Home » Archief » Oorlog


[21.09.2015]

Oorlog

Tayfun Balçik

jo11
Jo Shishido

Het is interessant hoe het geheugen werkt. Onlangs reed ik een rondje met mijn broer door onze oude buurt in Oud-West. We woonden tussen het Frederik Hendrikplantsoen en Marnix, op de Gerard Schaepstraat. Dit is de plek waar ik de eerste acht jaar van mijn leven heb geleefd. Een plek vol herinneringen. Nu is het haast onbetaalbaar. Om een uur te parkeren betaal je vier euro. Ik keek naar m’n broer. “Een kwartier is wel genoeg”, mompelde hij. Weg één euro. Maar we waren in onze oude buurt, dus die euro kon de pret nooit van zn leven bederven.

“Kom, ik laat je het standbeeld zien”, zei ik enthousiast. “Welk standbeeld, ik weet helemaal niks”, merkte hij met de voor hem karakteristieke, emotieloze stem op. “Ken je het niet”, vroeg ik verbaasd, “daar klommen we vroeger altijd op.” Geen reactie. We liepen er vanaf het Oldenbarneveltplein naartoe. Op dat plein is er overigens nog een ander standbeeld waar herinneringen aan kleven, maar die parkeer ik voor het gemak ergens achterin.

Bebaarde jongens

Een oude witte man in zondagse kleding liep met een hondje voor ons. Hij keek verschrikt naar achteren. Wat zou hij hebben gedacht? Twee bebaarde jongens. Meteen voelde ik de behoefte om hem gerust te stellen. “Zie je dat daar,” ik wees naar het Marnixbad, aan de overkant van de Nassaukade, “waar nu Gezond staat, daar stond vroeger Marnixbad”, zei ik op luide toon tegen mijn broer. Hij: “Oké, en nu?” Toen hield ik mijn mond, maar dacht: nu heeft die man ons horen praten, en als hij goed heeft geluisterd, dan weet-ie dat we oud-bewoners zijn.

Er scheurde een auto voorlangs bij het stoplicht. We liepen door. We staken over en tadaa: “Hier, dit is wat ik bedoel. Ken je dit niet?” Hij bestudeerde het naambordje en schudde zijn hoofd. Ik raakte het bronzen standbeeld aan van – ja, wat is het? – de hond en keek naar zijn gevaarlijke kop. Ik weet nog dat ik zijn bek gebruikte als prullenbak voor mijn lege Wickypakjes.

“Maak snel foto’s, we hebben weinig tijd”, beval ik. Hij: “Ele nerd”, maar hij pakte direct zijn Sony ma Wony smartphone. Net als vroeger klom ik op de rug. Dat was voor hem een reden om zijn capuchon over zijn hoofd te trekken en weg te lopen.

Oorlogen tegen Marokkanen

Precies op dat moment gebeurde het. De oorlogen die we als Turken tegen de Marokkanen hebben gevoerd schoten me te binnen: “O jaaaa! Dit hier was de grens!” Ik keek naar de rails van tram 3. “We hebben drie oorlogen gevoerd tegen de Marokkanen van de andere buurt.” Hij begon te lachen. Ik wist dat ik hem dit al eerder had verteld, maar omdat hij tijdens die ‘veldslagen’ te klein was kende hij alleen vage verhalen. Ik was vijf of zes. De beelden staan op mijn netvlies gegrifd.

Ik begon als een bezetene te vertellen: “Bij één van die oorlogen waren ze bijna onze straat binnengedrongen. Maar toen pakte Kadir de bodem van een gebroken fles cola en gooide het naar de verzamelde groep Marokkanen in het parkje. Ik zag bloed op de mond van een meisje. Het was de zus van een van onze tegenstanders. Ze probeerde haar broertje waarschijnlijk naar huis mee te sleuren ofzo. Ze pakte het glas en zei huilend: “Wie dit heeft gedaan gaat dood! Wacht maar! Jullie gaan dood!” We kunnen er nu om lachen. Maar toen scheet ik zeven kleuren.

Vijandelijk gebied

“Bij een andere oorlog hadden ze m’n broer (onze oudere broer) meegenomen. Hij was een uur in vijandelijk gebied.” Hij: “haha, captured by the enemy” Ik: “Ja, toen schakelden we de oudere broer van Mahmut in, die had gekke Hollandse vrienden. De Hollanders kozen sowieso altijd onze kant. Wesley was zijn naam. Hij redde met een paar andere jongens m’n broer. We verzamelden ons om hen heen: “Wat hebben ze gedaan!? Wat hebben ze gedaan!?” – “Niks. Ik mocht alleen niet weg.””

We liepen alweer richting de auto. Ons kwartiertje van herinneringen was bijna om. “Een van de Marokkaanse gijzelaars zat gewoon bij m’n broer in de klas”, vertel ik nog. Hij met Hollands accent: “En hoe was jullie weekend jongens?” Toen deed ik de Marokkaan: “De Turken hebben ons alweer in de pan gehakt. Tfoeoeoeoeoe a Charlie Zebdo de zeb.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 21.09.2015 @ 06:55

[Home]
 

4 Reacties

op 21 09 2015 at 11:50 schreef Thomas E:

Daar waar je langzaam ontwaakt bent uit je peutertijd ligt je hart. Hoe je het wendt of keert. Of je ouders nu Tukkers zijn of Eskimo’s. Leuk verhaal!

op 21 09 2015 at 14:35 schreef Gaz Typari:

Zo hadden wij in onze woonplaats nooit veel problemen met de andere openbare scholen, de katholieke scholen, e.d. maar wel met de protestantse. Binnen de school was er een enorme vete tussen de “liberalen” (hockeyballen) en alle andere “zuilen” (gabbers, skaters, punkers, voetballers, kampers, multiculturelen). Of er niks anders van belang was in die tijd?

Nee! Nou ja, meisjes misschien. Maar dan alleen voor de hetero’s.

op 22 09 2015 at 11:07 schreef vander f:

Gereformeerden, bij mij was het de gereformeerde school een paar straten verder.
Die kinderen mochten ook niet met ons spelen van hun ouders, zeker niet met die zondaars van de openbare school.
Al had ik zondags wel een beetje medelijden met ze, zag je ze in hun zondagse kleren driemaal daags de gang naar dat sombere kerkgebouw maken,
terwijl ik lekker aan het fikkie stoken was met m’n vriendjes.

op 22 09 2015 at 12:11 schreef Thomas E:

Mijn Indische vriendje en ik bekogelden NSB-kinderen met stenen vanuit de bosjes. Dat was in de jaren 50 en alles wat ergens een NSB-stempel droeg was nog vogelvrij. Mijn vriendje Ronnie van de Hout (hallo, leef je nog??) was net met zijn ouders uit Indonesië gerepatrieerd en wist nauwelijks wat NSB’ers waren. Gaf niet, we hadden gewoon zondebokken nodig. In retrospectief heb ik medelijden met die kinderen van toen. Wat een kutjeugd hebben die gehad.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS