Home » Archief » Schelden op het Internet


[29.01.2014]

Schelden op het Internet

Peter Breedveld

zoe22
Foto: Zo’é

Twee Britse mannen zijn vorige week veroordeeld voor het bedreigen van een feministische activiste op Twitter. Vorig jaar ging een Britse student de petoet in, waarna hij werd geschorst door zijn universiteit, omdat hij als een racistische dolleman tekeer ging op Twitter.

Bedreigingen en intimidatie op Twitter en andere sociale media leiden in het Verenigd Koninkrijk steeds vaker tot veroordelingen door de rechter. Ook in de Verenigde Staten worden Internetbedreigingen serieus genomen, al is daar blijkbaar nog een lange weg te gaan.

Juridisch geen bedreiging

In Nederland sta je als bedreigde helemaal alleen. De Zwijndrechtse lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid Mohamed el Bachiri trok zich onlangs terug omdat hij en zijn kinderen op Twitter werden bedreigd. Bij de politie kreeg hij nul op het rekest omdat de bedreigingen ‘juridisch niet als bedreiging worden gekwalificeerd’. In de media is er weinig aandacht voor. Een interviewtje in de Volkskrant, waarin hij vertelt dat mensen hem uitmaken voor lafaard, en een column in NRC Handelsblad van Arjan van Veelen, één van de weinige Nederlandse journalisten die echt in de gaten lijken te hebben wat er gaande is op Internet.

De heilige verontwaardiging over het ondermijnen van de democratie – vaste prik als een populistische haatzaaier op Internet wordt uitgescholden door pubers – blijft in het geval van El Bachiri uit. Iemand zei me onlangs – en het is niet de eerste keer dat ik het te horen krijg – dat Hassnae en ik onszelf niet mogen opvoeren als voorbeeld omdat mensen ons dan ‘verongelijkt’ zouden vinden, maar ik doe het toch, want ik ken nou eenmaal geen betere voorbeelden: het wordt in Nederland volstrekt normaal gevonden om Hassnae te bedreigen met verkrachting en mij met een nekschot. De bedreiger werd door Asha ten Broeke in Vrij Nederland opgevoerd als een reuze sympathieke vent en toen ik daar wat van zei, beet Ten Broeke me toe dat ik ‘net zo eng’ ben als deze sympathieke vent. Nu weet ik niet zeker of dat betekent dat ik ‘eng’ ben of ‘reuze sympathiek’.

Systematische vrouwenonderdrukking

Schelden op het Internet, zei nota bene een feministe me, is heel wat anders dan systematische vrouwenonderdrukking. I beg to differ. Het is een belangrijke component van systematische vrouwenonderdrukking en het is veel meer dan ‘schelden op het Internet’. Bijna elke vrouw die in het openbaar een dwarse mening verkondigt, krijgt ermee te maken. ‘Anonymous online harassment‘, schrijft de Amerikaanse jurist Danielle Citron:

discourages women from writing and earning a living online on the basis of their gender. “It interferes with their professional lives. It raises their vulnerability to offline sexual violence. It brands them as incompetent workers and inferior sexual objects. The harassment causes considerable emotional distress.

Maar het gaat niet om systematische vrouwenonderdrukking alleen. Hier in Nederland zijn online bedreigingen en lastercampagnes een instrument, een zorgvuldig uitgedachte tactiek van vooral rechtse bloggers en journalisten om voorstanders van de multiculturele samenleving, van rechten voor criminelen, seksegelijkheid en de verzorgingsstaat, de mond te snoeren en kapot te maken. En het zijn niet alleen de bloggers en de andere ‘gekkies’ op Internet, alom gerespecteerde figuren als Elma Drayer van dagblad Trouw, Youri Albrecht, directeur van De Balie en Esther Voet van het CIDI doen er gewoon aan mee.

Straal uitgelachen

Ik ben er zelf vorig jaar bijna aan onderdoor gegaan en hoewel heel veel mensen mij enorm hebben gesteund – en zonder die steun was ik er nu niet meer – kreeg ik ook huiveringwekkende reacties van vertegenwoordigers van de gevestigde orde. Ahmed Marcouch, bijvoorbeeld, die zo van de harde aanpak is, zei tegen Hassnae dat ik zelf ook heel pittig kon zijn en Youri Albrecht deed nog wat olie op het vuur door te beweren dat ik hem heb bedreigd. Door Khadija Arib werd ik gewoon, recht in mijn gezicht, straal uitgelachen.

Het is een zeer ernstig probleem, het is een directe bedreiging van onze democratische rechtsstaat en het wordt tijd dat het serieus wordt genomen en opgepakt. Niet door het rituele blaming the victim, dat in Nederland de standaard reactie is op iedere antiracist en linkse rakker die wordt bedreigd, maar door de bedreigers op te pakken en te vervolgen. Er dient een duidelijk signaal uit te gaan: dit accepteren we niet.

Als alle lezers van Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland, nou maandelijks twee euro zouden storten, zouden de makers van deze website volkomen autonoom zijn! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Peter Breedveld, 29.01.2014 @ 09:05

[Home]
 

18 Reacties

op 29 01 2014 at 10:34 schreef MNb:

+1.
Om eventuele kritiek voor te zijn deze toevoeging: het is onmogelijk om internet bedreigingen uit te roeien, net zo min als inbraak ooit volledig uitgeroeid zal worden. Dat is geen reden om alles maar te laten gaan. Ten eerste is terugdringen al winst en ten tweede, zo kan elke psycholoog je leren, is het een enorme oppepper voor (potentiële) slachtoffers als ze weten iets terug te kunnen doen.

op 29 01 2014 at 10:36 schreef Sasha Berkman:

het probleem is dat veel van die lieden hardcore fascisten zijn die het internet gebruiken voor hun net-geen-nazi-agitatie. Kijk op een site als dejaap.nl. Dergelijke lieden zijn verwikkeld in een oorlog en zijn niet ontvankelijk voor redelijke argumenten. Hun schokkende hufterigheid is gewoon een methode. Fascisten zijn uit op de totale vernietiging van hun tegenstanders. De waarheid verdraaien, ordinair liegen, bedreigen, schofferen, etc zijn voor hun gewoon instrumenten.

op 29 01 2014 at 10:55 schreef sjaak:

U heeft helemaal gelijk! Het lijkt me evenwel niet mogelijk om iedere bedreiging te vervolgen, daar zijn het er te veel voor en is dus praktisch niet uit te voeren. Wat wel effectief kan zijn om een soort “3 strikes out” toe te passen. Stelselmatige bedreigers en opruïers kunnen op die manier aangepakt worden en de bewijsvoering om tot een veroordeling te komen is een stuk makkelijker.

op 29 01 2014 at 13:29 schreef MarcodeB:

Peter, helemaal mee eens natuurlijk! Ik zou graag een recent US voorbeeld aan je lijstje willen toevoegen: http://www.motherjones.com/environment/2014/01/michael-mann-climategate-court-victory

In de eeuwige quest om ruigere hyperbolen in te zetten heeft de scepticus van Mark Steyn Mann vergeleken met de veroordeelde “child molester” Jerry Sandusky. De rechter accepteert procesgang.

op 29 01 2014 at 14:19 schreef William Claassen:

En in Duitsland is onlangs al iemand veroordeeld omdat-ie een opruiend Facebookbericht had geliked

http://www.pnp.de/region_und_lokal/landkreis_freyung_grafenau/freyung/1173324_Volksverhetzung-auf-Facebook-Zwei-Maenner-verurteilt.html

op 29 01 2014 at 16:06 schreef Thomas E:

Beschadigende onwaarheden verkondigen en demoniseren op internet behoren net zo goed als waar ook te worden aangepakt. Alleen zal het slachtoffer ervan aangifte moeten doen; tenzij justitie er haatzaaierij of discriminatie in ziet, dan behoort zij te vervolgen. Maar helaas wordt er nog te vaak de andere kant op gekeken.

Even een zijsprongetje. De Telegraaf verloochent zijn signatuur niet, door op pag 5 van de krant van vandaag een quenelle af te beelden, zonder dat dit gebaar enige relatie heeft met de strekking van het artikel. Onder een groepje dorpsbewoners dat blij is met een besluit over een kanaal staat een ca 7-jarig jongetje dat een quenelle ten beste geeft. De fotoredactie had ongetwijfeld keus uit diverse foto’s, maar koos voor deze.

op 29 01 2014 at 23:36 schreef william claassen:

https://telegraaf-i.telegraaf.nl/telegraaf/_main_/2014/01/29/005/article/article47_1_large.jpg

Ik denk dat ik weet welk jongetje je bedoelt Thomas, maar het lijkt me al geen quenelle, en dat de Telegraaf-fotoredactie deze foto eruit pikt om een antizionistisch statement te maken, ehm, nee.

op 30 01 2014 at 00:09 schreef dewanand:

ja he Peter,

Is onbeschoft miauwen in prehistorisch sanskriet op internet nog wel toegestaan voor Wieroe, de onbeschaafde Hindoe kat uit delft kennisstad?

Delftse eenden (doksas en kwa kwas) willen ook lekker komen kwaken, schelden, en vloeken op internet en zij willen ook weten of het nog wel mag.

De etiquette bij wilde eenden is zo: als een eend naar jou kwakend scheldt en vloekt dan doe je hetzelfde maar dan met een japanse versterker, een bazooka uit china en een handgranaat uit duitsland, en dan ben je snel verlost van hinderlijke beesten in je vijver.

schelden in verbale zin is gewoon keurig legaal in Nederland op straat en op internet en daar mogen alle Delftse katten, eenden en bruine, natte koeliepoesjes blij om zijn, incl Wieroe en mij.

dewanand en Wieroe
hindoe fundamentalisten

op 30 01 2014 at 05:00 schreef Asmodee:

http://kotaku.com/a-note-about-brutal-comments-and-a-kotaku-for-everyon-589637991

‘We can write about beauty without being gross. It’s not difficult.’

Een populair, onafhankelijk gamersblog denkt er kennelijk ook zo over…

op 30 01 2014 at 07:24 schreef Thomas E:

Komop William, doe niet zo naief. Kijk ook eens naar dat vertrokken smoeltje van dat jochie. Dit is een echte quenelle, waarschijnlijk op het schoolplein geleerd. En natuurlijk zal hij niet precies weten wat het gebaar symnboliseert, maar ik blijf de keuze van de fotoredactie én uiteindelijk dus van Juul Paradijs zelf, heel minnetjes vinden.

op 30 01 2014 at 08:18 schreef Mart:

@William

Doe niet zo naief. De Telegraaf Media Groep financiert de haatmachine op het Internet gewoon openlijk, dan zal deze fotokeuze echt ook wel bewust gedaan zijn.

op 30 01 2014 at 08:38 schreef Jabir:

Dag lieve FN’ers,

Peter en ik gaven alvast het goede voorbeeld en verwijderden onze wederzijdse nasties van het internet. Ben het volledig eens met het stukje en denk met Peter dat justitie zijn beleid moet veranderen en mensen die online terreur plegen actiever moeten gaan vervolgen.

Helaas kan ik nu ook uit persoonlijke ervaring spreken. De afgelopen paar jaar was ik vooral bezig met complottertjes en hield me op verschillende sites bezig met het inhoudelijk debunken van theorieën over Joris Demmink, de Annunaki, de illuminati, Vaatstra, etc.

Dat werd me niet in dank afgenomen en heb al meer dan een jaar te maken met precies dezelfde online terreur. Op enig moment werd er een grap met complotblogger Martin Vrijland uitgehaald, waarvan ik onterecht de schuld kreeg. Vervolgens werd ik uitgescholden, via Facebook en email met de dood bedreigd, mijn zoontje werd bedreigd en beledigd, vervalste uittreksels uit de KVK over mijn bedrijfje werden online geplaatst, het kon niet op.

En justitie doet niets. Ze wilden mijn aangifte niet eens opnemen.

op 30 01 2014 at 11:11 schreef laarmans:

Jabir

De politie zegt doodleuk: schelden doet geen pijn en gaat over tot de orde van de dag, rondrijden in autootjes.Van oom agent hoef je niks te verwachten, behalve als het een publiek bekend persoon is, dan lopen ze wel hard.Hoe het probleem is op te lossen, weet ik ook zo een,twee,drie niet. Misschien is het een oplossing om nicks te verbieden en ter controle het burgerservicenummer erbij te vermelden.

op 30 01 2014 at 12:25 schreef dewanand:

hahahahaha Jabir,

je verhaal is leuk, wist je dat vloeken en schelden heel goed zijn voor de geestelijke gezondheid? En het is legaal toegestaan. Iemand bedreigen mag niet he, en vooral geen poederbrief sturen he Jabir (zie mijn affaire 2002).

Schelden is vaak een bewijs van een lage intelligentie, een laag kennisniveau en een soort onmacht.

Kijk onder, nav een conflict met een hindoestaans meisje mailde ik haar mijn openbaar antwoord en standpunt op een niet kwetsende, onpersoonlijke of lasterlijke manier. En dit werd echt geen scheldbrief, check het zelf:

Brief aan Niermala Jankie van buitenlander partij Solidara

Offeraar Dewanand
Offercode waction0062
Offerdatum 26 mei 2009

fragment:
‘Je was wel kwaad op mij, omdat ik pro blank Nederland ben en op Geert Wilders zal stemmen 4 juni. Jij uitte dat ik maar liever kan vertrekken uit Nederland en dit getuigt van intolerantie en discriminatie. Jij bent zelf racistisch, omdat je van mij als je rasgenoot verwacht dat ik vanwege mijn ras op jullie buitenlander partij ga stemmen.’

http://www.dewanand.com/waction0062.htm

op 30 01 2014 at 14:18 schreef Jabir:

@Dewanand: Schelden is niet toegestaan, smaad en laster zijn gewoon strafbaar. Maar er wordt geen prioriteit aan gegeven, de impact ervan – zeker op het internet- wordt onderschat. Ik onderschatte die trouwens zelf ook wel in het verleden.

Er is onvoldoende begrip bij justitie van de manieren waarop het internet als wapen ingezet kan worden. Ik kan persoonlijk best wat incasseren, maar mijn grens werd overschreden toen mijn zoontje bedreigd en beledigd werd. Toen ik aangifte wilde doen, heb ik op het bureau aangegeven dat ik die vooral deed om de betreffende haatzaaier tegen mij in bescherming te nemen, want als we het over memetica en asymmetrische informatieoorlog gaan hebben weet ik er ook nog wel een paar. Dat vonden ze best.

Vrijland’s blog werd twee weken later door hemzelf verwijderd. In totaal werden er daarnaast vijf aangiftes tegen hem gedaan vanwege zijn manier van “waarheidsvinden”; maar één van die aangiftes werd opgepikt. Justitie laat daar echt een taak liggen.

op 30 01 2014 at 19:45 schreef dewanand:

namaste Jabir,

kwalijke zaak, een verbale bedreiging met geweld of doodslag is slechts een klank uit een vieze keelholte.

Kijk stel ik ga in een leeg weiland staan en gil moord en brand over een bekende Nederlander en geen hond die het hoort of mij ziet, dan is het gewoon een legale daad. Nou beschouw dat grote, lege weiland als het immense digitale ijskoude, en kille cyber ‘woestijntje’ dan snap je waar ik het over heb. Digitaal moord en brand gillen of tikken betekent dat je zelf getikt moet zijn denk ik. Hoeveel gekken zijn er nou op het internet? Als ik en Wieroe samen in de spiegel kijken dan zien wij er twee van.

Die zaak van Peter en Hassnae is toch erg, echt laster, spam, intimidatie, en achtervolging met foto’s van die stalker. Als het gescheld en gespam dicht bij huis komt dan kan je bang worden.

dewanand en Wieroe

op 31 01 2014 at 01:22 schreef hoi:

http://gay.blog.nl/sites-gadgets/2014/01/29/liefde-overwint-homohaat-op-facebook

op 01 02 2014 at 11:00 schreef Eelco:

Dit is wel heel eng, strafvervolging en van de universiteit getrapt worden omdat je zegt het leuk te vinden dat Muamba dood is neergevallen. Nog enger is dat er mensen zijn die er voor pleiten om dit ook hier in te voeren.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS