Home » Archief » Netwerkgeneratie


[02.02.2012]

Netwerkgeneratie

Frans Smeets


Illustratie: John Gabriël Stedman

Mensen die anderen graag indelen in een generatie hebben iets tragisch. Meestal projecteren ze een soort ‘vroeger-was-alles-beter’-mentaliteit op de jeugd, door deze in een negatieve context te generaliseren. De nixgeneratie, de patatgeneratie of de grenzeloze generatie.

Het kan echter ook omgekeerd. Mensen die zichzelf in een ‘positieve’ generatie indelen en zich afzetten tegenover iedereen die meent aan de door henzelf uitgeroepen superioriteit te tornen. Bekend is de generatie van de ‘sixties‘ en tegenwoordig de mensen die zich ‘netwerkgeneratie’ noemen. In arrogantie en onverdraagzaamheid is er weinig verschil tussen beide. De laatste heeft, door gebruik te maken van het Internet, echter veel meer mogelijkheden om haar gemeenheid te exploiteren.

De netwerkgeneratie volgens Powned:

Ze gaan anders met de media om, ze kijken tv met de laptop op schoot, ze spreken elkaar op het Internet en schrijven elkaar via hun telefoon. Daarbij willen ze alles meteen nu, onmiddellijk. En dat allemaal tegelijk. De netwerkgeneratie bestaat uit eigenwijze mensen. Ze zijn extreem kritisch en gaan geen discussie uit de weg. Ze stellen vragen, ook als dit niet uitkomt, en geloven nooit klakkeloos wat hen wordt verteld. De doelgroep praat terug en levert zelf een belangrijke bijdrage aan nieuwsgaring en opinievorming.

‘Leeftijd doet er minder toe’. Nu zou ik dat ook zeggen, als je bedenkt dat de meeste door zichzelf benoemde representanten van deze netwerkgeneratie geleidelijk richting de vijftig sukkelen.

Wat sneu eigenlijk, dat je je op die leeftijd nog in een generatie meent te moeten indelen. De praktijk van de door zichzelf benoemde leden van de netwerkgeneratie is toch echt anders, dan dat wat ze predikt of probeert te doen voorkomen. Ze kunnen zelf moeilijk tegen kritiek, vechten nooit met open vizier, zijn bang voor wederkerigheid . Ze zijn vaak in hun eigen leven extreem burgerlijk en hangen op het Internet een seksistische bier- en tietencultuur aan.

Wat de laatste vijftien jaar heeft plaatsgevonden, is een technologische vernieuwing die nieuwe mogelijkheden op het gebied van media, communicatie en omgangsvormen heeft gecreëerd. Toen deze veranderingen zich in het nieuwe millennium aandienden, waren er natuurlijk veel partijen die achterbleven en hun macht aangetast zagen, zoals bij iedere vernieuwing. De door zichzelf benoemde netwerkgeneratie heeft in deze tijd heerlijk kunnen stangen en de oude conservatieve haantjes kunnen bespotten en karikaturiseren.

We zijn echter behoorlijk wat jaartjes verder en het zijn nu vooral de door zichzelf benoemde representanten van de netwerkgeneratie die een karikatuur van zichzelf zijn geworden.

En dit niet alleen vanwege de leeftijdskarikatuur van volwassen mannen en hun puberale fratsen en taalgebruik. De tegenstelling tussen zij die de moderne tijd omarmd hebben en zij die hieraan weigeren mee te werken, bestaat namelijk allang niet meer.

Iedereen heeft de nieuwe tijd omarmd en trekt daaruit zijn eigen conclusies. Zelfs mijn ouwe heer van vierentachtig schaakt op zijn iPad met iedereen over de hele wereld. Tegelijkertijd ken ik ook jonge mensen die na tienduizend nietszeggende ‘vrienden’ back to the basics gaan.

Als Internet iets gedaan heeft, dan is het wel iedereen keuzemogelijkheid bieden, zonder dat een dominante stroming dit voor jou meent te moeten gaan bepalen. Het zijn echter nu de door zichzelf benoemde vertegenwoordigers van de netwerkgeneratie die met hun intimidatie en hufterjournalistiek eisen dat hun conclusie het enige resultaat mag zijn van die verandering.

Hierbij gaat het vooral over de gedragingen die zij zelf graag zien bij die nieuwe verandering: schelden, intimidatiejournalistiek, verdachtmakingen en persoonlijke aanvallen, althans, als het henzelf niet treft. Het zijn de methodes die bij de opkomst van Internet indruk maakten, maar nu vooral gaapverwekkend zijn.

Vraag een twintiger hoe hij over Geenstijl denkt en hij komt met woorden: “Dat kennen we nou wel, een beetje puberaal”. Geenstijl is een burgerlijk oude mannenblog geworden en misschien altijd wel geweest.

Ook Bert Brussen, die maar niet uitgeroeptoetert raakt over een niet-bestaande tegenstelling tussen de netwerkgeneratie en de babyboomgeneratie, komt bij Pauw en Witteman weer aanzetten met een oud filmpje van Hans Teeuwen tegenover een recenter filmpje van Freek de Jonge als symbolen van twee generaties.

Zoals Freek de Jonge zijn hoogtepunt op het moment van een veranderende tijd had, had Hans Teeuwen dat ook. Maar, als je drie keer hard “KUTHOERRR” roept, gaat dat snel vervelen.

Ikzelf heb trouwens die mannen nooit begrepen die met hun vrouw naar Hans Teeuwen gingen om haar voor “kuthoer” te laten uitschelden, om er dan vervolgens schaapachtig naast te zitten lachen.

Dat is het nadeel van grof taalgebruik en schelden als communicatievorm. Je moet steeds harder tekeer gaan, wil er nog iemand luisteren. Daar merkt Wilders nu alles van. Er zal zeker publiek voor zijn, maar het heeft nu niets meer te maken met vernieuwing of moderniteit of laat staan met een generatie. Bij Hans Teeuwen moet ik altijd denken aan de feministische cabaretière, zangeres en kunstenares Karen Finley, die een korte periode in de jaren ‘80 ook zo tekeer ging, alleen Teeuwen doet dat op een agressieve, masculiene manier.

De ‘ingebouwde bullshit-detector’, waar de door zichzelf benoemde netwerkgeneratie zo prat op gaat, slaat steeds meer als een boemerang terug. Deze representanten zijn door hun eigen gedragingen volstrekt ongeloofwaardig geworden en er wordt steeds meer schouderophalend over gedaan.

Je kunt als Bert Brussen nog zo hard ageren tegen de oude media, maar als je vervolgens het slijm van het beeldscherm ziet afdruipen, omdat Brussen er zo graag bij wil horen, dan trapt niemand daar meer in.

Wees dan ook de Theo van Gogh van je gewilde netwerkgeneratie en trek je gezicht niet plotseling in de plooi als de camera op je gericht wordt, maar scheld en tier er lustig op los. Daar zou ik nog respect voor kunnen opbrengen.

Als de hoofdredacteur van Geenstijl, bijna-vijftiger Marck Burema, weer eens in zijn Volvo ejaculeert, omdat hij vanuit de anonimiteit weer een paar miskleunende pubers voor hun leven heeft weten te ruïneren, is het niet echt geloofwaardig om jezelf te positioneren als een hippe vertegenwoordiger van de netwerkgeneratie.

Terwijl er honderden miljoenen uit de pensioenfondsen wordt geroofd, jaagt PowNed vol bravoure op een paar halve junks die voor honderd Euro koper uit een oud Shell-gebouw jatten dat toch al op de nominatie stond om te worden gesloopt. Powned heeft niet eens door dat de eigenaar erg blij is met dit soort diefjes en vandalen, omdat het de sloop een stuk goedkoper en gemakkelijker maakt. Powned roert niet waar het stinkt, Powned roert waar het gemakkelijk scoren is.

De door zichzelf benoemde vertegenwoordigers van deze zogenaamde netwerkgeneratie zijn niet de luis in de pels van de gevestigde orde. Ze zijn onderdeel van de gevestigde orde geworden. Het zijn boefjesjagers en zedenbeschermers van het Internet geworden.

Frans Smeets raakt altijd aan de diarree bij het horen van het Wilhelmus.

Frans Smeets, Roze Khmer, 02.02.2012 @ 16:14

[Home]
 

17 Reacties

op 02 02 2012 at 16:29 schreef Carlos:

die Frans Smeets zou eens een stukkie over GS moeten tikken. Daar lees je te weinig over

op 02 02 2012 at 17:12 schreef Steeph:

Ik sluit mij graag aan bij mijn collega Carlos.

op 02 02 2012 at 17:17 schreef Peter:

Sorry jongens, voor dramverhalen over zure regen (met taartdiagram) moet je op Sargasso zijn. Ieder doet waar-ie goed in is.

op 02 02 2012 at 18:03 schreef Hidde:

Smeets was bij Teeuwen in de zaal zeker opgestaan en had geroepen “goddomme, ik laat m’n vrouw hier toch niet uitschelden voor hoer!!”. Man, daar was ik gaarne bijgeweest.

Ben overigens wel benieuwd wie momemteel bezig is honderden miljoenen uit de pensioenfondsen te roven.

op 02 02 2012 at 18:03 schreef Doc:

Precies. Frontaal Naakt is goed in dramverhalen over Bert Brussen en GeenStijl. Waar blijft het taartdiagram?

op 02 02 2012 at 18:04 schreef Peter:

Waar ben jij eigenlijk goed in, Doc?

op 02 02 2012 at 18:34 schreef Rob:

Misschien moeten we maar gaan spreken over de kladwerkgeneratie.

op 02 02 2012 at 18:51 schreef Rene Koeman:

Hou toch op, het is de graaigeneratie tegenwoordig, die brussen, nanninga en wilders.

op 02 02 2012 at 18:56 schreef babs:

Ben overigens wel benieuwd wie momemteel bezig is honderden miljoenen uit de pensioenfondsen te roven.
Zakenbanken, hedge funds en pensioenfondsmanagers. Het moet tientallen miljarden zijn trouwens.

op 02 02 2012 at 20:43 schreef Wandelaar:

“De door zichzelf benoemde vertegenwoordigers van deze zogenaamde netwerkgeneratie zijn niet de luis in de pels van de gevestigde orde. Ze zijn onderdeel van de gevestigde orde geworden.”

Zo waar..

“Het zijn boefjesjagers en zedenbeschermers van het Internet geworden”

Ingelijfd en opgehitst?

op 02 02 2012 at 21:00 schreef Bart:

De netwerkgeneratie bestaat niet. ‘Het Netgeneratie denken is in hoge mate irrelevant en berust op onjuiste beweringen’, aldus Harry van Vliet (lector Crossmedia Business Hogeschool Utrecht).
De omroep PowNed is in het leven geroepen om die zogenaamde netwerkgeneratie te bedienen. In het beleidsplan van PowNed wordt het woord “netwerkgeneratie” gemiddeld twee keer per bladzijde gebruikt, zonder dat duidelijk wordt wat en wie er mee wordt bedoeld. Het wordt door GeenStijl en PowNed voornamelijk gebruikt om zich te onderscheiden van en af te zetten tegen de ‘babyboomers’.
Dat verklaart misschien ook de preoccupatie van Dominique Weesie met de Occupy beweging. Daarmee verkeert PowNed zo’n beetje op voet van oorlog. Het is Weesie en consorten waarschijnlijk een doorn in het oog dat er jonge mensen zijn die zich gedragen als de zo verfoeide protestgeneratie. Dat past natuurlijk niet in hun kleinburgerlijke denkraam.
Waarom stond onze Rutger eigenlijk niet bij gevangenis de Schie in Rotterdam op het moment dat Willem Holleeder werd vrijgelaten? Dat had nog een leuk TV momentje op kunnen leveren.

op 02 02 2012 at 21:57 schreef Thomas E:

Is de netwerkgeneratie hetzelfde als de www-generatie? Want bij het worldwide web kan ik me nog enigszins een generatie voorstellen, bijvoorbeeld tussen 10 en 35 jaar oud. Maar netwerken is al zo oud als dat mensen andere mensen voor hun karretje proberen te spannen. Héél oud dus.

op 02 02 2012 at 23:08 schreef Cactus:

@ Thomas E:

“Is de netwerkgeneratie hetzelfde als de www-generatie?”

Dat is een goeie, ik ging er ook blindelings van uit dat het om “internetwerken” ging.

Kun je nagaan wat het www.* met ons gedaan heeft.

op 03 02 2012 at 10:20 schreef Jelle:

Hoeveel stukken verschijnen er over Geen Stijl op deze site per week. Het is belangrijk om tegengast te bieden aan de verhuftering, maar het begint ook wel een beetje te lijken alsof er een gebrek aan inhoud aan ten grondslag ligt.
Er gebeurt nog meer in de wereld hoor.

op 03 02 2012 at 10:39 schreef Peter:

Klopt, Jelle. Daarom hebben we ook een prachtig stuk van Gin Mooy over racisme in de aanbieding, de visie van een vluchteling op de inval in Afghanistan en de eloquente reactie daarop van een andere vluchteling.

Lachen om de dreigende Elfstedentocht kan met Haagse Harry en van Hassnae hebben we een onthutsend verhaal over de spastische reacties op haar Viktor & Rolf-baret.

Is er nog de visie van Argibald op de toenemende hufterigheid en je kunt een traantje wegpinken met Tom Lievens’ hartverscheurende verhaal over de dood van een vluchteling.

Zelf vond ik de belangstelling nogal tegenvallen voor mijn verslag van mijn optreden op Winternachten en anders is er altijd nog Makbouli’s mooie sfeerverhaal over het gestrande schip bij Wijk aan Zee.

Heb je Özcans rant over migrantenschrijvers gelezen? En Jona Lenderings reactie op dat stuk?

Of is dat niet wat je bedoelt?

op 03 02 2012 at 10:56 schreef hajo:

Hear Hear! Meneer Smeets. Schitterend commentaar.

op 11 02 2012 at 13:41 schreef Anna:

Frans Smeets had met moeite zijn mondhoeken bij elkaar kunnen houden bij HT in de hoop dat ze zich niet naar zijn oren zouden verplaatsen en dat zijn vrouw hem niet, en terecht als wel, een stomp tegen zijn neus zou geven…..

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS