Home » Archief » Schelden met inhoud


[14.04.2024]

Schelden met inhoud

Jurriaan Reinders


Anna Mae Wong in Piccadilly (Ewald André Dupont, 1929).

Een opvallend moment in de Tweede Kamer was het eerste gekibbel tussen Wilders en Timmermans. Timmermans probeerde Wilders beleefd doch dwingend het vuur aan de schenen te leggen, maar Wilders was allerminst onder de indruk en vuurde genadeloos terug. Als dit het niveau van de oppositie is, voegde Wilders Timmermans toe, dan heeft hij (Wilders) niets te vrezen. Dan worden de komende jaren een ‘walk in the park’.

Zoals bekend voerde Wilders de afgelopen twintig jaar oppositie door alles en iedereen te overschreeuwen en het publieke debat te overladen met smakeloze hyperbolen en kwetsuren. Nu hij de grootste partij is, is dat nu de norm geworden, zo suggereerde hij in de sneer naar Timmermans. De afweging die er op links nu gemaakt moet worden is of men beleefd doch dwingend moet blijven wijzen op de inhoud, zoals Timmermans deed, of dat er harder naar Wilders moet worden uitgehaald. De angst is dat Wilders dan juist bereikt wat hij wil: tweespalt, ruzie, het ene scheldwoord tegenover het andere, terwijl de inhoud het kind van de rekening dreigt te worden.

Of is hard uithalen, zeg maar gerust: schelden, juist de enige manier om populistisch rechts Nederland aan het luisteren te krijgen?

Beschaafd

Kritische stemmen op links die niet vies zijn van een scheldwoord hier of daar (Sander Schimmelpenninck of Peter Breedveld bijvoorbeeld) worden vaak (ook door mainstream media) afgerekend op de scheldwoorden, terwijl de scheldwoorden op de rechterflank (van Wilders tot en met Geenstijl) tot hun arsenaal worden gerekend waarmee ze nu eenmaal “de stem van het volk” zouden vertegenwoordigen. Het vooroordeel dat links te allen tijde beschaafd moet zijn is er mede de oorzaak van dat er amper echt naar links geluisterd wordt. De term “Domrechts” komt van Breedveld vandaan en is via Schimmelpenninck inmiddels genoegzaam bekend bij het grote publiek.

Zowel Schimmelpenninck als Breedveld slaan inhoudelijk de spijker vaker wel dan niet op de kop, bekritiseren de macht en gebruiken daarbij soms scheldwoorden om hun passievolle betoog kracht bij te zetten. Ironisch genoeg worden zij om deze reden juist op radicaal ‘domrechtse’ flank als aartsvijand nummer één en twee gezien, terwijl Breedveld voor links al jarenlang niet veel meer dan een blog in de marge heeft waarvan de artikelen de mainstream media amper bereiken. Mogelijk doordat hij zich niet zelden een scheldwoord laat ontsnappen.

Mijns inziens is dat zeer onterecht. De toon doet misschien denken aan Geenstijl, maar schelden is bij hem retoriek in plaats van smakeloos, hij verbloemt niets. Hij verschuilt zich niet achter ‘beschaving’, maar de punten die hij maakt zijn een toonbeeld van waarachtigheid. Juist dat is beschaving en juist dat komt aan op rechts.

Beledigend

Op domrechts wordt humor namelijk gezien als een recht op het beledigen onder het mom van satire en ironie. De populariteit van Trump en Wilders is vooral te danken aan hun gevoel voor beledigende humor. Het is om deze reden dat domrechts op woke reageert als een stier op een rode lap: dat bepaalde dingen niet gezegd zouden mogen worden omdat ze beledigend zouden zijn, is de kern van rechtse humor – om niet te zeggen hun bestaansrecht – onderuit halen. Het is alsof ‘woke’ zo Pim Fortuyn en Theo van Gogh postuum in het ongelijk zou stellen.

Humor, zo meent domrechts, moet juist beledigen. Het moet ten koste gaan van De Ander. Zogenaamd om hen te verheffen – islamkritiek zou tot een tolerantere islam moeten leiden. Maar echte integratie is evenmin zaligmakend (zie de recente ophef rondom Habtamu de Hoop). Het beledigen is voornamelijk bedoeld om het eigen ego te boosten en vooral: om links de mond te snoeren door eens te zeggen waar het op staat. Onverbloemd. Alleen is wat er door domrechts (of het nu Johan Derksen of Geert Wilders is) zonodig gezegd moet worden niet verheffend, maar polariserend. Hun beledigingen onder het mom van humor hebben tegenwicht nodig, want anders worden de beledigingen steeds extremer.

Slap en tandeloos

En dat is wat er al twintig jaar gebeurt. Het resultaat is een almaar verrechtsende samenleving.
Ondertussen is het tegenwicht, dat Timmermans aan Wilders biedt, lachwekkend slap en tandeloos.
Mijn punt? Maak Peter Breedveld columnist van NRC, de Volkskrant, het Parool en alle mainstream media bij elkaar. En laat Frans Timmermans zijn blog eens lezen om te leren hoe te zeggen waar het op staat.

En als hij dan dit leest, verzoek ik hem vriendelijk doch dwingend: zeg Wilders dat hij een vieze kutracist is. Zeg het ook Baudet, Eerdmans, Van der Plas, Omtzigt en Yesilgöz. Want dat zijn ze.

Jurriaan Reinders schrijft een semi-absurdistisch boek dat vermoedelijk nooit zal worden uitgebracht, houdt van eerlijkheid en is trots op zijn hoogontwikkeld schoonheidsgevoel.

Gastschrijver, 14.04.2024 @ 11:36

[Home]
 

1 Reactie

op 14 04 2024 at 11:37 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS