Home » Archief » Minister Asscher ontloopt zijn verantwoordelijkheid


[22.05.2014]

Minister Asscher ontloopt zijn verantwoordelijkheid

Timo Koren en Yannick Coenders

man7

Lodewijk Asscher gaat discriminatie op de arbeidsmarkt bestrijden. Fijn, dachten wij, en bovendien broodnodig. Zaterdag verscheen hij op de voorpagina van Trouw waar hij zijn plannen ontvouwde. De minister die Oost- en Middeneuropeanen liever ziet komen dan gaan, bindt nu de strijd aan met arbeidsmarktdiscriminatie. Het contrast is groot. Maar we geloven in voortschrijdend inzicht, ook in dat van Asscher.

Onze teleurstelling had echter niet groter kunnen zijn. Asscher valt terug in zijn bekende integratieretoriek en zijn voorstelling van discriminatie is simplistisch en sluit aan bij een kleurenblinde en postraciale schijnwerkelijkheid.

Maar laten we positief beginnen, het is tenslotte mooi weer.

Aangiftes van discriminatie

Asscher: “Voortaan worden alle aangiftes van discriminatie door de politie onderzocht.”

Het is positief dat Asscher aangeeft dat de huidige gang van zaken verbeterd moet worden. Maar er zit iets merkwaardigs in die uitspraak, want Asscher erkent tegelijkertijd dat de politie structureel discrimineert. En dan doelen we niet op racial profiling, maar op zijn bewering dat deze aangiftes het onderzoeken niet waard zijn. Blijkbaar werden niet alle aangiftes tegen discriminatie onderzocht. Het roept meteen de vraag op wat er dan wel met die aangiftes gebeurde. Hoe vol is de prullenbak bij justitie? Waarom werd er niks mee gedaan? Wie is daar verantwoordelijk voor?

Elkaar leren kennen

Asscher: “De overheid kan niet met een wet discriminatie bestrijden want het komt voort uit een vooroordeel. Vooroordelen kunnen worden bestreden door elkaar te leren kennen.”

Het idee dat discriminatie voortkomt uit vooroordelen is gestoeld op de assumptie dat individuele personen verwerpelijke vooroordelen hebben die ertoe leiden dat zij mensen uitsluiten. Deze assumptie leidt ertoe dat het bestrijden van discriminatie gereduceerd wordt tot een schuldvraag over excessen. Was het maar zo simpel. Op deze manier worden andere processen van uitsluiting niet belicht. Discriminatie is veel meer dan individuele vooroordelen. Discriminerende praktijken kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van bedrijfsculturen en regelgeving.

Enkele voorbeelden. Allereerst het onbewust zijn van onderrepresentatie. Als José Manuel Barroso er niet voor had gepleit een vrouw als Eurocommissaris te willen, dan had Neelie Kroes daar waarschijnlijk geen post gekregen.

Uitsluiten van baarden

Dan de bedrijfscultuur: haantjesgedrag in combinatie met onderlinge concurrentie kan er bijvoorbeeld toe leiden dat personen die zich in die context niet thuis voelen (vaak, maar niet uitsluitend, vrouwen) hier constant nadelen van ondervinden.

Ten derde is er nog regelgeving, die vaak universeel lijkt, maar toch bepaalde personen onbedoeld kan benadelen. Het te korte vaderschapsverlof zorgt er bijvoorbeeld voor dat mannen systematisch economisch bevoordeeld worden. Zo werkt het als een rem op de emancipatie. Kledingsvoorschriften, bijvoorbeeld in de horeca, kunnen ook uitsluitend werken. Het uitsluiten van baarden, hoofddoeken of tatoeages leidt ertoe dat mensen met bepaalde overtuigingen minder makkelijk bij deze bedrijven aan de bak kunnen.

Repressief beleid

Als laatste is er het vraagstuk van verantwoordelijkheid. Wat als de klant discrimineert? En je als bedrijf gedwongen wordt daarin mee te gaan? Als je zelf geen vooroordelen hebt, maar opgedragen wordt naar andermans vooroordelen te handelen?

Asscher ontloopt door zijn eenzijdige uitleg van discriminatie zijn verantwoordelijkheid. Hij negeert alle voorgenoemde oorzaken van discriminatie. Maar ook waar het wel gaat om vooroordelen doet hij alsof de overheid met de handen op de rug gebonden moet toekijken.

Er zijn wel maatregelen die hij kan treffen, maar dat zijn geen populaire maatregelen. Vooroordelen zou je bijvoorbeeld kunnen proberen te bestrijden met goed onderwijs. De effecten van discriminatie, namelijk onderrepresentatie zou je kunnen bestrijden met quota. Op zijn minst zou Asscher kunnen uitleggen waarom hij niks ziet in dit soort maatregelen. Het is opvallend dat zijn beleid vooral is gericht op repressie (naming en shaming), en vrijwel niet op preventie. Maar goed, dat hoort erbij als je met de VVD in een kabinet zit.

Grondrechten beschermen

Asscher: “Bij de integratie verwachten wij veel van mensen. Ze moeten hun best doen en hindernissen overwinnen om in Nederland thuis te raken. Maar daar hoort bij dat iedereen die hier is een eerlijke kans verdient.”

Het is vreemd dat Asscher in dit verhaal over discriminatie integratie erbij betrekt – zeker omdat hij zelf benadrukt dat het ook gaat om geslacht en leeftijd. Seksualiteit zouden wij daar onder andere nog aan toe willen voegen. Zaken die niks met integratie te maken hebben. Zelfs als je het op afkomst betrekt, is het integratieverhaal misplaatst. Het wordt nu als een soort uitruil gepresenteerd. Als je je als immigrant uit de naad werkt en je Nederlander gaat voelen ‘omdat het zo hoort’, pas dan ziet Asscher het als een faire deal om je grondrechten te beschermen. Immigranten moeten dus, ten opzichte van andere Nederlanders, een stapje extra doen – het laat wederom zien waarom het concept integratie als beleidsnorm discriminatoir is.

Discriminatie verdient aandacht, maar de manier waarop Asscher daarmee omgaat is een farce.

Timo Koren (@TimoKoren) en Yannick Coenders (@Yantje90) zijn masterstudenten Social Sciences. Zij maken het blog lekker stereotyperen, te volgen op Tumblr en Facebook.

Coenders en Koren, 22.05.2014 @ 07:20

[Home]
 

3 Reacties

op 22 05 2014 at 12:23 schreef NumoQuest®:

U had iets anders van meneer Asscher verwacht? Kom toch.

op 22 05 2014 at 12:55 schreef Ralph van der Geest:

Een notoire racist die racisme zegt te gaan bestrijden???
Er schiet me een Godwin te binnen….

op 23 05 2014 at 19:25 schreef Anoniem:

Een witte hond en tepelringen, is dat niet sterio…..mm ach laat maar

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS