Home » Archief » Privacy en veiligheid


[11.03.2017]

Privacy en veiligheid

Petra Kramer

Vincent van der Vlies, managing consultant veiligheid en crisismanagement bij bureau Berenschot, heeft onder andere op Joop de partijprogramma’s geanalyseerd op het gebied van ‘veiligheid’. Dat woord zet ik niet voor niks tussen aanhalingstekens, het is namelijk nogal een subjectief begrip.

Zo is bureau Berenschot vernoemd naar Berend Willem Berenschot, de jongere broer van de KNIL-officieren George Berenschot (1884-1919) en Gerardus Johannes Berenschot (1887-1941), luitenant-generaal en commandant van het KNIL van 1939-1941. Die beide oudere broers Berenschot waren in ‘Nederlands-Indië’ gestationeerd onder het mom van veiligheid, maar we weten allemaal dat dat ons blowback heeft opgeleverd in de vorm van treinkapingen.

Veiligheid is geen zwart-witonderwerp, het is actie en reactie. Om het Noam Chomsky te zeggen: “Want to stop terrorism? Stop participating in it.”

Veiligheid en privacy

Van der Vlies negeert die les totaal, en hij leest het programma van de Partij voor de Dieren zeer selectief. Zo schrijft hij: ‘Voor mensen die het niet eens zijn met de stelling dat privacy minimaal net zo belangrijk is als veiligheid, is dit onderdeel van het programma niet aantrekkelijk, want, net als D66, vindt de PvdD privacy erg belangrijk en heeft ze een verregaande cyberparagraaf.’ Daarmee gaat hij totaal voorbij dat de begrippen veiligheid en privacy voor de PvdD synoniem zijn. Letterlijk staat er ‘privacy is veiligheid‘ in Plan B.

Marianne Thieme heeft dat ook al eens betoogd op Joop.

Van der Vlies mag het daar van harte mee oneens zijn, maar het siert hem niet dat hij verzwijgt hoe de PvdD veiligheid definieert. Wat de PvdD betreft is er geen afweging nodig tussen enerzijds privacy en anderzijds veiligheid, het zijn allebei twee kanten van dezelfde medaille. Ik snap dat de schijnveiligheidsindustrie het vervelend vind, maar het is wel waar.

Slimme koekenpan

Dus ja, de PvdD is tegen monitoren van hoe vaak je bier uit de koelkast haalt en hoe vaak je biefstuk bakt op je slimme kookplaat in je slimme koekenpan. Nu zult u ongetwijfeld lachen maar het is mij menens. We hebben in dit land, in het kader van de veiligheid, een wet aangenomen die stelt dat de AIVD én de politie alles mag hacken. Het internet of things shit, dat oprukt als een malle omvat van alles, van pacemakers, gehoorapparaten, broodroosters, koelkasten, deurbellen, meters, thermostaten en die apparaten zijn dan allemaal slim.

Slim als in ‘het hangt aan het internet’, maar niet slim als in ‘het heeft een firewall‘. Al die slimme apparaten zijn enorme aanvalsvectors voor zowel scriptkiddies als overheden. Zie het Mirai-botnet. Israëlische hackertjes hebben hun broncode online geplaatst en sindsdien heb je overal ter wereld pubers met een botnet waar je u tegen zegt.

En waarom? Nou, om te beginnen omdat er mensen zijn die dachten dat veiligheid en privacy twee verschillende dingen zijn. Waarom zeggen ze dat? Omdat veiligheid grotendeels een verdienmodel is en privacy niet. Van der Vlies is één van die fuckers.

Remmende voorsprong

Van der Vlies lult graag over cyber maar hij heeft geen idee waar hij het over heeft. Gewoon niks, nada, nakkes, nul! Ja, ISIS twittert, ISIS doet ook aan Facebook, en YouTube of welke videosite dan ook. Maar er is geen enkel ziekenhuis van ISIS dat aan het internet hangt.

Onze ziekenhuizen doen dat allemaal. En dankzij de wet van de remmende voorsprong en de macht der gewoonte, draaien ze ook nog eens vrijwel allemaal Windows XP, net als onze pinautomaten en kassa’s. We hebben weliswaar enorm geavanceerde inlichtingendiensten maar tegelijkertijd hebben we een enorm kwetsbare infrastructuur. Team Clinton werd godverdomme gehackt omdat het wachtwoord ‘p@ssword’ was.

Om Arjen Kamphuis te citeren, die er echt veel meer verstand van heeft dan ik, the only winning move is not to play.

Donder lekker op met je denktank, Van der Vlies. Met je selectieve lezing ook en al helemaal met je vierenhalf. De PvdD wil volop inzetten om de oorzaken van honger, armoede en dus terrorisme weg te nemen. En jij klaagt dat de PvdD niet genoeg wil bombarderen.

Terrorisme is wraak

Lees anders de motivatie van Bin Laden eens. Of lees wat de Britten en de Amerikanen zelf zeggen. Terrorisme is het gevolg van ons buitenlandbeleid, van onze oorlogen, het is wraak, geen agressie.

De PvdD wil die voedingsbodem wegnemen, dat maakt ‘denktanks’ als bureau Berenschot overbodig en daarom scoort de PvdD dik onvoldoende.

Petra Kramer omschrijft zichzelf als ‘anarcho-jihadi’ en ’transliban’. Ze is snoeihard en messcherp. Volg haar op Twitter en lees haar op (onder andere) Meedogenloos en Vileine. Dit stuk stond al op Meedogenloos.

Petra Kramer, 11.03.2017 @ 09:46

[Home]
 

4 Reacties

op 11 03 2017 at 12:51 schreef MNb:

“privacy is veiligheid”
Daar is de gemiddelde terrorist en hacker het helemaal mee eens gedurende zijn/haar voorbereidingen. Dat betekent niet dat ik het met Van der Vlies eens ben.

op 11 03 2017 at 13:32 schreef Chakir:

Petra, je hebt al eens eerder betoogt dat de overheid dom is. Als ze zich laat adviseren door idioten als Berenschot heb ik er een hard hoofd in dat het goed gaat komen met onze veiligheid. De infrastructuur is kwetsbaar en tegelijkertijd zeer fijnmazig en gerafineerd. Je kunt bijna geen onderdelen meer afkoppelen zonder daarbij schade aan vitale delen te krijgen.

op 12 03 2017 at 09:04 schreef Thomas E:

“Die beide oudere broers Berenschot waren in ‘Nederlands-Indië’ gestationeerd onder het mom van veiligheid, maar we weten allemaal dat dat ons blowback heeft opgeleverd in de vorm van treinkapingen.”

Klopt, maar dan anders dan jij waarschijnlijk bedoelt. Indertijd kozen de overwegend Christelijke Molukkers massaal de kant van de Nederlanders (KNIL), in de hoop en met de belofte dat de Molukken na de politionele acties onafhankelijk zouden worden. Maar NL verloor de strijd en liet de Molukkers letterlijk en figuurlijk in de Hollandse kou staan. Ze werden tweederangs burgers in trieste kampen. Wanhoopsdaden als treinkapingen waren het gevolg.

op 12 03 2017 at 10:52 schreef ikzelf:

“Maar NL verloor de strijd en liet de Molukkers letterlijk en figuurlijk in de Hollandse kou staan. Ze werden tweederangs burgers in trieste kampen.”

Oud-Hollandse traditie: al wie niet arisch genoeg uitziet langs alle kanten verkrachten, tot op het bot uitzuigen en vervolgens als een lastig in de weg liggend vod behandelen. Zal keer op keer backfiren, maar dat legt slechts nog een oud-Hollandse traditie bloot: niks-nakkes-nada leren van je eigen stommiteiten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS