Home » Archief » Met fascisten polder je niet


[27.11.2018]

Met fascisten polder je niet

Jasper Mekkes


Illustratie: John Gabriël Stedman

Zouden er echt nog mensen zijn die denken dat je het xenofobe bijgeloof van deze tijd met de ratio bestrijdt? Is het echt niet duidelijk dat die altijd weer uit de kruiwagen omhoog springende talentlozen schaamteloos schmieren met fascisme, omdat ze dankzij die xenofobe afgod weer hoop hebben?
 
Het gevolg van die hoop is een steeds wilder om zich heen slaande retoriek in media en politiek. De concurrentie om de aantallen is onder druk van de nuttigheidsmoraal een nihilistische race naar de bodem geworden.

Want laten we er maar geen doekjes om winden; de gemiddelde demagoog gebruikt de xenofobie louter en alleen om de aandacht van het publiek te trekken. Hij weet zelf ook wel dat zijn beweringen geen hout snijden. Het doel is een laatste strohalm: behoud en uitbreiding van macht. Een doel dat ten koste gaat van alles als dat nodig is om zelf te overleven.

Xenofobe ondergangsdroom

Om onszelf energie te besparen hoeven we dus niet meer te hopen dat de ratio ooit nog vat gaat krijgen op de demagogen onder politici en journalisten. Zij zijn de waarheid al lang voorbij en vastbesloten om hun machtspositie te versterken door hun xenofobe ondergangsdroom te verkopen.

Eén van de meest schrijnende voorbeelden van dit soort machtswellust is misschien wel de manier waarop de voormalige president van Frankrijk, Nicholas Sarkozy, destijds omging met de Libische dictator Kadhaffi.

Kadhaffi, die jarenlang de begerige blik van westerse politici op de Libische oliereserves had weten te weerstaan – en er ondertussen voor had gezorgd dat er in Libië niet alleen vrede was, maar bijvoorbeeld ook gratis zorg en onderwijs.

In 2003, na het opheffen van de Lockerbie-sancties, zocht Kadhaffi dan eindelijk toenadering tot Britse olie en gasbedrijven, en louche types als Tony Blair, om wat meer acceptabel te worden op het wereldtoneel. Zou het toeval zijn dat 2003 ook het jaar van de Irak-oorlog was? Die oorlog van the coalition of the willing onder de bezielende leiding van diezelfde Tony Blair?

Smetteloos blazoen

Volgens het Franse Openbaar Ministerie sponsorde Kadhaffi een paar jaar later (in 2007) de presidentscampagne van Sarkozy, naar verluidt met koffers vol miljoenen. Mogelijk had het schrikbeeld van het lot van Saddam Hussein zijn nut bewezen voor de oliehandelaren in Engeland en de fanatiek conservatieve politici in Frankrijk.

Helaas voor Kadhaffi moest hij in 2011 alsnog het veld ruimen, volgens het Franse Openbare Ministerie (en ook volgens een commissie van het Britse lagerhuis) vooral vanwege olie- en politieke belangen. Kadhaffi werd vervolgens vermoord door rebellen en zijn land werd totaal vernietigd. Dit alles onder aanvoering van het Frankrijk van Sarkozy en met steun van het Groot Brittannië van de opvolger van Blair; David Cameron.

Er zijn kranten die naar aanleiding van bovenstaande vervolgens het beeld naar buiten brachten van Sarkozy als ‘eminence grise’, wiens smetteloze blazoen besmeurd was door schurk Kadhaffi. En laten we eerlijk zijn; Kadhaffi was ook een schurk. Een islamitische politicus in een ver land, zonder westerse democratie of joods-christelijke cultuur, waar tot overmaat van ramp ook nog vluchtelingen vandaan komen. En dan hebben we de feiten maar onbesproken gelaten, want die zijn toch niet relevant in de polder.

Conservatieve fanatici

Politiek opportunisme met als enige visie xenofobie is een door middelmatige politici en journalisten dag in dag uit verspreide ideologie die wordt verkocht aan mensen die zelf minder tijd hebben de zin van de onzin te scheiden.

Zo wordt het nietsvermoedende publiek onmisbaar om de xenofobe conservatieve fanatici op hun machtsposities te houden, ten koste van de ondergang van individuen en samenlevingen overal ter wereld.
Die conservatieve fanatici in media en politiek zullen alleen stoppen met hun xenofobe geraaskal als de spreekwoordelijke treinen weer rijden – en pas tot inkeer komen als de vernietiging van iedereen die vooruit wil is voltooid.

Ze zullen kortom pas stoppen als de chaos compleet is, zoals in Libië. Chaos die het gevolg is van hun gebrek aan inzicht, hun fanatiek conservatieve machtswellust en hun xenofobie.

Realistisch scenario

Inmiddels lijkt ook in Nederland langzaam door te dringen dat een dergelijke chaos een realistisch scenario is, dat we moeten voorkomen door fascisme buiten de deur te houden met het onvermijdelijke cordon sanitaire.

Wat betekent nooit in het openbaar met fascisten in debat gaan, hun gedrag ondubbelzinnig veroordelen – en ze nu zo snel mogelijk wettelijk gaan uitsluiten van machtsposities. Met andere woorden: het is niet alleen tijd voor verbetering van onze democratie maar ook voor iets wat nog veel lastiger te realiseren is: een stijlbreuk met het poldermodel.

Met iemand die niet voor rede vatbaar is het publieke debat aangaan is namelijk een gevaarlijk aspect van dat model, dat inmiddels vooral lijkt te worden misbruikt om suboptimale zaken te laten doorsudderen onder het mom van het ‘ruimte geven aan de andere kant van het verhaal’.

Obsessieve behoudzucht

We moeten maar eens af van de werkelijke reden van de liefde voor het poldermodel; de obsessie met compromissen die uitsluitend bedoeld zijn om de gevestigde orde en haar obsessieve behoudzucht niet in gevaar te brengen. 

Een behoudzucht die allerhande massahysterie in stand houdt. Met als mogelijke uitkomst de chaos die altijd ontstaat wanneer xenofobe politici die zich niets aantrekken van de feiten, een suboptimale democratie gaan misbruiken voor hun eigen ego.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 27.11.2018 @ 08:05

[Home]
 

1 Reactie

op 27 11 2018 at 08:07 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS