Home » Archief » Zwartrijden


[19.07.2017]

Zwartrijden

Jesse Dijksman


Scène uit: ‘Vivre Nu, à la recherche du paradis perdu’.

“Het zal wel een vergissing zijn, dat u niet bent ingecheckt in Castricum” zegt de conducteur tegen de dame. “Daarom laten we het hierbij.” Hij geeft haar ov-kaartje terug, glimlacht vriendelijk. Zij glimlacht ook.

De lange, donkere, nette jongen (die de conducteur tijdens het geven en ontvangen van zijn ingecheckte ov-kaart even daarvoor bijzonder vriendelijk aankeek en met een knikje “alstublieft meneer, dankuwel meneer” zei), staat direct op en loopt de coupé uit. We zijn nog lang niet bij het volgende station, Sloterdijk.

Ik moet denken aan die andere conducteur, die me tien jaar geleden een dikke boete gaf omdat ik in een trein was gestapt die om vijf minuten vóór zeven vertrok, en ik per ongeluk een kaartje met 40 procent korting had aangeschaft terwijl mijn kortingskaart pas om zeven uur in ging.

En dat terwijl ik hem vriendelijk vertelde dat ik normaal nooit zo vroeg in de trein stapte en dat ik daarom die vergissing had gemaakt. Die conducteur geloofde mij blijkbaar niet. Omdat ik een man ben, omdat ik onbetrouwbaar overkom (ik was wel erg netjes gekleed) of omdat ik ietsje bruiner ben dan de conducteur? Ik weet het niet.

Ik sta naast de donkere jongen als we aankomen op Sloterdijk, en twijfel even of ik moet zeggen: “Lijkt me fijn om een dame te zijn, dan krijg je altijd het voordeel van de twijfel”, maar ik doe het niet.

Misschien was de jongen helemaal niet opgestaan omdat hij het onrechtvaardig vond en krijgen we een heel ongemakkelijk gesprek. Of hij vond het wel onrechtvaardig, en dan krijgen we een pijnlijk gesprek. Of hij gaat ervan uit dat het komt omdat hij een donkere huidskleur heeft. Dan moet ik toegeven dat ik dat ook als een mogelijkheid zie.

Ik zwijg en stap uit met mijn ongemakkelijke gevoel.

Check.

Jesse Dijksman is afgestudeerd als scenarioschrijver aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Schrijft vooral korte verhalen en scenario’s. Heeft Lukida.com opgericht om ervoor te zorgen dat kunstenaars meer (structurele) inkomsten kunnen krijgen door bijvoorbeeld abonnementen aan te bieden.

Jesse Dijksman, 19.07.2017 @ 05:47

[Home]
 

9 Reacties

op 19 07 2017 at 08:03 schreef marcodB:

Ik vind dit een heel vreemd betoog. Het is erg anekdotisch en de logica is niet dwingend #ironie. Eerder niveautje Duk #geenironie. Ik word vaak zeer coulant behandeld door conducteurs. Laatst stapte ik 1e klas in, terwijl ik een abo heb voor de 2e klas. De reden: ik was in gesprek met een collega met een 1e klas abo, en wilde het gesprek afmaken. De conducteur wees mij terecht, stelde dat ik eigenlijk 50 euro boete moest hebben, en verzocht mij –nadat mijn collega zou uitstappen!- naar de 2e te gaan. Wat voor conclusies wil de auteur hieraan verbinden?

op 19 07 2017 at 16:14 schreef Jesse:

Dat je ongetwijfeld veel betrouwbaarder overkomt dan ik ;).

op 19 07 2017 at 16:52 schreef MNb:

Wil hij er wel conclusies aan verbinden? Ik had het idee van niet.

op 19 07 2017 at 18:01 schreef Blom Dondje:

Ik probeer zo’n valkuil meestal uit de weg te gaan, wie is er NL succesvol waarzegger en weet wat een onbekende denkt ? Dat wil niet zeggen dat ik niet nadenk over wat een ander mogelijk denkt. Ik hou echter ook wat simpele verklaringen in gedachte. Wellicht wou de jongeman in een stilte coupe zitten, of toch liever onder als boven. Als ik evt op de optie kom dat hij een donkere huidskleur heeft, zij een blanke en dat hij moeite met een mogelijk discriminerende conducteur heeft, dan gaan m’n gedachten naar iemand anders. Ik kijk hem dan nl aan op die ene millimeter buitenkant en waarom doe ik dat eigenlijk ?

op 19 07 2017 at 19:16 schreef Thomas E:

Ik zal wel een beetje dom zijn, maar ik snap niet wat er voor bijzonders gebeurde in de eerste twee alinea’s van dit verhaaltje. Dame wordt toegeeflijk tegemoet getreden, over de houding van de conducteur tov van de ‘donkere, nette jongen’ wordt niets vermeld. Zijn reisdocument was dan ook gewoon in orde. Wat bracht de schrijver er toe diverse verongelijkte gedachten in diens hoofd te veronderstellen??

op 19 07 2017 at 20:15 schreef Chris:

Klasse reactie, marcoDB. Helemaal mee eens. Ik ken FN niet van de slachtofferrolbetogen.
Ik was weer eens in NL in Juni, sinds vele jaren, en het is allemaal echt zo verschrikkelijk mooi en aardig en lief en tof, en schoon. Ook weer met de trein gereisd, alhoewel ik geen idee had hoe dat moest met die duffe chipkaarten en zo. Wij werden ook heel erg snel en accuraat geholpen door een spoorwegbeambte toen mijn vriendins kaart niet werkte op A’dam CS, want nog niet geactiveerd voor intercity-spul of zo. Ze had dus zwartgereden van Den Haag naar A’dam. Maar dat maakte die gozer nies uit. Hij liep ons naar de automaat, en activeerde die zooi. NL is een prachtig land en ik zal maar niet zeggen wat de haarkleur en het accent van die beambte was. Ik zit er zeer sterk aan te denken om weer naar NL te verhuizen.

op 20 07 2017 at 07:12 schreef Murat:

Chris,

Zo’n witte ‘slachtofferrol’ roeper die zelf nooit systematische discriminatie heeft ondervonden.

Maar die zelf het hardst janken, zoals een ‘slachtoffer’, wanneer je ze beticht van racisme.

Je kunt die ‘slachtofferrol’ van je lekker in je witte reet stoppen.

op 20 07 2017 at 08:30 schreef keest:

Bizar, benieuwd of de schrijver ook nog dame wil zijn als hij vervolgens in zijn eentje door een donker park naar huis moet fietsen, of een poging zou doen om met een leuk jurkje aan in de kroeg met rust te worden gelaten…

op 20 07 2017 at 22:35 schreef bart jaap:

Wat komt doordat hij donker is. Dat zijn ov chipkaart waarmee hij ingecheckt was goedgekeurd werd? En het ns personeel bestaat uit meerdere mensen sommige begripvoller dan de ander. Ik heb ze beide meegemaakt. En natuurlijk Murat vindt er discriminatie plaats maar dit hele stuk dat van onlogica en gokken aan elkaar hangt is niet echt een overtuigend voorbeeld ervan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS