Home » Archief » Moslims, hou op elkaar de maat te nemen


[18.05.2014]

Moslims, hou op elkaar de maat te nemen

Amoorah

man4

Vorige week zondag was het zover, toen werd de eerste aflevering van de documentaireserie over vrouwen in de islam, ‘Seks en de Zonde‘ uitgezonden, waarin ik werd geïnterviewd.

Eén van de redenen om mij te vragen was dat ik een internetblog heb, waarin ik heel open en soms provocatief beschrijf wat mijn levensvragen en worstelingen zijn. Het ging niet om een voorbeeld (Kijk, zo moet het!) of om een heldin (Zij doet het perfect!) of een slachtoffer (Zie je hoe erg de islam vrouwen onderdrukt?), maar om een persoonlijk verhaal van de innerlijke worsteling die we allemaal kennen, maar waar niet over gesproken kan en mag worden. Over de regels van de islam waar je je als persoon niet altijd of maar gedeeltelijk in kunt vinden, daar ging het over.

Hoofddoek verplicht

Mijn hart bonkte in mijn keel. Ik doe liever een voordracht op een podium met duizend man dan dat ik mezelf op een breedbeeld-TV zie, bedacht ik me. Mijn vriend Paul was bij me en dat vond ik fijn.

Tijdens en na de uitzending volgde er een tsunami van complimenten en lieve woorden aan mijn adres. Ik bleef stil. Zulke momenten maken dat ik even word lamgelegd. Complimenten. Altijd nog vreemde gewaarwordingen, waar ik moeilijk mee kan omgaan.

Die avond kreeg ik een telefoontje van mijn moeder. Dat ze het dapper vond dat ik mijn verhaal op televisie durfde te vertellen. Maar de volgende dag kwam ze deels terug op haar woorden. Ze was bijgepraat en begreep nu meer waar het over ging. Ze vond het jammer dat ik in haar ogen de islam te schande maakte. En ze probeerde me te overtuigen van de verplichting in de koran om een hoofddoek te dragen. Ik verweerde me rustig, door te zeggen dat die verplichting een interpretatie was. En dat ik een hoofddoek een keuze vond.

Aandachtsgeile hoer

Opnieuw drong het besef tot me door dat er zo’n ongelooflijk groot gat tussen ons zit. Behalve de generatiekloof gaapt er ook een sociaal-maatschappelijke kloof en is er een taalbarrière, die ervoor zorgt dat alles niet altijd even goed wordt begrepen en uitgelegd kan worden.

Het doet me soms denken aan het opsteken van je duim in Griekenland. Hier betekent het: Goed gedaan! En daar betekent het ’t zelfde als hier een opgestoken middelvinger. Zo zijn er meer dingen waar ik – en ik denk mijn moeder ook – zich over blijven verbazen.

Over het algemeen waren de reacties over mijn optreden erg positief. Maar er zaten ook hele negatieve reacties tussen. “Aandachtsgeile hoer.” “Schijnheilige.” “Noemt zij zich moslima?” “Ik vind haar niet representatief.” “Ze is een racist, hebben jullie haar andere blog over Marokkaanse mannen gelezen?”

Bespreekbaar maken

Ik had het wel verwacht. Zoals met alles: je kunt het nooit goed doen.

Naar mijn idee ben ik oprecht, open en eerlijk geweest. Mijn intentie is en was om dingen bespreekbaar te maken die mensen (en ook moslims) het liefst onder een kleed wegvegen.

Ik ben al jaren tegenstander van een kop-in-het-zand-cultuur. Als er niet over gesproken wordt, bestaat het niet. Ondertussen raken jongeren en volwassenen in de knel met hun eigen geweten en handelen en kunnen ze nergens terecht. Door de hypocrisie is het vertrouwen in onszelf en onze mede-moslims verdwenen.

Ontkennen dat je seks hebt

Ik stel dit nu heel zwart-wit. Natuurlijk zijn er mensen die anders zijn, anders denken, anders leven enzovoort. Er is een islam, een interpretatie en er is een praktijk. En als mensen nu voor de verandering stoppen met te zeggen dat er binnen de islam dit of dat niet kan of mag, en als ze durven te erkennen dat die praktijk nu eenmaal niet altijd is wat de islam ons voorschrijft, dan zijn we echt al enorm ver!

Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid in eerlijkheid en het stoppen van hypocrisie. Stop met andere moslims de maat te nemen. Het is hypocriet om te ontkennen dat je een relatie hebt en dat je seks hebt. Doe niet zo krampachtig over seks. Het is niet zo dat iets niet bestaat als je het maar verzwijgt.

Zoals een Marokkaans gezegde luidt: “Een kameel ziet zijn eigen bulten niet, maar alleen die van zijn vriend.”

Amoorah (Fadwa Kartoubi) is een verhalenverteller, een niet-dogmatische moslima zonder hoofddoek en moeder van twee dochters.

Amoorah, 18.05.2014 @ 10:00

[Home]
 

14 Reacties

op 18 05 2014 at 11:24 schreef F.:

Gisteren heb ik eindelijk gekeken, en ik vond je precies hoe je jezelf omschrijft: oprecht, open en eerlijk. Die worstelingen lijken me herkenbaar, jij bespreekt ze en dat zal best mensen kwaad maken, maar dat zegt dan meer over hen (bijvoorbeeld dat ze zelf ook worstelen maar dat niet erkennen en schrikken als het wordt blootgelegd) dan over jou. Complimenten!

op 18 05 2014 at 12:14 schreef jvdheuvel:

Ik vond het een erg mooie aflevering omdat jij er in zat. ;-)

op 18 05 2014 at 14:14 schreef petepel:

Alleen al het feit dat je het lef hebt getoond mee te werken aan een programma met een onderwerp waar iedereen een mening over meent te moeten hebben, maakt je in mijn ogen al een heldin. Niets anoniem, maar gewoon in alle openbaarheid op een ‘oprechte, open en eerlijke’ manier praten over de dilemma’s waar jij mee worstelt.
Ik vind dat respect verdienen en heb er met een mix van bewondering en interesse naar gekeken. Het zijn dit soort programma’s en mensen zoals jij die me een inkijkje geven in een wereld waar ik meer van wil begrijpen.

op 18 05 2014 at 23:21 schreef Xox:

Beste Amoorah,

Als moslima zul je vast weten dat je wanneer je zondes begaat, dit niet publiekelijk moet doen. Het is niet een kwestie van hypocrisie maar een kwestie van je zondes indammen. We zijn mensen en iedereen begaat zondes, net als dat het veroordelen van anderen een zonde is, is je eigen zondes broadcasten ook een zonde. Tevens vind ik dat het jouw persoonlijke keuze is om wel of niet een relatie aan te gaan, echter je kan niet zeggen dat dit islamitisch is. Volgens de islam is dit fout, het komt weliswaar niet altijd overeen met de praktijk, het blijft fout.

op 19 05 2014 at 10:33 schreef Olav:

Begrijp ik nu goed dat Xox meent namens de islam te spreken? Wat goed is en wat fout weet Xox beter dan andere moslims, zoals de schrijfster van bovenstaand stukje?

Stereotypisch.

In de jaren van mijn jeugd sprak een bepaalde categorie christenen vaak over de “worsteling met het geloof”. Vele uren werden aan dat onderwerp besteed op radio en TV en in boeken en in zaaltjes. Zelf heb ik de interesse in dat debat verloren dus ik ben ooit ergens opgehouden het te volgen – misschien spreken ze er nog steeds wel over. De worsteling. Een mooie metafoor die waarschijnlijk ook wel van toepassing is op de wijze waarop veel moslims met hun geloof overhoop liggen.

Al die worstelaars kan ik wel een tip geven: laat los. Bevrijd je uit de worsteling.

op 19 05 2014 at 10:42 schreef André Richard:

Titel van het stuk: ‘Hou op elkaar de maat te nemen’ en ja hoor: binnen vier reacties neemt de een de ander de maat…

‘Volgens de islam is dit fout’ Wie denk u wel niet dat u bent dat u voor mevrouw kunt bepalen wat islam is?

Dat kan alleen mevrouw zelf bepalen en Onze Lieve Heer en verder he-le-maal niemand anders.

Shirk, ooit van gehoord?

op 19 05 2014 at 16:42 schreef Benedictus:

Gisteravond gekeken. Mooie uitzending, de moeite waard! De eerste uitzending helaas gemist.

op 21 05 2014 at 00:09 schreef dewanand:

Namaste Amoorah (Fadwa Kartoubi), Salaam Aleikum,

Deze passage uit je betoog moet je in gouden letters laten drukken op de laatste pagina van elk heilig boek op aarde, incl. die honderden van mijn zwarte hindoe aapsoorten, gewoon perfect geschreven:

————–
‘Ontkennen dat je seks hebt

Ik stel dit nu heel zwart-wit. Natuurlijk zijn er mensen die anders zijn, anders denken, anders leven enzovoort. Er is een islam, een interpretatie en er is een praktijk.’
————–

Er is niet 1 soort Islam, nee, er is ook een stoute meisjes islam, en een stoute homo koelie of geheime hindoehoeren hindoeisme he, ik had net eentje aan de lijn die elke week bid tot Ganesh met kleren aan, maar daarna gaat er een loden plaat voor en de kleren gaan eraf met vijf lekkere Westerse mannen in het ligbad dat in haar geheime peeskeldertje is.

Ach denk simpel:
Allah vindt alles prima, zolang je maar de koran leest dus het is toch erg simpel om in islam te geloven.

Wat is het leven zonder liefde, seks en XXX(X) vraagt Wieroe mij elke dag als gecastreerde en ontmande homo hindoekat?

Allah, Krishna, Jezus enz zegenen je ook op je rug met je benen wijd en hoog, als meisje of als homo.

op 21 05 2014 at 10:47 schreef Hicham:

Het blijft toch raar dat op dit blog laatst een andere Marokkaanse werd neergefakkeld omdat ze sprak over de kloof tussen haar en haar ouders. Hoe hypocriet kun je zijn. Krijgt zij nu excuses?

op 21 05 2014 at 10:55 schreef Peter:

Nee, de ene Marokkaanse die de kloof tussen haar en haar ouders bespreekt is de andere niet.

Maar je bedoelt Nadia Ezzeroili, die ik hier ‘neerfakkel’ omdat ze haar ouders misbruikt om beroemd te worden.

Ezzeroili beweerde namelijk eerst dat haar ouders haar zo vrij lieten en haar steunden, al was ze afvallig. Maar toen zag ze dat er veel meer persbelangstelling is voor afvallige moslims die door hun omgeving worden afgeknepen, en voila, daar bleken haar ouders en familie haar opeens te intimideren.

Dat is heel wat anders dan ‘de kloof tussen jou en je ouders’ bespreken, Hicham. Maar dat wist jij ook wel. Daarom reageer je zo laf vanachter een pseudoniempje, omdat je een troll bent.

Dag, Troll!

op 22 05 2014 at 15:44 schreef Boe! Ik ben een moslim:

Deze programma’s worden niet voor moslims gemaakt. Zoals vaak in Nederland is het een verwaterd blik voor en door blank Nederland.

op 24 05 2014 at 20:18 schreef Moslims, hou op elkaar de maat te nemen | Amoorah Kartoubi:

[…] Deze blogpost is eerder verschenen op FrontaalNaakt. […]

op 29 05 2014 at 15:55 schreef Fatima:

@Olav mooie vergelijking!

op 09 06 2014 at 11:17 schreef Gezichtenman:

op 22 05 2014 at 15:44 schreef Boe! Ik ben een moslim:

Deze programma’s worden niet voor moslims gemaakt. Zoals vaak in Nederland is het een verwaterd blik voor en door blank Nederland.

Blank Nederland?
Verklaar je nader zou ik zeggen.
Neem het water weg uit onze blauwe ogen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS