Home » Archief » Noa, Dante en Peters heksensabbath


[30.07.2015]

Noa, Dante en Peters heksensabbath

Peter Breedveld

ss9

We zitten weer op La Jenny, al zei ik vorig jaar dat ik het er wel gezien had na zoveel jaren. Ik wilde naar Spanje, maar de kinderen wilden La Jenny. En het ís hun vakantie, dus.

We hebben wel een paar uitstapjes naar Spanje gemaakt. Het eerste naar San Sebastian, één van mijn favoriete Spaanse steden. We waren er vorig jaar ook al, werden overrompeld door de Spaanse hartelijkheid, de goedlachse barmannen en – vrouwen die zich op mijn kinderen stortten, ze achter de bar haalden, met ze op de foto wilden. De rumoerige gezelligheid, de superieure tapas, die hier pintxos heten, want we zijn in Baskenland.

ss2

ss9

Platgereden vogeltje

Dit jaar gingen we via een omweg. De eerste tweeënhalf uur over Franse tolwegen, wat dodelijk saai is, maar eenmaal over de Spaanse grens slingert de weg zich langs dichtbeboste bergen en wordt het mooi. We stopten in het dorp Bera, zo’n typisch Baskisch bergdorp met van die witte huizen met zichtbare bruine dwarsbalken in de muren en houten balkonnetjes met bloembakken op de balustrades, vol rode bloemen. Een riviertje waar stenen bruggetjes overheen zijn gebouwd, kronkelt door het dorp heen.

Er was niet veel te doen, en dat voor een zaterdag. Niet eens een markt. Op het marktplein stond een leeg podium, dus misschien zou het dorp ’s avonds tot leven komen. We zagen een platgereden pad en een platgereden vogeltje.

Het was bloedheet en we liepen zoveel mogelijk in de schaduw van perenbomen en huizen naar de dorpskern, waar een café was met een terras. Er zaten wat Spaanse families te tetteren. We bekeken de kaart, bestelden cola’s, witte wijn, een langoustinesalade en hamburgers met alles erop en gingen op het terras zitten.

s13

s4

s2

s1

Slaperige dorpjes

De salade was oké, de hamburger de lekkerste die ik in tijden had gegeten. Er zat bacon op en ui en kaas en een gebakken ei, waarvan de dooier langs mijn vingers droop. Een nachtmerrie voor een cardioloog, een openbaring voor wie met MacDonald’s is opgegroeid.

Opeens naderde een kleine optocht het terras. Het waren een stuk of vijf mannen en vrouwen met trekharminoca’s en hun gevolg. Ze speelden vrolijke muziek en gingen het café binnen. Daar begon iedereen te dansen. Het leek me een folkloristische dans te zijn. Het was erg leuk. Een scène die je in een 19e-eeuwse reisroman van Washington Irving verwacht.

Dít, dacht ik, is Spanje. Slaperige dorpjes waar het meteen feest is als er meer dan twee mensen bijelkaar komen.

s3

Naakte vrouwen

We reden verder. Ik ging op zoek naar het dorp Etxalar, waar Rik Zaal ons Baskisch-Keltische grafzerken had beloofd. Ik kon het dorp niet vinden, zelfs niet met de hulp van de supersonische boordcomputer van mijn huurauto, die me zelfs waarschuwt als de bandenspanning niet op peil is. We kwamen terecht in Zugarramurdi, de onheilspellend klinkende naam van een dorp waar heksengrotten zijn.

Ik was jaren geleden al eens in Zugarramurdi geweest. De grotten zijn een enorme prehistorische grot waar een ondiepe rivier doorheen stroomt, van waaruit je tal van kleinere grotten in kunt. In de zestiende en zeventiende eeuw werden er heksensabbaths gehouden. Ik weet niet of dat bijeenkomsten waren van vrouwen die hun eigen menstruatiebloed vereerden en vegetarische recepten uitwisselden of sabbaths zoals Goya die heeft afgebeeld op zijn ‘Zwarte Schilderijen’, met naakte vrouwen die de Duivel vereerden en kinderen offerden. De Spaanse Inquisitie zal het laatste hebben gedacht, want in 1610 werden er veertig heksen opgepakt, waarvan er twaalf op de brandstapel eindigden.

Kinderen offeren

De grot wordt bereikt, nadat je bij de ingang een kaartje hebt gekocht, na het afdalen van een lange trap door een bos, langs hellende weilanden met paarden en rammen. Het zweet gutste langs mijn lijf en hoofd toen we eenmaal beneden waren, bij de luidruchtig stromende rivier waarlangs een smal, moeilijk begaanbaar pad loopt. Deze plek is totaal ongeschikt voor wie slecht ter been is. Het pad is een oude smokkelroute voor illegale waar naar of van Frankrijk.

In de grote grot was het niet moeilijk ons zo’n heksensabbath voor te stellen. De ruimte is ook zeer geschikt voor rave-party’s. Er stond een enorme afgeplatte rots die, vertelde ik mijn jongste zoon, diende als altaar om kinderen te offeren. Er stonden zelfs twee reusachtige ovens. We vonden zowaar een stuk bot dat heel goed van een kind kon zijn. We kropen de kleine grotten in, zover als we konden. Ik voorop, het gekrijs van kwaadaardige heksen imiterend. Verderop hoorde ik andere vaders hetzelfde doen.

s5

s6

s7

s8

s9

s10

s11

s12

s18

s16

s17

Scherpe haarspeldbochten

Toen we elke hoek van elke grot hadden verkend, klommen we weer naar boven. Ons toegangskaartje was ook geldig voor het heksenmuseum, verderop in het dorp, maar we waren te verhit en bezweet voor museumbezoek. We hebben een verfrissing gedronken op een terras voor de kerk en reden verder, want ik had een bord ontdekt dat in de richting van Etxalar wees.

De weg werd steeds smaller en kronkeliger, met steeds scherpere haarspeldbochten. We klommen en klommen, het werd best eng af en toe, maar na elke bocht volgde weer een nieuw spectaculair uitzicht. Ik hoopte vurig dat we geen tegenliggers zouden ontmoeten, maar we bleven alleen. Totdat een groep koeien ons de weg versperde. Ze gingen netjes, maar op hun dooie gemak, voor ons aan de kant. Een kalf keek me emotieloos aan.

s15

s19

We kwamen in Etxalar. De Keltische grafzerken stelden niet heel veel voor. De kerk waarvoor ze stonden, was dicht. Maar Etxalar is een mooi dorp met Middeleeuwse gebouwen, een rivier die onder die gebouwen doorstroomt en bewoners die je zonder uitzondering groeten.

s20

Vanuit Etxalar zijn we naar San Sebastian gereden. Daar is veel te doen. Naast de geweldige tapasbars is er een fraaie kathedraal, een nog veel mooiere kerk, een reusachtig Jezusbeeld bovenop een fort op een heuvel, waarin een (niet overdreven interessant) museum is gevestigd en vanwaar je uitkijkt op de mooie baai van San Sebastian, met een zandstrand en bootjes en restaurantjes er omheen.

SS1

ss7

ss6

ss4

ss3

ss5

ss8

San Sebastian is vooral übergezellig. Toen we aankwamen, zagen we meteen al een optocht van trommelaars in traditionele kledij. Mannen met alpino’s en vrouwen in lange rokken, mannen en vrouwen met die kenmerkende rode halsdoek. Hun getrommel was opzwepend en imponerend, hun vrolijkheid aanstekelijk.

s14

s21

Er was kennelijk een feest gaande, want dergelijke optochten waren overal en het was poepiedruk in de stad. Op een plein stond een tent waar honderden trommelaars stonden, maar er hingen spandoeken met uitsluitend Baskische teksten waar ik niks van begreep. Er speelde ergens een hardrockband op een dak. Voor ik het wist, was het al tien uur geweest en moesten we ons haasten naar de auto, met drie uur terugrijden voor de boeg.

Aangehouden door de politie

In Frankrijk werd ik bij een tolpoort aangehouden door de politie. Die vroeg me het hemd van het lijf. Waar ik geweest was, waar ik naartoe ging, wat ik in San Sebastian had gedaan, wat ik in Le Porge ging doen, of die auto van mij was, waar ik ‘m had gehuurd. Mijn ondervrager loerde naar binnen, naar mijn kinderen. Ik beantwoordde als een dociel burgertje alle vragen, maar ik vond het eigenlijk een behoorlijk inbreuk op mijn privacy. Ik werd toch nergens van verdacht?

Een week later, toen we terugkwamen van Pamplona, werden we weer aangehouden. Toen stond er groot ‘Douane’ op het gele vest van mijn ondervraagster. Dit zal dus een maatregel zijn tegen de smokkel van vluchtelingen.

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun dan het jubilerende (tien jaar!) Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, Reizen, 30.07.2015 @ 11:03

[Home]
 

12 Reacties

op 30 07 2015 at 11:25 schreef Daan:

Zes uur van je vakantiedag in de auto zitten om toch in Spanje te zijn is niets voor mij. Viel La Jenny net zo tegen als de vorige keer? Toen ik het filmpje zag leek het me een leuke plek, maar als je je enkel bij het zwembad nog op je gemak voelt is de lol er snel af..

op 30 07 2015 at 11:30 schreef Niek Holtzappel:

Dank voor deze leuke reportage. Ik heb Baskenland nu ook op mijn wishlist gezet.

op 30 07 2015 at 16:05 schreef cRR Kampen:

“Ik werd toch nergens van verdacht?”
En het verhaal daarvoor. Dit soort dingen noteer ik wel. Het kan nl. best zijn dat je ervan verdacht wordt Peter Breedveld te zijn, die het weleens waagt wat kritisch te zijn over racisme enzo.
No kidding.

op 30 07 2015 at 17:41 schreef babs:

Of de huurauto heeft gps en geeft automatsch je locatie door en je bent in verdachte Baskische dorpen geweest. Zo veel vragen… je bent toch geen neger?

op 30 07 2015 at 17:48 schreef MNb:

“San Sebastian, één van mijn favoriete Spaanse steden”
Terecht – dik 100 jaar geleden werden daar een paar fantastische schaaktoernooien georganiseerd.

“vertelde ik mijn jongste zoon, diende als altaar om kinderen te offeren.”
Hoe reageerde hij op dat macabere weetje?

op 30 07 2015 at 20:59 schreef vander f:

mwoah, cRR,
last van paranoia?

de douane stond vandaag bij de péage in Vierzon ook iedereen te bevragen, vooral dikke Audi’s en Mercedessen werden aangehouden, geen idee waarom, ik mocht ongezien doorrijden.

op 31 07 2015 at 09:42 schreef cRR Kampen:

vanderf, meer voorzichtigheid. Als ik last van paranoia had hield ik allang m’n smoel dicht over: het Midden-Oosten, de klimaatverandering en het vrouwenzelfmoordterreurbataljon van de PKK dat eind vorige eeuw werd opgericht. Dan scheld ik natuurlijk ook iedereen verrot die het waagt dat feit ergens te vermelden.

op 31 07 2015 at 09:43 schreef Anoniem:

Vrije wereld, vrije handel ,toch? Men ging tabak kopen in luxemburg, op de terugweg aangehouden, wat men in luxemburg was wezen doen ? Huh, houden ze echt alle nummerborden bij?? GPS??

op 31 07 2015 at 10:34 schreef John de Beer:

Leuk en interessant verhaal Peter, je hoeft je daar niet te vervelen!

op 31 07 2015 at 13:06 schreef Sasha Berkman:

CC Kampen, er is hier maar een die scheld en dat ben jij.

op 01 08 2015 at 00:02 schreef Leo Schmit:

Fijn verslag van de rit in Baskenland. Ik denk dat PB terecht waarschuwt tegen de wederoprichting van’road blocks’ en ‘check points’s. Hier gaan we nog veel meer van zien
Einde vrijheid.
Het was een mooie tijd. Misschien zijn er nog sluiproutes.

op 02 08 2015 at 10:10 schreef vander f:

Ok.
Gister het land weer binnen gereden, en die verdomde camera’s aan de grens zijn toch wel irritant.
Zo’n geniepig onopvallend blauw flitsje.
Krijg altijd de neiging even te zwaaien naar het vogeltje, ‘dag jongens, daar zijn we weer’
F*cking Big Brother.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS