het beleid komt uit de koker van de ministeries en de planbureau’s, er wordt wat op gevarieerd door de partij-economen en portefeuillehouders, de partijleider heeft de eer om er nog een persoonlijk woord aan te wijden, en het resultaat moet vervolgens aan de man of vrouw gebracht worden”

waar las ik dat eerder?
oh ja. http://www.stemniet.nu

op 04 06 2010 at 22:33 schreef Waldo:

een Nieuw Nederland
heb je die website gezien? Geen stem van mij dus.

Partij voor Mens en Dier
een vlinder in het logo? No thank you!

Heel NL
Zonder goede reden, nee.

Partij één
Weer zonder goede reden, nee.

Lijst 17
Leuk initiatief. Leuke lijsttrekker. Goed koppie en ook nog wat te zeggen. Zou zo maar kunnen… neh, toch niet.

Piratenpartij
Piraatje spelen deed je toen je klein was. En goed bezien; piraat staat niet echt voor iets goeds.

lijst 19
Ik heb niets met evangalisten

Ik denk toch dat het een stem gaat worden op 1 van de gevestigde partijen. Maar wel een andere dan voorheen. Misschien toch GL? Femke 4 President. Zou wel mooi zijn, Links EN vrouw :)

op 05 06 2010 at 08:26 schreef Tweets die vermelden Frontaal Naakt. » Mestadvies -- Topsy.com:

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bas Grasmayer, Mariska v. Nijendaal, Hassnae Bouazza, Politiek Next, Politiek Next en anderen. Politiek Next heeft gezegd: B: Frontaal Naakt. » Mestadvies: Het is raar van de PvdA om dat niet direct te zeggen en het is manipulatie va… http://bit.ly/c8tl95 #cda […]

op 06 06 2010 at 00:10 schreef Asmodeus:

Femke vier president, Waldo? Dan eerst een republiek, want in Nederland mag het volk niet een staatshoofd kiezen. Bovendien, Beatrix is een vrouw met linkse hobbies (cultuur, ontwikkelingshulp)…
Rum, sodomy & the lash. De Piratenpartij is geen kinderspel. Mijn stem gaat naar Samir Allioui.

op 06 06 2010 at 00:20 schreef Asmodeus:

http://www.youtube.com/watch?v=2_yPvdSZYlk&feature=player_embedded

op 06 06 2010 at 00:24 schreef Asmodeus:

http://www.youtube.com/watch?v=2_yPvdSZYlk&feature=player_embedded

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS