Home » Archief » Spionerende steden


[20.05.2017]

Spionerende steden

Petra Kramer

Aangezien de auto nog altijd de heilige koe is in Nederland, geven steden prioriteit aan gemotoriseerd verkeer en daardoor is het bij voetgangersoversteekplaatsen met stoplichten keihard aanpoten. Zelf ben ik een nogal activistische voetganger die mensen in de supermarkt inhaalt omdat ze maar langzaam vooruit schuifelen maar toen Drachten nog een voetgangersstoplicht had dat ik passeerde, had ook ik moeite om de overkant te bereiken terwijl het licht nog op groen stond.

In Drachten is daar een ouderwetse oplossing voor gevonden, weg met stoplichten. Shared space heet dat en in tegenstelling tot wat tegenstanders vrezen is het geen survival of the fittest mits de gemeente bereid is om concessies te doen aan de radicale verkeersfilosofie van Hans Monderman door zebrapaden en haaientanden te gebruiken. Daarvoor moet je wel een gemeenteraad of een college hebben dat bereid is om de eigenaren van een heilige koe ietwat tegen de haren in te strijken.

Slimme steden

In Tilburg ervaren voetgangers hetzelfde probleem en daar is de gemeente met een moderne oplossing op de proppen gekomen. De stoplichten blijven, automobilisten worden niet tegen de haren in gestreken door de oversteektijd in het algemeen met een paar seconden te verlegen, of door een tweede drukknop te plaatsen voor mensen die niet zo hard lopen wat extra tijd te geven.

Nee, er is een app. De media zijn vol lof. Het tijdperk der slimme steden is waarlijk aangebroken. Dat slimme steden per definitie gepaard gaan met surveillance-kapitalisme wordt er maar sporadisch bij verteld.

Elektronische detentie

De app waarmee in Tilburg een proef gehouden wordt, fungeert op een vergelijkbare wijze als elektronische detentie. De enige verschillen zijn dat je vrij bent om te gaan waar je wilt en dat niet de politie of het OM weten waar je bent maar de gemeente of Dynniq dat is in het geval de uitvoering is uitbesteed aan de ontwikkelaar.

De app volgt je namelijk niet alleen als je in de buurt van een stoplicht bent, de app volgt je altijd en overal, tot op de meter nauwkeurig. In eerste instantie is de doelgroep alleen mensen die slecht ter been zijn maar als CrossWalk een succes blijkt dan volgt ongetwijfeld ook de introductie van CrossCycle dat thans in ontwikkeling is. Daarnaast twijfel ik er niet aan dat het gebruik van de voetgangers-app gepusht gaat worden onder de noemer van een gepersonaliseerde beleving van mobiliteit in een slimme stad of iets dergelijks.

Ondergeschoven kindje

Privacy is daarbij het ondergeschoven kindje, veiligheid eveneens. De machtigingen van de app zijn dusdanig dat de app altijd draait als je telefoon aanstaat en laten we wel wezen, de meeste telefoons staan altijd aan. Nou ben ik geen smartphonejunk en ligt mijn telefoon doorgaans op slechts één van twee plaatsen, te weten mijn bureau of mijn nachtkastje, maar als ik mag geloven wat ik lees over telefoonverslaving dan sjouwen heel wat mensen hun gepersonaliseerde, vrijwillige variant op elektronische detentie bij iedere stap die ze zetten met zich mee. Dat betekent dat je een enorm dataspoor genereert.

De gemeente Tilburg of Dynniq of beide weten hoe lang je op dezelfde plek verblijft, hoe vaak je jezelf verplaatst en waarnaartoe, hoe snel je loopt, fietst of rijdt en vervolgens staat het ze vrij om dat allemaal uitgebreid te gaan analyseren. Er staat namelijk niks in de voorwaarden waaruit blijkt dat er geen data-analyse zal plaatsvinden en als iets niet specifiek uitgesloten is, dan mag het. Follow the Money heeft daar een mooie term voor bedacht: magere moraliteit.

Boel gehackt

Een al wat oudere wijsheid luidt als een dienst gratis is, dan ben jij het product. Die vlieger gaat hier zeker op. Als dit soort apps aanslaan, zullen er allerlei instanties staan te trappelen om de data te analyseren. De app brengt namelijk je hele leefpatroon in kaart als je telefoon continue bij je houdt. Het brengt ook je huis in kaart. Neem je de telefoon mee naar het toilet? Dan zal dat al snel opvallen. Zit je telefoon in je broekzak als je iets te drinken pakt uit je koelkast? Idem dito. Loop je op zaterdagnacht zwalkend over straat of loop je langzamer dan normaal? Dan ben je vast bezopen of anderszins onder invloed.

Al die data geef je prijs omdat de gemeente te beroerd is om een zebrapad aan te leggen. En er wordt geen enkele tekst of uitleg gegeven over hoe die gegevens verstuurd worden, hoe lang ze bewaard worden, wie er officieel toegang tot heeft en hoe ze opgeslagen worden. En zoals bij iedere database is het niet de vraag of de boel gehackt wordt maar wanneer. Zolang privacy niet de eerste zorg is van ieder raadslid, bestaat er geen gevaarlijker idee dan slimme steden.

Privacy opgeven

Tot slot, zelfs al zou je er mee kunnen leven dat de overheid altijd weet waar je bent, wat je daar waarschijnlijk doet en met welk WiFi-netwerk je verbonden bent, dan is er nog één dingetje. “Met updates voor CrossWalk kunnen automatisch extra mogelijkheden in elke groep worden toegevoegd.” In theorie is het daarom mogelijk dat de gemeente Tilburg of Dynniq je hele telefoon begluurt. Je foto’s, je appjes, je smsjes, je contacten, wat je geïnstalleerd hebt, hoe vaak je dat gebruikt, alles. Daar moeten ze wel toestemming voor vragen maar geen hond die dat leest, vrijwel iedereen klikt klakkeloos op ‘oké’ als er een update is.

Uiteindelijk zou het zomaar kunnen dat je al je privacy opgeeft omdat je graag een paar seconden langer groen licht wilt. “Deze app werkt alleen in specifieke steden en op specifieke kruispunten. Op dit moment alleen in de Gemeente Tilburg” is een leugen. De app werkt overal, je hebt er alleen op sommige kruispunten in Tilburg wat aan. De kernfucntie van de app is niet langer groen licht geven, het is data verzamelen.

Petra Kramer omschrijft zichzelf als ‘anarcho-jihadi’ en ’transliban’. Ze is snoeihard en messcherp. Volg haar op Twitter en lees haar op (onder andere) Meedogenloos en Vileine. Dit stuk stond al op Meedogenloos.

Petra Kramer, 20.05.2017 @ 13:31

[Home]
 

6 Reacties

op 20 05 2017 at 16:37 schreef MNb:

Er ontstaat een nieuwe tweedeling: de slaven en de meesters van de technologie. De tweede categorie geniet mijn voorkeur en gegeven mijn eenvoudige behoeften heb ik pas sinds een paar jaar een mobiele telefoon – de goedkoopste die ik kan vinden. Omgerekend heb ik nog geen 10 Euro betaald. Tot op heden zie ik niet in waarom ik moet leren SMSen – het zou dus nog simpeler kunnen.

op 20 05 2017 at 16:57 schreef sjonnie:

Hele volksstammen gebruiken hun klantenkaart en betalen met hun pin pas. Ze hebben niets te verbergen, totdat. Sukkels zijn het, ze vragen er om.

op 20 05 2017 at 19:57 schreef Chakir:

Na WikiLeaks, Snowden en zelfs na t succes van “Das leven der anderen” dacht ik steeds: oké, nu is er bewustwording en gaat er wat gebeuren. Nee, er gebeurt niets. Sterker: er wordt zomaar een wet aangenomen dat verzekeringsmaatschappijen je medisch dossier kunnen lichten. Privacy is het meest waardevolle dat je als mens bezit, als je dat laat bezitten door machthebbers dan zijn we op termijn hoe dan ook FUCKED. Petra, één vraag, waar ik maar geen bevredigend antwoord op kan vinden: Waarom, waarom, interesseert t niemand wat? @sjonnie, er zijn mensen die om redenen hierboven genoemd nooit elektronisch betalen.

op 20 05 2017 at 21:37 schreef sjonnie:

Chakir, die mensen zijn in de minderheid. Dat baart mij zorgen.

op 20 05 2017 at 22:29 schreef ikzelf:

Het interesseert niemand wat, Chakir, omdat iedereen zich verkneukelt over het piepkleine worstje dat hem voor gehouden wordt en in alle naïviteit ervan uitgaat dat het met de mogelijke nadelen zo’n vaart wel niet zal lopen. Dat heet, als hij door de waas die dat worstje voor z’n ogen trekt de mogelijke nadelen nog wel kan zien en aangezien het technologie betreft die hij sowieso al niet kan volgen, waarschijnlijk niet eens zal zien.
Zolang de burger maar z’n spelletje kan spelen waarmee hij zijn tijd van leven vergooid, z’n fotootje kan maken (dat hij vijf minuten later toch alweer heeft gedeletet) en onzinnige berichtjes kan rondsturen in de hoop op wat lege aandacht, is die burger voorzien in zijn behoefte. Hij wil toch alleen maar ‘instant gratification’; over de prijs maakt hij zich later wel weer boos.

op 21 05 2017 at 20:09 schreef lustunogpeultjes:

Thnx Petra. Gemiddelde mens is gemakzuchtig en roepen het over zich zelf af. 1984. Terug naar de postduif.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS