Home » Archief » Rosanne Hertzberger strijdt alleen voor haar eigen witte bips


[09.05.2017]

Rosanne Hertzberger strijdt alleen voor haar eigen witte bips

Karim Bettache


Illustratie: Utamaro Kitagawa

Rosanne Hertzberger, de mevrouw die voor de verkiezingen schreef dat we het over de islamisering van Nederland moeten hebben, knokt nu tegen GeenStijl want de site zou te seksistisch zijn. Deze stuitende hypocrisie is tekenend voor een land waarin racisme en haat jegens minderheden nu al meer dan 15 jaar vrij spel hebben gekregen maar weinig tot geen protest veroorzaken.

Mevrouw Hertzberger doet denken aan de witte feministen van de jaren 70. Volgens Bell Hooks (professor en feminist) negeerden deze feministen het racisme jegens niet-witte mensen en gingen zo stilzwijgend mee in de onderdrukkende cultuur van het postkoloniale witte patriarchale systeem. Deze witte vrouwen gaven volgens haar niet om onderdrukking. Zij gaven enkel om de eigen hiërarchische positie ten opzichte van de dominante witte man. Voor alle andere onderdrukte groepen, zoals Afro- of Latijns-Amerikanen, konden ze weinig empathie opbrengen.

Moreel verwerpelijk

Een strijd tegen seksisme, racisme of discriminatie is niet alleen ongeloofwaardig maar ook moreel verwerpelijk als ze enkel de emancipatie van een persoonlijk relevante groep tot doel heeft. Het is van hetzelfde laken een pak als mensen die hoog van de toren blazen over antisemitisme maar lak hebben aan islamofobie, of mensen die klagen over islamofobie maar niets ophebben met homorechten. Ik kan daar zo ontzettend slecht tegen, mensen die uit egocentrische redenen strijden tegen een exclusieve vorm van onderdrukking.

Ook nu, met de strijd tegen GeenStijl-seksisme, zien we het weer gebeuren. Het is karakteristiek voor ons land dat alleen geeft om discriminatie van specifieke minderheidsgroepen die als ‘waardig’ worden gezien (bijv. vrouwen, homo’s, Joodse Nederlanders). Het discrimineren van ‘onwaardige’ groeperingen (bijv. moslims, Afro-Nederlanders, Turken) instigeren weinig tot geen protest. Het feit dat bovengenoemde site, buiten het seksisme, werkelijk bol staat van het racisme boeit de meesten onder ons al meer dan vijftien jaar vrijwel niet.

Ik vind dat ethisch verwerpelijk en moreel onsmakelijk. Zelfs onze rechtvaardigheidsstrijder tegen seksisme, Rosanne Hertzberger, voer mee op de anti-islamboot. Wat dat betreft had ze zo bij GeenStijl kunnen aanschuiven. Echter, nu de eigen witte bibs in het geding is, vecht ze voor meer rechtvaardigheid. De morele hypocrisie is stuitend.

Boze reactie

Toch kunnen we wat leren van mevrouw Hertzberger. Opvallend veel mensen die klagen over racisme en discriminatie, doen dat namelijk door op Twitter te linken naar een racistisch artikel met een boze reactie erbij. U kent het wel, van het type “Hey @NRC wist niet dat jullie racisme goedkeurden!”. Het is typerend voor een generatie die te lui is om op te staan en in de echte wereld te strijden voor rechtvaardigheid. Dat hele social-media verzet helpt geen moer. We zijn 15 jaar verder en het racisme is er in al die jaren niet minder op geworden. In tegendeel, het is tot in de kern van onze overheid geslopen.

Wil je hier dus wat tegen doen, dan zal je moeten opstaan en in daadwerkelijk verzet moeten komen. Iets dat mevrouw Hertzberger heel goed snapt. U zult begrijpen dat ik groots respect voor haar zou hebben gehad, had ze haar strijd ten faveure van alle gediscrimineerde groepen gevoerd. Maar helaas.

Ik doe dus een beroep op allen onder u die daadwerkelijk geven om gelijkheid, rechtvaardigheid en menswaardigheid voor iedereen in ons land. Als je wat teweeg wilt brengen moeten je acties consequenties hebben. Met andere woorden, kom in verzet en zorg ervoor dat het verzet invloed heeft op de centen en het imago van het doel. Stop met Tweets, Facebook-posts en reacties in reactieruimtes, maar sta op. Ga de straat op, pak adverteerders aan, boycot bepaalde organisaties en nagel ze publiekelijk aan de schandpaal als ze weigeren afstand te nemen van racisme. Vergeet ook niet, beste mensen, dat al die adverteerders, die nu zogenaamd geven om het virulente seksisme, al die jaren racisme hebben goedgekeurd.

Portemonnee raken

Beroepen op Hollands empathie heeft weinig zin, dat is na meer dan vijftien jaar racisme zo klaar als een klontje. Er is weinig verzet tegen de pijn van discriminatie en racisme die gemarginaliseerde groepen als donkergekleurden of etnisch-religieuze minderheden dagelijks moeten ervaren.

Je moet de portemonnee raken, het is het enige dat werkt.

Karim Bettache werkt aan een universiteit als cross-cultureel psycholoog, en is radicaal tegen racisme.

Gastschrijver, 09.05.2017 @ 14:14

[Home]
 

33 Reacties

op 09 05 2017 at 14:57 schreef Daan:

Ik mis de link Probleem – Oplossing. En ik mis de invulling van die termen. Is het Probleem ‘racisme / seksisme op internet’? En is de Oplossing dan ‘nek omdraaien van racistische / seksistische sites’? Gewoon een vraagje van mij, om de boel scherp op het netvlies te krijgen. En om te achterhalen wat wordt bedoeld met het laatste woord in het betoog (‘werkt’).

op 09 05 2017 at 15:06 schreef Henk:

Zelden zoveel woorden zien gebruiken voor zoveel onzin. Wordt geen stijl eigenlijk aangepakt is het weer niet goed. Het moet dus wel allemaal passen binnen de beperkte blik van anonyme gastschrijver.

op 09 05 2017 at 15:16 schreef Peter:

Karim Bettache is niet anoniem, hoor!

op 09 05 2017 at 16:19 schreef babs:

Ik denk dat Karim overschat wat Rosanne Hertzberger doet. Volgens mij is ze gewoon op het juiste moment op de juiste plek. Zelf zei ze iets van: ik blaas een beetje tegen de boom en er vallen opeens allemaal blaadjes uit.

Daarmee wordt het lastig dat islamiseringsstukje van haar tegen haar te gebruiken. Ze is geen actievoerster is die over de rug van moslims haar clubje beschermt, zoals je wel ziet bij extreem rechtse homo’s en ‘vrienden van’ Israel. Rosanne schrijft wat over moslims, wat over ontgroening, wat over E-nummers in eten en wat over geenstijl. Haar islamofobie is één van haar honderden meninkjes en ze heeft misbruikt die niet in haar toevallige strijd tegen seksisme.

Wel is pijnlijk dat racisme en homofobie (door blanken) nooit tot een dergelijk activisme leidt en seksisme (tegen blanken) wel, maar dat ligt aan de Nederlander in het algemeen, niet aan Rosanne, die maar een beetje blaast.

op 09 05 2017 at 17:03 schreef MNb:

Waarom zou Karim B de actie van RH goed moeten vinden? Ze doet het niet voor hem. Als jij de zin van dit betoog niet ziet, Henk, scheelt er iets aan jouw waarnemingsvermogen en niet aan het stuk. Ik ben net zo wit en mannelijk als jij en zie de zin er volledig van in. Net als Martin Niemöller enkele tientallen jaren geleden.

op 09 05 2017 at 17:40 schreef Chakir:

Wie heeft hier nu eigenlijk een beperkte blik Henk?
Vraagje: stel, jij bent een fanatieke autohater, zou je het oké vinden als “het mobiliteitsprobleem in NL” wordt aangepakt door alleen, en slechts alleen, de benzineprijs te verhogen met €50 per liter? Of zou je toch niet beter integraal kijken naar dit probleem, dat aantoonbaar aanwezig is?

op 09 05 2017 at 18:15 schreef Sum:

Geenstijl is in en in rascistisch en fascistisch. Het is opgericht en groot geworden met moslimhaat en alles wat buitenlander is. Er zit zoveel minachting en haat in geenstijl dat de haat ook soms de eigen groep (=witte vrouwen) betreft. Colateral damage dus. Er is wekenlang ophef over deze colateral damage. De echte damage (moslimhaat) spreken we niet over. Dat houden we zo.

op 09 05 2017 at 18:25 schreef Chris:

Nederland racistisch noemen. Volop lol.

op 09 05 2017 at 20:12 schreef ikzelf:

Tja Chris, blijf maar volhouden dat racisme zo diep geworteld is in dit land dat ook jij het niet eens kunt (lees: wilt) zien. En dat je daar dan nog hardop om moet lachen ook. En dat je dat dan nog meent te moeten publiceren ook. Zó diep.

op 09 05 2017 at 22:13 schreef Paul Hoekveld:

Ik wil een kleine kanttekening plaatsen op de column, die ik briljant vind, ik heb Hertzberger op tv tegen GS horen ageren en toen nam ze, buiten vrouwen, alle gediscrimineerde “minderheden”mee.

op 09 05 2017 at 23:35 schreef Zomaar:

Dit stuk doet me een beetje denken aan de “Judean People’s Front / People’s Front of Judea” sketch uit Monty Python’s Life of Brian.

op 10 05 2017 at 10:12 schreef MNb:

Het verschil is dat John Cleese antwoord kreeg en RH dat niet kan geven.

op 10 05 2017 at 13:25 schreef hamar:

Ook voor karim voelt de slachtofferrol zo lekker he. Dus voortaan bij elke actie tegen iets wel even erbij vermelden dat we voor de moslim zijn.

op 10 05 2017 at 15:04 schreef Murat:

Ja hoor, Hamar hierboven is weer zo’n witte kale papzak die post onder een exotische naam.

op 10 05 2017 at 15:55 schreef hamar:

He murat wat is exotisch aan Hamar en what the fuck weet jij van mijn uiterlijk. Als je niet inhoudelijk kan reageren wat is dan de reden dat je uberhaupt reageert??

op 10 05 2017 at 17:23 schreef tonnie:

Murat: dat idee had ik ook al, misschien wil hij ook graag een slachtoffer zijn. Maar in feite is hij dat al.

op 10 05 2017 at 20:24 schreef Kees Romijn:

Over exclusieve vormen van onderdrukking gesproken. Neem de Europese Unie als voorbeeld. Je kunt tegenwoordig shoppen binnen de EU ( maar ook mondiaal ) als het gaat om de vraag: welke vorm van onderdrukking wenst u te ondergaan als inwonend burger van een van de lidstaten ? In Frankrijk bijvoorbeeld is het weer anders geregeld dan in Polen. Zo kun je in Polen als vrouw zijnde vier jaar cel krijgen als je abortus pleegt. In Amerika daarentegen kun je als vrouw celstraf opgelegd krijgen als je geen abortus pleegt. Precies het omgekeerde dus eigenlijk, als het om de rechten van vrouwen gaat. Als het om sociale rechten gaat binnen de Europese Unie, dan raad ik u aan eens te gaan winkelen in de vele wetten die ons worden opgelegd, maar die toch per lidstaat blijken te verschillen. Nog steeds geldt: ’s lands wijs, ’s lands eer.

op 10 05 2017 at 20:52 schreef MNb:

Dom ben je iig wel, Hamar. Exoot: gevestigd in een land waar het oorspronkelijk niet vandaan komt. Hamar is dus exotisch.
Bovendien stel je ook nog eens een domme vraag gebaseerd op een foute aanname. Murat kan prima inhoudelijk reageren. Hij acht jou daar alleen niet waardig toe (en is de enige niet) en geeft daar kort en bondig uitdrukking aan.
Moeilijk voor figuren als jij. Is je echte naam misschien Dennis?

op 10 05 2017 at 21:39 schreef Sasha Berkman:

haha MNb: Die vrouw was al weg…

op 11 05 2017 at 09:06 schreef hamar:

mnb bedankt dat je de term exoot even uitlegt. Ik verwachtte op dit forum een inhoudelijke aanval op mijn opmerking dat karim de slachtofferrol opzocht maar wat krijg ik;
Opmerking over mijn uiterlijk, mijn iq en geslacht (sasha ik ben toevallig man). Hieruit blijkt maar weer eens dat reaguurders in principe op elk forum niet zo heel veel van elkaar verschillen. Fijne dag verder.

op 11 05 2017 at 10:00 schreef ikzelf:

En hoe ‘inhoudelijk’ zijn jouw reacties dan wel, hamar?
Waarom verwacht men toch altijd alles van anderen maar geeft men zelf niets? Het blijft maar een probleem met spiegels in dit land.

op 11 05 2017 at 10:12 schreef MNb:

Je beschouwt jezelf als een slachtoffer (“maar wat krijg ik”), Hamar. Gegeven de pseudo-ironische groet geniet je er ook van.

op 11 05 2017 at 10:14 schreef Grietje:

Het gekrakeel tussen de witte meisjes met een diploma en/of carrière en de witte jongens met spermakorsten in de baardharen en zaadresten onder de nagels, is inderdaad stuitend. (Twee paar handen op dezelfde weldoorvoede bolle bleke buik. Tatta contra tatta.). Veertien jaar – of daaromtrent – draaiden ze zich geeuwend en gniffelend nog eens om als d’r weer ’s iemand gesloopt werd op GS, onze prima donna’s. Zóó pijnlijk, dit; gênant ook.

op 11 05 2017 at 12:08 schreef dewanand:

============== [wfor1346:20:1]

N1. Miaauw, miaauw namastiaauw Shree Karim Bettache,

Kent u het biologische fundament van rassenhaat en discriminatie wel??? OM het beestje te kennen moet je de aard van het aapachtig beestje analyseren, modelleren en beschrijven. Overal ter wereld komt discriminatie voor, overal is er homohaat, rassenhaat, vrouwenhaat, dus Nederland is niet uniek.

N2. Gaat erom, hoe moet het verder?? Ja he het Seculiere Fundamentalisme van Peter Breedveld op deze site Frontaal Naakt gelooft absoluut in de heiigste mantra: ‘Gij zult de zwaarden omsmeden tot vibrators en dildo’s’. Maw mensapen kleed je uit en heb elkaar gewoon lief met gesloten ogen en benen wijd, gebukt.

N3. Zou het niet mooi zijn als elke PVVer lekker zou smullen van verse, warme, besneden moslim kutjes en al beminnend ermee koran verzen zou reciteren, en zingen in haar heiligste, geile, natte, nauwe moskee met vier roze lipjes??? Jazeker Allah is groot en ook liefdevol in de koran tegen ons allemaal, kleed je uit en onderwerp je bukkend aan Allah, Krishna, bottom homo Jezus, Hanuman, Laksmi maata, durga maata, altecrea, Ardhaneswar, enz.

op 11 05 2017 at 22:28 schreef stan van houcke:

meer over hertzberger’s racisme

http://stanvanhoucke.blogspot.co.uk/search?q=rosanne+hertzberger

op 12 05 2017 at 16:08 schreef Thomas E:

Moslims zijn net mensen. Ik viel in een of ander lulprogramma op de radio over integratie. Er werden een paar moslims aan het woord gelaten. De ene zei dat wit en bruin zich veel meer in elkaar moesten verdiepen en empathie voor elkaar moesten opbrengen. De ander zei (ongeveer): “Welnee, ik hoef helemaal niet met die witten samen te leven, alsjeblieft niet, als ze me maar niet voor de voeten lopen.”

op 12 05 2017 at 17:21 schreef sjonnie:

“En hoe ‘inhoudelijk’ zijn jouw reacties dan wel, hamar?
Waarom verwacht men toch altijd alles van anderen maar geeft men zelf niets? Het blijft maar een probleem met spiegels in dit land.”

Erg inhoudelijk ben jij ook niet.

op 12 05 2017 at 21:54 schreef MNb:

Jawel Sjonnie, dat gaat over het opvallende gebrek aan inhoud in Hamar’s eerste reactie.

op 12 05 2017 at 23:13 schreef Chakir:

Bedankt Stan van Houcke! Niet eerder iets van u gelezen of zelfs van u gehoord, maar zeer interresante observaties. U slaat de spijker op z’n kop!

op 13 05 2017 at 01:26 schreef dewanand:

============== [wfor1346:20:2]

N4. Citaat:
op 10 05 2017 at 13:25 schreef hamar:

‘Ook voor karim voelt de slachtofferrol zo lekker he. Dus voortaan bij elke actie tegen iets wel even erbij vermelden dat we voor de moslim zijn.’

N5. Citaat:

op 10 05 2017 at 15:04 schreef Murat:

‘Ja hoor, Hamar hierboven is weer zo’n witte kale papzak die post onder een exotische naam.’

N6. Citaat:

op 12 05 2017 at 16:08 schreef Thomas E:

‘Moslims zijn net mensen. Ik viel in een of ander lulprogramma op de radio over integratie. Er werden een paar moslims aan het woord gelaten.’

N7. Ja, analyse van elke zin, woord voor woord is toch interessant. vb Cit N6, tekst v Thomas E: moslim / mensen / lulprogramma /radio /integratie. Holy shit zeg: vier begrippen die geen enkele raszuivere Hollandse Hond enigszins begrijpt en er alleen onzin over kan blaffen in zijn gouden Hollandse Hondenhok. Maar ok, wat is het toch heerlijk om een Hollandse hond te zijn, ipv een chinese hond, die lekker in de pot van zijn chinees baasje beland als het chinees nieuwjaarsfeest is. hahaha

N8. Zouden Hollandse honden nou niet sneller omhoog evolueren door hen te kruisen met donkere, exotische Hindoe teefjes? hah

op 14 05 2017 at 17:56 schreef sjonnie:

Sorry MNb, ik zie de toegevoegde waarde van deze flaming niet.

op 14 05 2017 at 21:59 schreef MNb:

Sorry Sjonnie, gebrek aan toegevoegde waarde is niet hetzelfde als gebrek aan inhoud. De inhoud van Ikzelf’s reactie heb ik al beschreven. Of die waarde toevoegt mag jij voor jezelf beslissen.

op 16 05 2017 at 09:05 schreef Jan:

Dus het boek ‘Hallo Witte mensen’ is ook te eendimensionaal?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS