Home » Archief » Onrust


[03.01.2011]

Onrust

Hassnae Bouazza


Foto: Ryan McGinley

De onrust in verschillende Arabische landen lijkt zich als een olievlek te verspreiden. Al maanden was het onrustig in Egypte en afgelopen weekend, met de zelfmoordaanslag op een Koptische kerk in Alexandrië, is de onrust zo erg geworden dat er wordt gewaarschuwd voor een burgeroorlog. Gisteren is een demonstratie door christelijke Egyptenaren neergeslagen door de oproerpolitie, dit nadat Moubarak bezwoer de ‘hand van het terrorisme af te hakken’.

Moubaraks woorden maken weinig indruk op de bevolking die al decennia smacht naar politeke hervormingen en democratische verkiezingen. De aanloop naar de Egyptische verkiezingen was zeer onrustig door de moord op Khaled Said en de terugkeer van Mohammed el Baradei op wie vele Egyptenaren hun hoop hadden gevestigd als eventueel presidentskandidaat. De verkiezingen van afgelopen november won Moubaraks Nationale Democratische Partij met 81 procent van de stemmen.

In Tunesië is het al onrustig sinds 17 december van het afgelopen jaar, toen de politie de verkoopwaar van Mohamed Bouazizi in beslag nam, omdat hij geen verkoopvergunning had. Bouazizi stak zichzelf uit protest in brand en dit luidde het begin in van unieke demonstraties in een land dat zich altijd presenteert als een toeristisch paradijs en moderne staat, maar waar de werkeloosheid en de politieke onderdrukking welig tieren. Jongeren zijn de werkeloosheid en het gebrek aan vrijheid zat en laten dit nu voor het eerst luid en duidelijk horen aan president Zine al abidine Ben Ali die 23 jaar geleden Habib Bourguiba afzette en sindsdien het land met ijzeren hand regeert.

Volgens de Qatarese Engelstalige krant Gulf Times heeft de oppositie in Jemen opgeroepen tot demonstraties uit protest tegen een amendement waardoor President Ali Abdullah Saleh voor het leven het land kan blijven leiden. Saleh is al sinds 1978 president en werd voor het eerst verkozen in 1999 voor een periode van zeven jaar. Zijn tweede termijn begon in 2006 en zou in 2013 aflopen. De oppositie wil dat 2011 het jaar van vreemdzame protesten wordt.

De Bahreinse Gulf Daily News meldt tot slot dat ook Libanon aan de rand van de afgrond staat door geruchten dat het weer tot een botsing zal komen tussen Hezbollah en regeringspartijen. De directe aanleiding zou het onderzoek van het VN-tribunaal zijn naar de moord op voormalig premier Rafiq Hariri. Vermoed wordt dat het Tribunaal Hezbollah als schuldige zal aanwijzen. De werkelijke oorzaak is volgens de Gulf Daily News echter de Libanese regering en de rol die ze speelt in de regio, met daarbij de VS, Syrië en Saudie-Arabië als belangrijke spelers en risicofactoren ten aanzien van de fragiele politieke stabiliteit in het land.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 03.01.2011 @ 12:22

[Home]
 

25 Reacties

op 03 01 2011 at 13:12 schreef Josje:

Zou dit hoop geven voor de ‘gewone’ Arabische burger? In Iran is het bijvoorbeeld niet gelukt. Nu wel?

op 03 01 2011 at 13:15 schreef john van raamsdonk:

Het slachten van alle varkens in Egypte tijdens de varkensgriep (varkens werden vanzelfsprekend alleen door christenen gehouden) konden we nog afdoen als folklore of denken dat gebrek aan kennis over griep dit veroorzaakte. Inmiddels weten we beter…helaas.

op 03 01 2011 at 13:46 schreef Mart:

@Josje,

Mag ik heel vervelend zijn en zeggen dat er in Iran meestal geen sprake van Arabische burgers zal zijn?

Mart

op 03 01 2011 at 14:12 schreef thomas erdtsieck:

Zie je een trendmatig patroon in die Arabische onrust, Hassnae? Want zo te zien is in het ene land de ontevredenheid gericht tegen dictatuur, in het andere land tegen andersgelovigen, en elders is het weer door Amerika c.s. opgehitste politieke verdeeldheid. Dus nogal divers op het eerste gezicht.

op 03 01 2011 at 15:21 schreef Josje:

@Mart,

Natuurlijk ben je niet vervelend (voor mij niet althans). Hoe zou ik Iran dan moeten zien? Of Arabisch? Deze taal wordt toch ook in Iran gesproken?

op 03 01 2011 at 15:34 schreef yurp:

In Iran wordt Persisch gesproken Josje. Het zijn daar dan ook Perzen en geen Arabieren. Vandaar dat er tussen Iran en de Arabische landen ook altijd nogal wat vijandschap is.

op 03 01 2011 at 16:47 schreef Wladimir:

Het komt meer door het verschil in religie. In Iran zijn ze sjiietisch en de rest van de zogenaamde Arabische wereld soennietisch.

op 03 01 2011 at 18:29 schreef gert:

ik heb het idee dat deze bevolkingen de dictatuur zat zijn die door het westen in zadel worden gehouden. Ze zijn boos op hun regeringen en op ons

op 03 01 2011 at 19:16 schreef Josje:

@yurp

Dank je. Ik zag op Wikipedia dat er ook Arabisch wordt gesproken in Iran (naast het Perzisch), vandaar mijn vraag. Maar dat verschil in de religie, waarover Wladimir het heeft, wist ik niet.
Ik denk echter wel dat qua democratie het gemeengoed is in Iran én de Arabische wereld (bijna overal dan): het is er niet. De ‘gewone’ burger heeft niets te makken.

op 03 01 2011 at 20:11 schreef Locutus:

Mijn complimenten voor het respectvol omgaan met een kennis hiaat bij medelezers. Afzeiken was makkelijk zat geweest en ook de meest geziene reactie op het web, helaas.

Beter zo ;)

op 03 01 2011 at 21:33 schreef Mart:

@Locutus,

In mijn geval is het gewoon zo dat ik 1. nooit stellige uitspraken doe als ik niet zeker ben, en 2. geen enkel probleem heb met onwetendheid an sich.

De discussie wat mij betreft inderdaad aangenaam. Beter dan het soort ‘schriftgeleerdheid’ dat Arabische en Islamitische onderwerpen hier meestal vertoond wordt onder de reageerders.

@Wladimir:

Weet je zeker dat het een godsdienst issue is? Iraq heeft ook een hele grote shi’itische bevolkingsgroep (sommige bronnen noemen deze zelfs de grootste), maar dit zijn naar mijn beperkte kennis toch echt geen Perzen.

Mart

op 03 01 2011 at 21:53 schreef hassnae:

Thomas, er is wel een trend dat mensen steeds openlijker en fanatieker in opstand komen tegen het regime.

De onrust in Egypte is niet alleen vanwege de laatste aanslag, maar is diepgeworteld. Mensen zijn het regime beu. En dit geldt ook voor de andere landen.

De problemen in Libanon zijn wel van een andere aard. De coalitie daar is heel kwetsbaar en dan heb je nog de externe factoren en bemoeienis.

Wat Iran en en de rest betreft: niet alleen is er een verschil en rivaliteit tussen sjiïeten en soennieten (je hebt ook sjiïeten in Libanon -Hezbollah is sjiïtisch- Irak, en Syrië), de rivaliteit tussen Perzen en Arabieren is heel oud. In zijn Koranvertaling maakt Kader Abdolah zich er ook op een gênante manier schuldig aan die neerkomt op ‘wij zijn beter dan hunnie’.

op 04 01 2011 at 00:38 schreef thomas erdtsieck:

Dank voor je antwoord. Wel een wonderlijk fenomeen overigens: Enerzijds zien we in de Arabische wereld kennelijk een tendens tot (verdergaande) democratisering, anderzijds blijkt er een groeiende voedingsbodem voor fundamentalisme. Zal dit geen toenemende polarisatie (burgeroorlogen) teweegbrengen? Bevolkingsgroepen die meer volgens westers model willen leven versus andere die juist over-reactief traditioneel en nationalistisch denken.

op 04 01 2011 at 11:09 schreef Wladimir:

Lees dit maar eens over de Shia crescent: http://www.guardian.co.uk/world/2007/jan/26/worlddispatch.ianblack

op 04 01 2011 at 11:21 schreef Jos:

Iran ligt niet in Arabië maar Azië en de nationale taal is Farsi. Aan de grens met Irak liggen enkele provincies waarin Arabische minderheden wonen. Deze collaboreerden met Saddam Hoessein tijdens de Irak-Iran oorlog. De diverse Arabische groeperingen willen diverse onafhankelijke staatjes oprichten, met name in de olierijke gebieden (natuurlijk). Ook hebben zij enkele terroristische groeperingen die regelmatig bomaanslagen plegen in Iran. Één zo’n club, de Ahwaz Liberation Organization, heeft haar hoodkwartier in… Maastricht. Mag dat? Ja, dat mag. Als het maar tegen Iran is. Fans van deze clubs zijn o.a. Hans van Baalen en Amnesty Nederland (ook in Maastricht). De zelfbenoemde leider van deze club al-Mansouri heeft zelfs een lintje van de koningin gekregen.

op 04 01 2011 at 11:28 schreef Mildred:

Wat fijn een goede genuanceerde discussie over deze problematiek. Nu hopen dat er een amerikaan is die dit leest en die inziet dat het starten van een oorlog hier niet gaat leiden tot enige oplossing, maar alleen maar tot dode mensen. Wat meestal het geval is bij oorlogen.
Ik ben van mening dat de mensen zelf hun eigen orde in hun eigen land moeten bevechten. Hoe hard en afschuwelijk dat ook is. Iran bijvoorbeeld is een enorm groot land, met heel veel verschillende culturen en achtergronden. De cultuurhistorie van dit land is ongelooflijk en één van de oudsten van de wereld. Toen wij nog in berenvellen liepen…. Het zou toch verschrikkelijk zijn als deze historie platgebombardeerd zou worden door de Amerikanen.

op 04 01 2011 at 16:31 schreef Likoed Nederland:

Wat de media weglaten is dat de nieuwe geweldsgolf begon met een uitzending op Al Jazeera met allerlei fabeltjes over de Egyptische christenen.
Met – onvermijdelijk in de Arabische wereld – het verhaal dat Israel er ook mee te maken heeft.

Zie: http://www.hudson-ny.org/1628/egypt-islamists-christians

op 04 01 2011 at 17:20 schreef Peter:

Heb je daar nog een bron bij?

op 04 01 2011 at 18:54 schreef Diadorim:

Burgeroorlog in de arbische wereld is een reeel nachtmerrie achtig scenario, het Algerije scenario.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Algerijnse_Burgeroorlog

Het slechte nieuws is dat dit miljoenen doden gaat kosten, het goede nieuws is dat de seculiere overheden, net als in Algerije waarschijnlijk gaan winnen.

op 04 01 2011 at 21:47 schreef X-Y:

http://nieuws.aitwayagher.nl/marokkaanse-politie-arresteert-37-riffijnen

http://www.debeurs.nl/forum/1257809/Critici-Islam/onderwerp.html?p=0#lastpost

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/915397/2008/06/08/Tientallen-gewonden-bij-rellen-Marokko.dhtml

http://www.vrede.be/index.php?option=com_content&view=article&id=1336&catid=70:nr-393&Itemid=28

op 04 01 2011 at 23:51 schreef Antijn Dik:

Geen onrust in Marokko? Hmm. Wel schrijven over LIbanon, Egypte, Tunesie, Jemen en daarentegen de onrust in Marokko voor de tigste opeenvolgende maand onvermeld laten: wat mogen wij daarvan denken?

op 05 01 2011 at 00:11 schreef Diadorim:

Daar mogen we van denken dat Marokko in tegenstelling tot Algerije etc. geen geschiedenis van geweld heeft.

op 05 01 2011 at 08:39 schreef hassnae:

Daar mogen jullie van denken dat ik een spion voor Marokko ben.

op 05 01 2011 at 17:54 schreef Diadorim:

X-Y: uit je stukjes:

“Bij de confrontaties tussen Riffijnen en Marokkaanse veiligheidsdiensten in al haar elementen zijn 37 Riffijnen opgepak.”

“Naar verluidt zouden negentien Sahrawi en acht Marokkaanse agenten om het leven zijn gekomen.”

“Bij botsingen tussen werkloze jongeren en de politie zijn zaterdag in de Marokkaanse havenstad Sidi Ifni 44 gewonden gevallen”

Het is verschrikkelijk, het lijkt het oostfront wel. maar niet heus.

op 05 01 2011 at 19:52 schreef hassnae:

Komt nog bij dat twee van die links uit 2008 dateren. Dat er demonstraties in Marokko zijn en dat daarbij mensen worden opgepakt, is niks nieuws.

Dat er in Tunesië tegen het regime gedemonstreerd wordt, dat is heel bijzonder. Op dit moment spelen er andere zaken in Marokko die ook aandacht verdienen, maar ik schrijf niet voor de anonieme zuigers.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS