Home » Archief » Stratego


[02.11.2021]

Stratego

Peter Breedveld


Illustratie: George Petty

Ik heb een hekel aan bordspellen. Mijn vader liet ons om de zoveel zondagen Stratego uit de kast halen. Ik wist dan wat er komen ging, we wisten allemaal wat er komen ging, want mijn jongere broer was wel gek op bordspellen, maar kon geen stuk speelgoed aanraken zonder het kapot te maken of onderdelen kwijt te maken. Hij stak zijn speelgoed zelfs in brand.

WAAROM DOE JE ZOIETS?! Schreeuwde mijn vader aan tafel. Of het zal wel meer iets in de richting geweest zijn van “HOE GODVERDEGOVERKUTGODVERDOMME HAAL JE HET GODVERDOMME IN DIE GODVERDOMME KUTHARSES VAN JE” want zo praatte hij. Mijn broer, zijn hoofd over zijn bord gebogen, een traan hangend aan de punt van zijn neus, stamelde: “Een vlam is mooi.” Dat was één van de zeer, zeer, zeer zeldzame momenten dat ik mijn vader met stomheid geslagen heb gezien. Daarna barstte iedereen in lachen uit. Ik heb mijn broer nog jaren achtervolgd met de verklaring voor zijn pyromanie. “Een vlam is mooi.”

Maar het was niet altíjd zo grappig. Stratego was nooit grappig. Mijn broer had dus een paar stukken kwijt weten te maken en dat werd dan iedere keer weer opnieuw “ontdekt” tijdens het opstellen van de stukken. “Waar is de Maarschalk?” vroeg mijn vader. En de adjudant of whatever, en de spion, en enkele bommen.

Godverdomme

Iedereen zweeg. Dan begon mijn vader te kankeren op die typische zeikerige schreeuwmanier van hem. Dat ie godverdomme voor de kat ze kut zat te werken, dat wij godverdomme alles kapot maakten, dat we godverdomme niks waardeerden en godverdomme nergens zuinig op waren (ik was religieus zuinig op mijn spullen, maar wel extreem verstrooid). En godverdomme kutblagen godverdomme godverdomme.

Ik zei dat we de vorige keer ook al hadden geconstateerd dat die stukken kwijt waren en de keer daarvoor ook al. Ik was bang voor mijn vader, dat waren we allemaal, maar mijn mond houden kon ik niet. Ik vond het gewoon niet oké, wat hij deed. En ja, ik zei “geconstateerd”. Hoe ik praatte, was altijd extra olie op het vuur, en niet alleen bij ons thuis. Iederéén werd er giftig om, maar ik deed het niet expres.

Mijn vader ontplofte. Hij schreeuwde zo hard, dat ze het in Apeldoorn-Noord konden horen. Wij woonden in Apeldoorn-Zuid. Hij schreeuwde onmogelijk hard. Het Stratego-bord vloog door de kamer (nu ik er zo over nadenk, zouden die stukken best kunnen zijn kwijtgeraakt doordat het bord en alle stukken regelmatig door de kamer vlogen, want een spelletje Stratego, Mens Erger Je Niet, Ganzenbord, Monopolie of wat dan ook eindigde zelden in vrede). Ik kreeg een stomp in mijn gezicht. Even helder: een volwassen kerel ramde zijn gebalde vuist met volle kracht in het gezicht van zijn tien jaar oude kind.

Sadistisch ritueel

Nou, dat werd dan weer janken en schreeuwen, wij moesten naar onze kamer (godzijdank), waar we mijn vader nog hoorden schreeuwen tegen mijn stiefmoeder, die er altijd een punt van maakte dat wij haar blagen niet waren, wij waren zijn blagen, merkte ze dan fijntjes op. Later werden de Stratego-stukken en het bord weer verzameld en in de gehavende doos gedaan en weggezet.

En een paar weken later wilde mijn vader dan gewoon wéér Stratego spelen. Hij voerde dit sadistische ritueel ook op met andere familieleden erbij. Toen mijn neef eens bij ons logeerde, was hij zo stom het voor ons op te nemen: “Volgens mij waren die stukken inderdaad al kwijt”. “Bemoei je er niet mee!” schreeuwde mijn vader tegen hem.

Hij redeneerde zo: dat die stukken al jaren kwijt zijn, maakt het nog niet oké. Daar mochten we best steeds opnieuw voor gestraft worden. Dus is door hem, met onze medewerking, jarenlang tientallen keren datzelfde ritueel opgevoerd. Ter bevrediging van onze huisgod van de uitzinnige woede.

Kippenlevertjes

Hij stompte me ook een keer in mijn gezicht waar een oom bij was. Mijn neus bloedde, dat was die oom echt te gortig. Hij protesteerde, voorzichtig. “BEMOEI JE NIET MET DE OPVOEDING VAN MIJN BLAGEN!” noteerden ze in Apeldoorn-Noord. Daarmee was de kous af.

Mijn vader liet me als kind staalpillen slikken en kippenlevertjes eten omdat ik zo vaak bloedneuzen had. Dat kwam volgens hem door mijn bloedarmoede.

Ik heb nooit het gore lef gehad tegen hem te zeggen dat het misschien zou helpen als hij me niet steeds zo hard in mijn gezicht stompte.

 

 

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 02.11.2021 @ 08:18

[Home]
 

1 Reactie

op 02 11 2021 at 08:18 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS