Home » Archief » Red het land, haal de kritische denkers terug uit de marge


[20.02.2020]

Red het land, haal de kritische denkers terug uit de marge

Jasper Mekkes


Scène uit Hombre van Antonio Segura en José Ortiz

Herman Tjeenk Willink is onderdeel van het probleem dat hij aankaart, door in onduidelijke, vage bewoordingen te blijven aanschampen tegen het probleem zonder het ooit echt te raken. Laat staan dat hij oplossingen presenteert.

In Buitenhof van 9 februari maakte hij zich zorgen over de ‘ondermijning van de democratische rechtsorde’ en daarom moeten we volgens hem ‘voorzichtig zijn met het aantasten van instituties’.

Maar daarmee pareer je Baudets onverhoedse aanval op de rechterlijke macht natuurlijk niet.

En de anti-partij FvD is niet alleen een gevaar voor de rechtspraak. Het groepsegoïsme van aartsleugenaar Baudet is een gevaar voor ieder vrij individu – en eigenlijk voor alles wat leeft.

Polderaars

Baudet is niet alleen tegen mensenrechten, schoon land, schone lucht en schoon water maar ook tegen diversiteit van mensen, dieren en zelfs planten. Bovendien is hij tegen een rechtvaardige verdeling van rijkdom – en tegen democratie in het bijzonder.

Dus laten we dat dan ook zo benoemen.

Maar laten we tegelijkertijd ook kritisch zijn op instituties die vrijwel uitsluitend polderaars als Tjeenk Willink voortbrengen.

Want waar zijn de kritische geesten op machtsposities? Waar zijn die oude helden die niets of niemand sparen met hun kritiek?

Juist ja, dankzij de gevestigde, met meel in de mond pratende orde zijn die reeds lang weggewerkt uit de instituties, en leiden ze een noodlijdend bestaan in de marge.

Behouden van macht

De echt moedige kritische geesten geven hun beste jaren om de noodzakelijke actie te voeren tegen de toenemende neoliberalisering van de maatschappij. Maar ze doen dat in Nederland vooral op straat, geparkeerd op posities waar ze geen risico vormen voor de gevestigde orde of in een klein hoekje van het internet.

Vanuit de gevestigde orde zelf klinkt vooral een oorverdovende stilte.

Met als gevolg het inmiddels algemeen geaccepteerde ecokapitalisme van Jesse Klaver en neoliberalen als Wouter Bos en Jeroen Dijsselbloem die de PvdA in duizelingwekkend tempo omvormen tot een partij met standpunten die vaak nog conservatiever zijn dan menig VVD-standpunt.

De ruk naar rechts van de PvdA na Den Uyl is een herhaling van de ontwikkelingen tijdens de begindagen van haar voorganger, de SDAP. Een achteruitwerkend conservatisme dat uitsluitend het verkrijgen en behouden van macht tot doel heeft.

De muizenstapjes vooruit, die dankzij het gepolder om de macht gezet worden, leiden na een tijdje telkens weer tot reuzenstappen achteruit.

Domela Nieuwenhuis

Inmiddels is de PvdA haar oude inspirator Domela Nieuwenhuis al lang vergeten. Maar een terugkeer naar een leiderschap in zijn stijl zou de partij best eens kunnen helpen aan winst bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De libertaire socialist Domela Nieuwenhuis, die na zijn Kamerlidmaatschap stevige kritiek uitte op een ‘democratie’ met Kamerleden die er alleen voor zichzelf en hun rijke vrienden zaten, is een uitstekend voorbeeld voor de Tweede Kamerleden van nu.

Nieuwenhuis was één van die zeldzame exemplaren van de menselijke soort die nog leidden door alleen te gaan; het lot van alle grote denkers.

Met zijn vergeten denk- en schrijfwerk over het libertair socialisme vervreemdde hij zich zo van zijn vrienden binnen de sociaal-democratie dat zelfs nu nog niemand bij de PvdA begrijpt welk belang er eigenlijk aan zijn voorbeeld gehecht moet worden.

Zijn besluit om zich terug te trekken uit een democratie die allesbehalve een democratie bleek te zijn dateert uit 1891.

Het zou in Nederland nog tot 1919 duren voordat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd.

Die jaren kon Domela Nieuwenhuis wel beter gebruiken; om eens wat dieper na te denken over de broodnodige verbeteringen voor een Nederland aan het einde van de 19-de eeuw, bijvoorbeeld.

Geestelijke armoede

De SDAP heeft sinds haar oprichting in 1894; direct na de breuk met Nieuwenhuis, op organisatorisch gebied mooie dingen bereikt voor de minder bedeelden. Maar op intellectueel gebied valt sinds de ruk naar rechts van de PvdA na Den Uyl vooral de geestelijke armoede op.

Het geestelijk verval zal doorzetten totdat PvdA politici weer eens wat dieper gaan nadenken en zich weer laten inspireren door mensen als Nieuwenhuis – en de rest van de 19-de eeuwse Avant-garde waar hij lid van was.

Want de macht is in een onvolwassen democratie als de onze over het algemeen niet weggelegd voor de beste denkers en debaters. Maar die denkers en debaters hebben in zo’n democratie wel de meeste invloed op de macht; doordat ze vrijmoedig de waarheid spreken.

Maar welke waarheid moet er dan zo vrijmoedig worden gesproken?

Natuurlijk de waarheid dat iedere echte democraat het huidige niveau van de instituties moet bekritiseren en zich moet inzetten voor de verspreiding van echte ideeën voor verbetering van de maatschappij in zijn geheel – en die instituties in het bijzonder.

Een waarheid die zegt dat dit ook nu nog net zo urgent is als ten tijde van Domela Nieuwenhuis. Want onze democratische rechts’orde’ is nog steeds een nauwelijks democratische en allesbehalve rechtvaardige chaos.

Libertaire orde

Net als in de 19e eeuw heerst ook in het Nederland van nu nog steeds de anarchie van de oligarchie, waar niet alleen Baudet maar ook Tjeenk Willink, ondanks alle mooie woorden, gewoon onderdeel van uitmaakt. En daarom is het nog steeds hoog tijd voor libertaire orde.

Totdat de gevestigde orde zich gewonnen geeft, moeten we, om die libertaire orde te bereiken, met onze kritiek niets en niemand sparen.

Want slechte heelmeesters maken stinkende wonden.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 20.02.2020 @ 08:00

[Home]
 

1 Reactie

op 20 02 2020 at 08:00 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS