Home » Archief » Racisme


[18.07.2017]

Racisme

Anita Brus


Scène uit: ‘Vivre Nu, à la recherche du paradis perdu’.

Een zwarte vrouw die een Airbnb-kamer huurde, wordt door de witte verhuurder van de trap geduwd omdat zij niet op tijd wilde vertrekken. Zij belandt bewusteloos onderaan de trap. Sunny Bergman wil ons op haar Facebook-pagina doen geloven dat het hier om racisme gaat, maar is dat ook zo?

Bergman haakt op Facebook (terecht) in op een stuk over het incident in de NRC waarin de actie van de dader door de politie wordt afgedaan met: ‘Dit was puur frustratie omdat de huurders weigerden te vertrekken. De verdachte vindt het vreselijk dat dit is gebeurd, hij is zich rot geschrokken.’ Verder beweert zij dat het een misverstand is dat racisme pas aangetoond kan worden als iemand er expliciet bij zegt dat hij zwarte mensen haat en dat dit de oorzaak is van zijn handeling. In het aanvankelijk op YouTube geplaatste filmpje van de ‘trapafduwactie’ zien wij alleen een kwade (witte) man en een (zwarte) vrouw die roept: “Don’t be emotional”, waarna zij de trap wordt afgeduwd.

Blauwe plekken

Het filmpje heb ik een aantal keren bekeken en ik kan er alleen maar racisme in zien omdat Sunny het zegt. Komt nog bij dat de van de trap geduwde vrouw een schrijfster is uit Zuid Afrika die was uitgenodigd door haar collega Zanele Muholi die een fototentoonstelling heeft in het Stedelijk Museum. Het museum schijnt hen op eigen verzoek ondergebracht te hebben in Airbnb-lokaties, maar dat even terzijde. Nadat de schrijfster onderaan de trap was beland, kwamen anderen toegesneld onder wie Zanele Muholi die ook geroepen zou hebben dat het een racistische daad was.

Uit de beelden van het filmpje kunnen wij dit echter niet afleiden. Hooguit uit het achteraf gegeven commentaar van het slachtoffer dat het voorval gelukkig met een paar blauwe plekken overleefde. Zij vertelt (eveneens in een YouTube-filmpje) dat de Airbn-verhuurder haar aankeek “alsof zij geen mens was”, terwijl hij iets riep over Afrika. Maar is hij daarmee een racist of was dit een racistische actie?

Wij-zij denken

Het wij-zij denken ligt bij dit incident wel erg voor de hand en dat vind ik bedenkelijk. Mensen hebben veelal meerdere identiteiten en de ervaring leert ons dat je voorzichtig moet zijn wie dan ook terug te brengen tot een zwarte of witte identiteit. Daar neigen veel commentaren naar die ik lees op de post van Sunny Bergman en daar is niemand bij gebaat. Het drijft mensen eerder uiteen.

Ik was bij de opening van de expositie van Zanele Muholi en bewonder haar werk. Geweldig dat zij de thematiek (racisme en geweld tegen homo’s, lesbiennes en transgenders) verwerkt in haar kunst. Haar reactie op haar van de trap geduwde collega en vriendin als zijnde racistisch geweld is in het licht van haar kunst ook volkomen logisch, maar daarmee staat nog niet vast dat er ook werkelijk sprake was van racisme.

Verschrikkelijke dingen

Ik betwijfel of het niet ook een blanke vrouw geweest had kunnen zijn die de trap werd afgeduwd. Als emoties maar hoog genoeg oplopen kunnen mensen, blank of zwart, elkaar de meest verschrikkelijke dingen aandoen en daar ook nog eens van alles bij roepen dat op hun uiterlijk of afkomst betrekking heeft.

Dat het artikel in de NRC een vergoelijkend commentaar geeft op de dader is wel bedenkelijk. Maar als hier het woord racisme bij wordt gebruikt is die kaart wel erg makkelijk getrokken. Daarmee staat het racisme van de daad van de Airbnb-verhuurder echter nog niet onomwonden vast.

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over Afrikaanse kunst in het Spaanse kunsttijdschrift Revistart. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter..

Anita Brus, 18.07.2017 @ 08:51

[Home]
 

55 Reacties

op 18 07 2017 at 09:24 schreef Keira:

De schrijfster van dit stuk slaat de plank helemaal mis zeg. Als iets wordt ervaren als racisme dan is het racisme! Altijd!

op 18 07 2017 at 09:44 schreef Ana:

@Keira. Precies daarover gaat het. Iemand kan ook iets ervaren en dat verkeerd duiden. Het gaat hier dus niet om de ervaring, maar om de duiding en hoe anderen daar vervolgens op reageren.

op 18 07 2017 at 09:48 schreef Chipo:

Interessant is dan wel dat schrijfster het incident dan wel, vermoedelijk onbewust en misschien ongewild, in de hoek van misogynie zet. Of wordt die kaart dan ook te makkelijk getrokken? Zou die volkomen onbeheerste kerel ook een vent van zijn eigen postuur de trap afgeduwd hebben?

op 18 07 2017 at 10:01 schreef Jeroen S. van den Heuvel:

Ik zie er ook geen racisme in sorry. Het lijkt me ook gewoon een ongelukje zelfs. Het is een VERSCHRIKKELIJK incident dat is een feit. Ik vind het echt vreselijk. Ik verhuur ook via Airbnb. Ik ben zelf ook al 2 keer van de trap gelazerd hier. Het maakt mij niet uit waar ze vandaan komen of hoe ze eruit zien echt niet maar als ze moeilijk doen kan het echt heel onaangenaam zijn. Ik had laatst een Franse pa die liep hier door mijn huis te stampen alsof ie Mussolini zelf was. Die gast vond het niks en ging weer weg. Nou ik was echt blij dat ie vertrok. Mensen moeten zich gewoon aan hun afspraken houden en normaal doen dan gebeuren dit soort dingen niet. Maar als ze heel vervelend zijn dan kan dit helaas gebeuren. Ik ga hier niemand duwen echt niet.

op 18 07 2017 at 10:22 schreef MNb:

Keira, ik ervaar je commentaar als racistisch. Dus je bent een racist.

op 18 07 2017 at 10:59 schreef Murat:

Ja hoor, een Nederlander die weer in alle toonaarden gaat ontkennen dat een gevalletje Hollands racisme eigenlijk geen racisme was.

En hier komt ie, volgens Anita had het een witte vrouw ook kunnen overkomen. Ha! Geloof je het zelf!?
Een witte vrouw van de trap af mieteren omdat ze anderhalf uur te laat is.

op 18 07 2017 at 11:40 schreef Amira:

Ik ben met je eens, Anita.

op 18 07 2017 at 11:47 schreef Ana:

Ja dat is inderdaad wat ik beweer, maar daarvoor moet je in staat zijn buiten de sjablonen van ‘Hollands racisme’ te denken.

op 18 07 2017 at 12:34 schreef Murat:

Anita,

Lees dit stuk maar even, gaat precies over uw stellingname in dit stuk:

https://joop.vara.nl/opinies/witte-nederlander-ligt-echt-aan-jou

Dat het geen Hollands racisme was gaat er bij mij dus niet in.

op 18 07 2017 at 12:50 schreef Hans Naaktloper:

Om een situatie als racisme te duiden moet je inderdaad nauwkeurig en onomstotelijk aantonen dat iemands motief om te handelen een racistisch motief is. Daar is hier in de verste verte geen sprake van. Hij duwt haar van de trap vanwege een ruzie met bijkomende trek- en duwpartij, althans dat is wat ik zie op het filmpje. Hij maakt zich schuldig aan geweld en dat maakt zijn gedrag al strafbaar.

Anita Brus blijkt te denken in termen van identiteiten, identiteiten zijn illusies, en denken in die termen veroorzaakt en ondehoudt racisme, sexisme, en al die andere illegitieme wijzen waarop mensen zich willen onderscheiden van of afzetten tegen de vermeende anderen. Anita probeert dit te ondevangen door te beweren dat mensen meerdere identiteiten kunnen aannemen, maar de premisse deugt gewoon niet. In principe kun je elke interactie tussen een zwart en een wit persoon in een context van racisme laten plaatsvinden, maar ik noem die grondhouding racisme.
Op mijn AirBnB- advertentie staat in ieder geval dat mijn huis open staat voor alleen zij die hun ‘identiteit’ onderzoeken, uitdagen, en uiteidelijk weten te plaatsen in de eideloze rij van illusies die ons al sinds mensenheugenis kwelt.

op 18 07 2017 at 12:55 schreef Peter:

Holy shit wat een absurd gezwatel.

op 18 07 2017 at 13:55 schreef Ana:

;)

op 18 07 2017 at 14:45 schreef Jeroen S. van den Heuvel:

Bij mij staat de advertentie open als: I don’t care who you are or where you are from. I like people from all over the planet. Beetje gelogen want ik like eigenlijk niemand.

op 18 07 2017 at 16:54 schreef MNb:

Dus HansN, voordat mensen jouw huis in mogen moeten ze eerst een uitgebreid examen afleggen op de punten die je noemt?
Itt Murat is één keer de fout ingaan voor mij niet genoeg om iemand een racist te noemen. Bij twee keer koester ik ernstige verdenkingen en bij drie keer vrijwel volledige zekerheid.
In dit geval schort ik mijn mening nog even op. Met sjablonen van Hollands racisme (wat is dat nou weer?!) heeft dat niets van doen.

op 18 07 2017 at 17:07 schreef Mathijs:

Sorry, maar dit is echt een vrij nutteloos stuk. Ik vraag me oprecht af wat er nu precies het belang van is, om op dit punt de lezing van het slachtoffer, Bergman, en anderen te ‘nuanceren’. Alsof we pas van racisme of de racistische implicaties van dergelijke incidenten kunnen spreken wanneer de dader in kwestie een enthousiaste NVU-stemmer is? Hebben we de laatste jaren niet vaak genoeg gedebatteerd over racisme om nu eens te mogen concluderen dat het niet slechts een ‘mening’ is, en dat racisme zich op allerlei manieren en in allerlei vormen manifesteert – ook al zien we onszelf lang niet allemaal als racist? Om nog maar te zwijgen van de tenenkrommende ‘kanttekeningen’ die de auteur bij het gebeurde meent te moeten plaatsen: “[het slachtoffer vertelt] dat de Airbn-verhuurder haar aankeek “alsof zij geen mens was”, terwijl hij iets riep over Afrika. Maar is hij daarmee een racist of was dit een racistische actie?” ehm….. wat is racisme dan wél precies?

op 18 07 2017 at 17:35 schreef Ana:

Racisme is wanneer mensen oordelen op grond van uiterlijke kenmerken en het stuk gaat er over dat dat wij er niet bij gebaat zijn dat wit tegenover zwart komt te staan omdat een ieder – dader of slachtoffer – niet simpelweg gereduceerd kan worden tot zijn of haar huidskleur.

op 18 07 2017 at 17:45 schreef Martijn:

Ik ben ook wel wat genuanceerder al vind ik het ook moeilijk om iets tegen een stuk als dat van Clarice Gargard hierover in te brengen. Ik ben nu eenmaal een witte man, die enkel een keer bij een Perzisch popconcert erg uit de toon viel en dat was een aparte ervaring. En dat was nog met hooguit een vriendelijk soort verbazing van enkele mensen uit een publiek.

Mijn racisme- en seksismeradar staat vrij strak afgesteld en ik ben 100% overtuigd dat racisme een probleem is hier in Nederland (en elders). Hier zitten echter wel een hoop “gevoelens” in het verhaal die ik uiteraard serieus wil nemen maar die ook best kritisch bekeken mogen worden.

Brus mag dit van mij betreft gerust zo ter discussie stellen iig. Hier zit die gekrenkte wittemensentoon in die je meestal leest niet in.

Maar, iemand de tap afduwen vind ik sws niet echt pleiten voor iemands karakter.

op 18 07 2017 at 18:12 schreef Jo:

Verkrachting is pas verkrachting als de dader zegt:ik haat ongedwongen sex

op 18 07 2017 at 18:27 schreef Asha:

Enkele citaten uit dit tenenkrommende stuk:

‘Uit de beelden van het filmpje kunnen wij dit echter niet afleiden.’ >> Wie is WIJ?

‘Het wij-zij denken ligt bij dit incident wel erg voor de hand en dat vind ik bedenkelijk.’ >> Really? You just did that, zie vorig citaat.

‘Ik betwijfel of het niet ook een blanke vrouw geweest had kunnen zijn die de trap werd afgeduwd. Als emoties maar hoog genoeg oplopen kunnen mensen, blank of zwart, …’ >>> Blank of zwart??? Het is wit en zwart, blank en donker. Maar veel witte mensen omschrijven zichzelf nog graag als blank, synoniem voor onbedorven, onberispelijk, onbesproken, onbezoedeld, ongerept, onbevlekt, rein, vlekkeloos, zuiver, zoals het door de afgelopen eeuwen ook was bedoeld en is gebruikt tegenover zwart.

Woorden dragen geschiedenis in zich!

Ik laat het maar hierbij. Zucht.

op 18 07 2017 at 19:16 schreef Ana:

Wij mag ook best ik zijn Asha. Maar je mag met argumenten komen hoe jij het racisme wel uit het filmpje afleidt. En ja, de terminologie doet er toe. Dank! Het toont aan hoe precair het onderwerp is. Jammer dat je mijn stuk als tenenkrommend hebt ervaren om deze woordkeuze. Ben je misschien toch niet wat veel op deze woorden blijven hangen? Dan begrijp ik dat de boodschap je is ontgaan.

op 18 07 2017 at 19:18 schreef Thomas E:

Ik ben het met Ana eens dat als je uit een door en door racistisch land komt je eerder geneigd bent om een tegen jou gerichte daad als racistisch te duiden. Maar ik verdenk deze ongelooflijk botte trapduwer er toch van dat hij gedacht heeft: ‘wéér van die slome zwartjes die zich nooit aan de tijd kunnen houden’. Anders zegt hij niet dingen als “dit is Afrika niet!” Nee, ik gok in dit geval toch op racisme.

op 18 07 2017 at 19:41 schreef Peter van Veen:

@Asha

Wat prachtig dat jij de norm zet. Zoals Asha het zegt zo is het en niet anders Heil Asha en andere verlichtte denkers.

op 18 07 2017 at 19:49 schreef Vanda:

nee, ik gok in dit geval toch op racisme En terecht Thomas E.! De ervaring leert ons dat je in geval van twijfel altijd van het slechtste uit moet gaan bij de blanken.

op 18 07 2017 at 20:33 schreef Chakir:

Arme Anita. Ik hou van je, door je ongelooflijk naïeve houding. Ik wed 100 euro met je dat die racist onder dezelfde omstandigheden bij een witte (gemiddelde) vrouw niet zo zou reageren. En mijn huis zet ik in wanneer t ook nog s een lekker wijf betreft. Waarom? Omdat die racist t natuurlijk niet in z’n botte kop haalt om zijn moeder, zus of vriendin zo van de trap te lazeren, want dat is zijn referentiekader zeer waarschijnlijk.
Ik weet t, het is geen argument waar je wat tegenin kunt brengen, maar ik heb een miljoen situaties meegemaakt dat wanneer het “spannend” werd – zoals in t filmpje- die racistische gedachtes bij mensen “ineens” naar boven komen drijven. Helaas acht ik dat waarschijnlijker, dan een “kleurenblinde” bozige verhuurder. Oh ja, ook racisten kunnen schrikken, weet je

op 18 07 2017 at 23:08 schreef Stephen:

Als die AirBnB-verhuurder een racist was had hij geen zwarte Zuid-Afrikaanse gasten in zijn huis toegelaten, dus die beschuldiging kan de prullenbak in.

Ook duwde hij zijn gast niet van de trap af, hij duwde haar uit zijn huis. Omdat zij daardoor uit haar evenwicht was op het miniscule overloopje boven aan de trap kukelde zij van de trap af. Het resultaat is hetzelfde, maar de intentie en de handeling niet.

De verhuurder was boos omdat zijn gasten zijn huis niet schoon achter hadden gelaten, veel te laat kwamen op de opleveringsafspraak en niet wilden vertrekken maar bleven doordiscussiëren. Daarop duwde hij zijn gasten onder gescheld uit zijn huis met de gefilmde val als gevolg.

Zich slecht gedragende gasten zorgden voor een boze verhuurder die daardoor domme dingen deed en zei. Boos maakt dom, what else is new.

Mensen die hier racisme van maken jagen hun eigen agenda na.

op 19 07 2017 at 01:05 schreef Murat:

De man zei letterlijk “dit is Afrika niet!” en “You people” zus en zo.
Maar tuurlijk, hij zou het ook bij een witte vrouw gedaan hebben. Laat me niet lachen.

Gewoon het beestje bij de naam noemen, het is een gediplomeerde racist.

op 19 07 2017 at 07:03 schreef Thomas E:

Stephen, de man liet een zwarte Zuid-Afrikaanse in zijn AirBnB toe omdat hij een Hollander is. Voor Hollanders is geld verdienen altijd prioriteit één, en dan doet kleur er even niet toe. Je kan ze immers altijd nog wat ‘anders’ behandelen. Blijkt.

op 19 07 2017 at 07:16 schreef Stephen:

@Murat 01:05

Aangezien hij boos was zou hij hebben geduwd en gescholden tegen iedere gast die hetzelfde ongewenste gedrag had vertoond. Hij zou hooguit iets anders hebben geroepen. En bij schelden gebruik je woorden waarvan je hoopt dat ze kwetsen. Die zeggen verder niets over politieke opvattingen of een ideologie, alleen maar of iemand een beetje creatief kan schelden.

Een ‘gediplomeerd racist’ had deze gasten niet als huurder genomen. Immers, als je werkelijk gelooft dat mensen uit Afrika zich niet aan afspraken houden en een bende van je huis maken, is ze toelaten als onderhuurder wel het laatste wat je doet. Maar dat deed hij wel en dus kan ‘racisme’ geen verklaring zijn voor zijn gescheld en geduw.

Of nauwkeuriger gezegd: zijn vastgestelde boosheid biedt een betere verklaring voor zijn gescheld en geduw dan zijn vermeende racisme. En verder weten we niets van deze verhuurder en kunnen dus ook weinig zinnigs over hem zeggen.

op 19 07 2017 at 08:23 schreef ikzelf:

De gemiddelde Nederlander vindt racisme pas racisme als het de specifieke intentie heeft racistisch te zijn. Dat racisme ook onbedoeld en zelfs onbewust kan zijn is onverteerbaar voor de doorsnee witmens. Daarom ziet hij in Zwarte Piet ook niets racistisch, want de figuur is niet racistisch bedoeld (al valt ook daarover te discussiëren).
Uiteraard kun je zo’n redenering alleen volhouden als je enkel van jezelf uitgaat en het universum uitsluitend op jezelf betrekt. Alleen dan telt de medemens immers pas als je de intentie hebt om de medemens mee te tellen.

Dat het meteen ronduit racistisch is om je niet bewust te willen worden van het feit dat racisme onbedoeld en onbewust kan zijn (want daarmee wordt het bewust en bedoeld), dat wil de witmens maar niet in zijn schedel krijgen.

Lastig volkje.

op 19 07 2017 at 10:49 schreef tonnie:

Murat, ik ben het helemaal met je eens, zoals wel vaker. Als je zoiets vaker meemaakt, herken je het ook beter. Dom stuk trouwens.

op 19 07 2017 at 12:33 schreef Thomas E:

Nee tonnie, het is helemaal geen dom stuk. Het is een zienswijze van iemand die doorgaans heel objectief probeert te zijn.

op 19 07 2017 at 12:37 schreef Murat:

Inderdaad Ikzelf en Tonnie,

Voor de witte Nederlander is het pas racisme als er Heil Hitler geroepen wordt en ‘dood aan alle zwarten’, wat de kleurling voor de rest overkomt is puur toeval.

op 19 07 2017 at 13:34 schreef Renzo:

Gelukkig weet sunny bergman precies wanneer iets racisme is en niet. Zij beschikt over een metertje – een innerlijke goed-fout-meter- en ja, zij heeft vastgesteld dat het racisme is. En zij kan het weten, want zij weet alles van racisme,. Dus moeten we ons bij haar wijze oordeel neerleggen…

op 19 07 2017 at 13:45 schreef Chakir:

Wat Ikzelf zegt. Een racist, of een nazi for that matter, ben je niet alleen als je de hele dag de hitlergroet brengt. Op FN wordt zo nu en dan gemierenneukt over het woord nazi. Allemaal gelul. Als je wilt weten of je automatische voorkeur hebt voor witte, doe deze test:https://implicit.harvard.edu/implicit/Study?tid=-1
Combineer dit met (onbewust) discriminerend gedrag van anderskleurigen en dat weet wat je bent: RACIST. Interesseert me verder geen reet van De Dikke Van Dale zegt.

op 19 07 2017 at 14:31 schreef Ana Brus:

Misschien iets intelligents toe te voegen Tonnie? Valt mij op hoe makkelijk mensen een ander in een bepaalde (witte, blanke of whatever) hoek wegzetten of mijn stuk afdoen als dom of whatever. Zet er iets wat hout snijdt tegenover zou ik zeggen of houd amders gewoon je mond.

op 19 07 2017 at 14:43 schreef Bob:

Iedereen is blind en doof voor zijn eigen racisme. Wanneer alle racisten hun mond zouden houden zou het oorverdovend stil zijn op dit forum.

op 19 07 2017 at 14:50 schreef Murat:

Nee Ana,

De mensen beginnen anno 2017 dat virulente racisme-ontkennen ontiegelijk zat te worden.

op 19 07 2017 at 15:40 schreef Ana Brus:

Nee niet iedereen. Racisme komt ook openlijk voor en kan zelfs tot systeem worden. Zo schreef de schrijver Donato Ndongo een roman over een zwarte advocaat die met zijn witte(!) vrouw terugkeert naar Ecuatoriaal Guinea waar zij wordt uitgejouwd om haar huidskleur. Om maar even aan te geven hoe wijd verspreid en omgekeerd zwart discrimineert blank het ook kan zijn.

op 19 07 2017 at 15:48 schreef Ana Brus:

PS De termen wit en blank gebruik ik beide omdat beide termen gangbaar zijn (doe niet aan politiek correct).

op 19 07 2017 at 18:22 schreef tonnie:

Geen zin in, iets toevoegen wat in jouw ogen intelligent zou zijn. Snel met oordelen ben je wel.

op 19 07 2017 at 19:25 schreef Ana Brus:

Murat, draaf je niet een beetje door? Ik zet alleen een vraagteken bij het al te makkelijk roepen dat het bij het airbnb trapincident om racisme zou gaan.

op 20 07 2017 at 01:11 schreef Murat:

Ah Ana is het typetje ‘doe niet aan politiek correct’

Dat verklaart voor mij al een heleboel. Nu verbaast mij dit stuk ook niet meer.

Blijf jij dan maar lekker discrimineren meid, want anders ‘politiek correct’….

op 20 07 2017 at 08:10 schreef Ana Brus:

Ik ben geen meid maar iemand (volwassen vrouw) die onderzoek doet naar hoe schrijvers en kunstenaars uit Ecuatoriaal Guinea hun (verschillende) achtergronden tot uitdrukking brengen in hun literatuur en beeldende kunst. Discriminatie kan ik mij hierbij niet veroorloven en ik roep iedereen die het hier klakkeloos heeft over discriminatie toch wat voorzichtiger te zijn met oordelen.

op 20 07 2017 at 10:39 schreef tonnie:

Voorzichtig met oordelen? Laat me niet lachen.
Geef zelf eens het goede voorbeeld zou ik zeggen.

op 20 07 2017 at 12:17 schreef Ahmad:

Seksisme is veel minder erg dan racisme Ana, dus wind je maar niet zo op over dat denigrerende ‘meid’.

op 20 07 2017 at 12:37 schreef Murat:

Wat Tonnie zegt.

op 20 07 2017 at 13:07 schreef Chakir:

Oei Ana.. een oproep om niet te snel te oordelen bij zulke kwesties? Dat je dat zegt tegen de reageerders hier, oké. Dat zou ik trouwens ook zeggen als pleitbezorger van een racist tegen een witte rechter, omdat ik WEET dat deze daar gevoelig voor is. Maar ik adviseer je dit niet te zeggen tegen een moslima die dagelijks (ja dagelijks!) racistisch wordt bejegend. Mensen zijn in 2017 klaar met de nuance als het gaat om racistisch gedrag. En dat snap ik heel goed, gezien de super racistische wind die al tig jaren waait door NL, met de rassenwet van Asscher als recent dieptepunt.

op 20 07 2017 at 13:34 schreef Thomas E:

O ja, Ahmad? Is ‘seksisme veel minder erg dan racisme’? Een individu van een bepaalde etnische oorsprong kan er niks aan doen dat hij/zij tot de betreffende etnische groep behoort. Maar kan een vrouw er wél wat aan doen dat zij vrouw is geworden? Kom op man, denk nog even wat verder!

op 20 07 2017 at 13:48 schreef Murat:

Thomas,

Vrouwen hebben we allemaal nodig. Niemand wil van ze af.

Elke (hetero) man, hoe seksistisch ook, wil het leven delen met een vrouw.
Elke racist, daarentegen, ziet een buitenlander liever dood dan levend.

op 20 07 2017 at 16:12 schreef Thomas E:

‘Elke (hetero) man, hoe seksistisch ook, wil het leven delen met een vrouw.’

Ja, maar hoe behandelt hij haar? Of vrouwen daar blij mee moeten zijn. Nee, dat is geen argument, Murat.

op 20 07 2017 at 17:17 schreef Stephen:

@Murat 13:48

Dus alle witte Nederlanders zijn gediplomeerde racisten EN alle racisten willen niets liever dan buitenlanders doodmaken?

Je zou dan verwachten dat in Nederland inmiddels het bloed door de straten zou kolken.
Misschien is de realiteit toch iets anders dan jouw fantasiewereldje.

op 21 07 2017 at 10:03 schreef Blom Dondje:

Volgens mij zijn we allemaal in mindere/meerdere mate wel bevooroordeeld. Vraag is echter of je het bij jezelf herkent en hoe je er naar handelt. Ik vermoed verder dat het ook voor een groot deel genetisch is. Kijk bijvoorbeeld maar naar de dierenwereld, zodra daar een vreemdeling een groep binnenstapt dan is zo’n beetje de hele groep op z’n hoede, zelfs als het een soortgenoot is. In de wildernis is zo’n angst ook best gezond. Als je echter al 20 jaar naast iemand woont en dan, wegens een ander geloof/huidskleur/sexuele voorkeur/enz. enz. er nog steeds geen kopje thee mee gedronken hebt, dan wordt die angst een ziekte.

op 22 07 2017 at 06:19 schreef Kshatriya:

@ Murat: Waar sommige mensen inderdaad racisme ontkennen waar dit het geval is, lijkt bij jou het euvel te zijn dat je dit soort gevallen aangrijpt omdat je wil dat het racisme is.
Toen mijn moeder zo’n twee jaar geleden een vuistslag in haar gezicht kreeg van een Marokkaan die heel graag haar telefoon wilde hebben (toegegeven, het was een leuke telefoon), was ik maar wat blij dat ze het nog steeds in perspectief kon zien.

@ ikzelf: De ironie in je comment is werkelijk om te smullen. Als je dat met opzet doet, vind ik je briljant.

op 22 07 2017 at 18:52 schreef Ana Brus:

Wat fijn dat er mensen (voornamelijk vrouwen? ;)) zijn die een en ander wel in perspectief kunnen zien!

op 22 07 2017 at 19:06 schreef Dinah:

Sommige mensen zien achter iedere boom een antisemiet racist.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS