Home » Archief » Stilstand is vooruitgang, onze economie is toe aan een siësta


[15.04.2020]

Stilstand is vooruitgang, onze economie is toe aan een siësta

Jasper Mekkes


Illustratie: Raphael Kirchner

Een onverwacht effect van de corona-crisis is dat pijnlijk zichtbaar wordt hoezeer de economie afhankelijk is van beweging.

We bewegen, liefst zo vroeg mogelijk om de files voor te zijn, van A naar B en ‘s avonds snel weer terug om de economie thuis ook nog een beetje in beweging te houden.

Je beweegt over de snelweg van baan naar baan zodat bouwend Nederland snelwegen kan blijven aanleggen, verbreden en onderhouden, zodat managers hun rol van waakhond van de neoliberale economie kunnen blijven spelen en recruiters geld aan je kunnen blijven verdienen.

De religie van het kapitaal ziet haar gelovigen graag druk heen en weer bewegen, ook als dat voor de mensen en samenlevingen in kwestie niet zoveel waarde toevoegt.

Onnatuurlijke religie

Contemplatie, een belangrijke bezigheid in de meer natuurlijke religies, is dan ook de grootste vijand van een onnatuurlijke religie als die van het kapitaal. Tijdens het nadenken zou iemand immers zomaar ineens de absurditeit van haar catechismus kunnen ontdekken.

Sporten daarentegen is heel gezond volgens de religie van het kapitaal – een religie die de neoliberale ideologie heeft omarmd zoals de katholieke kerk van Paus Pius VII het nazisme omarmde.

Maar wandel niet in je eigen natuur, want die is nodig voor de biomassa-centrale van ecokapitalisten. Bewegen doe je op een wandel-machine die de sportschool heeft gekocht en waarvoor jij de sportschool weer betaalt met je abonnement, zodat ‘de economie’ ook nog wat aan je hobby heeft.

Midas Dekkers schreef ooit een leuk boek over sporten, met de titel lichamelijke oefening. Samengevat zegt deze bioloog daarin een fervent tegenstander van sporten (en honden) te zijn – omdat sporten nogal ongezond is voor de mens (net als een hond trouwens, en niet alleen omdat een hond circa drie keer per dag voor beweging zorgt).

Ontbloot bovenlijf

De tekening op de voorkant van zijn boek deed mij denken aan de nazi-propaganda van vroeger; gezonde, want sportende, jonge mannen en -vrouwen met ontbloot bovenlijf, blond haar en blauwe ogen.
Door een overdreven nadruk te leggen op het belang van sporten vervangt lichamelijke oefening dan ook heel effectief die voor dictators zo bedreigende geestelijke oefening.

De nomadische aanleg van de diersoort mens stompt, onder de knoet van fanatiek conservatieve, xenofobe politici, af tot een doelloos heen en weer bewegen binnen de grenzen van het toegestane hokje. Een grens waar je alleen overheen mag als de gevestigde orde daar geld mee kan verdienen.

We zijn verworden tot kuddedieren in dit neoliberale circus, en mogen alleen de kooi uit om een circusact op te voeren onder leiding van de dompteur en manager van dienst.

Deze Spartaanse nadruk op bewegen is symptomatisch voor een onderwaardering van veel belangrijker zaken, zoals schrijven, vertellen, zingen, dansen, tekenen, schilderen, beeldhouwen, voedsel verbouwen en -oogsten, kortom: van cultuur creëren.

Het creëren van cultuur begint vaak met rustig lezen, luisteren of kijken om informatie op te doen die je kan helpen dingen slimmer aan te pakken, rustig wandelen in de zon om geïnspireerd te raken door de natuur op je pad, of even helemaal niks doen, waardoor je opeens wèl die geniale inval krijgt – omdat je hersens uit hun gejaagde stilstand kwamen.

Kelderende olieprijzen

Maar als mensen niet bewegen dan staat de economie stil. Als we niet meer van de ene naar de andere baan bewegen dan vallen recruitment-bureaus om. Als we niet meer in de auto stappen maar telewerken dan kelderen de olieprijzen en ontploffen landen als Saoedie Arabië en Rusland, die drijven op olie.

Telewerken is dan ook iets wat de meeste neoliberale managers met lede ogen aanzien. Die voelen ook wel aan dat weinig méér in tegenspraak is met de religie van het kapitaal dan iemand die slechts in de hangmat in zijn achtertuin heen en weer beweegt, al dan niet met een laptop op schoot.

Minister van financiën Wobke Hoekstra heeft dan ook groot gelijk; het is hoog tijd voor hervorming van de economie. Van de Nederlandse economie wel te verstaan. Laten we beginnen met het invoeren van een siësta, nu de grond steeds heter wordt onder de te grote voeten van de gevestigde orde.

Want het economische klimaat verandert. Het trekt net als het klimaat van Parijs rustig van zuid naar noord, over oude grenzen heen. Op weg naar een rechtvaardige verdeling van de rijkdom, door meer overheidsinvesteringen in mensen – in plaats van in kapitaal.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 15.04.2020 @ 07:49

[Home]
 

1 Reactie

op 15 04 2020 at 07:50 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS