Home » Archief » PVV-stemmers zijn niet dom


[05.03.2014]

PVV-stemmers zijn niet dom

Jona Lendering

pos13
Illustratie: Barahona Posollo

Nou nou, dat was lachen zeg, die PVV-kieswijzer, met zulke geweldig grappige vragen als “U struikelt. Wie geeft u de schuld?” en dan als opties de moslims, de Grieken of de publieke omroep. En wat een hoogtepunt van humor werd toch bereikt met “Hoeveel is drie keer vijf?” (Ongeveer tien; de Polen pikken onze banen in; beide antwoorden zijn juist.)

Het probleem met dit project van de VPRO is niet eens zozeer dat het ongrappig is, maar dat het volkomen verkeerd is gericht. Satire werkt alleen als ze correspondeert met de werkelijkheid, ja kan doorgaan voor een maar weinig overdreven schets. Ter navolging van Kees ’t Hart is zo overtuigend omdat de beschreven types werkelijk bestaan kunnen. Multatuli’s dominee Wawelaar, die min of meer had kunnen bestaan, is overtuigender dan Batavus Droogstoppel, die té overdreven is.

Mislukte satire

De mensen die op de PVV stemmen zijn niet zo dom als ze in deze mislukte satire worden weggezet. Ze mogen dan geen hoge opleiding hebben, ze weten heel goed hoeveel drie keer vijf is. En ze weten ook wat bureaucratie is en wat benzineprijzen zijn.

Ze weten bovendien verdraaid goed dat de globalisering hoogopgeleide winnaars en laagopgeleide verliezers heeft, en ze weten dat zij behoren tot de tweede groep. Ze weten verder dat de winnaars een achilleshiel hebben: ze hebben hun opleidingen te danken aan de Nederlandse belastingbetaler, maken nu deel uit van een internationaal netwerk, doen weinig terug voor die belastingbetaler en denken ook niet graag over de voor hen zo profijtelijke ongelijkheid.

Elitaire cultuur

Het PVV-electoraat weet heus wel dat Wilders’ gehamer op de islam, Europa of de Oosteuropeanen niets zal opleveren, maar ze hebben in de gaten dat ze met een stem op de PVV in elk geval zand kunnen strooien in een globaliseringsmachine die de maatschappelijke tegenstellingen vooral vergroot. Een stem op de PVV is rationeel en Wilders is, met een woord van Marcel Hulspas, een nuttige idioot.

De makers van deze kieswijzer (en trouwens ook ikzelf) belichamen vermoedelijk alles waaraan de PVV-stemmer een hekel heeft: hoogopgeleid, kosmopolitisch en betrokken bij een ietwat elitaire cultuur. Daar mogen de makers van de kieswijzer trots op zijn – ik ben het in elk geval wel – maar het is geen reden om mensen die niet zoveel kansen hebben gekregen, af te zeiken.

Joden of Antillianen

Volgens de stemwijzer is het PVV-electoraat dom, rancuneus en vol vooroordelen over buitenlanders. Maar is dat niet óók een vooroordeel? Niemand zou Joden of Antillianen op deze wijze bespotten, want antisemitisme en racisme zijn terecht taboe. Een beschaafd mens maakt ook geen grappen ten koste van mensen die niet het voorrecht hadden een hogere opleiding te volgen.

Eerder gepubliceerd op Lenderings blog Mainzer Beobachter. Jona Lendering is als historicus werkzaam bij Livius Onderwijs, wanhoopt aan de toekomst van de geesteswetenschappen en schrijft daarom, of desondanks, een boek over het ontstaan van het christendom en rabbijnse jodendom. Tegenwoordig is hij ook columnist bij Sargasso.

Jona Lendering, 05.03.2014 @ 08:00

[Home]
 

43 Reacties

op 05 03 2014 at 08:32 schreef smeets:

Ik ben het wel Jona eens. De PVV-stem is vooral een destructieve proteststem.
Een overheid die in Maastricht een tunnel laat bouwen door zwaar onderbetaalde ingevlogen Portugesen en ingehuurd via een Iers louche uitzendbureau. Terwijl 100 meter verderop de werkeloze bouwvakker richting UWV strompelt.

De nieuwe tegenstelling in een notendop. In heel Nederland zichtbaar.

op 05 03 2014 at 08:34 schreef Hanne-lorre:

Deels kan ik me wel vinden in het stuk. Maar ik denk wel dat de schrijfster een groot deel van de PVV aanhang overschat.
Een heel groot deel van de PVV stemmers denkt wel degelijk dat ze met hun stem op de PVV bepaalde veranderingen voort zullen brengen.
Dat uit de EU de oplossing is en een stop op immigratie (moslims) het leefklimaat ernstig doet verbeteren.
Dat de PVV’ers niet allemaal dom zijn lijkt me duidelijk maar kortzichtig is het overgrote deel wel.
Het is een groep mensen die zich slachtoffer voelt van de multiculturele samenleving na een aflevering van opsporing verzocht.

Als grote groep stemmers moeten ze zeker niet onderschat worden. Maar ik denk dat we hun achterliggende gedachten niet moeten overschatten.
Ik heb te lang in Den Haag gewoon en door gebracht op sociale media om te zien dat deze groep niet handelt om ‘zand te gooien in de globaliseringsmachine’

op 05 03 2014 at 08:58 schreef Sneebal:

Jona, goed dat je dit schrijft. Peter, goed om dit hier te lezen.

op 05 03 2014 at 09:35 schreef Jabir:

Volledig mee oneens, Joden en Antillianen worden wel degelijk bespot. Daarnaast kies je er niet voor waar je wieg staat, maar weer wel op welke partij je stemt. ik zie PVV’ers ook niet als “verliezers”. Het zijn mensen in nieuwbouwwijken waar doorgaans geen Marokkaan te bekennen is, een prima inkomen en vooral veel misplaatste rancune. Het is waar dat hun intentie vooral destructief en niet constructief is, maar dat is ze gewoon aan te rekenen. Overigens lijkt het me sterk dat een partij die al tijden het hoogst in de peilingen staat alleen uit laag opgeleiden zou bestaan. Is statistisch uitgesloten.

De PVV gaat over het complete egoïsme dat het gevolg is van de individualisering van de samenleving. Ze zijn niet dom, maar slecht.

op 05 03 2014 at 10:19 schreef Pyt van der Galiën:

Ik geloof er niets van dat de PVV-aanhang vooral uit laag opgeleide verliezers van de globalisering bestaat. Een deel zal daar ongetwijfeld toe behoren, maar als geheel is die groep eerder geneigd op de SP te stemmen, of maar gewoon helemaal thuis te blijven (de grootste groep).

Tijdens de laatste verkiezingen scoorde de PVV in Leeuwarden benedengemiddeld in zogeheten “achterstandswijken” (de thuisblijvers waren veruit de grootste partij) en juist bovengemiddeld in typische middenklassewijken. PVV-kiezers zijn in meerderheid precies wat ze voorgeven te zijn: keurige, hardwerkende burgers.

op 05 03 2014 at 10:34 schreef jos:

De PVV wordt wel eens vergeleken met het Duitse nationaal-socialisme van de jaren ’20 en ’30. Volstrekte onzin. De Duitsers toen hadden het echt zwaar en zochten een Verlosser. PVV-stemmers nu zijn verwende kutkoters die gvd in een van de meest rijke, welvarende en veilige landen ter wereld wonen en nog steeds niet tevreden zijn en kankeren op elites (Den Haag, Brussel) of zichtbare minderheden (moslims, asielzoekers) in plaats van dat ze zich gelukkig prijzen dat ze toevallig in Grubbekutteveen zijn geboren en niet in Mogadishu.

op 05 03 2014 at 10:43 schreef Pyt van der Galiën:

Overigens is het patroon waarop ik hierboven wees kenmerkend voor álle extreemrechtse partijen. Ook de voorgangers van de PVV (CP’86 en CD) scoorden benedengemiddeld in achterstandswijken als Heechterp en bovengemiddeld in keurige middenklassewijken als Huizum. Wijken waar – zoals Jabir terecht opmerkt – geen Marokkaan te bekennen is.

op 05 03 2014 at 10:59 schreef jvdheuvel:

Het blijft gewoon leuk om ze keihard uit te lachen vanwege hun achterlijkheid.

op 05 03 2014 at 11:52 schreef cRR Kampen:

“… maar het [opgeleid, kosmopolitisch et c] is geen reden om mensen die niet zoveel kansen hebben gekregen, af te zeiken.”

Wat mij betreft was het dat niet en is het dat wel geworden.
Je hebt niet zoveel opleiding nodig om iets van de geschiedenislessen op te steken. Wie PVV stemt heeft daarvan niks willen opsteken. Dat is het afzeiken meer dan waard, wat mij betreft.

Nu is afzeiken nog lief. Iets verdient immers bovendien slaag, véél slaag. Namelijk de mentaliteit van degenen die zogenaamd niet zoveel kansen hebben gekregen om complete andere kansarme groepen daarvan a) de schuld te geven en b) nog kansarmer te helpen maken.

Geen apologie voor PVV-stemmers. O nee.

op 05 03 2014 at 12:03 schreef Natasha Gerson:

Bovenstaande geldt ook wel voor tegenstanders van herhuisvesting van veroordeelde pedoseksuelen in hun buurt, die ook met dédain worden weggezet als dom volk. Dat zijn ze voor een gedeelte ook, maar daar zitten ook de getraumatiseerde slachtoffers van (in het verleden vaak onbestraft) onverwerkt seksueel misbruik. Die vanaf een high horse toepreken over hun grammatica en pedofilie werkt allicht als een rode lap op n stier…

op 05 03 2014 at 12:11 schreef Olav:

PVV-stemmers zijn wel dom. Hoog- of laagopgeleid heeft daar helemaal niets mee te maken. Het verstand dat je hebt niet gebruiken, dat is voor mij de definitie van dom. Dat tref je ook aan bij ingenieurs en doctorandussen. Daar mag best de spot mee gedreven worden.

op 05 03 2014 at 12:38 schreef laarmans:

Tijdens de vorige verkiezingen stemde bijna een kwart van Volendam op de PVV. Wie Volendam en Volendammers een beetje kent, weet dat het hardwerkende mensen zijn met een drang naar gouden gordijnen, op z’n engels keep up with the Jonesses.Een rijk dorp, maar toch PVV stemmen, terwijl er een verdwaalde Turk in de visindustrie werkt.Alle huizen zijn ingenomen door de babyboomers. Voor hun nakomelingen werden en worden nieuwbouwwijken gebouwd. Ons kent ons en eigen volk eerst.Er is dus bitterweinig, zoniet geen enkele kans voor een allochtoon om een huis te bemachtigen. Toch PVV stemmen.
Hoe verklaart men dit? Is het de angst voor allochtonen in het dorp? Of zien ze Wilders als de Verlosser van alle problemen, ook de bouwvakproblemen waar het dorp sinds de crisis mee worstelt?

op 05 03 2014 at 13:22 schreef Abdel:

Ze zijn verliezers en ze zijn zielig, en dat maakt het goed om op een beweging te stemmen die mensen met een islamitische achtergrond als inferieur beschouwt… het is dit soort gewauwel waar ik de kriebels van krijg. Dit is het wegkijken waar ik erg veel moeite mee heb. Het vergoeilijken van denkbeelden, ja want dat doe je wel degelijk, en van stemmen op een beweging die moslims het liefst uit het land knikkert.. ik heb als moslim van dit soort wegkijkers veel meer te vrezen dan een pvv’er

op 05 03 2014 at 13:57 schreef Olav:

Abdel, ik zie meneer Lendering helemaal niets vergoeilijken. Wel oppert hij een mogelijke verklaring voor het succes van de PVV bij bepaalde mensen. Ik denk niet dat hij 100% gelijk heeft met die verklaring, maar ik zie wel in dat het een eerlijke poging is van hem. Dit is geen wegkijker maar iemand die een zienswijze injecteert in de discussie, om het erover te kunnen hebben.

op 05 03 2014 at 14:15 schreef Martin:

“Volgens de stemwijzer is het PVV-electoraat dom, rancuneus en vol vooroordelen over buitenlanders. Maar is dat niet óók een vooroordeel? Niemand zou Joden of Antillianen op deze wijze bespotten, want antisemitisme en racisme zijn terecht taboe.”

Helaas is moslimhaat geen taboe meer, sterker nog: dat is iets dat door PVV-ers schaamteloos wordt uitgedragen (ook Antillianen en andere allochtonen zijn trouwens niet erg populair bij het PVV-volk). En het bespotten van racisten is toch echt van een andere orde dan het bespotten van Joden of Antillianen…de vergelijking gaat hier mank.

op 05 03 2014 at 14:40 schreef Sidewalker:

Als ik de reacties lees van de aanhangers van de PVV lees op de website van de Telegraaf, dan heb ik toch echt niet de indruk dat daar het meest intelligente en ruimdenkende deel van de Nederlandse bevolking reageert. (Heel voorzichtig uitgedrukt :-))

op 05 03 2014 at 15:06 schreef machiel:

Volgens mij maakt de schrijver de fout door dom en laag opgeleid door elkaar te halen. Misschien zijn niet alle PVV stemmers dom maar dat maakt het nog erger: dan zijn ze dus moedwillig uit op haat en rotzooi.
En een vlug kijkje op een forum als pim-fortuyn.nl is genoeg om wel degelijk het woord dom te gebruiken. Dom én op zijn minst haatdragend en vaak openlijk racistisch. Net als de PVV zelf trouwens.

op 05 03 2014 at 15:13 schreef mango:

Heel erg eens met Jona. Dit is precies de zelfgenoegzaamheid van de VARA (en incidenteel ook de VPRO) die om te kotsen is.

op 05 03 2014 at 15:14 schreef bob:

Je hoeft niet dom te zijn om een simpele kijk op de wereld te hebben. We weten allemaal wie de doorsnee PVV stemmer is, het is iemand die niet bestaat maar iedereen kent er wel een paar. Het zijn mensen voor wie iedere gedachte of zin met meer dan twee komma’s een onmogelijk hobbel is en dus als een bedreiging wordt gezien. Toch is het meest in het oog springende kenmerk hun stuitende narcisme,dat alles te maken heeft met een wezenlijk gebrek aan empathie. Ik vraag me af of ze zo zijn als gevolg van de individualisering van onze maatschappij of dat ze juist daardoor boven zijn komen drijven en hun kans grijpen.

op 05 03 2014 at 15:15 schreef mango:

Meest pregnante voorbeelden: 1. Pauw & Witteman die in tegenstelling tot Humberto Tan niet in staat zijn op een gelijkwaardige toon met “gewone mensen” te praten. 2. Het dagelijkse domme-mensen-uitlach-rubriekje van DWDD.

op 05 03 2014 at 15:51 schreef bob:

@Pyt van der Galiën over Leeuwarden, dat zegt niet zoveel over de PVV, want in die armere wijken wonen vooral studenten en allochtonen en die stemmen geen PVV. En de middenstandswijken van Leeuwarden zijn de armeluiswijken in de rest van Nederland. Het gemiddelde inkomen in Friesland ligt ver onder het landelijk gemiddelde. Bovendien heeft Leeuwarden als vanouds een rode traditie en zal de PVV er nooit groot worden.

op 05 03 2014 at 16:11 schreef Jabir:

@Bob

Kijken we nu even naar Almere, Lelystad en Zoetermeer (waar ik helaas een deel van mijn jeugd vergalde), dan wordt het punt al wat duidelijker.

op 05 03 2014 at 16:55 schreef Sneebal:

Er is ook een hoop bekrompenheid, napraten en dommigheid in de elite. Neem absoluut marktdenken. Maar daar gaat het niet om.

Waarom Jona’s bijdrage waardevol is?

Het gaat om waardenpatronen. In welke wereld geloof je? Waar voel je je lekker bij. Het makkelijkst is andersdenkenden weghonen en veroordelen. Dat is jarenlang door de zichzelf ruimdenkend achtende elite gebeurt. Dat heeft verzet en de PVV opgeleverd. En het veroordelen gaat gewoon door.

Als je luistert en uitzoekt wat er achter de denkbeelden en woede schuilgaat, dat echt wil begrijpen, met open vizier, kun je oplossingen zoeken.

Dat gebeurt nu niet, dus blijven de werelden en de woede gescheiden.

Jona schetst het iets te rooskleurig. Onder PVV-stemmers zitten ook etterbakken, stokers, haters, misgunners. Net zoals dat er een hoop zakkenvullende mooipraters (die zichzelf vast bijna geloven) in de elite zitten.

Je bent geen haar beter als je PVV’ers over een kam scheert en ze vanuit je eigen veilige kliekje beschimpt. Als elite zou je toch beter moeten weten?

op 05 03 2014 at 16:59 schreef Bigpete:

Misschien heb je het zelf niet door Jona, maar je doet vrolijk mee aan het generaliseren en het stuk stikt van de niet onderbouwde aannames.
Ze mogen dan geen hoge opleiding hebben
Heb je een miljoen mensen geïnterviewd?
De makers van deze kieswijzer (en trouwens ook ikzelf) belichamen vermoedelijk alles waaraan de PVV-stemmer een hekel heeft: hoogopgeleid, kosmopolitisch en betrokken bij een ietwat elitaire cultuur.
Ken je de makers allemaal en hun CV?

Dit soort “grappen” bewijst wel dat een flink deel van de PO links is (behalve als het op salariëring aankomt…) en dat de budgetten omlaag kunnen.

op 05 03 2014 at 17:53 schreef MNb:

Zelfs als Jona niet helemaal gelijk heeft is die zelfgenoegzaamheid onverdraaglijk. Er was een tijd dat het links ging om “mensen die niet zoveel kansen hebben gekregen” die kansen wel te geven.

op 05 03 2014 at 19:01 schreef Lic:

Ik ben wel dom.

op 05 03 2014 at 19:03 schreef frans:

Goh wat een zelfgenoegzame reacties allemaal . Hier spreekt dus de zelfbenoemde elite . Lachwekkend .

op 05 03 2014 at 19:10 schreef Pyt van der Galiën:

Het punt lijkt me dat de PVV-aanhang over één kam geschoren wordt, terwijl het een uiterst heterogene groep is. Wilders is ook constant bezig met een ‘balancing act’ om de verschillende groepen binnen zijn achterban tevreden te houden.

Je zag dat ook altijd terug op de blogs, met Amsterdam Post als ‘sociale’ tak (behoud van de verzorgingsstaat, maar dan uitsluitend voor autochtone Nederlanders) en aan de andere kant HVV, Artikel7 en DDS waar het kwaadaardige egoïsme van Ayn Rand hoogtij vierde (en viert). Dat weespiegelt ook de klassesamenstelling van Wilders’ achterban.

Mocht Wilders ooit daadwerkelijk regeringsmacht verwerven, dan wordt het nog interessant te zien hoe – en of – hij de tegenstellingen binnen zijn achterban weet te overbruggen. Je wilt én de verzorgingsstaat behouden én de lasten voor burgers verlagen én de lasten voor bedrijven niet verhogen? Dat is een spagaat die je een keer in de regering niet vol kunt houden.

op 05 03 2014 at 19:55 schreef Thomas E:

Jammer. De VPRO, die ik qua eigenzinnige programma’s hoog heb zitten, heeft zich met deze zouteloze ’test’ vreselijk vergaloppeerd.

Ik zie de PVV als een ordinaire tégenpartij. Tégen buitenlanders. Tégen Europa, Tégen de euro. Dus zondebokzoekers kunnen daar terecht. En dat zijn er kennelijk nogal wat, als het even wat minder gaat in ons verwende landje. Ik vermoed dat er allerlei intelligentieniveaus tussen zitten. Wat zij gemeen hebben, is dat zij álle schuld van álle ellende bij álles leggen dat niet Nederlands is.

op 05 03 2014 at 21:13 schreef Abdel:

@olav: welke discussie zou er gevoerd moeten worden? Of het electoraat van de pvv wel of niet dom is? Wel of niet rancuneus? Sorry maar daar doe ik niet aan mee. Ik praat uit principe niet met mensen die stemmen/sympathie koesteren voor een beweging en haar voorlieden die over hoofddoeken spreken als kopvodden. Ik hoef niet uit te leggen dat mensen geen kop hebben en dat de enige reden dat dat woord werd gebruikt was om mensen te kwetsten maar vooral om een groep mensen te dehumaniseren. Dan is voor mij elke discussie met dit soort lieden onmogelijk. Er zijn grenzen.

op 05 03 2014 at 21:38 schreef edo:

ik vind ze behoorlijk vaak wel dom.
Ik vind best dat je grapjes maken over iemands intelligentie als ze naast een domme politieke keuze ook een naargeestige politieke keuzen maken. Ik bedoel over iemands opleiding grapjes maken das wat anders. Maargoed, je kan he iemandt moeilijk kwalijk nemen als Geertje zijn hele campagne bestaat uit zijn tegenstanders voor gekkies, idioten, stemvee, en wat ik niet al uit te maken, dat je vervolgens grapjes maakt over het intelligentieniveau van je tegenstander. Je zou kunnen zeggen voort wat hoort wat.

op 05 03 2014 at 22:13 schreef Brenda van der Veer:

En dan zie ik het woord ‘procrustiaans’ voorbij komen.

Ook ik heb vooroordelen over alles en iedereen en dan vooral over VPRO’ers. De VPRO’er is volgens mijn vooringenomen mensbeeld een ‘culturele opportunist’ die altijd met de meest hippe winden mee waait om zichzelf te verkopen.

Vooroordelen zijn vaak onzin. Dè VPRO’er bestaat net zomin als dè PVV’er. Maar het is wel interessant om stil te staan bij de vraag waarom veel progressieve politici zich de afgelopen decennia als links profileerden. Welke houding namen deze politici in hun linkse hoedanigheid aan t.o.v. het lager opgeleide deel van de bevolking? Wat hield linkse politiek de afgelopen decennia eigenlijk in?

We analyseren ons het leplazerus als het gaat om de PVV’er. De rol van de progressieve politici in de opkomst van de LPF en PVV blijft helaas onderbelicht.

op 05 03 2014 at 22:30 schreef Jabir:

@Brenda

je hebt helemaal gelijk. mijn standpunt is dan ook eerder feodaal. Net als “progressieve” politici, maar ik ben er tenminste eerlijk over. je moet het PVV grauw gewoon met de lange lat terugslaan in hun plaggenhutten en het stemrecht ontnemen. Dat democratische gedoe is verder toch alleen voor de bühne. Als je ze die duidelijkheid geeft is het gesodemieter meteen voorbij.

op 06 03 2014 at 00:34 schreef Olav:

Abdel:

@olav: welke discussie zou er gevoerd moeten worden?

De discussie over de vraag waar de sympathie van nogal wat mensen voor de PVV toch vandaan komt en vervolgens: wat daar aan te doen valt.

De oplossing van Jabir (“terugslaan in hun plaggenhutten”) klinkt ook voor mij op een bepaalde manier wel aantrekkelijk maar toch geloof ik er niet in. Het lijkt me averechts te zullen werken.

Zonder de PVV-aanhang te geven wat ze willen zal je ze op andere gedachten moeten brengen.

op 06 03 2014 at 02:16 schreef Edwin Vink:

Als dit om een klassenstrijd tussen laag opgeleid en hoogopgeleid, minder of meer gefortuneerd zou gaan, konden deze mensen gewoon SP stemmen. Ze kiezen er echter voor om achter die xenofobe droplul aan te lopen. Gewoon dom dus. Lees de gemiddelde reacties op welk willekeurig forum maar eens na. Dit gaat niet om die ‘klassenstrijd’of strijd tegen de elite. Die verdedigen ze nog een groot deel van de tijd ook, omdat ze anders niet rechts genoeg zijn.

op 06 03 2014 at 07:31 schreef Jabir:

@Olav

Ik maakte er natuurlijk een beetje een karikatuur van. Het probleem ligt volgens mij niet bij andere politici, maar bij Wilders, die van het ressentiment een doel in zichzelf maakte. Daar is dus nooit iets aan te doen, want als de Islam geen issue meer is verplaatst hij het naar Europa, als Europa opgelost is moeten de Antillen op eBay gezet worden, ad infinitum. Dat gaat toch wel door, want negatieve en kwaadaardige mensen vinden altijd een steen des aanstoots.

Ressentiment is een besmettelijke ziekte, waar je volgens mij het beste andere dingen tegenover kan zetten, die ook besmettelijk zijn: liefde, mededogen, verbinding, samenzijn. Gaat volgens mij niet over politici, maar over ons als egoïstische samenleving. Ik besloot dan ook dat het Wilders probleem ook bij mij ligt en doe erg mijn best om uit mijn individualistische hol te kruipen. Ondanks mijn ongelovigheid probeer ik actief te worden in een kerk en wekelijks tijd vrij te maken voor pastoraal werk in achterstandswijken, op mijn eigen debiele manier positieve impulsen te geven.

Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

op 06 03 2014 at 09:41 schreef Marco Meijer:

Met die test zet de VPRO vooral de VPRO te kakken. Gemakkelijk, goedkoop en zonder enige humor. Jammer.

op 06 03 2014 at 10:42 schreef MNb:

@Edo: “je kan he iemandt moeilijk kwalijk nemen”
Ik neem het de VPRO (of wie dan ook) wel degelijk kwalijk als ze afdalen tot het abominabele niveau van de Grote Blonde Leider.

op 06 03 2014 at 13:24 schreef Olav:

Jabir:

Ondanks mijn ongelovigheid probeer ik actief te worden in een kerk

Dat zou mij niet weinig te ver gaan, maar ik denk dat ik begrijp waarom je het doet.

op 07 03 2014 at 15:15 schreef dewanand:

Nou, Wieroe stemt al tien jaar op de PVV en hij is een laag ontwikkelde Hindoe kat, zwakzinnig, bekrompen, muizen hater, hindoe honden hater, en eigenlijk zuiver Hollands tot zeven generaties terug, als OerHollandse lage kaste kat uit de slums van Rijswijk.

Stellingname is dus hiermee bewezen:

‘PVV-stemmers zijn niet dom’

Waarom?

Omdat Wieroe nu bekend staat als de geniale Hindoe Hollandse kat uit Delft kennisstad en samen met Dewanand meewerkte aan de ontwikkeling van twee meter boeken en koelie kutteksten.

kijk hier een voorbeeld van een gedicht waar ideeen van Wieroe in zitten, typisch koelie nazi (geen bami, roti en halal couscous) stijl gedicht:

Koelieslet wil Arische superlul

Offeraar Dewanand
Offercode s205
Offerdatum woensdag 1 augustus 2012

http://www.dewanand.com/s205.htm

op 07 03 2014 at 19:37 schreef dewanand:

kijk, PVVers roepen niet op tot het kruisigen van oerHollandse katten, zie een christelijke GroenLinkse Amsterdammer, roomblank ze te zien, die uit de Bijbel citeert om de katten van de vijanden dus te kruisigen. Waarschijnlijk is hij lid van een verboden, ondergrondse KKK Hollandse Jezus sekte.

Zo zie je maar weer PVVers zijn niet de domste en gewelddadigste figuren van Nederland. Er moet een wetenschappelijk onderzoek komen om uit te zoeken welke etnische sub/sub groepen, incl de inheemse roomblanke stammen de domsten zijn, of meest gewelddadige, en daarna kunnen de top vijf van de 200 soorten elkaar gaan afmaken in de Haagse Arena op het Noorder Naaktstrand. Fun gegarandeerd he in ons drooggemalen gatenkaas poldertje.

nieuws heden: oproep tot kruistocht tegen katten door een christelijke fundamentalist van Groenlinks:

GroenLinks neemt afstand van bedreigen katten door raadslid
GroenLinks Amsterdam neemt afstand van de uitlatingen van het Amsterdamse gemeenteraadslid Fjodor Molenaar, die in een Facebook-bericht dreigt de katten van zijn buren te kruisigen.

http://www.nu.nl/gemeenteraadsverkiezingen/3720421/groenlinks-neemt-afstand-van-bedreigen-katten-raadslid.html

op 07 03 2014 at 20:09 schreef Huib:

Een heel groot deel van de PVV-stemmers stemt *strategisch*. Net als u en ik en velen met mij gedaan hebben bij de laatste kamerverkiezingen. Tot ons (althans mijn) verdriet.
Jona legt dat perfect uit. Je kunt dus best een beetje dollen met Geert en zijn stompzinniige naaste aanbidders. Dat lucht op. En kan bijdragen tot ontmythologisering van de Grote Lijder.
Maar ga niet neerbuigend doen.
En verder wat Pyt zegt.

op 07 03 2014 at 23:13 schreef Pickelhaube:

@Huib

Niet neerbuigend? Sorry hoor, ik kots op PVV’ers en al helemaal op opportunistische PVV’ers met gestoorde “strategische” opvattingen. Het zijn de nieuwe NSB’ers. Klaar.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS