Home » Archief » Twentsche meisjes


[24.11.2012]

Twentsche meisjes

Anita Brus


Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe

Ik kom uit een Twents dorp, heb Spaans gestudeerd en reisde drie keer naar Colombia. Toch ben ik geen Tanja Nijmeijer. Wat ging er met mij anders?

Tanja en ik verschillen nogal in leeftijd. Ik groeide op in een tijd dat het een voorrecht was om te studeren. De generatie voor mij was boer en toen ik van de lagere naar de middelbare school ging noemde men mij een ‘matig mavoklantje’. Dat deed de vechtersmentaliteit in mij boven komen waarop ik mij naar het vwo vocht, tegen de burgerlijke moraal in iets met kunst ging doen en uiteindelijk (maar toen was ik al heel veel ouder) Spaans ging studeren in Amsterdam.

Che-Guevara-spijkerbroek-idealen

Intussen was mijn vader overleden en zat mijn moeder ziek in het bejaardentehuis. Tegen hen hoefde ik mij dus niet meer af te zetten en van de jeugdige Che-Guevara-spijkerbroek-idealen was ik ook wel bekomen. Als reisbegeleider in Cuba had ik gezien dat het stijf vasthouden aan die idealen daar in ieder geval had geleid tot inkomensverschillen waar je steil van achterover slaat. En dan heb ik het nog niet eens over de leugenachtige propaganda op elke hoek van de straat. Daar prik je al snel doorheen, zeker als je die leuzen begrijpt omdat je Spaans gestudeerd hebt.

Waarom prikte Tanja er niet doorheen? Het zullen de leeftijd en de liefde geweest zijn en ik ga bij mijzelf te rade of ik onder andere omstandigheden ook bij de FARC beland zou zijn. In 2005 besloot ik naar Colombia te reizen vanwege een spannend boek. Jorge Franco Ramos schreef over een sicaria (huurmoordenares) uit Las Comunas, de buitenwijken van Medellín. Men noemde deze literatuur narcorealismo; het realisme van de narco’s als gewelddadige variant van het magisch realisme van Gabriel García Márquez.

Bijzonder knappe mannen

Ik was door beide literaire stromingen gefascineerd en zeker ook niet wars van avontuur. Ik herinner mij een scene in het tropisch regenwoud van Santa Marta waar ik ’toevallig’ twee stoere paramilitairen ontmoette die ik begroette met: “Wie zijn jullie?”, waarop zij vriendelijk met hun geweren en walkie-talkies in de aanslag antwoordden: “Wij zijn la autodefensa (troepen van de zelfverdediging) en zorgen er voor dat jij hier als toerist kunt lopen.”

Natuurlijk was ik onder de indruk (het waren bovendien bijzonder knappe mannen), maar toch ging ik niet met ze mee en dat had ik ook niet gedaan als ze van de FARC geweest waren.

Waarom Tanja dan wel? Behalve jong was zij volgens degenen die haar kenden ook erg sociaal betrokken. Haar zus vertelde mij dat zij al als kind een boekenwurm was en Liduine Zumpolle (Colombia expert) raakt niet uitgepraat over de Twentse bekrompenheid van haar ouders tegen wie zij zich waarschijnlijk wel moest afzetten.

Sexy spaghettibandjes

En toch word ik kwaad als ik aan Tanja denk. Je moet wel heel erg verliefd en blind zijn wil je je eigen intellectuele capaciteiten zó verloochenen. De FARC doet niet anders dan zich uiten in banale slogans. Ook met een beetje gezond verstand kom je er in Colombia al snel achter wat deze beweging (evenals andere guerrillabewegingen en paramilitairen) zoal heeft aangericht en hoe weinig die nog gesteund wordt door de Colombianen.

Of ben ik nu gewoon jaloers op haar jeugdige overmoed? Net zo jaloers als Liduine lijkt te zijn als zij in de documentaire over haar zoektocht naar Tanja vol verontwaardiging commentaar geeft op de sexy spaghettibandjes van Tanja’s topje?

Avontuur blijft lonken

Misschien, want een voorbije jeugd valt altijd te betreuren en het avontuur blijft lonken, evenals de liefde. Maar niet een avontuur dat over lijken gaat. Ik houd mijzelf voor dat ik dat nooit aangegaan zou zijn, ook niet toen ik nog in Twente woonde en vele keren mooier en jonger was dan ik nu ben.

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over tango in het tijdschrift La Cadena. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date.

Anita Brus, 24.11.2012 @ 09:15

[Home]
 

43 Reacties

op 24 11 2012 at 11:45 schreef Sammie Saul:

Ik weet te weinig van de situatie in Colombia en ik weet al helemaal niets over de Farc. Of Nijmeijer over lijken gaat weet ik dan ook niet. Sommigen zullen het als een ultieme opoffering voor het algemeen belang beschouwen

Maar een romantischer verhaal kan ik in ieder geval niet bedenken. Verblind door idealen en liefde je hart volgen. Het gelijk heb je dan altijd aan je kant, hoe anderen daar tegenaan kijken maakt dan natuurlijk niets meer uit.

op 24 11 2012 at 12:19 schreef Ana:

De FARC gaat over lijken en zij is actief lid, alle romantiek ten spijt.

op 24 11 2012 at 13:20 schreef Sammie Saul:

Nou, ik geef toe dat het de schijn wel tegen heeft. Maar ik ben altijd een beetje huiverig om bewegingen als terroristische moordmachines te beschouwen, alle feiten ten spijt. Zeker vandaag want ik voel dat ik in een idealistische en romantische bui ben.

op 24 11 2012 at 19:05 schreef Rosa:

De heer Saul heeft inderdaad gelijk als hij schrijft dat hij te weinig weet over de situatie in Colombia en over de Farc in het bijzonder. Dit verklaart zijn commentaar.

op 24 11 2012 at 20:36 schreef Sasha Berkman:

De schrijfster van dit stuk tredt ook al niet buiten de normale nederlandse paden.
Ik heb respect voor Tanja omdat zij een afwijkende keuze heeft gemaakt destijds, tegen het imperialisme van de USA. Niemand van de anti-tanja nederlanders heeft het uberhaupt over de walgelijke praktijken van de USA imperialisten in die regio. Nee Maxima, “die is cool”….

op 24 11 2012 at 21:33 schreef MNb:

Als het maar anti-USA is dan maakt het Sasha niet zoveel uit of er paar onschuldige boeren/kinderen meer of minder het loodje leggen.

http://en.wikipedia.org/wiki/La_Gabarra_Massacre
http://en.wikipedia.org/wiki/Bojayá_massacre

Sasha moet en zal bewonderen.

op 25 11 2012 at 00:05 schreef Sasha Berkman:

Westerse kapitalistische krachten gingen en gaan over lijken, gooiden mensen levend uit vliegtuigen, lieten mensen “verdwijnen en martelden 10.000den. Westerse regeringen en veel van haar “onderdanen” zwegen gewoon en jij negeert dat feit.

Ik ken persoonlijk een verhaal van een chileense schoenmaker die geld inzamelde voor de vrouw (met kinderen) die was gearresteerd door de politie. Hij is toen in gevangenschap bij volle bewustzijn gecastereerd. Ook zijn er heel veel kinderen van zwangere vrouwen in gevangenschap bij “pleegouders” geplaatst. ( http://nl.wikipedia.org/wiki/La_historia_oficial ) in het Argentinie van Maxima haar vader.

Het zal wel teveel gevraagt zijn als ik je vraag je eens te informeren over wat daar allemaal gebeurd (is) en voor die tijd je domme kaaskopmond te houden?

Wat vind jij dat zij had moeten doen 10 jaar geleden?

En nu moet je niet weer over de taliban beginnen!

op 25 11 2012 at 00:56 schreef You On A Gin:

Haat en liefde maken blind.

op 25 11 2012 at 09:19 schreef Bigpete:

Ach vergeet niet dat sasha ook een groot bewonderaar van hamas is…

op 25 11 2012 at 10:47 schreef leo schmit:

Sasha heeft wel een punt: CIA, coups, dictators, doodseskaders en bananen-multi-nationals en War on Drugs; Jaren 50 en 60 Dominicaanse Republiek, Cuba; Jaren 70 en 80 Chile, Argentinie, Brazilie, Bolivia, Nicaragua, El Salvador, Trinidad, Haiti.

MMb, Wikipedia is geen betrouwbare bron. Een kleine groep ‘vrijwillige’ editors voert daar zo eigen agenda’s.

op 25 11 2012 at 12:19 schreef Ana:

Argentinië, Chili, Brazilië, Bolivia, Colombia; je kunt al die landen niet over een kam scheren. Zelfs binnen die landen bestaan grote verschillen en inmiddels hebben ze ook heel verschillende regeringen (hoewel ‘links’ de overhand heeft!) Realiseer je dat al die landen enorm groot zijn. In Colombia heeft bijvoorbeeld Bogotá niets te maken met Cartagena of met Medellín. Dat zijn werelden op zich, gescheiden door oerwouden en bergketens. Je kunt dus niet zomaar wat roepen over deze landen en hoe het er daar aan toe gaat. De guerrilla lijkt in ieder geval alle steun kwijt te zijn van de Colombiaanse bevolking. Onder de guerrilla lijden zowel het platteland als de steden. De FARC en anderen hebben willekeurig mensen ontvoerd (arm en rijk), bommen gelegd in bussen enz. enz. Lijkt mij niet goed te praten. Colombia is geen dictatuur en al ben je het niet eens met het bewind daar; het is een gekozen bewind. Wat zou je er van vinden als bendes hier bommen zouden leggen in trams en willekeurig personen zouden ontvoeren om misstanden aan de kaak te stellen?

op 25 11 2012 at 12:41 schreef Sasha Berkman:

Bigpete, nare trol! Ik ben geen aanhanger van Hamas. Ik vind wel dat het recht hebben zich te verdedien tegen de agressie van de zionistische babykillers.

op 25 11 2012 at 14:07 schreef Sasha Berkman:

Ana, ook jij, lees je even in svp….

http://www.thirdworldtraveler.com/Terrorism/SOA.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Condor

op 25 11 2012 at 14:29 schreef Ana:

Moet ik een beetje om lachen (sorry), over dat ‘inlezen’. Ik heb mij ingelezen in de originele taal en niet via de wikipedia maar via de literatuur ter plekke. Heb er bovendien (zoals ik in het stukje aangeef) meerdere keren rondgereisd; behalve in Colombia ook in Argentinië en in andere Latijns-Amerikaanse landen. Iets minder aanmatigend a.u.b….

op 25 11 2012 at 15:04 schreef Ana:

Bovendien ‘inlezen’ doe je niet “even” Sasha. Het vergt studie en ‘ausdauer’, als je begrijp wat ik bedoel. Kennis heb je niet zomaar. En als je je verdiept dan blijkt vaak dat het toch wat minder eenvoudig in elkaar steekt dan je dacht. Ik zou willen dat meer mensen hiervan doordrongen waren alvorens te oordelen.

op 25 11 2012 at 15:15 schreef Sasha Berkman:

Ana: ok, dat wist ik niet natuurlijk. Heb je daar ook iets gezien van de moordende praktijken van de rechtse USA-gesteunde fascisten die dat kontinent in bloed hebben doordrenkt?

op 25 11 2012 at 16:01 schreef Ana:

Nee Sasha, daar heb ik niets van gezien, maar dat zegt niet alles. Wel heb ik verhalen gehoord over paramilitairen die halve dorpen uitmoordden, en die para’s stonden natuurlijk (verkapt) aan de kant van de regering. Die regering werd (en wordt waarschijnlijk nog steeds) gesteund door de VS die het idee hadden dat als ze de cocavelden maar zouden bestuiven met gif de ‘war on drugs’ wel zou overwaaien. Wij weten allemaal dat dit niet zo is en dat er mensen geleden hebben, ook onder dat gif. Ik pleit dus ook de andere kant niet vrij. Maar de rol van de VS in midden en Latijns-Amerika is inmiddels een bijna achterhaalde. Landen als Venezuela, Bolivia, Argentinië en Perú zijn zich juist aan het emanciperen met linkse regeringen! Helaas zijn die regeringen niet altijd beter. Zeker niet als we af moeten gaan op het bijna dictatoriale bewind dat Hugo Chávez voert in Venezuela… (By the way, begrippen als ‘links’ en ‘rechts’ gaan eigenlijk niet op in Latijns-Amerika, maar ik laat het er even bij anders wordt dit wel een heel erg lang ‘college’)

op 25 11 2012 at 18:09 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Wat heb jij tegen kaaskoppen, dan? Ben je een olijfkleurig koffie verkeerde, zoals ik?
Of behoor jij tot die selecte groep Übermenschen die toevallig blank is en begrijpt hoe het allemaal in elkaar zit?
Want jij schijnt het allemaal wel te weten, geloof ik. Ik begin te vermoeden dat iedereen die niet zoals jij denkt minderwaardig is. Denk dat ik alvast maar begin met een schrijn voor je te bouwen in mijn tuin. Zo te zien heb je de wijsheid in pacht. Vergeet even niet op te schrijven wie de minderwaardigen zijn, anders krijgen je volgelingen daar maar ruzie over, en zo.

op 26 11 2012 at 02:16 schreef MNb:

Wie het vrijblijvende gekwek van Linda Duits beu is en wil zien hoe sociale wetenschappen bedreven moeten worden moet dit eens lezen:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3353179/2012/11/25/Het-glazen-plafond-van-Tanja-Nijmeijer.dhtml

Ik was onthutst.

op 26 11 2012 at 07:52 schreef Bigpete:

Guttegut sasha zou geen aanhanger van hamas zijn. Daarom zwatel je continu bij elk onderwerp over de zionazis maar heb ik je nog NOOIT iets horen roepen over hamas en hun aanslagen op onschuldige burgers.

Vindt je het heel erg dat ik je niet geloof?

op 26 11 2012 at 11:29 schreef Sasha Berkman:

Bigpete: ik stel geen enkel belang in de mening van iemand die over palestijnen spreekt alsof ze niet bestaan en over moslms praat zoals Hitler over Joden sprak.

op 26 11 2012 at 12:27 schreef Bigpete:

Dat is hartstikke mooi. Wil dat zeggen dat ik vanaf heden van jouw gezwatel op mijn reacties verschoont blijf? Daar proost ik op.

op 26 11 2012 at 12:53 schreef Sasha Berkman:

Mnb: Een boekje uit 1991: http://www.boekgrrls.nl/BgDiversen/Aanbevelingen/MacDonald.htm Schiet eerst de vrouwen neer. Boeiende lectuur.

op 26 11 2012 at 13:33 schreef Sasha Berkman:

BigPete: als jij onzin over mij loopt te beweren zal ik je altijd van repliek dienen.

op 26 11 2012 at 14:33 schreef Babe:

Interessant stuk, Anita. Maar ik snap niet wat dat Twentse ermee te maken heeft. Ik zelf ben Drentse maar ik vergelijk me niet met Hansina Uktolseja, de terroriste uit Drenthe die meedeed aan de bloedige treinkaping. (Of is het dat afgeven van Zumpolle op de bekrompenheid van Tanja’s ouders waardoor je je aangesproken voelde?).

op 26 11 2012 at 15:43 schreef You On A Gin:

Ik vergat Anita Brus te bedanken voor dit stuk en bedank MNb ook direct maar even voor de link.

op 26 11 2012 at 17:08 schreef Ana:

Ook dank voor de dank!

En Babe; soms is het leuk en zelfs effectief om types over een kam te scheren. De parallel is overigens niet alleen Twente, maar ook nog eens Colombia en ook nog eens de Spaanse studie… Zette mij werkelijk aan het denken en ik vond het een mooie aanleiding voor dit stukje.

op 26 11 2012 at 20:35 schreef Sasha Berkman:

Bigpete: Herstel! Iedere keer dat jij nazi-onzin loopt uit te braken kun je weerwoord van mij verwachten.

op 27 11 2012 at 04:55 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman

Krijg je spul op een rijtje, joh. Ja, Bigpete is ‘rechtser’ dan ik ooit zal worden. Jij en ik staan waarschijnlijk dichter bij elkaar in het politieke spectrum dan je vermoedt. Maar – je kunt niet simpelweg iedereen die rechtser dan jij is (of andersdenkend is) voor nazi of fascist verslijten. Tenminste, niet als je serieus genomen wil worden.

Je bent er al eerder, en door anderen op gewezen, maar tegen beter weten in hoop ik dat dit het druppeltje is die je wake up call emmer zal doen overlopen: je gedraagt je als een extreem aanmatigende, arrogante kwal die meent dat-‘ie alles weet, maar je geeft tegelijkertijd niets om die houding te rechtvaardigen. Zelfs de goede argumenten/perspectieven waar je ons nog wel eens mee verblijdt worden daardoor ondergesneeuwd. Soms vind ik dat je geweldige dingen zegt, menens. Je hebt dan ook nooit de prangende vraag beantwoord die ik je ooit heb gesteld; wie of wat denk je wel niet dat je bent?

Trek je verder maar niets van mij aan, want ik ben dom. Dat heb je vast al kunnen herleiden uit mijn beperkte woordenschat, beroerde taalvaardigheid en de manier waarop ik mijn beweringen staaf met onderbouwing en bronvermelding.

op 27 11 2012 at 12:30 schreef Sasha Berkman:

YoaG: dat jij er problemen mee hebt om een fascist een fascist te noemen is niet mijn probleem. Overigens lul je uit je nek als je zegt dat ik iedereen die rechtser is dan ik voor fascist uit maak.

op 27 11 2012 at 14:30 schreef Bigpete:

Kennelijk stelt onze huiskraker in tegenstelling tot zijn uitspraak van 26 -11 om 11.19 wel belang in mijn mening, afgezien van het feit dat ik nog nooit nazi onzin heb uitgebraakt zoals hij dat noemt. Zoals gewoonlijk is hij inconsequent in zijn uitbraaksels pardon uitspraken…
Wanneer leer je nu eens dat niemand de waarheid in pacht heeft en jij al helemaal niet.

op 27 11 2012 at 16:23 schreef Sasha Berkman:

BigPete: grappig dat juist uit jouw mond te horen :)

op 27 11 2012 at 22:31 schreef Sasha Berkman:

“Wanneer leer je nu eens dat niemand de waarheid in pacht heeft en jij al helemaal niet.”

BigPete:

Hoezat he nu ook al weer met links die die moslims ons land hebben binnuh gehaald?
Die Moslims die ons gaan vernietiguh!, hoe zat het daar ook al weer mee BIGPETE?
We gaan er allemaal aan toch als we die joden, pardon moslims hun gang laten gaan. Ze liegen en bedriegen, ze nemen onze banen en onze vrouwen! Toch Big Pete? Linksen zijn niet te vertrouwen!

Sorry dat ik je nazi noemde. Ik had niet door dat je het over moslims had, serieus waar grote piet, ik dacht dat je het over joden had toen je het bestaan van de palestijnen ontkende.

op 28 11 2012 at 05:36 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Je begrijpt het dus niet. Het is jouw probleem wanneer mensen je niet serieus nemen. Mijn probleem is het bepaald niet; ik lach me kapot om de karikatuur die je neerzet, dus ik vind het alleen maar leuk.
Is overigens een aanrader – ook wel eens een beetje om dingen (inclusief jezelf) kunnen lachen, beetje relativeren. Is goed voor je!

op 28 11 2012 at 11:17 schreef MNb:

“Overigens lul je uit je nek …”
Dat is correct. Ik ben rechtser (evengoed nog behoorlijk links) en Sasha heeft mij nooit uitgemaakt voor fascist. Ik heb het nooit verder geschopt dan dom en kwaadaardig.
De wereld van Sasha is simpel. Alles draait om zijn ladder van medemenselijkheid. Sta je hoog op Sasha’s ladder, dan maakt hij zich er niet druk om of je slachtoffers maakt. Je hoort hem niet over Malala, slachtoffer van de Taliban (staan hoog), of over Noord-Mali (die daar staan ook hoog) of over Israëlische bussen (zitten ook kinderen in, maar Hamas staat hoog) of over Colombiaanse boeren (FARC staat hoog). Ben je echter zionazi, dan sta je laag en staat elke scheet gelijk aan genocide.
Sasha kiest partij en daarna is zijn eer gelijk aan trouw. En je vergist je, Gin – dat is zijn probleem helemaal niet.

op 28 11 2012 at 13:08 schreef Sasha Berkman:

MnB: hoe verzin je de dingen toch zo mooi?

op 29 11 2012 at 10:33 schreef cRR Kampen:

Altijd kijken naar wat er niet staat… Conclusie: verkapte steun aan de paramilitairen/doodseskaders/megaplantages enzovoort.

MNb, Bojayá is weer niet zo’n geweldig voorbeeld, hè? Ga even na dat die ‘slachting’ onbeoogd was. Bij ons heet dat gewoon ‘collateral damage’…

op 02 12 2012 at 15:21 schreef Sasha Berkman:

Ik wordt eigenlijk best kwaad over de reenaties van MnB. Hij hanteerd dezelfde techniek als de voorstanders van de misdadige oorlog van de amerikaanse imperialisten tegen Irak. Als je daartegen was werd je door de advokaten van de duivel direct uitgemaakt voor “sadamlover”. Hij heeft me al uitgemaakt voor Taliban aanhanger, Hamas bewonderaar etc etc alleen omdat ik de misdadige agressie van de israelische imperialistische babyillers veroordeel. Tegen dergelijke stropoppen kun je je bijna niet verdedigen. Een volstrekt minderwaardige manier van discuseren.

op 03 12 2012 at 02:44 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Dat heeft MNb niet beweerd. Lees maar na – hij zet, op z’n allerergst, vraagtekens bij je loyaliteit, en waar deze op gebaseerd is. Net zoals ik dat wel eens doe.

Tegen dergelijke stropoppen kun je je bijna niet verdedigen. Een volstrekt minderwaardige manier van discuseren.

Dat is presies de rendendering die ik nazies en facsisten alteid zie gberuiken.

op 03 12 2012 at 11:40 schreef Sasha Berkman:

Nou YoaG, hij insinueert het op zijn minst.

“Dat is presies de rendendering die ik nazies en facsisten alteid zie gberuiken.”

jammer voor jouw YoaG maar Wilders is een fascist, maar Grote Piet is een (anti-moslim) fascist, Sandro noemde zichzelf zo, zionisme is fascisme, en of het USA imperialisme fascisme is valt over te discussiërenmaar ze gebuik(t)en in elk geval locale fascisten in Zuid-Amerika, Turkije, de Philipijnen, Indonesia en vast ook nog wel in plekken die me nu even te binnen schieten. Ik zei het al eens eerder: jij bagataliseert fascisme tot aan de deur van de gaskamer.

op 03 12 2012 at 19:42 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Nee hoor, ik weet heel goed wat fascisme is. Alleen laat ik me niet erdoor meeslepen. Wie boos wordt, verliest.

op 03 12 2012 at 20:00 schreef Rehsinup:

@anna
Iemand die beweert dat HUGO CHAVEZ bijna een dictoriale bewind voert,is niet serieus te nemen.
Wie zijn dat ook al weer,die opnieuw de grootste voorstander zijn van een regime change in Venezuela…..hmmmm?

@yooaach
Ik denk dat je eerder als “poepbruin”,door het leven gaat.

@MNB
Onze pedante schoolmeestertje,die denkt de term “Freethinker” aan een ieder te kunnen slijten als zijnde een zeer liberale stroming.
Zeg nooit wat je doet,en doe nooit wat je zegt.
Het doelt heiligt alle middelen.

op 04 12 2012 at 19:12 schreef You On A Gin:

@ Rehsinup
Ze schijnen het olijfkleurig te noemen. :)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS