Home » Archief » Rassenleer


[10.11.2011]

Rassenleer

Frans Smeets


Illustratie: Miguelanxo Prado

Ik ben terug van een braad- en bakvakantie in de Algarve. Een week helemaal niets doen. Geen mobiel en afgesloten van het thuisfront. Het enige contact dat ik had met Nederland was de Krant van Wakker Nederland.

Onder de koperen bol in de strandstoel vind ik het lezen van die krant altijd een heerlijk ontspannend en hersenloos moment.

Gadaffi was net gelyncht en het hypocriete Westen gaf zichzelf een schouderklopje, zoals verwacht. Waar ik echter wel enorm van opkeek, was de column van Leon de Winter met de titel ‘De tiran, gevreesd en bewonderd‘.

(Als columnist zou ik me ernstig zorgen maken als mijn column integraal wordt overgenomen door xenofobe sites die het liefst morgen een genocide zouden willen beginnen.)

Kort samengevat komt de inhoud van zijn column erop neer, dat de Arabieren en Afrikanen wreed zijn, omdat wreedheid nou eenmaal in hun aard zit. Ze zullen daarom ook niet kunnen veranderen. Dit in tegenstelling tot ons, beschaafde westerlingen, voor wie ‘de wreedheid uit het DNA is gesleten’.

Ik kreeg tijdens het lezen een onbehaaglijk gevoel. Het leek wel of ik een artikel las van een politicus uit het begin van de negentiende eeuw, die met wat racistische generalisaties en antropologische beschouwingen de superioriteit van het eigen ras of volk wilde aantonen. Ik was er werkelijk van overtuigd, dat we die tijd gehad hadden. Ben ik zo naïef?

En dit alles komt uit de pen van iemand wiens eigen ‘soort’ – als we toch zo bezig zijn – als gevolg van dit soort gedachtes bijna uitgeroeid was.

Wat echter nog verontrustender is, is het gegeven dat niet eens iemand aanstoot aan deze column neemt. Rassenleer in de grootste krant van Nederland, althans, zolang de Arabieren en Afrikanen onderaan bungelen. Wie de woorden in de column zou vervangen door ‘Jood’ had allang voor het bankje gestaan en was maatschappelijk gevierendeeld.

Nu heeft De Winter natuurlijk wel een punt in die tegenstelling van WIJ, de beschaafde Westerling tegenover ZIJ, de wrede Afrikaan en Arabier.

Wij lynchen niet zomaar mensen. Wij stellen ze altijd keurig in een rij op, voordat we ze naar het hiernamaals jagen. Het moet wel netjes en beschaafd blijven. En wij sleuren zéker niet met lijken door de stad. Zonde van het basismateriaal.

Nee, daar maken we zeep van, we strippen het van edele metalen of gebruiken het als oefenmateriaal voor de medische sector. Collaborateurs sturen we gewoon keurig naar de kapper. Zo goed zijn we wel. Martelen doen we allang niet meer. Om de waarden van het Vrije Westen te beschermen, besteden we het onder stroom zetten van genitaliën en het uittrekken van vingernagels uit aan de barbaren.

En àls er dan eens een van ons door het lint gaat, zoals Breivik, dan weet hij zich in ieder geval goed te kleden. Wij, als liberale en beschaafde samenleving geven de Mauro’s met hun volgens De Winter foute DNA, geen directe trap onder hun kont richting de barbarij. Daar hebben wij regels en procedures voor.

De wreedheid weggemoffeld onder een dun laagje beschaving van een aangeharkt tuintje.

Frans Smeets denkt dat binnen enkele jaren een DNA-test over afkomst standaardonderdeel zal zijn van de asielprocedure in Nederland.

Foute Mannen, Frans Smeets, 10.11.2011 @ 09:14

[Home]
 

141 Reacties

op 10 11 2011 at 09:36 schreef JimmyG:

@Frans: Ik vind je column pure stemmingmakerij. Je hoeft het uiteraard niet met Leon de Winter eens te zijn, maar nu verdraai je zijn column op een dubieuze manier.
Je samenvatting (“…dat de Arabieren en Afrikanen wreed zijn, omdat wreedheid nou eenmaal in hun aard zit. Ze zullen daarom ook niet kunnen veranderen. Dit in tegenstelling tot ons, beschaafde westerlingen, voor wie ‘de wreedheid uit het DNA is gesleten’”.)komt totaal niet overeen met de inhoud van de column. Het gaat niet over rassenleer maar over cultuur.
Leon schrijft: “Voor de mensen die daar leven, kunnen de eeuwige waarden van de stam en de tradities niet vervangen worden door de dynamische waarden van Facebook.”. Als je daarin meent te lezen dat wordt betoogd dat ‘wreedheid nou eenmaal in hun aard zit’ heb je duidelijk een lesje begrijpend lezen op de basisschool gemist.

op 10 11 2011 at 09:57 schreef J. Vermeer:

Prachtige illustratie van Prado, zou zo mijn bed weer induiken met mevrouw Vermeer ware het niet dat het relaas van Leon de Winter weer roet in het eten gooit!

De Winter moet toch weten dat er maar één ras is, en dat is de mens… of is zijn … ach, laat ook maar!

op 10 11 2011 at 10:36 schreef Pyt van der Galiën:

Niks verdraaiing. Na WO2 en de Holocaust is ‘ouderwets’ racisme om voor de hand liggende redenen in diskrediet geraakt.

Uiteraard was het Europeanen wel toevertrouwd een nieuw vorm van racisme te formuleren, tenslotte zijn wij degenen die het begrip uitgevonden hebben. Ongelijkheid tussen mensen wordt nu niet langer in biologische, maar in culturele termen gedefinieerd. Dat is een uitermate succesvolle strategie gebleken (Geert Wilders heeft er een politieke carriëre op gebaseerd).

Het mechanisme bij de Winter verschilt in niks van het mechanisme bij 19e-eeuwse racisten als Gobineau. Hij vervangt gewoon biologie door cultuur. Winter’s betoog is een fraai staaltje moderne rassenleer, niets meer en niets minder.

Uitstekend artikel, Frans. Mijn complimenten.

op 10 11 2011 at 10:48 schreef p.wielaard:

Jimmy, ik ben het volledig met je eens. Dit verhaal is demagogische lulkoek. Leon de Winter heeft het over een cultuur ter plaatse en niet over ras ! Er zijn is nu eenmaal geografisch bepaalde gedrags evolutie. Er is niets mis met dit te erkennen, beschrijven of onderzoeken. Het is de zelfde spastische reactie als indertijd met Wouter Buikhuizen. Griezelig stukje !

op 10 11 2011 at 11:19 schreef troebel:

JimmG. Je wilt/kunt niet lezen. ’tiran lag als een schurftige, doodgetrapte hond op straat. Wat hij anderen tientallen jaren lang had aangedaan, was hem nu aangedaan, door mannen met dezelfde minimale hoeveelheid zelfcontrole en beschaving. Zo gaat dat in die streken, al duizenden jaren lang.’ en ‘Deze tiran combineerde het slechtste van de Arabieren met het slechtste van de Afrikanen.’ en ‘De inhumaniteit van zijn dood aanvaarden we als een onontkoombaar feit omdat we beseffen dat in die streken moderne westerse humaniteit niet kan opbloeien.’. Ik kan er nog vele citaten uit knippen/plakken, maar voor wie niet wil lezen is er geen tekst, JimmG.

op 10 11 2011 at 11:20 schreef Leo schmit:

Ik vind het al een hele prestatie van Frans dat hij zonder braken een column van de Winter op een ‘free Mossad’ site heeft kunnen uitlezen.

op 10 11 2011 at 11:22 schreef Wazzup:

@JimmyG: Dat is nu eenmaal zijn speciateit. De Winter stelt dat je met blind geloof weinig last zult hebben van posttraumatische stresssyndromen. Dat veronderstelde universele waarden botsen met lokale cultuur. Het woordje ‘dna’ verwijst alleen naar ‘gekozen politieke leiders’ en het ‘slechtste’ dat in een dictator ‘naar boven komt’ heeft zijn roots in de geschiedenis en cultuur van de regio, zo schrijft hij alinea naar alinea.

Tegelijkertijd kun je heel wat aanmerken op de visie van Leon de Winter. Hier en daar etleert hij ook een kokervisie. Maar met rassenleer heeft het niets te maken.

Wilt u weten waarom dit soort polemieken voortdurend terugkeren? Lees dan Neuroscience of Preference and Choice: Cognitive and Neural Mechanisms, verkrijgbaar bij bol.com.

Een absolute aanrader.

op 10 11 2011 at 11:23 schreef jos:

@JimmyG

“Het gaat niet over rassenleer maar over cultuur.”

Ha ! Dus je mag op voorhand wel ’n negatief etiket genaamd “cultuur” plakken op miljoenen mensen die je niet persoonlijk kent, maar dat negatief etiket mag niet “ras” heten.

Dit is precies hetzelfde als negentiende-eeuws racisme, alleen is de obsolete term “ras” nu vervangen door “cultuur”. Alleen het etiket is anders, het principe is hetzelfde.

Leon de Winter schrijft: “deze tiran combineerde het slechtste van de Arabieren met het slechtste van de Afrikanen”. Ik vraag me dan af wat jij zou vinden van “Breivik combineerde het slechtste van Noord-Europeanen met het slechtste van de joods-christelijke cultuur” of, in het geval van een fanatieke joodse kolonist of een graaiende banker van joodse afkomst: “het slechtste van de joden met het slechtste van …”

op 10 11 2011 at 11:30 schreef jos:

@p.wielaard

“Er is nu eenmaal geografisch bepaalde gedrags evolutie.”

Gelul ! Menselijk gedrag is veel en veel complexer dan dat.

op 10 11 2011 at 12:05 schreef Pyt van der Galiën:

De schijnheiligheid van mensen als wielaard en JimmyG (Wazzup laat ik even buiten beschouwing, aangezien aan zijn betoog zoals gebruikelijk geen touw valt vast te knopen) werkt me elke keer weer op de lachspieren.

Van mening zijn dat je verre superieur bent aan negers en Arabieren en dan keihard roepen dat je geen racist bent want je hebt het over ‘geografisch bepaalde gedragsevolutie’ en niet over biologische kenmerken. Nee, dat heeft uiteraard niks met racisme te maken, hoe kom je erbij.

@Frans Smeets

Inderdaad nogal naïef om te denken dat we het racisme ontgroeid waren. Het is gewoon een tijdje ondergronds geweest. Momenteel is het dankzij Wilders, De Winter en Brussen weer geheel en vogue.

op 10 11 2011 at 12:12 schreef MNb:

“Maar in die streken ligt het in de natuur der dingen om zo te sterven.”
Dit is ondubbelzinnig. De Winter heeft het helemaal niet over “cultuur”, hij heeft het over een verondersteld natuurverschijnsel – de natuur van Noord-Afrikanen en Arabieren dus.

op 10 11 2011 at 12:20 schreef p.wielaard:

Jos, Verklaar je nader. Wat bedoel je met complexer. Complexer dan wat ? Dat de ontwikkeling van menselijk gedrag paralellen vertoont met die van biologische evolutie is een algemeen aanvaard gegeven. Dus wie lult hier nou ?
Nee, het komt je gewoon niet uit! Een hypothese onderzoeken heeft niets met racsime te maken. Want als je hypothese fout is, blijkt dit wel uit (eerlijk) onderzoek. Het zijn de vooringenomen hypocrieten hier waar is misselijk van wordt !

op 10 11 2011 at 12:34 schreef Wazzup:

@Jos

Met simplisme win je geen zieltjes. De kokervisie van Leon de Winter is de projectie van de Libische samenleving op de gehele Arabische wereld. Hij ontkent de gevolgen van urbanisatie: de snelle verstedelijking laat de tribale verbanden verwateren zoals meerdere studies hebben aangetoond. Denk aan landen als Iran en Egypte. Dat is genoeg om het betoog van Leon de Winter te weerleggen. Drie regels, met verwijzing, zouden kunnen volstaan.

Jij maakt dus dezelfde fout als de Winter.

op 10 11 2011 at 12:35 schreef jos:

@p.wielaard

“Dat de ontwikkeling van menselijk gedrag paralellen vertoont met die van biologische evolutie is een algemeen aanvaard gegeven.”

Ja, maar daar ging het niet over, je zei wat anders. Graag normaal discussiëren en niet de doelpalen steeds verschuiven (of je weet helemaal niet waar je het over hebt, dat kan ook). Je had het over “geografisch bepaalde gedragsevolutie” wat gewoon racisme is. Dat iemand uit Afrika of Noord-Europa komt is niet bepalend voor hoe hij/zij zich gedraagt.

Ik weet het: het is pijnlijk om ontmaskerd te worden als ordinaire racist.

op 10 11 2011 at 12:50 schreef Yvonne:

De Winter blijft altijd maar weer in herhaling vallen. Altijd weer hetzelfde schlemielige schrijven, hoe humaan en goed het Westen is en de rest v.d. wereld (vooral dan de moslimwereld) bedorven en slecht. Ruim 70 jaar na het ombrengen van zoveel mensen, zigeuners,joden, homo’s komt meneer nog eens met dit soort rassengekonkel aan. Heeft het en passant (vaak ‘en passant’ zoals dat gaat bij bepaalde gasten) over “Palestijnse massamoordenaars” . Wat een triestigheid. Zijn geweten gaat nooit spreken, te veel in beslag genomen door zijn eigen slachtofferschap, schijnt altijd nog wat op te brengen.
Welke tiran zou de Winter eigenlijk dienen?

op 10 11 2011 at 13:17 schreef Wazzup:

@Pyt

Kijk eens naar je eigen bijdragen. Geografische gedragsevolutie is naast bijvoorbeeld fysische gedrag breed gedragen binnen de psychologie en wordt gebruikt binnen interculturele trainingen. Is dat soms ook racisme? Je redeneert als een debiel tokkie die echt nergens weet van heeft.

Daarom raad ik je van om bovengenoemd boekje te lezen. Het maakt inzichtelijk waarom sommige mensen irrelevant en onbekwaam argumenteren. Met zoveel tokkies in een draad is het niet meer dan logisch om zo’n boek hier te promoten.

op 10 11 2011 at 13:27 schreef Sandro:

jos
“Dat iemand uit Afrika of Noord-Europa komt is niet bepalend voor hoe hij/zij zich gedraagt.”

Natuurlijk wel – wat een onzinnige stelling.
Als je opgroeit in b.v. Japan dan is dat wel degelijk bepalend voor je gedrag in zeer veel zaken. En of het nu een Aziatisch, Europees, Amerikaans of Afrikaans gebied is waar je wieg heeft gestaan EN je bent opgegroeid – het is altijd bepalend voor je gedrag.

op 10 11 2011 at 13:32 schreef J.J. van der Gulik:

Culturen zouden op termijn mogelijk invloed kunnen hebben op de genen. In welke mate dat dan zou kunnen gelden, daar heb ik geen idee over. En mogelijk zouden die genen dan weer bepaalde tendenzen die leiden tot bepaalde culturen en binnen die culturen kunnen versterken.

Maar ik zal niet zeggen dat Arabieren inferieur zijn of vergelijkbare termen hanteren. Wel komt het woord barbaar van Berber.

Het vele interne geweld in de westerse wereld tot voor kort is reden tot bescheidenheid. Wel is er alleen al op die grond alle reden om zeer terughoudend te zijn met de immigratie van niet-westerlingen. En extern is het westen na WO II, zoals nu bijvoorbeeld via de Amerikaans-Israelische geopolitiek, uitgaande van de uitgebreidheid ervan en de zeer vele slachtoffers, mogelijk het agressiefst van alle systemen.

Ik denk dat De Winter vooral een agenda dient en zich daarom zo uit.

op 10 11 2011 at 13:54 schreef p.wielaard:

Dus de “memen” van Richard Dawkins zijn onzin ?
Jos, ik denk dat jij een beetje de plank misslaat.
Als iets bepalend is voor gedrag en de evolutie daarvan is het wel omgeving. (geofrafie) Waarom denk je anders dat je zoveel verschillende talen hebt ? Ga je schamen Pol Pot! Jij bent precies zo’n type dat Buikhuizen mede zou hebben gelyncht toen hij alleen maar de hypothes wilde onderzoeken of homofilie een fysieke prexeistentie heeft.

op 10 11 2011 at 14:12 schreef yurp:

@J.J. van der Gulik

“Wel komt het woord barbaar van Berber.”

Lijkt me aantoonbare onzin. Wellicht hebben Berber en barbaar dezelfde oorsprong, nl. het Griekse Barbaros. Maar dat barbaar van Berber afkomt is zeker niet waar.

op 10 11 2011 at 14:17 schreef Yvonne:

” Het tirannieke maar stabiele noorden van Afrika is door de illusies van de westerse politieke en media-elite aan chaos overgeleverd.

Over wie er wint, hoeft geen twijfel te bestaan. Dat zijn altijd de mannen die zonder blikken of blozen de tiran kunnen doodtrappen alsof hij een schurftige hond was, om vervolgens de nieuwe tiran te dienen.”

De nieuwe tiran blijft de oude zolang dezelfde invloed bestaat. En waarom heeft De Winter nou problemen met chaos en niet met de onderdrukking van mensen? Waar is hij bang voor? Moet hij nou juist niet blij zijn dat mensen een andere weg op willen? Het interesseert hem allemaal geen fluit.
Het enige dat wij moeten weten is dit: Moslim is slecht dus Palestijn is slecht dus Israel is het slachtoffer. En daar gaat dan weer zo’n hoop schlemielig aftands goor schrijven omheen.

op 10 11 2011 at 14:19 schreef jos:

@Sandro

Kom op zeg, moet nou echt uitgelegd dat er meer factoren van belang zijn dan alleen waar iemands wieg heeft gestaan ? Gedraagt iedereen die in Nederland opgegroeid is zich op dezelfde manier ? Wat ’n onzin toch.

@p.wielaard

Geldt ook voor jou, bovenstaande. Geografie is niet allesbepalend wanneer we het over menselijk gedrag en handelen hebben, teveel individuele factoren die ook meespelen, b.v. iemands intelligentie, het toevallig in aanraking gekomen zijn met trauma’s, in een oorloggsituatie leven, enz.

Je denkt veel te simplistisch en het aanhalen van Dawkins’ memen en talen is een gevalletje klok en de klepel.

op 10 11 2011 at 14:23 schreef Smeets:

Wazzup, Een boek met dergelijke titel ga ik echt niet lezen. Dan ga ik wel bij “scientology”.

op 10 11 2011 at 14:25 schreef J.J. van der Gulik:

re Yurp

Ja, je hebt gelijk, maar er is wel een link:

(Wikipedia) ‘Later is hier het woord Berber van afgeleid, de oude Europese en meestgebruikte naam voor de Imazighen. Dit volk werd vroeger dan ook barbaren genoemd, die woonden in Barbarije, het huidige Algerije, Tunesië, Marokko en Libië.’

op 10 11 2011 at 14:40 schreef Wazzup:

Da’s dan wat je noemt een gemiste kans Frans. Het boek is een bundeling van 10 jaar onderzoek binnen de fysiologische en neurologische psychologie. Het maakt, op beleefde wijze uiteraard, korte metten met sociale psychologie en massacommunicatie. Dat gaat op termijn gevolgen hebben voor de academische legitimiteit voor bepaalde vormen van politiek activisme, de motor achter het maatschappelijk debat van de afgelopen jaren.

Maar dat hoef je niet van mij aan te nemen. Er zijn genoeg essays over dit onderwerp.

op 10 11 2011 at 15:29 schreef Smeets:

Wazzup,

Er is een verschil tussen wetenschappers die onderzoek doen en de malloten die denken de uitkomsten te kunnen gebruiken voor hun politieke wanen. Dat laatste is gevaarlijk.

op 10 11 2011 at 15:36 schreef Yvonne:

@Wazzup

“Dat gaat op termijn gevolgen hebben voor de academische legitimiteit voor bepaalde vormen van politiek activisme, de motor achter het maatschappelijk debat van de afgelopen jaren”

En over welke vormen van politiek activisme hebben wij het?

op 10 11 2011 at 15:45 schreef p.wielaard:

Lezen Jos: Ik heb niet gezegd dat geografie alles bepalend is. Je bazelt. God wat ben je dom !

op 10 11 2011 at 15:52 schreef yurp:

@J.J. van der Gulik

Ieder niet Grieks volk werd Barbaros genoemd omdat we alleen in de oren van de klassieke Grieken alleen maar ‘bar bar bar’ zeiden, een onverstaanbaar brabbeltje(!). Sommige volken behielden dit naampje.

op 10 11 2011 at 15:56 schreef jos:

@p.wielaard

Als geografie niet allesbepalend is, wat ben je dan hier aan het miepen en zeuren ? Dan moet je ’t toch volledig oneens zijn met de strekking van Leon de Winter’s verhaal, nl. dat Afrikanen en Arabieren op voorhand bepaalde kenmerken hebben omdat ze Afrikaans of Arabisch zijn ?

Je bent zwak.

op 10 11 2011 at 15:58 schreef Yvonne:

@Wielaard

Ik denk niet dat god dat op prijs stelt, Wielaard. Dat gaat gevolgen hebben.

op 10 11 2011 at 16:00 schreef Wazzup:

@Smeets
Dat is zo, maar nog gevaarlijker is dat bij een aantal de uitkomst al vast staat voordat het onderzoek begint. Maar eigenlijk ook weer niet omdat mensen niet ontvankelijk zijn voor massa-manipulatie-technieken. Lastig allemaal. Misschien dat ze daarom uiteindelijk naar geweld grijpen.

@Yvonne
Ehh laat me even denken…. Vleeseters zijn hufters … Populisme is nieuw extremisme…. Alle moslims zijn radicalen…. Zeg maar alle ideologische uitwassen die zich met een mainstream jasje presenteren.

Maar ook als de academische legitimiteit verdwijnt verzinnen ze wel weer wat nieuws. Waarschijnlijk iets met nog meer emotie, want daar begint de perceptie.

op 10 11 2011 at 16:31 schreef Pyt van der Gali�n:

@Yvonne

Wazzup heeft een enorme hekel aan politiek activisme, socialisme en in het algemeen gewoon aan iedereen die denkt dat de wereld op sommige punten wel verbeterd kan worden. Hij is alleen niet in staat dat in begrijpelijke taal uit te leggen. Hierbij een poging zijn amusante cryptogrammen aan jouw te verklaren.

Politiek activisme wordt niet ingegeven door onrecht in de wereld, maar is een gevolg van academische kwakzalverij als sociale psychologie en massacommunicatie.

Die Occupyy-figuren? Allemaal uitgebroed op de afdeling Sociale Psychologie van de UvA. Wazzup weet dat, want hij heeft een bezoekje gebracht aan een Occupy tentenkamp en een geleerd boek gelezen.

Omdat alle perceptie begint bij de emotie zal dat boek er ook voor zorgen dat er een einde komt aan politiek activisme. Daarna kunnen we dan allemaal net als Wazzup voor alle eeuwigheid naar onze eigen navel gaan staren.

Ik hoop dat het je nu duidelijk is.

op 10 11 2011 at 17:12 schreef eduvas:

@ J.J. van der Gulik, om 13:32
“Wel komt het woord barbaar van Berber”
Niet wat ik geleerd heb: barbaar was waarmee de oude grieken verwezen naar het gebrabbel van de volkeren uit het Noorden wat in hun oren klonk als “bar bar”

op 10 11 2011 at 17:17 schreef eduvas:

nog even de etymologie van “barbaar” nagekeken:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/barbaar

op 10 11 2011 at 17:28 schreef Yvonne:

@Pyt

Bedankt, Pyt, pffff

op 10 11 2011 at 17:32 schreef J.J. van der Gulik:

re yurp

(wikipedia) ‘Van oorsprong was ‘barbaroi’ waarschijnlijk het Griekse woord voor een van de stammen die de Grieken in het noorden tegenkwamen, omdat die “barbarbarbar” leken te zeggen als ze praatten. Later is hier het woord Berber van afgeleid, de oude Europese en meestgebruikte naam voor dit volk.’

Zo lijkt alleen voor de Berbers te gelden dat ze vernoemd zijn naar dat Griekse woord.

op 10 11 2011 at 17:39 schreef Beukman:

@Frans Smeets
De wreedheid weggemoffeld onder een dun laagje beschaving van een aangeharkt tuintje.

Inderdaad. En het is een gotspe van Leon de Winter dat hij het onzachtzinnig afmaken van Khaddafi aanvoert om zijn punt te maken.
Stel dat Leon de Winter erbij was geweest, oog in oog staand met de man die zijn vrouw had verkracht, zijn kinderen had vermoord en zijn geld had gejat, dan was hij kennelijk tussen hem en de opdringende menigte gesprongen, en had hij geëmotioneerd geroepen dat ook massamoordenaars recht hebben op een eerlijk proces.

Veelbetekenend is dat een deel van rechts Nederland op z’n achterste benen stond van morele verontwaardiging nadat Khaddafi op akelige wijze was doodgemaakt. Net als De Winter stelde dit deel van Wakker Nederland de diagnose: het is een land van woestijnbarbaren. Die lui zijn wars van beschaving.

Het waren echter dezelfden die het onlangs opnamen voor de vier mannen die vorige week met een honkbalknuppel een inbreker tot kasplantje ramden. Samengevat luidde hun standpunt: al hadden ze hem doodgeslagen! Eigen schuld dikke bult.

op 10 11 2011 at 17:48 schreef Yvonne:

@Frans

“Er is een verschil tussen wetenschappers die onderzoek doen en de malloten die denken de uitkomsten te kunnen gebruiken voor hun politieke wanen. Dat laatste is gevaarlijk.”

Nog gevaarlijker zijn de malloten die als wetenschappers worden aangemerkt. Die vroegere schedelopmeters komen vanzelf naar de oppervlakte drijven als de boel aan het ontbinden is. Bij racisme, terreur, zij zijn altijd aanwezig en dan zie je eigenlijk hoe weinig wetenschap soms om het lijf kan hebben.

op 10 11 2011 at 18:01 schreef yurp:

@J.J. van der Gulik

Allemaal leuk en aardig en nu weten we wel waar barbaar vandaan komt maar het heeft natuurlijk heden ten dage net zoveel met elkaar te maken als slaven en Slavische volken.

op 10 11 2011 at 18:13 schreef Yvonne:

Leon de Winter is een hypocriet. Nooit zal je hem horen over de jarenlange wreedheden begaan door de Israelische joden, de geheime martelgevangenissen, de verdrijving van mensen, vernietigen van bestaansmogelijkheden etc. Wat betreft wreedheden staat men vooraan. Schrijf daar eens over, de Winter of Rozanne Hertzberger of Daphne Meijer of Paul Brill of Frits Barend etc. etc. i.p.v. de zogenaamde angst voor jurken in de tram of propaganda voeren in een homoboot met de symbolen van Israel etc. etc. gadver.

op 10 11 2011 at 18:34 schreef J. Vermeer:

@J.J. von der Gulik schreef: “Culturen zouden op termijn mogelijk invloed kunnen hebben op de genen. In welke mate dat dan zou kunnen gelden, daar heb ik geen idee over. En mogelijk zouden die genen dan weer bepaalde tendenzen die leiden tot bepaalde culturen en binnen die culturen kunnen versterken.”

Wat een idiote redenering is dit! Tenzij jij het prototype bent van iemand die helemaal van slag raakt als er een Jood of een Moslim in jouw buurt komt.

“En extern is het westen na WO II, zoals nu bijvoorbeeld via de Amerikaans-Israelische geopolitiek, uitgaande van de uitgebreidheid ervan en de zeer vele slachtoffers, mogelijk het agressiefst van alle systemen.”

ja, dat zie jij graag zo, op deze manier kun je al het andere ondergeschikt maken en je pijlen richten op (Amerikaanse) Joden! Wat deden je ouders of grootouders in WOII, als je het al over genen hebt en dergelijke?

op 10 11 2011 at 19:04 schreef J.J. van der Gulik:

re J. Vermeer

Blij te lezen dat je niet verder komt dan wat infantiele kletskoek. Daarmee oogt mijn reactie door het contrast alleen maar sterker.

En uiteraard weer verdachtmakingen uit de bekende hoek. Ook dat zal op steeds minder mensen indruk maken en de kwaadaardigheid ervan zal steeds meer worden doorzien.

op 10 11 2011 at 19:38 schreef Wazzup:

Yvonne, je bent een woordje vergeten. Het moet zijn: “Bij racisme, terreur, zij zijn altijd aanwezig en dan zie je eigenlijk hoe weinig sociale wetenschap soms om het lijf kan hebben.”

Graag gedaan!

op 10 11 2011 at 20:13 schreef p.wielaard:

Jos, nature/nurture geldt op het niveau van het individu. Voor groepen spreken we van cultuur. Omgevingsfactoren blijken van invloed op de evolutie van het groepsgedrag. Meer zeg ik niet.Virtuele genen (denkbeeldige pakketjes informatie) die samen bepalen hoe een groep zich gedraagt vertonen in hun evolutie veel paralellen met de biologie. Dat “wij” in gelijke omstandigeheden net zo wreed en wraakzuchtig zouden kunnen zijn, zegt niets over algemeen geldende- en gewoon te meten eigenschappen die toe te rekenen zijn aan de geografie. We spreken toch ook van een “eercultuur” die duidelijk verband houdt met waar- en in wat voor omstandigheden mensen leven.

op 10 11 2011 at 20:28 schreef J. Vermeer:

J.J. von der Gulik:

NUTS!!!

op 10 11 2011 at 21:42 schreef MNb:

Geef eens een definitie van de term evolutie van groepsgedrag, Wielaard. Want dat komt uit je dikke duim. Klinkt leuk, betekent niets en dient alleen maar om je prietpraat een fraai tintje te geven.
Evolutie is in biologie, kosmologie, geologie en techniek een nauw omschreven – en steeds andere – betekenis. Voor groepsgedrag hebben deze geen enkele belangstelling.
En De Winter had het nog steeds niet over cultuur, maar over natuur. Daarmee is hij een onvervalste 19e, begin 20e eeuwse racistische pseudowetenschapper.

op 11 11 2011 at 09:50 schreef yurp:

Cultuur heeft geen invloed op de genen. Je zou zoiets kunnen denken omdat zowel cultuur als de genen onder invloed van de omgeving specialiseren. Onze cultuur en ons blanke huidje zijn beide gevormd door de leefomgeving waar we ons in bevonden.

op 11 11 2011 at 10:20 schreef p.wielaard:

Niks bijzonders Mnb. (wiseguy). Langzame verandering van het gedrag van een groep onder invloed van omgevingsfactoren. Geen duim, gewoon taal die verklaart.

op 11 11 2011 at 10:35 schreef Peter:

Opvallend hoeveel domrechtse Lombroso’s altijd uit het houtwerk komen kruipen om hun geleerde verhandelingen te slijten.

‘Geografische gedragsevolutie’ – flikker toch op. Dan weet je echt niet waar je over lult.

op 11 11 2011 at 10:49 schreef p.wielaard:

Volgens mij gaat het nog steeds over de vraag of Leon de Winter een racsistisch stukje heeft geschreven. Ik vind van niet. Al is er wel een lichte tenneur van: “wat had je anders van die barbaren verwacht”. En dat neigt inderdaad naar vooringenomenheid.Overigens zijn er twee militairen in Amerika tot levenslang veroordeeld voor moord op Afghaans burgers. Ik moet de eerste Libier nog zien die hetzelfde aan zijn broek zou krijgen voor moord op een Amerikaan. Wordt een beetje gek van die correctheid hier.

op 11 11 2011 at 10:51 schreef Peter:

Man, als er ergens een Amerikaan wordt vermoord, bombardeert de NAVO het hele land naar Smithereens. Er is sinds de tijd van de Ongelijke Verdragen feitelijk niet zoveel veranderd.

op 11 11 2011 at 11:41 schreef MNb:

“Langzame verandering van het gedrag van een groep onder invloed van omgevingsfactoren”
En de bron is nog steeds je dikke duim? Want op deze pagina heb je je qua denkwijze duidelijk laten inspireren door gvd-willem.

Met dat laatste punt heeft PB volkomen gelijk. Gisteren in De Ware Tijd: élke Amerikaanse ambassade heeft plannen klaarliggen ter bescherming van de eigen burgers.

op 11 11 2011 at 12:15 schreef Jan:

Het is juist de cultuur die bepaalt of we wreed zijn of niet. Dat heeft niets met rassen te maken. Heel kort door de bocht, we stammen allemaal af van een mens, die in 200.000 jaar geleden in Afrika is ontstaan. Dus discriminatie/racisme daarop baseren slaat nergens op.
Wat is wreed? Kijk eens wat dit kabinet doet? Mensen langzaam dood laten gaan door allerlei imbiciele bezuinigingen door te voeren (PGB, uitholling ziektekostenverzekering, eigen bijdrage verhogen etc.). Alles ter meerdere eer en glorie van een beperkte groep veelverdieners. Dat is martelen in een moderne vorm.
Kan mij nog de Amerikaanse bombardementen met Agent Orange herinneren in Vietnam, de zogenaam precisie bombardementen in Irak. O nee, dat was voor het goed doel, dan is het niet wreed, maar ongewenste bijeffecten. Kom op, die Leon de Winter valt in middels in dezelfde categorie als Diederik Stapel, hij schrijft zijn verhaal naar de gewenst eindconclusie.
Frans, gewoon weer een goed stuk!

op 11 11 2011 at 12:23 schreef Jan:

@Wazzup Blijkbaar heb je een sterkte behoefte om je te verschuilen achter allerlei onderzoek. Met name in een debat of een discussie kan dat een doodzonde zijn. Dat staat ook in dat leuke boekje van je. Maar blijkbaar maakte begrijpend lezen geen onderdeel uit van je westerse opleiding. Probeer gewoon je verstand te gebruiken in plaats van allemaal studies aan te halen. Tegen elke tien studies die jij memoreert zijn meer tien andere studies te zetten, die het tegendeel bewijzen.
Hou het gewoon simpel, dat moet ook mogelijk zijn.

op 11 11 2011 at 12:31 schreef p.wielaard:

Mnb, je bent inderdaad een wiseguy. Vooruit dan maar: Max Planck Institute in Leipzig. Effe een paar weken inlezen en dan weer verder raaskallen.
Peter, dus de Amerikanen hebben geen werkende democratische rechtstaat, zijn zelf terroristen, hebben een grondwet die niet gerespecteerd wordt, meten altijd met twee maten, zijn alleen uit op controle over olie, zitten in allerlei complotten, draaien voor genocide hun hand niet om, houden het misdadige Israel altijd uit de wind, hebben schijt aan Europa, zijn niet onze bondgenoten (nooit geweest), terwijl het hele midden oosten een oase is van vrede, rust, menselijkheid en rechtvaardigheid en dat alles te danken aan een geweldige religieuze traditie die iedereen beleeft als een zegen, waardoor alles goed komt. Toch ?

op 11 11 2011 at 12:36 schreef Peter:

Wat een emotionele reactie, Wielaard. En alles wat ik deed, was een feit poneren.

op 11 11 2011 at 12:41 schreef Pyt van der Galiën:

@Jan

Klopt. Wanneer WIJ of onze vrienden mensen vermoorden, is dat zelfverdediging of een betreurenswaardig incident. Wanneer anderen het doen is het terrorisme. Hebben we het hier in verband met Israël al vaker over gehad. Een Palestijn die zichzelf bij een bushalte opblaast, is een terrorist. Een Israëlische raket die bij een aanslag op een Hamas-leider een hele familie, inclusief twee kinderen, doodt, is zelfverdediging met wat betreurenswaardige collateral damage.

Wij voeren ook geen koloniale oorlogen, we voeren ‘politiemissies’ uit. Vroeger deden we dat ook nooit. Anderen voerden koloniale oorlogen, wij ‘politionele acties’.

Wanneer wij of onze vrienden een land binnen vallen, doen we dat met de beste bedoelingen, dat weet de hele wereld. We liegen ook nooit over onze redenen om landen binnen te vallen, hooguit beschikten we niet over de juiste informatie, zoals in Irak. Anderen liegen, wij liegen per definitie nooit.

op 11 11 2011 at 13:56 schreef Wazzup:

@Jan

Als je begrijpend las wist je nu dat ik het stuk van Leon de Winter verwerp en dat kan in drie regels.

Laten we nu eens naar jouw bijdrage kijken. Je schrijft: “Het is juist de cultuur die bepaalt of we wreed zijn of niet. Dat heeft niets met rassen te maken.” Hoe heeft het artikel? “
Rassenleer

Terwijl je het dus inhoudelijk oneens bent met de auteur geef je hem een compliment (dat mag altijd natuurlijk) en geef je commentaar op mijn standpunt, dat feitelijk hetzelfde is als dat van jou is.

De wrange grap is dat Zwagerman schrijft dat de ‘wreedheid’ alweer in het ‘dna’ van westerse regeringsleiders zit sinds de cowboy ‘Bush’ op het toneel verscheen. Indien zijn column dus over racisme ging kan de enige conclusie luiden dat het ‘slechtste’ door allen gedeeld wordt, westerlingen en Afrikanen en Arabieren.

Dus Jan leg eens uit: wat is volgens jouw begrijpend lezen?

op 11 11 2011 at 14:28 schreef p.wielaard:

Peter, dat komt omdat de Umwertung aller Werte hier zo langzamerhand normaal is geworden. Natuurlijk kunnen “wij”in het westen opportunistisch, misdadig, verwerpelijk, onethisch en laf gedrag vertonen. Maar de intenties, basiswaarden en ethiek verschillen ! We are right and “they”are wrong is voor mij het houvast anders wordt ik gek. En voor weer iemand het gaat roeptoeteren: Ik vind Wilders’s ideeen gevaarlijk en (meestal) verwerpelijk. Want ze lossen niks op en leiden tot tweespalt.

op 11 11 2011 at 14:36 schreef Wazzup:

Laat ik de boel eens samenvatten aan de hand van wat Zwagerman schrijft: “De gekozen leiders van de ongelovigen waren slap omdat wreedheid uit hun dna was gesijpeld. Tot de cowboy uit Texas ten tonele verscheen. De cowboy werd vervloekt .. omdat hij.. bereid was wreedheid met wreedheid te beantwoorden“.

(1) De grondslag van het artikel racisme (‘dna’) ontbreekt. Zwagerman beschrijft westerse wreedheid, Smeets licht heel slim de eerste zin uit voor een polemisch stuk.

(2) Alle verwijzingen naar Amerikaans geweld zijn dus irrelevant. Zwagerman beschrijft het zelf: beide partijen zijn wreed.

(3) Niemand leest het artikel maar volgt de opinie van de auteur.

(4) Respondenten koppelen dan maar de culturele context aan het argument racisme, hoewel ze het inhoudelijk eens zijn met diegene die dit argument verwerpen.

De koppeling tussen perceptie en stellingname is overduidelijk – daar heb je geen boek voor nodig. Dus daarom wil ik alle linkse respondenten danken voor deze demonstratie van onbekwaamheid.

Verder heb ik hier niks meer aan toe te voegen.

op 11 11 2011 at 14:45 schreef Peter:

‘We’ are not right, Wielaard. Tenminste niet als je onder ‘we’ verstaat het Verlichte Westen – de VS, Europa, Australië en misschien Japan er nog bij, het vervelende kleine broertje dat je door je moeder krijgt opgedrongen.

‘We’ hebben genoeg geld en invloed om ons de pretentie van beschaafdheid te kunnen veroorloven, maar we zijn geen haar beter dan de woestijnvolken die hun vijand nog in de ogen moeten kijken om die aan mootjes te kunnen hakken.

Er is wel een beschaafde ‘we’, maar die bevindt zich niet netjes achter de demarcatielijn tussen oost en west of noord en zuid of christelijk en islam. Over het algemeen zijn mensen verrot, met uitzondering van een paar rechtschapenen, door GeenStijl steevast weggezet als ’tofukauwers’ of ‘naargeestige erfgenamen van Volkert van der Graaf’.

Op die mensen vestig ik wat er rest van mijn hoop, niet op onze zogenaamde ‘superieure westerse beschaving’, want die is een potemkinse leugen.

op 11 11 2011 at 15:51 schreef p.wielaard:

Peter , Ik ben gedeeltelijk het met je eens. Dan bedoelen we met “we” zeker niet de mensen die zich achter een bepaalde demarcatielijn bevinden maar aan de ethische “goede”kant. Een virtuele demarcatie dus. Helaas is er wel een smanenhang tussen achterlijkheid en geografie. Kunnen “zij” niks aan doen. En wij aan dat we die luxe hebben ook niet.

op 11 11 2011 at 16:56 schreef Peter:

Ligt er ook weer aan wat je met achterlijkheid bedoeld. In de context van dat stuk van Leon de Winter is ‘achterlijkheid’ zeker niet georgrafisch bepaald, en slaan we dieven in een coma onder luid gejuich van GeenStijl. Is dat achterlijker dan een vrouw stenigen? Ik vind van niet.

op 11 11 2011 at 17:03 schreef Sandro:

Hmm, die inbreker was toch bezig om andermans eigendommen te ontvreemden, dat ze hem een paar flinke tikken gegeven hebben is prima.
Dat de man in coma is spijtig voor de man maar ik vind dit een stuk bedrijfsrisico van zijn “vak”.
Ligt dan toch even anders qua achterlijkheid dan het stenigen van een vrouw, of is er een bedrijfsrisico van een “vak” wat ik over het hoofd zie?

op 11 11 2011 at 17:07 schreef Peter:

Kijk, en Sandro illustreert weer eens treffend dat achterlijkheid dus niet georgrafisch is bepaald.

op 11 11 2011 at 17:09 schreef Dammie:

Sandro,

“achterlijkheid” is het idee dat er één of andere rechtvaardiging bestaat voor (buitensporig) geweld tegen mensen.

op 11 11 2011 at 17:17 schreef G!:

“En wij aan dat we die luxe hebben ook niet.”
De luxe van het bestaan van een statistische correlatie tussen geografische ordening en achterlijkheid? De gedachte evenals de luxe ervan is net zo achterlijk als denken dat koelkasten een positieve invloed hebben op kindersterfte omdat er een statistisch verband lijkt te bestaan…

op 11 11 2011 at 17:31 schreef p.wielaard:

Aangenomen dat die inbreker in coma ligt door buitensporig geweld (maar voor de vreugde daarover bij sommigen nu even niet relevant)is dat de prijs voor diefstal. De prijs voor vrouw met libido zijn is “daar” dan toch iets hoger. Lijkt mij toch een stuk achterlijker!

op 11 11 2011 at 17:56 schreef Peter:

Mooi stukje eurocentrisch denken hier van Wielaard en Sandro. Stelen mag niet, dus daar mag best de doodstraf op, ontucht mag wel, dus als daar de doodstraf op staat, is dat ‘achterlijk’.

Ik vind het allebei even achterlijk.

op 11 11 2011 at 18:03 schreef Beukman:

@Sandro,
Die vier mannen hebben hem niet een paar tikjes gegeven, ze hebben hem met een honkbalknuppel tot kasplantje gereduceerd. Dat noemen we met een moeilijk woord buitenproportioneel geweld.
Vertel mij eens waar jouw grenzen liggen. Hadden ze de inbreker ook mogen ophangen; valt dat ook onder bedrijfsrisico?

op 11 11 2011 at 18:09 schreef Peter:

Right on. En als ik zeg dat er VN-troepen zouden moeten worden ingezet tegen mensen, die ons land willen veranderen in een grote Darwinistische barbarij, dan is dat zeker ook weer heel wat anders.

op 11 11 2011 at 18:09 schreef Sofia van der Linde:

Vlak na de bevrijding in 1945 zijn er veel mensen in West-Europa het slachtoffer geworden van eigenrechting en zelfs regelrechte lynchpartijen. Leon de Winter kent de geschiedenis goed genoeg. Hij negeert die feiten om maar even lekker naar andere volkeren te trappen.

Dat Khadaffi is vermoord is spijtig maar wel begrijpelijk. Ik had hem liever berecht gezien, maar zo lang hij in leven was, hadden zijn aanhangers meer reden om door te vechten.

Mussert en een aantal andere prominente NSB-ers zijn geëxecuteerd na WOII om de macht van het Nederlandse fascisme te breken. Menig Nederlandse verzetsstrijder zou Mussert zonder proces hebben doodgeschoten als de gelegenheid zich in de periode 1940-1945 had voorgedaan.

Ik denk dat als Nederland 42 jaar onder een Khadaffi had gezucht dat hij ook vrij snel zou zijn gedood nadat hij was gepakt.

op 11 11 2011 at 18:18 schreef p.wielaard:

“Ontucht” ? Gevaarlijke newspeak Peter. Overspel is geen ontucht. Zeker ook weer eurocentrisch ?
Kap nou met dat cultuurrelativisme. Een vader die zijn eigen dochter met een steen de hersens ingooit is niet even achterlijk als juichen om een (bijna) dode inbreker. Nou ok, er om juichen is dan inderdaad net zo achterlijk. Maar in de context (eer) is het dat wel.

op 11 11 2011 at 18:22 schreef Peter:

Ik doe niet aan cultuurrelativisme, Wielaard, jij doet dat.

op 11 11 2011 at 20:14 schreef Rob:

Ik ga eens op zoek naar wat leuke lampekapjes voor de familie De Winter. Met de tatouages er nog op. Toch gek dat iemand die bij het minste geringste HOLOCAUST!!!!111! begint te brullen, toch vindt dat een paar verdwaalde machetezwaaiers en wat bommengooiers wreder zijn dan de Europeanen die systematisch zijn eigen volk hebben proberen uit te roeien.

op 11 11 2011 at 21:01 schreef p.wielaard:

Peter, Ja inderdaad maar dan andersom. De ene cultuur niet beter dan de andere_ ? My ass !

op 11 11 2011 at 21:51 schreef Smeets:

Sandro, volgens het laatste onderzoek is 40 procent van de criminele jongeren zwakbegaafd. De roep om zelfverdediging leidt tot niets anders dan laffe helden die hun 10 minutes of fame pakken door een bejaarde junk of een zwakbegaafde puber in elkaar te rossen.

op 11 11 2011 at 22:34 schreef p.wielaard:

Beukman, De inbreker in coma is waarschijnlijk te lang in een wurggreep gehouden. (adrenaline, heftig verzet ?)Je had al weer geoordeeld ! Jij zou de dader nu ook al weer hebben gelyncht. Wie zijn hier nu de barbaren ?

op 12 11 2011 at 00:22 schreef Jan Koert (@JanKoert):

@Wazzup. Ik heb eigenlijk niet zozeer de behoefte om nog te reageren omdat het geen zin heeft om stukje taalkundig te ontleden. Toch een paar woorden. Je denkt continu voor de ander, wat hij of zij er mee bedoeld. Maar je moet geen verbanden zien die er niet zijn. Gewoon lezen en dat betekent het ook. Niet zo moeilijk doen. Het gaat m.i. om het feit dat Leon de Winter volken uit Afrika en Midden Oosten als “mindere gecultiveerde” volken wegzet. Op basis van een beperkt aantal waarnemingen. Dat is het punt waar het mij om gaat. Beperkt!

op 12 11 2011 at 01:16 schreef Wazzup:

@Jan Koert

Dus stel dat Leon de Winter meer waarnemingen aanbrengt voor zijn stelling zou het dan wel een plausibele redenering kunnen zijn? Je schreef tenslotte: “Het is juist de cultuur die bepaalt of we wreed zijn of niet. Dat heeft niets met rassen te maken.”

op 12 11 2011 at 01:24 schreef Doc:

Die inbreker ligt niet in coma doordat de vier mannen te lang of te hard op hem insloegen, al dan niet met honkbalknuppels, maar omdat een van die vier hem heeft gewurgd. Dat is dus iets heel anders dan een inbreker stevig aanpakken en het is zeker niet ‘de prijs voor inbreken’.

op 12 11 2011 at 07:44 schreef Sandro:

Eigenlijk is het heel simpel:
Als iemand bij mij inbreekt en ik betrap hem – dan trap ik hem persoonlijk in elkaar, simpel maar doeltreffend.
Ik blijf met mijn poten van andermans spullen af en verwacht ook dat anderen van mijn spullen afblijven, doen ze dat niet – dan trap ik ze in elkaar. Mocht het een hoog bejaarde junk zijn dan zal ik wat minder hard hoeven tikken-dat dan weer wel.
Junk, zwakbegaafd of voor mijn part wat – je blijft gewoon met je takken van andermans spullen – doe je dat niet dan loop je het risico een paar klappen/trappen te krijgen.
Gisteren stond er ergens in de krant dat er een meisje en haar moeder gestenigd waren omdat ze door de Taliban van overspel beticht werden – ik blijf het toch van een andere orde vinden dan die inbreker.

op 12 11 2011 at 09:32 schreef Smeets:

Sandro, maar wat nu als die inbreker je eigen zwakbegaafd kind is.

op 12 11 2011 at 11:31 schreef Wazzup:

Dat is een dooddoener Frans – de meeste gewelddadige draaideurcriminelen zijn zwakbegaafd op een andere wijze: ‘ik kan iets niet meteen oplossen dus ik ram er op los’. Jij hebt misschien een mentaal plaatje van de Josti-band als je dit schrijft.

Buitensporig geweld is nooit goed maar zwakbegaafdheid is geen criterium.

op 12 11 2011 at 11:37 schreef p.wielaard:

Smeets, stel dat die inbreker je hoogbejaarde, blinde, zwakzinnige, vermiste, godsdienstwaanzinnige achterneef zou zijn. En jij was een linkshandige joodse, homofile neger met een bult. Wat dan ??!!

op 12 11 2011 at 11:49 schreef Beukman:

@Sandro,
Ik vroeg je of ze die inbreker ook hadden mogen ophangen.
Als het voor jou allemaal zo simpel is, waarom antwoord je daar dan niet op?

op 12 11 2011 at 17:18 schreef Chipo:

“Martelen doen we allang niet meer. Om de waarden van het Vrije Westen te beschermen, besteden we het onder stroom zetten van genitaliën en het uittrekken van vingernagels uit aan de barbaren”

Nee daar hebben we bijvoorbeeld Guantanamo Bay voor, o wat beschaafd.

op 12 11 2011 at 17:30 schreef Yvonne:

@Sandro

Ik vroeg me af in welke krant dat stond w.b. die steniging?

Ik vroeg me ook af, stel, wat ik me best kan voorstellen, dat jouw zoon, ondanks jouw ongetwijfeld goede opvoeding, het verkeerde pad opgaat en die inbreker wordt, wat dan?

op 12 11 2011 at 21:47 schreef Sasha Berkman:

Nou Sandro, dat geeft perfect aan dat jij niet al te slim bent en dat jij maling hebt aan wetten.
Die lui gaan hangen want het is van te voren beraamt, en zo hoort het ook!

Dat barbaren zoals jij en die kreep van een brinkman daar anders over denken betekent gelukkig niet dat we hier qua beschaving al zo diep gezonken zijn. Mensen zoals jij en dat varkenetje Brinkman zijn eigenlijk gewoon primitieve beesten!

http://retecool.com/post/geen-medelijden-met-comapatint-

btw: Breivik is niet de enige rachtse terrorist: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111111_077

Kom op jongen distantieer je even voor de vorm!

op 12 11 2011 at 22:14 schreef Mart:

Vreemd toch eigenlijk. Als Sandro foldert voor een partij die pleit voor deportatie, dan is ie boos dat een paar Marokkaantjes dreigende taal uitslaan.

Maar iemand in een coma rammen, dat is volkomen normaal. ‘bedrijfsrisico’ zegt i dan.

op 13 11 2011 at 11:34 schreef p.wielaard:

Arme Sasha, wat ben je weer een open (slecht) boek. “Die lui gaan hangen” (Taliban !). En by the way: leer nou eens vervoegen het is beraamD.
Sukkel !

op 13 11 2011 at 12:21 schreef Sandro:

@Beukman – nee ze mogen de inbreker niet ophangen
@Smeets – wat een domme opmerking
@Yvonne – het woord krant is misschien wat groot in deze maar het was de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/buitenland/10902436/__Moeder_en_dochter_gestenigd__.html?sn=buitenland
Mocht het zo zijn dat mijn zoon ibrekert zou worden dan geld vor hem hetzelfde en zal ik geen medelijden hebben met hem als hij een paar ferme tikken krijgt van iemand waar hij heeft ingebroken.
@sasha – weer een posting die aangeeft waarom ik niet meer reageer op je – wat een armoede
@Mart- je kunt nog steeds niet lezen. je hebt een misselijkmakende manier om anderen iets laten zeggen wat er niet gezegd wordt. Iemand in coma rammen beschouw ik niet als normaal. Dat iemand flink klappen kan krijgen en dat daarbij de inbreker gewond raakt is een bedrijfsrisico bij het inbrekersgilde.

op 13 11 2011 at 13:38 schreef Jan Koert (@JanKoert):

@Sasha en Yvonne. Ik ben erg blij met jullie reactie. Erg duidelijk en wat jullie betogen, daar gaat het om. Het grootste deel is of bezig Nederlands te doceren c.q. spijkers op laag water te zoeken of te preken voor eigen parochie. In ieder geval weinig argumenten of betoog te lezen.
Nogmaals dank!

op 13 11 2011 at 15:29 schreef Sasha Berkman:

wielaard: beter een sukkel dan een fascist zoals jij!

op 13 11 2011 at 15:35 schreef Mart:

@Sandro,

Niet miepen. Een inbreker wordt in een coma geramd, en jij noemt dat een ‘bedrijfsrisico’. Kortom, je vindt het volkomen normaal. Het staat er gewoon, in normaal Nederlands, in je eigen woorden.

Erger nog, ‘bedrijfsrisico’ is het resultaat van ‘een paar ferme tikken’. ‘Tikken’ die jij als echte toetsenbordheld beweert ook bereid te zijn uit te delen.

Maar zoals een echte PVVer ga je weer kronkelen en jammeren als je op de betekenis van je gewone woorden wordt gewezen. Miljoenen uit willen zetten is geen deportatie, mensen veroordelen op hun Marokkaanse afkomst is geen racisme, en het in een coma rammen van een inbreker is een bedrijfsrisico.

Het laagje beschaving is bij sommige mensen wel erg dun.

op 13 11 2011 at 16:31 schreef Anoniem:

@Sandro

Het een en ander is nog in onderzoek. Wat ik begrijp is dat de politiechef meldde dat zij in huis doodgeschoten waren. Dat is ook erg, maar verder weet men weinig van achtergrond etc. Twee mannen gearresteerd. Nog maar even afwachten. Ondertussen is het smullen bij de Telegraaf en de rest dat alles klakkeloos overneemt.

op 13 11 2011 at 16:42 schreef Mike Amsterdam:

op 10 11 2011 at 14:12 schreef yurp:

“Wel komt het woord barbaar van Berber.”

Lijkt me aantoonbare onzin. Wellicht hebben Berber en barbaar dezelfde oorsprong, nl. het Griekse Barbaros. Maar dat barbaar van Berber afkomt is zeker niet waar.”

Yurp, er is wel degelijk een verband met het Griekse woord bárbaros ‘vreemdeling, onbeschaafd mens, niet-Griek’

Op http://www.etymologie.nl/ kun je volgens mij een gratis proefabootje nemen om het zelf na te kijken. De complete uitleg copy/pasten past hier niet.

op 13 11 2011 at 16:44 schreef Mike Amsterdam:

op 13 11 2011 at 15:29 schreef Sasha Berkman:

“wielaard: beter een sukkel dan een fascist zoals jij!”

Geen argumenten meer?

op 13 11 2011 at 16:51 schreef Wazzup:

Buitensporig geweld is altijd verwerpelijk. Je kunt wel een voorval uitlichten maar dan neemt niet weg dat buitensporig geweld initieel begint bij de duizenden zwakbegaafden of draaideurcriminelen in dit land. Van der Laan berekende dat alleen al in een stad als A’dam er 250 in een instelling moeten worden geplaatst omdat ze maatschappelijk niet kunnen functioneren en gemiddeld 40 ernstige delicten per persoon pleegden. Haal deze van de straat en de roep om vergelding zal afzwakken.

Uiteraard geen rationeel argument voor linkse draaideurtokkies in blogland maar wel iets dat van der Laan nu voorstelt.

op 13 11 2011 at 16:55 schreef Yvonne:

@Sandro

Anoniem ben ik

op 13 11 2011 at 17:03 schreef Yvonne:

@Mike Amsterdam

op 13 11 2011 at 15:29 schreef Sasha Berkman:

“wielaard: beter een sukkel dan een fascist zoals jij!”

Geen argumenten meer?

Wil ik wel even geven. Wielaard zou zich een beetje gedeisd moeten houden. Ten eerste moet hij zelf maar eens leren hoe je bv. homofiele neger schrijft en ten tweede leren hoe je een duidelijke vraag formuleert. Zijn abstracte taalgebruik komt alleen bij beschimmelde aardappelboeren voor.

op 13 11 2011 at 17:11 schreef Yvonne:

Wazzup

“Uiteraard geen rationeel argument voor linkse draaideurtokkies in blogland maar wel iets dat van der Laan nu voorstelt.”

Nee, het rationele argument komt van de klootjesregering. Men bezuinigt bij de GGZ, is dat boffen.

op 13 11 2011 at 17:20 schreef Sasha Berkman:

Mike: argumenten? Het enige dat die Wielaard doet is crypto-fascistische onzin uitslaan.

op 13 11 2011 at 17:27 schreef p.wielaard:

Jan, Sasha en Yvonne, wat een heerlijk trio !

op 13 11 2011 at 17:36 schreef Wazzup:

@Yvonne: GGZ staat hier volledig buiten. Sinds 1 januari 2007 wordt de forensische psychiatrie en begeleiding van ex-delinquenten betaald vanuit de begroting van Justitie.

Is het nu echt zo moeilijk om inhoudelijk te reageren?

op 13 11 2011 at 18:25 schreef Sasha Berkman:

p.wielaard jij bent voor mij het bewijs dat narcisme rechts maakt.

op 13 11 2011 at 18:36 schreef Yvonne:

Wazzup

God, kanonnen, we leven in 2011. Is het nou zo moeilijk om bij de tijd te blijven? Wie had het over ex-delinquenten, prof.p, pfffffffff?

op 13 11 2011 at 18:40 schreef Yvonne:

@Wielaard

“Jan, Sasha en Yvonne, wat een heerlijk trio !”

Bof ik even, dubbel verwend, terwijl jouw aardappels aan het beschimmelen zijn.

op 13 11 2011 at 19:00 schreef p.wielaard:

Dank Sasha, daar zij wij heel blij mee.

op 13 11 2011 at 21:36 schreef Sasha Berkman:

je zal maar meerde persoonlijkheden hebben die allemaal narcistisch zijn.

op 14 11 2011 at 01:20 schreef Wazzup:

Die kun je allemaal aanspreken met Sasha, ze vormen samen meteen een commune.

op 14 11 2011 at 09:32 schreef Sandro:

Mart, ik miep niet, laat ik graag aan anderen over. Overigens is de hele zaak nog in onderzoek dus zowel ik als jij kunnen nu nog geen oordeel vellen.
Toetsenbordheld? Heb al menigmaal mensen uitgenodigd maar jammer maar helaas de “helden” gaan er niet op in. Het lijkt me meer dan interessant om de mensen achter de berichten hier eens in real-live te ontmoeten.
Nog één keer proberen dan: wanneer ik een inbreker een paar tikken geef, hij verzet zich, ik geef hem een knal op zijn kop en hij raakt bewusteloos of erger in coma. Die tikken/klappen is het bedrijfsrisico dat hij loopt als iemand huis en haard wil beschermen. Kun je me eens uitleggen Mart hoe jij het zou oplossen dan, misschien kan ik er nog wat van leren.

op 14 11 2011 at 13:38 schreef Mart:

@Sandro,

Nee kerel, ik heb me hier niet te verdedigen. Jij bent degene die zegt dat iemand in een coma meppen niet meer is dan een ‘bedrijfsrisico’. Jij bent degene die excessief geweld moet rechtvaardigen.

Mooie truc, proberen je eigen verantwoordelijkheid op een ander te projecteren, maar ik trap er niet in, broeder.

Mart

op 14 11 2011 at 13:55 schreef Sandro:

Dan begrijp je me niet Mart, ik vraag je wat jij zou doen als je een inbreker zou betrappen in je huis, niks meer en niks minder. Dat bedrijfsrisico daar blijf ik achter staan maar misschien is jouw oplossing een betere – dat is wat ik je vraag.

op 14 11 2011 at 15:36 schreef Sasha Berkman:

Wazzup: een commune met narcisten? Gezellige boel :)

op 14 11 2011 at 18:07 schreef jetze:

Off topic.

Onzinnige vraag aan Mart, Sandro. Ook jij weet niet wat je gaat doen als een ongenode gast zich toegang verschaft tot jouw (t)huis.

Misschien schijt je wel in je broek, of ga je lopen smijten met alles wat je voor handen krijgt.

Heeft iets te maken met reflexen, gestuurd door het “reptielen brein”.

Wat dit met het heldere artikel van Smeets van doen heeft ontgaat me volledig.

op 14 11 2011 at 21:07 schreef You On A Gin:

Ja, dat kan, dat je als inbreker nog wel eens bij mensen over de vloer zou kunnen komen die nog een stuk gekker of gevaarlijker zijn dan jij. Dat heet dan inderdaad een risico van het vak. Wil niet zeggen dat het ‘normaal’ of toe te juichen is om mensen in een coma te slaan, maar ik zie niet echt wat het probleem ermee is om het een bedrijfsrisico te noemen. Dat is het namelijk, inderdaad. Iedereen reageert anders, en bij agressief tuig wordt er vast ook wel eens ingebroken, ja.

op 15 11 2011 at 00:10 schreef Sasha Berkman:

Botsing der culturen, ok
maar nooit iemand dood knuppelen of heel lang zijn of haar strot afkijpen. Mag wel, maar dan ga je niet langs start.
hoelang moeten we het hier over hebben?

op 15 11 2011 at 01:22 schreef You On A Gin:

Sasha, precies wat je zegt om 00:10. Dat soort reacties van jouw kant is waarom ik ooit gezegd heb dat ik jou ook niet dom vind. Je slaat gewoon de spijker op de kop in vier zinnen. Mijn reactie was vooral gebaseerd op de aanvallen jegens Sandro (en je hebt vast wel gezien dat ik hem ook niet altijd spaar). Kijk, ik denk dat geen enkel volk, of cultuur perfect is. In een coma raken omdat je in de verkeerde iglo mensen hun spullen probeert te jatten en huisvredebreuk pleegt, dat kan je net zo goed bij de eskimo’s gebeuren.

op 15 11 2011 at 09:19 schreef Sandro:

Oké, het laatste hierover. De inbreker was niet dood geslagen, hij heeft een hartaanval gehad:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10925396/___Inbreker_kreeg_hartinfarct___.html?p=12,1

op 15 11 2011 at 09:23 schreef Peter:

Zegt Peter Plasman, de advocaat van het gewelddadige type dat die man heeft gewurgd:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3033646/2011/11/15/In-coma-geraakte-inbreker-kreeg-hartinfarct.dhtml

Zie die Sandro z’n best weer doen om de gruweldaad van een blanke Tokkie goed te praten. We weten allemaal dat-ie totaal andere taal zou hebben uitgeslagen, als de wurger moslim was geweest.

op 15 11 2011 at 09:37 schreef Sandro:

Fout Peter, heel erg fout!
Als een moslim een inbreker wurgt is dat niks anders dan wanneer een “blanke tokkie” dat doet.
En zoals ik hierboven al tig-keer heb aangegeven blijf ik het, het bedrijfsrisico van die inbreker vinden.

op 15 11 2011 at 11:11 schreef Bigpete:

Ik heb me een tijdje afzijdig gehouden maar ik kan de onzin niet langer aanzien.
Plasman is allereerst niet de advocaat van de “wurger”maar van de overige 3 verdachten. Waaruit geconcludeerd kan/mag worden dat verdachte nummer 4 een tokkie is ontgaat me volledig, PB presenteert zijn vooroordelen weer eens als feiten.

De draaideurinbreker is NIET in elkaar gerost met een honkbalknuppel, hij is niet in elkaar geschopt door 4 man, hij is – omdat hij flink tegenstribbelde- door een beveiliger in een wurggreep gezet. Het causaal verband met het hartinfarct c.,q. het in coma raken is vooralsnog niet te leggen.

Ik ben er niet bij geweest, ik kan niet beoordelen of het geweld gepast en proportioneel is geweest. Ik wil daar ook geen uitspraak over doen. ALS de inbreker komt te overlijden dan zal wellicht een obductie meer duidelijkheid moeten scheppen. Vervolgens is het aan het OM om te bepalen of de verdachte vervolgt gaat worden, en zo ja is het aan de rechter om te bepalen of er sprake is van een strafbare gedraging. Maar daar wachten alle “hoeders van de rechtsstaat” niet op, de hebben hun oordeel al geveld…

op 15 11 2011 at 23:22 schreef Sasha Berkman:

Hoewel deze woorden nogal hypocriet zijn uit de mond van een verklaard aanhanger van de grootste leugenaar in dit land sinds WO2,hier is niets op af te dingen: “Ik ben er niet bij geweest, ik kan niet beoordelen of het geweld gepast en proportioneel is geweest. Ik wil daar ook geen uitspraak over doen”

op 15 11 2011 at 23:40 schreef Sasha Berkman:

“PB presenteert zijn vooroordelen weer eens als feiten”

Aldus de vertouwenis wekkende buurtagent. In prive kringen onthulde de smeris wel eens dat hij PVV stemde.

De vraag is natuurlijk of de AIVD het ook weet.

Vastwel mijn zoon ze hij

http://www.youtube.com/watch?v=s8oHBbEMaj4

op 16 11 2011 at 07:28 schreef You On A Gin:

Bigpete, waarom obductie afwachten? Gewoon medisch onderzoek op de inbreker doen; dat zal een hoop duidelijkheid scheppen.
Een hoop mensen, hier (maar ook op GeenStijl en zo, hoor) lijken zich niet te beseffen dat je behoorlijk goed getraind & geconditioneerd moet zijn om proportioneel geweld toe te passen in een ´crisis´ situatie.

Sommige lui zouden volstrekt hysterisch een inbreker de strot doorbijten en Wilders de schuld geven. ;-)
Ikzelf wissel het altijd een beetje af tussen joden, moslims en de PVV van alles wat er verkeerd is in de wereld (of wat ik zelf verkloot) de schuld geven. Houdt me geloofwaardig. Soms roep ik dan ook dat Europa (en specifiek Nederland) het meest kutte volk op Aarde is, andere keren dat de Islam (of religie in het algemeen) de oorzaak van alle problemen in de wereld is.
Houdt me gebalanceerd, Bigpete. ;-)

op 16 11 2011 at 11:15 schreef Bigpete:

Vooropgesteld, ik ken niet alle details van deze zaak. In het ziekenhuis weten ze – blijkbaar- niet hoe de man aan het hartinfarct en de daaropvolgende coma is gekomen. Medisch onderzoek heeft – zeker bij een levende patiënt- zijn grenzen.
Dacht je nu werkelijk dat hij niet onderzocht is? Valt me een beetje tegen van je.

op 16 11 2011 at 11:29 schreef Yvonne:

De Duitsers voerden 661 mannen uit Putten naar concentratiekampen n.a.v. een aanslag van de ondergrondse Zo blijft de boel in balans volgens Yoag. Geen aanslagen plegen dus.

op 16 11 2011 at 11:39 schreef Yvonne:

@Yoag

“Een hoop mensen, hier (maar ook op GeenStijl en zo, hoor) lijken zich niet te beseffen dat je behoorlijk goed getraind & geconditioneerd moet zijn om proportioneel geweld toe te passen in een ´crisis´ situatie.”

Ik heb nou niet de indruk dat het gajes van GS aan proportioneel geweld zat te denken en ik vermoed de dader ook niet.

op 16 11 2011 at 12:17 schreef Bigpete:

Dader? Je bedoelt verdachte….

op 16 11 2011 at 12:41 schreef Yvonne:

@Piet

Je hebt gelijk, Piet, die houden we erin.

op 16 11 2011 at 14:39 schreef You On A Gin:

Is het nu werkelijk zo moeilijk om een beetje normaal te reageren? Mafketel!

op 16 11 2011 at 15:34 schreef Bigpete:

Misschien handig als YOAG er even bij zet aan wie zijn reactie gericht is…

op 16 11 2011 at 16:51 schreef cRR Kampen:

“Ik was er werkelijk van overtuigd, dat we die tijd gehad hadden. Ben ik zo naïef?”

Ja. Je kon dit allang doorzien. Je kon de PVV allang doorzien.
Er verandert maar één ding. De ratten durven zich steeds duidelijker uit te spreken – en de schaapjes wennen.

Bevrijdingsdag: boycotten. Wacht maar fijn op een nieuwe datum.

op 17 11 2011 at 01:12 schreef Sasha Berkman:

Bevrijdingsdag niet boycotten maar het terug grijpen!

op 18 11 2011 at 04:06 schreef You On A Gin:

Bigpete: aan de jostie die er weer ‘de Duitsers’ bij moest halen, natuurlijk.

op 18 11 2011 at 16:10 schreef Sasha Berkman:

Geert Wilders retoriek begint steeds enger te worden: weer een paar fascisten aangehouden met wapens.

http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/39088/vuurwapens_gevonden_bij_aanhouding_rechtsextremisten

op 18 11 2011 at 23:27 schreef Sasha Berkman:

“BERLIJN – De duistere beweging waar een waarschijnlijk moordend trio in Thüringen toe behoorde, bestond mogelijk niet uit enkelingen maar uit meer dan 150 mensen. Dit hebben de top van de Duitse Justitie en de recherche vrijdag gezegd over de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU).”

http://www.ed.nl/nieuws/algemeen/buitenland/9900017/Nazi-ondergrondse-mogelijk-veel-groter.ece

op 19 11 2011 at 09:17 schreef Marco Meijer:

Tijdens de recente rellen in Londen werden veel winkels geplunderd. De buurt met veel Turkse winkels bleef opvallend gespaard. Reden: de Turkse winkeliers en hun families beschermden hun straat en joegen eendrachtig de relschoppers weg. Voorzover mij bekend hebben ze geen onnodig en/of excessief geweld gebruikt. Maar ze gingen niet wachten op de politie om hen en hun bezit te beschermen: ze stonden er zelf.
Wat mij betreft hadden ze groot gelijk en zouden andere winkeliers er een voorbeeld aan mogen nemen.

op 19 11 2011 at 22:46 schreef Sasha Berkman:

Die breivicks uit heerhugowaaard zijn na 3 dagen weer vrijgelaten door grote pieten.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=3K3I8126

er waren grote pieten aanwezig bij minstens 6 moorden

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS