Home » Archief » Radicaliseren


[23.02.2015]

Radicaliseren

Tayfun Balçik

jap1

Op 19 februari keek ik minutenlang naar de voorpagina van Het Parool. Naast het kopje ‘Explosieve jongeren niet te stoppen’ zie je vier afbeeldingen van een jonge ‘getinte’ man die van linksboven naar rechtsonder ‘radicaliseert’: eerst een gladde jongen, bij de volgende afbeelding heeft-ie al een sikje, daarna een ‘Enait-muts’ met een lange baard om uiteindelijk helemaal bedekt in het zwart te eindigen met mes in de hand, die hij naar ons wijst. Precies zoals in die IS-filmpjes.

Parool

Ik keek ernaar en versteende. Wat er om me heen gebeurde, was niet meer interessant. De context vervaagde. Precies zoals in de stukjes van Hassan Bahara over moslimterreur in De Groene Amsterdammer. Bij Hassan is moslimterreur geen proces, maar een gegeven dat je slechts beschrijft voor een onverzadigbaar wit publiek. That’s it.

Boel terroriseren

Wat moest ik nou van die voorpagina vinden? Ik wilde van alles vinden, maar mijn hersenen werkten niet echt mee. Dus ik vond er niks van. Helemaal niks. Maar toch bleef ik kijken. Het liet me niet los.

Op een gegeven moment maakte ik contact met mijn eigen baard. Eindelijk kwam dat logge brein in beweging. Hé! Ik zit zelf ergens in de fase tussen afbeelding 3 en 4. Dus over een tijdje bestaat de mogelijkheid dat ik met een mes in de hand de boel ga terroriseren. Van het een kwam het ander en het spookte dialectische signalen in mijn hoofd: alsof ik met een gladgeschoren kop in een Russische Mig niet kan terroriseren. Assad. Assad. Assad. Dünya’yi dize getiren Esad.

Aanslag op Charlie Hebdo

Maar goed. Het is dagelijkse kost als je een abonnement neemt bij een Hollands blad. Dus waarom maak je je er zo druk over. Get over it. MAAAAAAAAAAAAAR, het blijft gaar. Het blijft idioot. Het blijft onrechtvaardig.

Wouter Bos was tevreden dat hij na de aanslagen bij Charlie Hebdo veel minder gemaar hoorde dan na de moord op Theo van Gogh. Ja, sommigen van ons doen dat speciaal voor jou, Wouter. Zij willen graag dat jij tevreden bent. Ook al zijn ze zelf zo ontevreden als de pest, het is belangrijk dat Wouter Bos tevreden is.

Om terug te keren naar die voorpagina, niet zo lang geleden zou ik in woede kunnen uitbarsten, maar nu keek ik alleen. Stilletjes. Wat zag ik? Ik zag een arme Youssef of een arme Tarik. Het was geen Sigmund die de Parool-lezer met een mes bedreigde. Ik keek naar mezelf. Ik bedreigde mezelf met een mes. Hoe dan?

Fuck die shit

‘En heb je gelezen wat er staat? Hoeveel jongeren zullen er uiteindelijk radicaliseren, denk je?’, werd ik wakker gemaakt.‘Ik weet niet’ zei ik zacht en een beetje gedesoriënteerd. Ik was op heterdaad betrapt. ‘Oh Tayfun, ik ken zoveel mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn in IS. Het houdt ze gewoon niet bezig. Dus die zelfmarteling hoeft helemaal niet.’

Ik werd weer stil. Er werd gepist op mijn territorium. Zeg wat! Snel, voordat het te laat is. Al die dingen die je hebt zitten lezen, moeten nu hun waarde bewijzen. Edward Said, Noam Chomsky , Howard Zinn. Laat me alstublieft niet alleen! In een zin vatte ik al hun schrijfselen samen: ‘Het houdt Het Parool toch bezig?’, zei ik licht geirriteerd. Nu was het stil aan de overkant.

Natuurlijk, ik ken ook veel mensen die het totaal niet boeit. Ik vroeg een vriend een keer wat hij ervan vond dat Barzani een bezoekje bracht aan Diyarbakir, waar hij Erdogan zou ontmoeten. Zijn antwoord: ‘Ja, mijn vader keek er gisteren naar en toen ik het ook in de ochtend op NU.nl zag, dacht ik FUCK DIE SHIT. FUCK POLITIEK!

Brood verdienen met ‘allochtonenzaken’

Ja, die mensen heb je ook. Die mensen zijn met totaal andere dingen bezig. Hun auto, hun kinderen, noem maar op. MAAAAAR, dat doet niks af aan het feit dat er ook veel mensen zijn die dag in dag uit hun brood verdienen met ‘allochtonenzaken’. Laten we de Volkskrant van 20 februari erbij pakken:

Arnon Grunberg: zwarte vmbo’s (1) Kees Broere: Boko Haram (6/7) Rob Vreeken: Libie is voor IS sleutel tot de wereld (9) Janny Groen: Rechtzaak over Syriegangers, jihadi’s (10/11) Sander van Walsum: Hoe veiliger het land, hoe banger zijn burgers. Advertentie Maarten: ‘Terrorisme is het wapen van de machtelozen’ Willem van Ewijk: Duizenden scholieren mogen gratis ‘Anne’ zien, IS, moslimdiscriminatie 12) Sterre Lindhout: Deense islamcritici laten zich niet kisten (13) Bart Dirks: ‘Je kan niet zeggen rot op, je moet ze helpen’ (14) Arnout Brouwers: de eeuwige vrede, maar nu even niet (19) Hans Vuisje: Overheid bescherm Joden blijvend (20) Myra Keizer: Miljoenen moslims verafschuwen het geweld (20) Elma Drayer: ‘de bange lezeressen van Opzij (22) Susanne Geuze en Frank Ruiter: de keuzen van Anousha Nzume (V16/V17) Rudolf Julius en Sake van der Wall: Voorzichtige hoop op Arabische Lente (V24)

Tot burgemeester geschopt

Waarom mogen Arnon, Kees, Rob, Janny, Sander, Maarten, Willem, Sterre, Bart, Arnout, Hans, Myra, Elma, Susanne, Frank, Rudolf en Sake wel en Tayfun niet?

A) Omdat ik toevallig een Turk ben? 
B) Omdat ik toevallig een moslim ben? 
C) Omdat ik toevallig een soenniet ben?

Nee, dat heeft er niks mee te maken knul. Kijk maar naar Aboutaleb, die heeft het als moslim zelfs tot burgemeester geschopt. Dus jij moet gewoon beter je best doen en je afkomst niet de schuld geven van je falen.

Aboutaleb? Ach, rot toch op man.

Positieve tekst

O shit, weer een negatieve afsluiting bij zo’n positieve tekst. Nee, dit gaat niet zo. Ik pak even een boek uit de kast. Ah, deze van John McManners uit 1981 is echt interessant: Death and The Enlightenment. Changing Attitudes to Death among Christians and Unbelievers in Eighteenth-century France.

De eerste zin is fenomenaal: ‘One cannot look directly at the sun or at death,’ said La Rochefoucald. The historian of death is not writing about an event which can be assessed from the reminiscences of those who have experienced it. We never have reports from the inside; we are always external observers.’

Fijne dag allemaal!

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 23.02.2015 @ 14:55

[Home]
 

12 Reacties

op 23 02 2015 at 15:50 schreef Ana:

Interessant ook om te zien hoe het model en patroon van het hemd verandert. Het gaat van kraag naar kraagloos en van een bruine horizontale streep via een paarse ruit naar kleurloze verticale streep (soort concentratiekamp tenue). En de hand die tekent is wit. Ik ben aan het lezen over het ‘binaire’ dat alles van doen heeft met de tijd toen Afrika nog bestond uit door westerse landen gedomineerde kolonieën. Wit was goed, wijs, beschaafd en zwart was fout, vreemd, bedreigend, onbeschaafd. Je ziet dit denkpatroon nog in veel hedendaagse patronen terug. Al dan niet bewust.

op 23 02 2015 at 17:47 schreef Thomas E:

Zóóó dom van Het Parool om met dit soort afbeeldingen te provoceren. Ten eerste beledig je er alle jongeren mee, die gewoon hun leven blijven leven conform plaatje 1 of 2. Ten tweede wakker je nog eens lekker de islamofobie aan. En tenslotte werk je hard mee aan een self fulfilling prophecy. Dat zoiets de eind- en hoofdredactie kan passeren!

op 23 02 2015 at 20:51 schreef Bertje:

Wat een prachtig stuk.

Peter dit is een van de redenen dat ik fn een warm hart toe draag mooie menselijke stukken herkenbaar en duidelijk.
Ook al krijg ik soms billetjes koek en een sneer van jou zo een stuk maakt alles weer goed.
Tayfun chapeau !!

op 23 02 2015 at 20:59 schreef Boe! Ik ben een moslim:

… of Ali B. Als je echt je best doet en hard werkt kun je misschien op een dag net zo succesvol zijn als Ali B.

op 23 02 2015 at 21:03 schreef Sasha Berkman:

Ja De zwarte weduwe heeft de VK gevonden om haar te betalen voor haar fascistiche braaksels.

https://www.youtube.com/watch?v=Tlbamho-2ks

op 23 02 2015 at 21:04 schreef Sasha Berkman:

Het einde was ik vergeten :)

op 23 02 2015 at 21:54 schreef Gert:

Waarom ben je soenniet?

op 24 02 2015 at 03:13 schreef MNb:

Waarom is hij geen soenwel?

op 24 02 2015 at 11:17 schreef Ruud van Gerrevink:

En niemand heeft nog gereageerd op de “KLM KoffersPakken” advertentie onder een artikel over niet te stoppen Syriëgangers … ?

Verder wat Ana zegt.

Overigens, zijn er meer geloofsrichtingen waar we ons zorgen over moeten maken wanneer de evolutie van de lijnen naar effen qua kleding de neiging tot radicalisering aangeven. Deze foto kwam naar voren bij een afbeeldingen google op Syriëgangers:
http://www.kerkgemeente.nl/leuke-bijeenkomst-syrie-gangers
En nog wel van rechts naar links ook! Hoe Arabisch wil je het hebben. Houdt die Elly in de gaten mensen.

op 24 02 2015 at 11:50 schreef Egbert:

Dit is wel Het Parool hè. Ik heb ook al afscheid genomen Trouw en Vrij Nederland. Wat een rijtje.

Uit het hoofd, Carmiggelt circa 1978: “In de oorlog heb ik geleerd wat rechtszekerheid is”. (en dan ook nog zijn leesbaarheid. Kom daar maar eens om bij zo’n Drayer of die ik-hartje-Breivik).

op 25 02 2015 at 02:44 schreef dewanand:

ach Tayfun Balçik,

besef en weet dat veel vieszwarte hindoe halfapen in nederland nu ook geradicaliseert zijn. In India heeft de BJP de verkiezing gewonnen en bijna alle Hindoestanen in nederland en suriname sympathiseren met deze radicale hindoe partij, ik ook in feite, wij willen een superieure Hindu Swadeshi nation, machtiger dan amerika en ook superieur tov het besneden, homofiele kalifaat waar jij naar streeft.

wist je dat de besnijdenis feitelijk homo’s maakt van jongens? Jonge jongetjes lijden jarenlang door die besnijdenis, psychologisch zijn zij gewoon ontmand hoor, zielig om met hen te praten. JE moet genitale verminking verbieden joh.

bye

dewa halfaapje en wieroe half koelie homo katje.

op 25 02 2015 at 10:07 schreef Nrosa:

De Nederlandse media is geobsedéérd door de islam, ik kijk geen tv meer en heb de kranten er allemaal uitgegooid, alles lijkt op elkaar, van controle en bronvermelding is allang geen sprake meer. Het is een vrolijke tijd voor de autochtone criminelen..

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS