Home » Archief » Turk zijn in Nederland


[20.08.2016]

Turk zijn in Nederland

Tayfun Balçik

schon3

Over een paar dagen ben ik weer in Nederland. Het land waar ik geboren ben en waar ik toevallig als Turk door het leven moet. Een tikkeltje dramatisch. Ik weet. Maar laten we eerlijk zijn, dit is de shit waarin we leven. Mijn etnische afkomst brengt sociale, politieke en religieuze problemen met zich mee.

Anders gezegd, ik ben geen Nederlander onder de Hollanders, maar een Turkse buitenlander onder de Nederlanders. Geen autonoom denkende mens, maar een Erdoğan in schapenvacht. Plak daar mijn islamitische identiteit aan vast, en je hebt, laten we wel wezen, geen doodnormale moslim die zijn piemel vasthoudt als ie zeikt, maar een jihadistische cocktail die op springen staat.

Zo zijn de kaarten uitgedeeld in Nederland. Dat weten we nu al een tijd. Daarom zeg ik: luister goed naar mij. Knoop het goed in je oren en maak er desnoods, zoals wij Turken zeggen, een bel aan je oor van.

Bittere realiteit

In dit land is het pompen of verzuipen. Voor iedereen. Maar als Turk, Marokkaan of moslim is het extra hard werken om nog dieper te zinken. Op een gegeven moment kraakt het in je hoofd. Je kijkt om je heen. Er is geen licht of energie. Alleen maar zombies en problemen. Werkloosheid, criminaliteit, depressies en verslaving. Gare dingen stapelen zich op. Hoe fijn het ook is voor sommigen, dit is een disproportioneel bittere realiteit voor vele ‘buitenlanders’.

Je kan twee dingen doen om uit deze shit-situatie te komen.

1. Je lotgenoten vertrappen en jezelf voordoen als SuperTurk. Je kent ze wel, types die zich graag als voorbeeld zien en problemen van de massa’s individualiseren. Als je dit wil doen, dan is Nederland jouw land. Scheld je op je eigen niet-westerse volk, cultuur en religie, dan hoor je bij de players.

Maar je bent gewaarschuwd. Een kleine herinnering aan het feit dat je van oorsprong niet meedoet aan de Hollandse glorie kan je een levensoefening schoonlullen van Turkisme opleveren. Zelfs als SuperTurk. En o wee als je het maar overweegt om de ballen van Wilders te wegen. Dan ben je, zoals het heet, ‘niet verplicht om in Nederland te blijven’.

Turkse vlaggen

Geen probleem. Dit is wat het is. Dat brengt me bij optie nummer 2 om uit deze shit-situatie te komen.

2. Naar Turkije gaan! Tering, wat een heerlijk land is het toch. Ik heb zwaar genoten. Je merkt gelijk hoe opgeblazen al dat gepraat over islam, dictatuur en Erdoğan is. Zo was het in het ‘oerconservatieve’ Keçiören een cat-walk van vrouwen met felrode lippen en smartphones in kontzakken, scheurden jongens langs met westerse muziek uit de speakers en wordt er als een malle getapt.

Oké, je ziet Turkse vlaggen wapperen, er komen weinig verheffende islamitische teksten voorbij en er worden amorele dingen gezegd op tv. En ja, er vallen ook bijna elke dag dodelijke slachtoffers door het geweld tussen de staat en PKK.

Geen genade

Maar Turkije kan niet gereduceerd worden tot negativiteit. Turken zijn niet inherent barbaars of iets dergelijks. Turkije is ook een land van positiviteit en daadkracht. Van de wil om ondanks alles door te gaan. Er is nog een lange weg te gaan, maar het is inspirerend om bijvoorbeeld in hartje Ankara met Koerden en Armeniërs in alle vrijheid te praten over de problemen van Turkije. Vijftien jaar geleden was dit onmogelijk. ‘Het zou ondankbaar zijn, om blind te zijn voor deze vooruitgang’, zei een van de deelnemers.

Natuurlijk, de couppoging heeft erin gehakt. Mensen zijn zich rot geschrokken op 15 juli. Er is geen genade voor Gülenisten. En hoe kan een Turk onder de Turken nou weten wat het is om een Koerd te zijn in Hakkari of Şırnak? Klopt helemaal. Ik weet dat allemaal niet.

Koerden in Turkije zeggen wel eens: we hebben niks gedaan, het is alsof we gestraft worden omdat we Koerden zijn. In Nederland is het lang niet zo erg, maar af een toe voelt het wel als een straf, Turk te zijn in Nederland.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 20.08.2016 @ 10:49

[Home]
 

3 Reacties

op 21 08 2016 at 08:58 schreef Thomas E:

“Maar Turkije kan niet gereduceerd worden tot negativiteit.”

Nee, natuurlijk niet. Grote landen zijn veel moeilijker bestuurbaar dan kleine landen. Er wonen meestal meerdere volkeren, je hebt een complex bestuurlijk systeem van provincies, departementen en gemeenten nodig, en politie en leger moeten tot in alle uithoeken de orde kunnen bewaren. Bovendien wil iedereen zich in politiek, politie en leger vertegenwoordigd zien. Ga d’r maar aan staan. Dan moet je soms drastische maatregelen nemen om de eenheid en de vrede te bewaren. Ons postzegellandje functioneert altijd wel gezapig door met een oranje juichkoning en een lachpremier.

op 21 08 2016 at 21:26 schreef Ayyildiz:

Beste Tayfun, wat jij schrijft is de werkelijkheid. Niemand in het westen is hierin geïnteresseerd.

op 21 08 2016 at 21:56 schreef leo schmit:

Welkom thuis Tayfun! Ik heb hier een mooi platenboek liggen: ‘Turkey ancient miniatures’, New York Graphic Society, 1962. Je kan het krijgen van me als je contact opneemt. PB heeft mijn e-mail adres. Ik kan met mijn gebrekkige Telenor verbinding geen foto’s meesturen. Tja, ik ga de zaak hier op termijn ontruimen. Dat Breivik straatje loopt niet zo lekker en Noorwegen is feiteljk reeds door Nato bezet (http://krapuul.com/blog/378/norwegian-sovereignty-part-2/). Er waren pas wat jongelui hier op bezoek, die keken rond en zeiden, ‘goh hier liggen nog echte boeken’. Voor PB heb ik ook nog een mooi Japans prentenboek (1700-1900, 106 reproducties, ingeleid door ene Richard Illing,, uitgave De Haan Bussum, 1976. Laat maar weten of je het wil hebben. Verder veel Nederlandsch -Indie materiaal, maar dat bewaar ik nog even, want ‘daar werd wat … verricht’. Mag PB zelf invullen. Excuses voor m’n off-topic gezwets.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS