Home » Archief » Slavernij in Ghana


[29.12.2014]

Slavernij in Ghana

Anita Brus

nieuw5

Ik nam een duik in het zwembad en werd er meteen weer uit geroepen. “Stop!” Alsof ik in een bak gif gedoken was. Bleek dat het zwembad zojuist vol was gespoten met chemicaliën en dat zwemmen op maandag niet was toegestaan.

Het water zag er ook wel wat vreemd uit, maar dat had ik aangezien voor ‘Afrikaans troebel’. Mij nooit gerealiseerd dat ik in een bak chloor terecht zou gekomen en ik had zelfs wat chloor ingeslikt. “Am I going to die now?”, vroeg ik. “Nee, straks gewoon veel water drinken”, antwoordde de ober die mij zojuist naar de kant had geroepen. “Maar, welkom in Ghana!”

Schone lakens

Het hotel in Accra gaat door voor gemiddeld chique en ze doen hun best de schijn van luxe hoog te houden. Toch is het allemaal net niet wat het zijn moet. Als ik de gordijnen dicht doe valt de rail naar beneden, er komt amper water uit de kraan, de wc trekt niet door en het licht van de douche doet het niet. Zelfs het bed waren ze vergeten de verschonen toen ik vanmorgen arriveerde. Ik hoef echter maar een kik te geven en ze voorzien mijn bed alsnog van schone lakens en repareren de gordijnenrail, ook al valt die ondanks alle charme en goede wil even later opnieuw naar beneden.

De taxi, die zich niets aantrekt van rood licht of maximumsnelheden, wurmt zich door het drukke verkeer naar de plaats waar rijen busjes klaar staan voor vertrek naar Cape Coast. Een mierenhoop waarin ik mij begeef, ik zie mijn rugzak zonder inspraak uit de auto verdwijnen, maar iets in mij zegt “go with the flow”. Als ik uit de auto stap, staat mijn rugzak al een eind verderop tussen de ambulante verkopers, maar ik zie dat hij prima bewaakt wordt door jongens die ik met een kleine vergoeding tevreden stel.

Goud en slaven

Ik laat mij in een van de busjes proppen, zie nog net waar mijn bagage blijft – keurig netjes voorin – en we kunnen gaan. Maar niet voordat het busje gezegend is door een man die met een Bijbel in de hand “Praise the Lord” roept. De verkopers trekken zich niets van hem aan en kruipen met hun waar voor hem langs, terwijl hij gewoon doorgaat met zijn preek. Pas als die afgelopen is en iedereen om mij heen “Amen” zegt gaat de deur dicht en kunnen wij ook werkelijk vertrekken.

Portugezen, Denen, Engelsen, maar vooral ook Nederlanders handelden langs de kust in goud en slaven. We rijden langs forten met klinkende namen: Fort of Good Hope, Fort Lijdzaamheid, Fort Amsterdam, Fort Nassau. Allemaal forten met kerkers en ‘doors of no return’. Slaven werden met honderd tegelijk in kleine donkere kerkers gegooid waar ze weken of zelfs maanden baadden in hun eigen uitwerpselen, waarna ze in slavenschepen werden afgevoerd. De gidsen in Cape Coast en Elmina scheppen er een zeker genoegen in toeristen in zo’n kerker op te sluiten. Heel even maar, om je enig idee te geven hoe het was in zo’n kerker of no return.

Rimpelige nek

Op het terrasje naast het St George’s Castle in Cape Coast zit een blond-grijze Europeaan met een rimpelige nek die ijverig zijn best doet mij niet te zien als ik in zijn buurt kom zitten. Even later begrijp ik waarom. Naast hem neemt een pittige, veel te jonge Afrikaanse plaats en het is meteen duidelijk dat zij bij elkaar horen, al wisselen ze nauwelijks een woord. Zij knabbelt verveeld achterover leunend aan een maiskolf terwijl ze haar knalrode pumps uitschopt en hij lurkt wat aan zijn biertje. Als dat op is doet zij haar pumps weer aan en lopen ze samen naar zijn dure four-wheel drive, vast op weg naar een resort waar wel alles is waar het hier elke dag aan ontbreekt.

In zekere zin is er nog steeds sprake van slavernij. Vroeger leverden Afrikaanse stamhoofden hun volk uit aan blanke slavendrijvers. Tegenwoordig leveren corrupte politici hun volk uit aan belangen van Amerikaanse, Europese en Chinese bedrijven. Ook Ghana is een land rijk aan grondstoffen, terwijl 28,5 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Ik zeur dus maar niet over te veel chloor in het zwembadwater.

Ghana Fort

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over tango in het tijdschrift La Cadena. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter.

Anita Brus, Reizen, 29.12.2014 @ 13:00

[Home]
 

3 Reacties

op 30 12 2014 at 08:48 schreef wiske:

De enigen die een kans maken zijn corrupte politici en dat geldt niet alleen in Afrika.
https://www.youtube.com/watch?v=DD8KicySfhA

op 05 01 2015 at 18:39 schreef Ana:

Dank, mooi!

op 16 11 2015 at 16:06 schreef hans:

heel mooi! graag wil ik u beter leren kennen. uw mentaliteit is geweldig

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS