Home » Archief » Taboe?


[26.11.2009]

Taboe?

Hayat Shadied

7V12

Via sms nodigde een vriendin me uit op het geboortefeest van haar kind. Ik lag in mijn huiskleding languit op de bank te lezen en eigenlijk bleef ik liever bij mijn mannetje en mijn snurkende meisjes. Maar ik hees me in feestelijke kleding en per auto was ik binnen drie minuten op het feest.

Ik ging zitten aan de leegste tafel, waar maar twee vrouwen zaten. Ik probeerde mezelf te vermaken met Twitter, maar mijn Twittervrienden lieten het allemaal afweten. Dus toen moest ik wel iets met de dames aan tafel. Langzaamaan druppelden meer vrouwen binnen. Na een uur was mijn tafel bijna vol. Er zat nu een aantal oudere dames, en een paar meiden van mijn leeftijd. Contactgestoord als ik op sommige momenten kan zijn, merkte ik op dat de dadels heerlijk sappig waren, om me vervolgens weer junkerig te storten op mijn trouwe, bijna overleden mobieltje.

Af en toe ving ik wat op van de gesprekken die de vrouwen onderling hadden. Maar ik voelde weinig behoefte om me erin te mengen. Tot tijdens het eten onze tafeloudste (ontzettend lieve vrouw) begon te praten over hoe geweldig haar leven vroeger was. Ze hoefde zich nergens druk over te maken en nam genoegen met wat ze had. Ze had een goede auto, een huis, een lieve man en kinderen, veel kinderen. En ze konden elk jaar naar Marokko, waar ze van haar spaarcentjes weer mooie Marokkaanse jurken en goud kon kopen.

Ik voelde me een beetje aangesproken en probeerde in mijn gebrekkige Marokkaans uit te leggen dat wij niet minder tevreden zouden zijn met wat we hebben. Met ‘we’ bedoelde ik ‘onze generatie’ versus die van de tafeloudste. Af en toe keek ik naar mijn buurvrouw, een leeftijdgenoot, die bevestigend knikte. Ik legde uit dat de huidige maatschappij vrouwen bijna dwingt om ook te werken. Onze generatie hecht volgens mij ook iets minder waarde aan Marokkaanse jurken en goud. Nee, we willen graag leuke dingen doen, karten met ons liefje, uit eten met vriendinnen, een filmpje pakken enzo. Dingen waar onze ouders niet voor wilden of konden kiezen.

Onze tafeloudste vertelde over de gezelligheid van de wekelijks bezoeken aan elkaar. Elke week drukte van familie en vrienden. Ze verweet ons, de jeugd van tegenwoordig, dat we altijd over drie dingen klagen: We hebben geen tijd, we zijn erg moe en we hebben geen geld. Ik kon een glimlach niet onderdrukken, want deze vrouw was wijs en sprak de waarheid.

Ik dacht aan mijn lieve mama die, als ze me uitnodigt, te horen krijgt dat ik geen tijd heb, of erg moe ben. En de laatste keer heb ik gewoon eerlijk gezegd dat ik gewoon geen geld had om te komen.

Ik concentreerde me op het overheerlijke eten, dat de tafeloudste had gemaakt. Zij heeft tijdens de geboortefeesten van mijn dochters ook voor het eten gezorgd. Ze zei dat ze erg lui was en ik dacht: “Als zij zichzelf al lui noemt, wat ben ik dan wel niet?”

De gesprekken werden steeds grappiger. Het ene verhaal volgde het andere op, en de vrouwen hadden enorme lol. Ik volgde niet alles omdat het eten me te lekker smaakte om me op andere zaken te concentreren. Tot ik de woorden “behaard” en “erin gaan” hoorde.

Ik stopte met eten en spitste m’n oren. De tafeloudste vertelde dat ze een keer bezoek kreeg van een vrouw en haar Berberman die de Marokkaanse taal niet zo machtig was, en van een ander stel. Op een gegeven moment zei de Berber: “Sinds wanneer heb je dat behaarde ding? Ik krijg hem er niet meer in! Je moet die haren weghalen!” De echtgenoot van onze tafeloudste riep de man tot de orde: “Hé man! Wat zeg je nu allemaal!” De rest moest vreselijk lachen. Maar de arme Berber had het over zijn brievenbus. Hij wist niet hoe hij de brievenbusborstel in het Marokkaans moest noemen, waardoor zijn uitspraken hilarisch werden.

Alle vrouwen aan tafel lagen stuk voor stuk in een deuk en de een na de ander deed er een schepje bovenop: “Was die man niet getrouwd? Heeft-ie nooit een naakte vrouw gezien? Was zijn vrouw altijd onthaard?” Ze konden hun lol niet op, en ik, ik zat op het puntje van mijn stoel, vork in mijn hand, klapperend met mijn oren.

Wat een geweldige openheid! Van onze eigen eerste generatie Marokkaanse Nederlanders!

Mijn avond kon niet meer stuk, het ene na het andere sappige verhaal werd aan tafel verteld. Een andere oude dame, die de glazen serveerde, hoorde ons praten en bleef staan om haar verhaal te vertellen over de vreemdgaan in Marokko. Ik bleef vragen stellen omdat ik het gewoon niet begreep. Het gebeurde vroeger regelmatig dat de man tegen zijn vrouw zei dat ze ruimte moest maken. Dit betekende dat hij bezoek zou krijgen van een vriend. In het echt bleek dit een vrouw te zijn die zich had gekleed als man. De traditie wil dat toentertijd de vrouw niet in de ruimte mocht komen waar de man zich met z’n vrienden bevond. Zo kon hij doen en laten wat hij wilde.

Omgekeerd deden vrouwen dit net zo hard. Lieten ze hun vriendin langskomen voor een gezellige avond. In feite dus een man met een niqaab en lange gewaden. Zo werd de vrouw een paar uur met rust gelaten!

M’n oren klapperden steeds harder.

Een ander verhaal, dat zich eveneens in Marokko afspeelde, betrof een getrouwde vrouw met vier kinderen die wekelijks een ‘voorkeursbehandeling’ kreeg bij een bankdirecteur (ik geloof in Casablanca). Ze gebruikte de spiraal en tijdens één van hun kriksessies bleven ze in elkaar vastzitten. Zij gilde het uit van de pijn en die man kon er niet meer uit. Toen mensen kwamen kijken wat er aan de hand was, zagen ze wat die voorkeursbehandeling precies inhield, en dat was iets heel anders dan ze zich ooit hadden voorgesteld.

De twee moesten met de ambulance worden opgehaald, nog steeds romantisch in elkaar verstrengeld. Buiten stond inmiddels de pers en dit zou een groot mediaschandaal zijn geworden.

M’n oren sprongen nu bijna spontaan uit mijn hoofddoek.

Ik was blij verrast en vond het geweldig deze generatie vrouwen, weliswaar in bedekte termen, over seksualiteit te horen praten.

Hayat Shadied is een 32-jarige, oer-Nederlandse vrouw van Marokkaanse afkomst, zinnelijk vlees en warm bloed. Steekwoorden: liefde, vrijheid, erotiek, warmte, zin, naakt, gesluierd, prikkelend.

Hayat Shadied, 26.11.2009 @ 14:31

[Home]
 

18 Reacties

op 26 11 2009 at 14:58 schreef Yezkilim:

Ik ben tegen niqaabs, burka’s etcetera op straat omdat ze het onzichtbaar wapens meedragen en het onherkenbaar plegen van een overval, ook door mannen, erg gemakkelijk kunnen maken. Maar aan deze voor de openbare orde onschuldige toepassing, dat er dus ook een mannelijke playmate in kan zitten, had ik nog nooit gedacht.

op 26 11 2009 at 15:04 schreef deDeurs:

…Voorop gesteld dat je dit niet uit je duim gezogen hebt, Hayat, vind ik dat je heerlijke verhaal even naar Geert Wilders moet worden doorgestuurd. Iets met het verwijden van horizons, enzo?

op 26 11 2009 at 15:05 schreef deDeurs:

Yezkilim,
Waarom zou Bin Laden nog steeds niet gepakt zijn, denk je?

op 26 11 2009 at 15:14 schreef Loesje:

@Hayat Shadied; “tijdens een van hun kriksessies”.
Oh tjeeses nog an toe, ik lig hier helemaal in een deuk, mens! Geweldig!! Ik zie het al helemaal voor me. In dat ziekenhuis, artsen en verpleegkundigen met ogen op steeltjes, druk in de weer met groene zeep of zoiets. Krijg je weer een enorme schuimbende natuurlijk! M`n fantasie gaat nu echt op de loop. Ik ga nu ff toegeven aan de slappe lach. Meer van dit graag! ;-))

op 26 11 2009 at 15:15 schreef Mart - de andere -:

Ik kan een glimlach niet onderdrukken: de gedachte aan een , weliswaar vrouwelijke, playmate maakt mijn kijken naar sommige vrouwen in niqaab of burka veel leuker.

op 26 11 2009 at 20:08 schreef francky:

zoiets is pas integratie. Op die manier worden moslim(a) plotseling ook menselijk in de ogen van de westerse medemens.
Het zijn in feite dezelfde mensen als wij nederlanders en vlamingen maar met andere -culturele-achtergronden.
Mooi en leerrijk verhaal.

op 26 11 2009 at 20:53 schreef Marco Knol:

@ Yezkilim
Niet? Jammer hoor. “A dirty mind is a joy forever” plegen mijn vrienden en ik wel eens te zeggen. ;)

op 26 11 2009 at 22:33 schreef vander F:

Halfaouine,
een hele leuke film die ook een inkijkje geeft in de ‘noord Afrikaanse’ cultuur.

Hayat’s verhaal deed me aan deze film denken.

http://www.filmfocus.nl/films/25402-Halfaouine.html

op 26 11 2009 at 23:57 schreef Max Molovich:

Ik moest aan twee dingen denken.

1) Een mop die ik, toen ik klein was, hilarisch vond. Een vrouw staat op het punt om te gaan douchen als de bel gaat. Op het moment dat ze voor de deur staat realiseert ze zich pas dat ze naakt is. Ze weet even niet wat ze moet doen en blijft voor de deur staan. Aan de andere kant van de deur besluit de postbode die een pakje voor mevrouw heeft om door de brievenbus te kijken of er nog iemand aan komt. Geconfronteerd met een dot gitzwart haar zegt hij: “Dag krullenbol, is je moeder thuis?”

2) In Borreltijd of Kreatief met Kurk hadden Tosca Nitterink en Arjan Ederveen eens een sketch waarin de vrouw ineens ‘op slot’ schoot. Zij moesten eveneens in innige omhelzing per brancard afgevoerd worden. Dat was in het begin van de reality TV, met programma’s als Rescue911.

Ik heb nog een 3) Zo’n niqaab is trouwens ook een uitkomst voor Wilders als hij eens een keer anoniem wil winkelen in Slotervaart.

op 27 11 2009 at 00:59 schreef vetklep:

Ik hoor steeds vaker dat mannen zichzelf op een klopperende klopper betrappen, als ze proberen te visualiseren wat er onder zo’n lappentoestand schuil gaat.
Ik ben bang dat we zeer binnenkort met een wijdverspreide kopvodfetish te maken gaan krijgen.

op 27 11 2009 at 07:41 schreef assyma:

Wat een ophef!
Vrouwen onder elkaar, vooral als het een feestachtige setting is, praten vaak over dit soort dingen. En het leuke is, dat het helemaal niet plat is, want het wordt met veel humor gebracht. Voor de jonge maagden is het het leukst, omdat voor hen deze onderwerpen taboe zijn/waren, maar onopvallend kunnen ze lekker meegenieten van deze gezonde beleving van sexualiteit.

Integratie?
Dat verband snap ik niet. Misschien moet Wilders eens een paar maanden in marokko gaan wonen. Dan zal hij al snel niet meer zo verkrampt zijn.

Prachtig geschreven trouwens, Hayat!

op 27 11 2009 at 09:13 schreef Paco:

Wat is dat voor een koekebakker dat hij hem niet in dat behaarde ding krijgt?.

op 27 11 2009 at 10:02 schreef jay:

wat zielig al dat stiekeme gedoe.
Past trouwens prima bij dat ‘geloof’, is er onderdeel van.

op 27 11 2009 at 11:06 schreef Mart - de andere -:

@ jay
leg je sexleven eens op tafel…

op 28 11 2009 at 02:27 schreef Asmodeus:

De affaire in Casablanca was -toen even wereldnieuws- mij wel bijgebleven. Haast te mooi om te checken.
Een ander voorbeeld van hoongelach jegens overspeligen: een Chinese man vluchtte onlangs het raam uit, bang voor een jaloerse echtgenoot. Bibberend stond hij een paar verdiepingen hoog, in zijn blote bast. Klem. Even later stond een toegestroomde menigte hem te filmen en uit te lachen om zijn sterk gekrompen snikkel. Wereldwijd te kijk, met name op internet en in de schandaalpers. Hij verontschuldigde zichzelf achteraf via de media door te verklaren dat wel ‘erg fris’ was daarboven.
Smeuïg. Overspel is niet voor niets een vaak terugkerend onderdeel in kluchten.

op 28 11 2009 at 02:30 schreef Marco Knol:

Kop-vod-fetish. Prachtig woord.
Ik zou het zonder meer belasten. ;)

op 28 11 2009 at 04:54 schreef Asmodeus:

Aardig stuk Hayat. Meer graag!

op 02 12 2009 at 14:30 schreef renzo:

geestig. En ook geestig om te zien dat broodje-aapverhalen ook tot de arabische cultuur behoren. Dat met dat spiraaltje en vastzitten kan nl helemaal niet… een giller –

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS