Home » Archief » Turkse kapper


[20.11.2018]

Turkse kapper

Theo Boon


Scène uit: Adventures of Zatoichi

Al eerder brak ik een lans voor Turkse kappers. Dat doe ik nu weer. De laatste drie keer ben ik naar een heuse Barbershop geweest op aanraden van mijn vrouw. “Laat je toch eens lekker verwennen, je zult het verschil merken.” Dat klopt wel, ik heb het verschil gemerkt. Vooral de onevenredig, belachelijk hoge prijs die ik daar moet betalen verschilt nogal met die van vandaag.

Ik heb er eerlijk gezegd een hekel aan, naar de kapper gaan, maar het moest. Als kinderen op school aan je vragen of je een “bad hair day” hebt en collega’s herhaaldelijk tegen je zeggen dat je haar “leuk” zit nadat je het een keer onbewerkt hebt gelaten na een wasbeurt, dan weet je dat het tijd is.

Dus ik besloot naar mijn oude adresje in Den Bosch te gaan. De dag op school is relaxed geweest maar ik ben moe, erg moe, de week heeft erin gehakt, dus ik besluit in overleg eerder weg te gaan. Om twee uur parkeer ik de auto bij ‘Alanya’ voor de deur. “Lange tijd”, zegt Ali als ik binnenkom. Ik kijk hem even niet begrijpend aan, maar een nanoseconde later snap ik wat hij bedoelt. “Oh, ja, klopt”, murmel ik en neem plaats in een wachtstoel. “Het is hier wel een beetje veranderd”, zeg ik. “Klopt”, zegt hij weer.

Veeg teken

Tot zover het gesprek met Ali, die druk bezig is met een klant. Ik zie dat naast mij nog één jongen zit te wachten. Uit het keukentje verschijnt onverwacht een man die mij naar de stoel wenkt. “Hij is eerst”, zeg ik, wijzend naar de man naast mij, maar die man wacht op Ali.

Dat is een veeg teken. De man die mij wil helpen, is het zoveelste gezicht dat ik in de zaak van Ali zie. Echt iedere keer dat ik er kom, heeft hij weer een nieuwe hulp. Nou, vooruit dan maar. Zelden of nooit hoef ik bij Ali lang te wachten. Bij de Barbershop stond ik drie keer voor openingstijd voor de deur en twee keer moest ik alsnog een uur wachten. Ik ga in de stoel zitten en laat hem een foto zien van mij vlak na een vorige knipbeurt. “Zo wil ik het graag hebben”, zeg ik. Hij bekijkt de foto even en knikt dat het in orde zal komen.

Ik bekijk mezelf in de spiegel en zie daar een asgrauw, weer wat vadsiger geworden hoofd dat vermoeid in de spiegel kijkt. Dat is één van de redenen dat ik niet graag naar de kapper ga. Dat je een half uur, bij de Barbershop soms zelfs anderhalf uur, naar je eigen kop moet kijken die dikker en lelijker lijkt te worden naarmate de tijd in de stoel vordert.

Oeverloos gelul

Ik sla de koffie en thee, die hij aanbiedt, af. De man houdt een stuk van mijn pony in zijn vingers. “Zoveel eraf?” vraagt hij en ik zeg dat het best wat meer mag zijn. “Ok, komt goed”, laat hij weer weten. Hij gaat aan de slag. Het grootste gedeelte gebeurt met de tondeuse en het fine-tunen met een schaar, een scheermes en kammen van verschillend allooi. Gelukkig praat de man niet of nauwelijks. Dat vind ik prettig want dat is nòg een reden waarom ik niet graag naar de kapper ga, dat oeverloze gelul over van alles en nog niks.

Halverwege krijg ik het een beetje benauwd, ik heb hem toch een foto laten zien en aangegeven hoeveel er ongeveer af mag! Maar hij blijft maar knippen en knippen, hij lijkt godverdomme wel een slager. Als ik in de spiegel kijk die achter mij hangt (één van de vernieuwingen die Ali heeft aangebracht zijn grote, schuin hangende spiegels achter de kappersstoel, waarop je naar je achterhoofd kunt kijken) wordt mijn gemoed er niet beter op. De tand des tijds slaat genadeloos toe, zie ik, en de groter wordende, kalende plek op mijn achterhoofd kun je zelfs met een beetje goede wil niet meer afdoen met “dunner wordend haar”.

Lekker dan.

Voortvarendheid

Ik wil bijna iets zeggen van zijn voortvarendheid maar dat vind ik moeilijk. Ik neem mezelf voor om er achteraf iets van te zeggen als hij plots stopt met knippen en begint met föhnen. Al snel komt er warempel een model in. Na wat gewrijf, waarbij hij uitermate secuur wat wax aanbrengt, en nog meer geföhn, heb ik een kapsel als een blonde Pèle of hoe die oud-voetballer van Feijenoord ook heet.

“Zo, tien jaar jonger”, zegt hij wanneer hij klaar is. Ik kijk zo tevreden mogelijk via de spiegel naar hem en besluit toch maar niks te zeggen. Hij heeft zijn best gedaan en ik vind het best zo. Ik koop nog een flesje aftershave, geef hem fooi en moet twintig euro afrekenen. Dat is maar liefst veertig euro minder dan bij de Barbershop waar ik een uur langer moet zitten, een soortgelijk resultaat bereik en wèl naar gezever moet luisteren.

Kort haar

Ik blijf voorlopig maar weer trouw aan Ali. Ik wil de volgende keer wel door hèm geknipt worden.

Mijn dochter is complimenteus en zegt s’avonds als ze thuiskomt: “zo, das kort maar ach pap, weet je, het voordeel van kort haar is dat het snel weer aangroeit”.

Theo Boon is werkzaam als leerkracht in het speciaal onderwijs, liefhebber van films, series, boeken, sport en oprechte, liefdevolle mensen.

Theo Boon, 20.11.2018 @ 07:52

[Home]
 

1 Reactie

op 20 11 2018 at 07:54 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS