Home » Archief » Öcalans isolatie is niet doorbroken


[14.01.2019]

Öcalans isolatie is niet doorbroken

Fréderike Geerdink


Illustratie: Kobayashi Eitaku

Wilde speculaties barstten los toen zaterdagmiddag het nieuws bekend werd dat PKK-leider Abdullah Öcalan bezoek had gehad in zijn cel op gevangeniseiland Imralı. Van zijn jongere broer Mehmet, om precies te zijn. Mehmets laatste bezoek was in september 2016, en daarvoor was het begin april 2015 dat Öcalan iemand in de bezoekerskamer van het gevang mocht ontvangen. Maar welbeschouwd is het een doorbraak van niks.

Laat ik eerst de situatie even schetsen. Öcalan werd opgepakt en opgesloten op Imralı in 1999. Sindsdien heeft hij langere periodes in eenzame opsluiting gezeten, onderbroken door meer of minder frequente bezoeken van advocaten, familieleden en Koerdische politici. Tussen maart 2013 en voorjaar 2015 maakte het pontje naar Imralı overuren: er was een ‘vredesproces’ (tussen aanhalingstekens, want het kwam nooit serieus van de grond) tussen de PKK en de Turkse staat en een delegatie van Koerdische politici fungeerde als boodschappers tussen Öcalan en de PKK-leiding in de bergen in het noorden van Irak. Dat de pont weer aan de ketting werd gelegd, was een van de tekenen dat het ‘vredesproces’ zou stranden.

Sindsdien heeft de Koerdische beweging geprobeerd de isolatie van Öcalan te beëindigen. De laatste poging dat te forceren is van Leyla Güven, een parlementariër van de HDP (de linkse partij die is voortgekomen uit de Koerdische beweging) en co-leider van de Koerdische koepelorganisatie DTK. Zij ging op 7 november vorig jaar in hongerstaking in de gevangenis van Diyarbakır, waar ze sinds begin vorig jaar om politieke redenen gevangen zit. Haar gezondheidssituatie is inmiddels ernstig en haar leven is in gevaar. Vandaar dat het Erdogan nu behaagde om Mehmet naar Imralı te laten afreizen. Of Öcalan Güven inderdaad heeft opgeroepen weer te gaan eten, is nog altijd onduidelijk: er is nog geen statement gemaakt. Ik denk eerlijk gezegd van niet, want Güven houdt vooralsnog vast aan haar hongerstaking en normaliter wordt ‘advies’ van Öcalan niet in de wind geslagen.

Iconische Koerdische politica

Er komen lokale verkiezingen aan in Turkije, in maart. Erdogan wil scoren in de Koerdische provincies in het zuidoosten van het land, en een wegens hongerstaking dode (inmiddels) iconische Koerdische politica zal dat niet makkelijker maken. Zeker niet omdat Erdogan óók de aanval wil openen op de gebieden in het noorden van Syrië die de Koerdische YPG militair in handen heeft. De YPG laat zich in haar strijd, net als de PKK, leiden door de ideologie van Öcalan. Erdogan vindt ze terroristen.

En precies die situatie in Syrië leidt tot wilde speculaties. Is het niet toevallig dat Mehmet Öcalan juist bij zijn broer op bezoek mocht nu de spanningen in het noorden van Syrië zo oplopen? De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Bolton heeft Erdogan toch net opgeroepen om de YPG níet aan te vallen en dat zelfs tot een voorwaarde te maken voor de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië? Misschien, zo wordt geredeneerd, is Erdogan toch geneigd met de YPG te gaan praten en wil hij Öcalan daar ook bij betrekken omdat het bij zulke gesprekken ook zou gaan over de meest fundamentele meningsverschillen tussen de Turkse staat en de gewapende en ongewapende Koerdische beweging.

Vergeet het maar. Ten eerste: we weten helemaal niet of de Amerikanen inderdaad zo’n voorwaarde stellen aan terugtrekking – immers, de Amerikaanse regering spreekt niet bepaald met één mond over dit onderwerp. Ten tweede: Erdogan heeft zijn bloeddorst expliciet gemaakt. Als het om Koerden gaat, smelt Erdogans beroemde pragmatisme als sneeuw voor de zon. Ten derde: sinds het ‘vredesproces’ stopte, zijn er ontelbare situaties geweest die schreeuwden om gesprekken met Öcalan, maar die gesprekken kwamen er nooit. Wat zou er nu anders zijn? De YPG – en de diverse en relatief vreedzame maatschappij die is opgebouwd in het gebied ten oosten van de Eufraat – zitten in het nauw met Assads leger in het zuiden en Turkije’s leger in het noorden en binnenkort zonder de beschermende werking van Amerikaanse aanwezigheid. Erdogan bouwt zijn troepen op aan de grens en organiseert troepen en huurlingen assorti ten westen van de Eufraat. Zijn opwinding over de komende climax is stijgende, en juist nu zou hij aansturen op gesprekken met Öcalan?

Kelders van zijn paleis

Uiteindelijk is er maar één relevante ontwikkeling, maar één relevant feit als het gaat om de isolatie van Öcalan, en dat is dat de Koerdische kwestie überhaupt bestaat. Zijn isolatie kan niet als beëindigd worden geschouwd zolang Erdogan de onderhandelingstafel niet uit de kelders van zijn paleis tevoorschijn haalt en een serieus, oprecht vredesproces begint. Een haastig geregeld, tien minuten durend bezoekje van Mehmet Öcalan wijst er op geen enkele manier op dat Erdogan zoiets zou willen. Pas als Öcalans advocaten hun cliënt weer op regelmatige basis kunnen bezoeken – wat ze sinds 27 juli 2011, mind you, niet meer mogen – zou er enig reden tot optimisme zijn.

Praten over onderhandelingen en vrede is een misdaad in Turkije. Het wordt bestraft als ‘terroristische propaganda’. Natuurlijk hoop ik dat Erdogan gaat laten zien dat ik ongelijk heb. Natuurlijk hoop ik dat hij gaat aantonen dat ik hem en de Turkse staat helemaal niet zo goed ken als ik denk. Maar tenzij Erdogan zélf ‘terroristische propaganda’ gaat maken, en snel een beetje, kies ik ervoor me niet voor de gek te laten houden.

Leyla Güven wens ik rust en vrede toe, of ze dit nu overleeft of niet.

Er is een Engelse versie van ditzelfde stuk op Ahval News.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland.

Fréderike Geerdink, 14.01.2019 @ 07:43

[Home]
 

1 Reactie

op 14 01 2019 at 07:43 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS