Home » Archief » Utopia


[10.02.2013]

Utopia

Peter Breedveld


Illustratie: Pulpcovers.com

De bloedstollend spannende Britse Channel 4-serie Utopia begint met een gruwelijke moordpartij door twee griezels in een stripwinkel, waarbij ook een doodsbang jongetje, dat zich onder de stripbakken heeft verstopt, niet wordt ontzien.

Daarna beginnen de openingscredits, waarbij we iemand in een konijnenpak in slow motion zien dansen op de licht hypnotiserende, ritmische muziek van wie het dan ook is die de muziek voor de serie geschreven heeft. Een verwijzing naar de cultfilm Donnie Darko, zegt mijn zoon, die me Utopia aanraadde. Wie Donnie Darko, net als ik, ook één van de grote meesterwerken uit de filmgeschiedenis vindt, zal zeker ook plezier beleven aan Utopia.

Psychotische Teletubbie

Utopia is een inktzwart, grimmig samenzweringsdrama, stijlvol gefilmd in terracottakleuren en met een heldere belichting die de serie iets onwezenlijks geeft. In de tweede aflevering komt één van de moordenaars uit de eerste scène een met groen, groen gras begroeide talud aflopen, waardoor hij op een psychopathische Teletubbie lijkt. De dialogen zijn geestig, de humor is zwart, het acteerwerk is meesterlijk.

De hoofdpersonen zijn drie alledaagse twintigers, een arrogante IT-er, een paranoïde aluhoedje en een gesjeesde medicijnenstudente (met een supersexy Ierse tongval), allen geeks, en een jongen van elf uit een probleemgezin. Ze worden achterna gezeten door twee moordenaars in dienst van de Britse en Amerikaanse overheid, omdat ze in het bezit zijn van de pagina’s van een onuitgegeven stripverhaal, getekend en geschreven door een psychiatrische patiënt, waarin een internationaal plan uit de Koude Oorlog wordt onthuld om de Russen op de knieën te krijgen door middel van een in een laboratorium ontworpen soort van Ebolavirus.

Oogbal verwijderd

De moordenaars zijn op zoek naar een zekere Jessica Hyde. Voordat hun slachtoffers op gruwelijke wijze aan hun einde komen, vraagt één van hen, een pafferige, astmatische hooligan in een bomberjack en met een bloempotkapsel, steeds waar Jessica Hyde is. “Where is Jessica Hyde?” “Where is Jessica Hyde?” Als de nazitandarts in Marathon Man. Het geweld in de serie is misselijkmakend, zij het nooit expliciet. Er is een martelscène waarbij één van de hoofdpersonen achtereenvolgens rode pepers, zand en bleek in zijn ogen gewreven krijgt, waarna één van zijn oogballen met desertlepel wordt verwijderd.

En zo belandt de kijker afwisselend van dromerig-poëtische, kleurrijke scènes in nachtmerrie-achtig geweld. Soms zijn de nachtmerrie-achtige geweldsscènes ook dromerig poëtisch, zoals wanneer iemand van het dak van een flat wordt geduwd. Hij zweeft in slow motion naar beneden, voorafgegaan door zijn weerspiegeling in de ruiten.

Enige overlevingskans

Niemand weet wie Jessica Hyde is, totdat ze aan het eind van de eerste aflevering opeens opduikt. “I am Jessica Hyde“. Ze is een bloedmooie, afgetrainde, humorloze en levensgevaarlijke activist met grote Bambi-ogen, naar het zich laat aanzien de enige overlevingskans van de vier hoofdpersonen.

Ondertussen wordt een hoge ambtenaar van het Britse ministerie van Volksgezondheid gechanteerd door twee schimmige middelbare heren – één van hen wordt gespeeld door Stephen Rea, de politiecomissaris uit V for Vendetta – die hem dwingen zijn baas, de minister, over te halen een grote partij vaccins aan te schaffen tegen de Russische griep. Dat kost de minister zijn baan, want er is helemaal geen Russische griep, maar zie daar, een dag later breekt die dan toch uit, ten koste van een aantal doden. De ambtenaar beseft dat hij in de macht is van zeer invloedrijke lieden, maar een journalist die hem heeft benaderd en met wie hij later weer contact zoekt, wordt dezelfde dag nog vermoord teruggevonden, evenals de prostituee met wie de ambtenaar een affaire had.

Gewapende roofovervallen

En onderwijl reizen de vier voortvluchtigen door het land, levend van gewapende roofovervallen en inbrekend in huizen van mensen die op vakantie zijn, en wordt het steeds duidelijker hoe immens hun problemen zijn.

Verder dan twee afleveringen ben ik nog niet gekomen. Het eerste seizoen loopt nog op Channel 4 en heeft zes afleveringen, waarvan de vierde net is uitgezonden. Mijn zoon vertelt me dat van dezelfde makers een andere voortreffelijke serie bestaat: Misfits, ook stevig geworteld in de strip- en geek-cultuur.

Absolute aanrader, deze serie. Zo komen we de periode, dat we moeten wachten op de ontknoping van Breaking Bad, wel door. Nee, Borgen maakt me zelfs niet nieuwsgierig, dus ga me dat hieronder in de reactieruimte niet aanbevelen, alsjeblieft. Ik zie er vooral mensen enthousiast over met wie ik nog niet dood in een loungebar gevonden zou willen worden.

O ja, en ik wil die gele tas. Geel is mijn lievelingskleur.

Peter Breedveld, 10.02.2013 @ 17:28

[Home]
 

16 Reacties

op 10 02 2013 at 19:25 schreef Maarten:

Oké, maakt me nieuwsgierig! Klinkt leuk. Ben net door al mijn The Walking Dead Comics, nee niet de slappe soap tv serie. Erg heftig en goed ook.
Ik ga het bekijken!

op 10 02 2013 at 19:26 schreef Maarten:

Ohja, “oud” maar verschrikkelijk goed is The Wire, maar die heb je vast al gezien.

op 10 02 2013 at 20:49 schreef Sasha Berkman:

episode 4 is binnen alweer een paar dagen. Beter is denk ik om de hele reeks in 1 x te bekijken.

Maarten: Treme is van dezelfde regiseurs als The Wire. Niet te vergelijken overigens.

op 10 02 2013 at 20:52 schreef Sasha Berkman:

http://www.imdb.com/title/tt0075584/

SOAP, 1977-1981 is ook te downloaden tegenwooordig )

http://pirateproxy.net/torrent/7752248/SOAP.Complete.S01_kasheed22

All in the family blijkt ook nu nog steeds magistraal :)

http://pirateproxy.net/torrent/5609620/All_In_The_Family_-_Season_1_%28Classic_TV_Comedy%29

op 10 02 2013 at 21:04 schreef Arjan030:

Toevallig gisteren de eerste aflevering gekeken en ben meteen om! Al sluipt er bij dit soort puike Engelse series vaak wel een style-over-substance in naarmate zo’n serie vordert (zie bijvoorbeeld Misfits), maar goed: dat zien we dan wel weer. Deze eerste aflevering heeft me doen huiveren (die oogbalscene!) en me gefascineerd, dus ik blijf lekker kijken, al is het maar om van die mooie kleuren te genieten!

@Maarten de game van The Walking Dead al gespeeld? Zul je vast tof vinden!

op 10 02 2013 at 22:16 schreef Maarten:

Wordt weer veel kijkplezier zo te zien.

@arjan welk platform?

op 10 02 2013 at 23:19 schreef Sasha Berkman:

Deze serie is een parel die niet genoeg bekent is geworden destijds. Het gaat over een “Travelers” familie in de USA. Beetje gypsyachtig achtergrond oplichtersfamilie.

http://www.imdb.com/title/tt0496343/?ref_=fn_al_tt_1

Is helaas niet niet verlengt.

Ik weet niet of het ok is voor peter dat ik hier torrent links paste. Haal hem anders maar weg.

http://pirateproxy.net/torrent/6298420/The_Riches_Complete_Series___mkv_compression_%5BmkvGOD%5D_

op 11 02 2013 at 09:41 schreef Arjan:

@Maarten Mac, ios, Windows, xbox, playstation. Ruime keuze dus :) game is onderverdeeld in 5 episodes van enkele euro’s (en is gebaseerd op de strip, trouwens)

op 11 02 2013 at 17:37 schreef MNb:

“Het geweld in de serie is misselijkmakend, zij het nooit expliciet.”
Dat is de beste manier. De goorste scene die ik ooit heb gezien is de inleiding van

http://www.imdb.com/title/tt0374345/?ref_=sr_1

en is volledig gebaseerd op suggestie en verwachting.
Je hebt me dan ook nieuwsgierig gemaakt.

op 12 02 2013 at 01:58 schreef Ad:

JA! Leuk. Perfecte timing ook, want ik was door al m’n series heen. Als de voortekenen niet bedriegen is deze van het nivo Breaking Bad, Mad Men en West Wing. En, vooruit, Nurse Jackie. En The Wire natuurlijk. Gezegend zijn degenen die al dit prachtigs nog mogen ontdekken. Ik was reeds gedwongen mij te verlagen tot Game of Thrones, Boardwalk Empire en The Newsroom. Ook leuk. Maar Utopia is weer een echte.

op 12 02 2013 at 18:18 schreef Ray:

Leuke Britse serie, maar ik vind ‘Luther’ (met Idris Elba, ook bekend als ‘Stringer’ uit het eerder genoemde ‘The Wire’) nog net even iets beter.

op 12 02 2013 at 21:29 schreef Mo:

+ 1

,…naast the following weer wat interesspannend.

op 12 02 2013 at 22:51 schreef rena:

Oeh spannend, klinkt goed! ‘k Was net begonnen aan super schattige Dancing on the edge #seriesjunkie

op 13 02 2013 at 00:41 schreef Sasha Berkman:

Misfits!

goeie stufff man. Doe je zoon de groeten:)

op 13 02 2013 at 00:43 schreef Sasha Berkman:

10 punten voor Luther!

op 18 02 2013 at 22:24 schreef Sasha Berkman:

http://pirateproxy.net/torrent/7717820/Braquo_S01_720p_BRRip_x264-EHD

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS