Home » Archief » Op spooktocht door Japan


[05.08.2021]

Op spooktocht door Japan

Peter Breedveld

Wij in het Westen associëren griezelverhalen altijd met de kou en donker, als de R in de maand komt. In Japan is het juist de broeierige zomer die inspireert tot horror- en spookverhalen. In de zomer wordt altijd het boedhistische Bon-festival gehouden, een soort Japanse Dia de Los Muertos, dan komen de doden even terug op aarde voor een familiereünie.

Maar behalve de overleden voorouders komt er ook allerlei gespuis mee uit het hiernamaals en die willen het de aardbewoners nog wel eens lastig maken. Daarbij krioelt het in de zomer van het leven in het bos en in de bergen en al dat gekrijs en gebrul en gehuil en geloei uit het hyperactieve dierenrijk wordt nogal eens toegeschreven aan bovennatuurlijke wezens. Allerlei dieren, bijvoorbeeld vossen en een wasbeer-achtig beest, tanuki, kunnen volgens de Japanse traditie van vorm veranderen. Dat je dus denkt dat je sjans hebt met een leuke vrouw, midden in het bos, maar dan blijkt het een vos die bezig is je een lelijke loer te draaien.

Gemummificeerde onderarm

En verder zijn allerlei rare spookjesfiguren voor Japanners heel normaal. Ze soort van geloven er echt in, ik vind het moeilijk te begrijpen. In Tokio wip ik bijvoorbeeld altijd even langs een tempel die is gewijd aan de kappa, een wezen dat het midden houdt tussen een schildpad en een mens en in de Sumida-rivier woont. In een klein gebouwtje, waarvan het plafond is voorzien van originele tekeningen van de peetvader van de manga, Tezuka Osamu, kun je de gemummificeerde onderarm van een kappa in een kistje zien liggen en je kunt er komkommers offeren. Komkommers zijn het lievelingseten van de kappa.

Ik ben gefascineerd door die duizende yurei (spoken), bakemono (monsters) en yokai (eh, soort Pokemon, zeg maar) die Japan bevolken en de Japanners zijn dat zelf natuurlijk ook. Ze worden al eeuwen gecroniqueerd in allerlei rijk geïllustreerde naslagwerken. De wereldberoemde prentenmaker (die van die iconische tsunami, en die vrouw die het met een octopus doet, weet u wel) heeft er ook een boel vastgelegd.

 

 

Gebroeders Grimm

In 1910 brachten twee mannen, Yanagita Kuno and Sasaki Kizen, een verzameling folkloristisache spookverhalen uit die ze hadden verzameld, als een soort gebroeders Grimm, tijdens een trektocht door de bergachtige, dichtbeboste Tono-regio. Dat was de Tono Monogatari, verhalen van Tono. Over ontmoetingen met monsters, spoken en yokai. Dat boek is verstript door Mizuki Shigeru, die een paar jaar geleden overleed. O, zes jaar geleden alweer, zie ik.

Mizuki is een gigant in de manga-wereld. Zijn beroemdste creatie is GeGeGe no Kitaro, over een éénogige jongen en zijn sidekick, namelijk zijn eigen missende oogbal, in een wereld van spoken en monsters. Een werkelijk geniale strip waar ook een populaire tekenfilmserie van is gemaakt, meerdere zelfs. De strip doet mij altijd denken aan het werk van de crimineel ondergewaardeerde Nederlandse striptekenaar Willy Lohman (in 2013 overleden) van de Parool-strip Kraaienhove. Qua sfeer en spookiness en tekenstijl en alles.

Mizuki heeft nog veel meer ontzettend belangrijk werk gemaakt, waaronder een autobiografische oorlogsstrip (hij verloor zijn linkerarm in de Tweede Wereldoorlog) en een autobiografisch getinte geschiedenis van Japan in de Showa-tijd (de tijd dat Hirohito keizer was). Altijd een mix van vaak nogal slapstick-achtige humor en hyperrealisme, meestal inktzwart want het is nogal wat, wat Mizuki heeft meegemaakt.

 

 

Monsterlijke vrouwen

In Tono Monogatari, onlangs in het Engels vertaald en heruitgegeven door de Canadese uitgeverij Drawn & Quarterly heeft hij de twee schrijvers van het origineel vervangen door zichzelf. Het is dus Mizuki die de verhalen van dorpelingen en bergbewoners optekent over berg- en bosgoden, monsterlijke vrouwen, bloeddorstige reuzen, wolven, beren en andere enge wezens die meer dan eens de gruwelijke dood veroorzaken van de ongelukkige die hun pas kruist. Allemaal zonder enige medelijden met de slachtoffers verteld, altijd op zo’n toontje van ja, dat krijg je dan hè, als je niet oppast, als je niet eerlijk bent, als je te hebberig bent. De kleinste misstap betekent een gruwelijke straf en dan moet je blij zijn dat ze niet ook nog achter je familie aangaan, of je dorpsgenoten. De verhalen zijn gelardeerd met poep- en pieshumor, daar zijn Japanners dol op. Menigeen loopt een monster tegen het lijf als hij een plekje zoekt om te poepen.

Mizuki tekent die monsters allemaal karikaturaal en grotesk, net als de mensen trouwens, maar de omgeving waarin alles zich afspeelt, tekent hij hyperrealistisch. Adembenemend mooi landschappen, bossen en rotspartijen, huizen, interieurs. Daardoor bulkt alles van de sfeer, en dat vind ik altijd mooi. Bovendien leer je er ook weer een boel over de levenswijze van die Bergjapanners, hoe ze wonen, hoe ze er uitzien, zich kleden, enzovoort.

 

 

Mizuki Shigeru: Tono Monogatari; uitgeverij Drawn & Quarterly, 256 pagina’s in zwart-wit, met een enkele pagina in kleur. € 15,95 bij Amazon.nl, maar betaal er vooral twee keer zoveel voor bij je lokale boekhandel, als je toch lekker in de slappe was zit.

boeken, Japan, 05.08.2021 @ 08:51

[Home]
 

1 Reactie

op 05 08 2021 at 08:52 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS