Home » Archief » Spruitjes


[01.09.2012]

Spruitjes

Frans Smeets


Foto: Maxim Vakhovskiy

Frontaal Naakt is niet overal te lezen. Het is me al enkele keren overkomen dat deze site bij grote bedrijfketens met een open WiFi achter de filter zit. Dat kinderen zichzelf voor een enge clown tot obesitasproporties volproppen met plofkip-McNuggets is geen probleem. Maar naakt, dat moeten we niet willen. Ook in enkele ziekenhuizen zit FN inmiddels achter de filter. Bij ziek zijn en gevangen zitten in tergende verveling is naakt natuurlijk erg slecht voor de gezondheid.

Zelfs een activistische partij als Groenlinks buigt diep als Facebook de klassieke PSP-naaktposter ‘Ontwapenend’ verwijdert. Het stond immers in de voorwaarden. Vrouwen die borstvoeding geven of zoenende homo’s worden door Facebook ook resoluut verwijderd. Alleen de gezonde heteroseksuele zoen is wel toegestaan.

Waar is Erwin Olaf als je hem nodig hebt? Als in Staphorst een naaktposter beklad wordt, komen de ‘vrijheidsstrijders’ en de atheïstische drammers briesend uit alle hoeken en gaten van het internet gekropen, maar als de zeden in eigen ideologische kring opgelegd worden, dan is het plots eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid. Dan wordt er gezwegen. Te lastig. Te groot. Te machtig.

Dat Nederland steeds preutser wordt komt niet door gefrustreerde sissende Marokkanen of hypocriete scheten uit de Bible-belt, maar door bedrijven en instellingen die inspelen op de grootste gemene deler en haar normstelling. Het laffe, dwingende midden, dat voor zijn rust en kleine gelijk niet geconfronteerd wil worden met afwijkende zeden of deze in ieder geval belachelijk wil maken.

Afwijken van de norm moet steeds meer stiekem en wordt in de publieke ruimte afgestraft. De jaren ’50 zijn helemaal terug in Nederland. De spruitjeslucht valt ons niet eens meer op. Die herken je aan hoe we omgaan met naakt en seksualiteit; de meest kwetsbare vorm van verzet en uiting van individualiteit. Als iemand naakt over straat loopt, is dat nieuws voor de Krant van Wakker Nederland. De rolluiken gaan omlaag, de kinderen worden binnen gehouden en de politie rukt uit. PowNed komt met een ‘Man laat klabanus zien’-item, en we kunnen losgaan met grappen en grollen.

Topless-zonnen is een uitstervend fenomeen. Topless-zonnen staat niet langer voor vrijheid of genieten, maar of je lekkere tieten hebt. Van symbool van vrouwenemancipatie en vrijheid tot symbool van schaamte en vernedering. Naakt mag alleen nog maar op de daarvoor aangewezen plekken, (tenzij het de gefrustreerde lustgevoelens van het dwingende midden dient.) Maar zelfs daar staat naakt onder druk.

Zelf denk ik dat naaktlopen in je eigen tuin over tien jaar niet meer mogelijk zal zijn. De buren bellen de politie en de ‘vrijheidsstrijders’ van GeenStijl menen met een minidrone je klokkenspel te moeten filmen. Iedereen zal, al verongenoegzaamd mopperend over religieuze fanatici met hun moralistische dogma’s, zijn eigen gedrag geruisloos aanpassen aan de nieuwe zeden. We zullen het allemaal pikken.

Frans Smeets heeft de vreemde opvatting dat hedendaagse kunst behalve oeverloos gezwets en geld ook nog schoonheid in zich mag herbergen.

Frans Smeets, 01.09.2012 @ 08:34

[Home]
 

13 Reacties

op 01 09 2012 at 09:28 schreef vetkleppert:

De vertrutting is inderdaad verschrikkelijk.
Wat er volgens mij ook aan bijdraagt, is dat er tegenwoordig altijd wel iemand een foto of een filmpje maakt met zijn tillefoon als hij iets ziet gebeuren dat afwijkt van het gemiddelde.
Het idee dat je nog dezelfde dag door heel internet bekeken wordt, bevordert het effe lekker gek of anders doen ook niet echt.

op 01 09 2012 at 10:03 schreef herman van der helm:

Als we iets willen doen aan die vertrutting en verpreutsing denk ik dat we gewoon elk moment moeten uitnutten om jezelf te zijn. Gewoon bloot waar het kan, en op je werk gewoon je blote vakantiefoto’s laten zien. Elke gelegenheid aanpakken om mensen te leren omgaan met naakt. In een ziekenhuisbed dan maar je eigen draadloze internet meenemen en FN kijken op een groot scherm.Ik zag onlangs tijdens de spits in de franse metro iemand op zijn tablet mooie blootfoto’s kijken. Gewoon alsof het de normaalste zaak ter wereld was.
Zelf het voorbeeld geven is de enige remedie.

op 01 09 2012 at 13:33 schreef Maurice:

Wat een eenzijdig stuk.
Het bloot in de straatreclame vliegt je anders om de oren.
Het is de intimidatie op straat die de vertrutting in de hand werkt.
Bepaalde mensen reageren tegenwoordig zeer negatief op openbaar bloot en slepen daar anderen in mee.

op 01 09 2012 at 13:50 schreef Bakito:

Na de jaren vijftig volgde de onttrutting van de jaren zestig.

Hopelijk herhaalt deze geschiedenis zich. Wellicht moeten we haar een handje helpen.

op 01 09 2012 at 14:34 schreef Mart:

@Maurice:

‘Bepaalde mensen’ klinkt een beetje vaag.

Heb je ook voorbeelden?

op 01 09 2012 at 17:52 schreef MNb:

Smeets, ik ben het volstrekt eens met je artikel met één uitzondering.
Spruitjes zijn lekker, mits halfgaar gekookt. In de jaren 50 werden ze doorgekookt tot ze helemaal zacht waren en het hele huis ernaar stonk.
Het moet dus zijn doorgekookte spruitjeslucht.

In San Francisco kan het wel:

http://univision14.univision.com/noticias/article/2011-09-07/buscan-controlar-a-nudistas-en-san-francisco
http://www.lagangaonline.com/news/2011/oct/07/es-el-nudismo-un-problema/

Nederland lijkt zo langzamerhand aan Provo-2 toe te zijn.

op 01 09 2012 at 18:10 schreef You On A Gin:

Probeer spruitjes bijvoorbeeld eens met roomkaas en (cashew)noten. Best te doen.

En goed stuk!

op 02 09 2012 at 09:50 schreef Cargawar:

Inderdaad een eenzijdig stuk. Ten eerste verandert het straatbeeld nu eenmaal zoals de maatschappij verandert. Okselhaar bij vrouwen was in de jaren 70 nog geil misschien, vandaag de dag hoef je daar niet meer mee aan te komen. Als Erwin Olaf per se uitgebreid denkt te moeten gaan staan bekken op een terras, omdat dat kán, is dat zijn recht. Andere mensen vinden dat overdreven. Geldt ook voor naakt. Per se tieten showen omdat het kán…anderen vinden dat overdreven. “Geitenneuker!” roepen naar een moslim omdat het kán…anderen vinden dat overdreven. De maatschappij verandert nu eenmaal en naakt begint tot “overdreven” te behoren. 

Ander punt: bedrijven besteden hun ICT vaak uit aan derden, of hebben security abonnementen afgesloten. Daar horen zgn. internet blacklists bij. Sites die geblokkeerd worden. Dit is niet de keuze van het bedrijf zelf maar van een groter orgaan dat die blacklists bijhoudt. Daar hoort bijvoorbeeld ook de safe search instelling van Google bij. Bij veel bedrijven is het bijvoorbeeld ook niet mogelijk om de site van de Staatsloterij te bezoeken op de werkcomputer omdat loterijen onder ‘gambling’ vallen. Een site als Frontaal Naakt is op voorhand al verdacht

op 02 09 2012 at 11:08 schreef Smeets:

@Cargawar

Je reactie is een bevestiging van mijn gelijk.

op 02 09 2012 at 11:59 schreef Hans Berenstein:

Wat gaan we er aan doen?
Beste dat ik kan bedenken: net als in de jaren zestig en de periode daarna zijn er mensen nodig die hun vinger opsteken naar de heersende overtuigingen en normen en gewoon hun eigen gang gaan. Wie durft..?

op 03 09 2012 at 12:30 schreef Rob Meerwijk:

Net afgelopen week ook hetzelfde meegemaakt bij Panoramio. Ik wilde een foto plaatsen van mezelf op de naturistische camping Aimee Porcher zodat die in Google Maps zou kunnen verschijnen. Leek mij gepast, blote foto op een blote camping. Binnen twee dagen was de foto verwijderd. Voor de foto kijk op http://www.meerwijk.dk/de-macht-van-google/

Het wordt tijd voor wat meer activisisme en minder lijdzaamheid!

op 03 09 2012 at 12:44 schreef De macht van Google - Rob Meerwijk:

[…] Geschiedens24 omdat hij aantootgevend zou zijn. Frans Smeets heeft op Frontaal Naakt een column geschreven over dit onderwerp. Ik roep op tot een boycot van Facebook voor een dag. Laten we 1 […]

op 11 09 2012 at 17:51 schreef herman van der helm:

Zelfs Groen Links verpreutst.
http://vimeo.com/49146985

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS