Home » Archief » Vaarwater


[27.11.2013]

Vaarwater

Peter Breedveld

kat2
Illustratie: Milo Manara

Van de week was ik op zoek naar dit stuk van Sebastien Valkenberg in dagblad Trouw, waarin wordt betoogd dat GeenStijl de erfgenaam is van Baruch Spinoza, grondlegger van de Verlichting. Al googelend stuitte ik op dit stuk op het Spinozablog van een zekere Stan Verdult, die zich óók had geërgerd aan het staaltje driedubbelovergehaald kromdenken van Valkenberg met Stockholmsyndroomsaus erbij, maar die dat eerst en vooral als aanleiding neemt om te schelden op mij, uw Hoofdredacteur.

‘Negeren leek mij dan ook de juiste reactie’, schrijft Stan over het stuk in Trouw, ‘dat is in het algemeen ook mijn houding tegenover website’s als Geenstijl.nl, Jaap.nl, Frontaalnaakt.nl, Dagelijksestandaard.nl, en vele van dit type sites meer.’ Hij vervolgt met:

Maar intussen heb ik besloten om mijn normale gedrag in dezen voor één keer te doorbreken. Gisteren namelijk heeft Peter Breedveld, die enigszins (…) vreemde vogel, zijn ingezonden brief die hij aan Trouw had gezonden op zijn website frontaalnaakt.nl gezet. En dat leverde heel wat reacties op. En Spinoza’s naam gaat ineens flink rond op twitter, n.a.v. dit alles. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij zeer kan vinden in zijn protest tegen wat op GeenStijl allemaal ten onrechte als “in de geest van Spinoza” te zien zou zijn.

Hete drollen

Toch wel goed gedaan dus, van die vreemde vogel. Nu durft Stan zelf ook wel. Stan is het helemaal met me eens, want ‘het was dan ook werkelijk belachelijk wat Sebastien Valkenberg voor Trouw in elkaar had geflanst.’ Vervolgens citeert hij uitgebreid met instemming uit mijn stuk, om te besluiten dat ik heb gedaan wat Stan misschien eigenlijk had moeten doen, ‘maar ja in zulk vaarwater als dat van de genoemde sites wil ik met mijn blog liever niet terecht komen.’

En there’s the rub. Stan vindt zichzelf te sjiek om af te dalen tot het grauw van de blogwereld, he don’t swim in that shit. Maar hij vindt het wel fijn dat iemand anders de hete drollen voor hem uit het vuur haalt, want het is toch ook wat om die onzin in Trouw zomaar onweersproken te laten.

Morele oordeeltjes

Ik vind het best, hoor, ik ben het inmiddels wel gewend om het vuile werk te doen terwijl omstanders hun sjieke morele oordeeltjes over me staan te vellen. Maar mag ik dan misschien wel een beetje respect? Twee maanden nadat Stan deze site op één lijn zette met GeenStijl, de Jaap en De Dagelijkse Standaard, vocht ik tegen een depressie vanwege de bagger, die ik dagelijks over me heen krijg omdat ik me wél uitspreek tegen de hufterigheid, de normalisering van racisme en de intimidatiepraktijken van de rechtse pers en van juist díe websites waarbij ik door Stan wordt ingedeeld.

Stan heeft niks te vrezen, die past ervoor om met zijn blog ‘in zulk vaarwater’ terecht te komen. Wie zich wel in zulk vaarwater begeeft, kan rekenen op zijn diepe minachting, maar tegelijkertijd is hij blij dat je het doet.

Steevast ruzie

Tot een paar jaar terug was ik altijd degene die mensen aansprak op hun huftergedrag in de trein, of op straat. Ik zie iedereen zich altijd ergeren aan de hufters, maar niemand zegt ooit wat, behalve ik. Natuurlijk kreeg ik steevast ruzie, want hufters hebben er een hekel aan om terechtgewezen te worden en ze weten dat verder toch niemand iets durft te zeggen.

De onvermijdelijke uitkomst was dan dat ik door de omstanders werd gemaand mijn kop te houden, want zo gaat het altijd: niemand zegt wat als een agressor zijn goddelijke gang gaat, maar als jij er wat van zegt, dan gaat dát de omstanders altijd te ver. Dan hervinden ze hun moed altijd weer.

Geen polonaise

Kort en goed: op zeker moment besloot ik nooit meer iets te zeggen tegen een straat- of treinhufter. Wordt een vrouwelijke medepassagier lastig gevallen? Ik kijk de andere kant op. Al wordt er iemand tegenover me aangerand: ik ga wel in een andere coupé zitten, om er geen last van te hebben. Aan mijn lijf geen polonaise. Zoek het maar lekker uit.

Stan Verdult. Wat een hypocriete druiloor.

Altijd willen weten waar Peter Breedveld zijn geliefde voor dumpt? Lees Aicha’s Twaalf!

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Peter Breedveld, 27.11.2013 @ 08:26

[Home]
 

9 Reacties

op 27 11 2013 at 09:16 schreef Leo Schmit:

Het is niet erg druk in het hoog verheven vaarwater van deze Stan.

op 27 11 2013 at 09:35 schreef Daan:

Ieder zijn ding, als je niet gewend bent je persoonlijke mening te verwerken in een blog of stuk, dan is dat lastig om te doorbreken, een blog over spinoza-verwante zaken lijkt me een plek om dit onderwerp wat droger en zover dat bestaat, objectiever te behandelen. Op zo’n plek verwacht je geen ongezouten meningen, hooguit in de reacties en de discussie die daar gevoerd zou kunnen worden. Hier verwacht je dat wel. Het internet is een afspiegeling van de maatschappij, daar trekt ook niet iedereen zijn mond open en heeft iedereen wel een mening maar zijn er maar weinigen die er direct voor uit durven te komen. In plaats van verbolgen te reageren dat jij de hete ijzers uit het vuur moet halen zou je je eerder vereerd moeten voelen dat ze jou daarin vertrouwen. Mensen zijn makke schapen en hebben voorlopers nodig.

op 27 11 2013 at 09:36 schreef Rick:

“Tot een paar jaar terug was ik altijd degene die mensen aansprak op hun huftergedrag in de trein, of op straat. Ik zie iedereen zich altijd ergeren aan de hufters, maar niemand zegt ooit wat, behalve ik. Natuurlijk kreeg ik steevast ruzie, want hufters hebben er een hekel aan om terechtgewezen te worden en ze weten dat verder toch niemand iets durft te zeggen.” < je bent niet de enige hoor. Het leuke van fietsen is dat je medeweggebruuikers kunnen horen wat je ze toevoegt. (geen licht, geen hand uitsteken, bellen en niet opletten, door rood rijden, name it.)

op 27 11 2013 at 09:43 schreef sjaak:

respect bij deze! En op geen stijl vechten ze hard tegen racisme,…zeggen ze echt! in lage zwaluwe wordt je virtueel gelyncht, en dat is een schande volgens johnny Quid……..

op 27 11 2013 at 17:30 schreef Leo Schmit:

Daan, Spinoza was een advocaat van ongezouten meningen en dan verwacht jij op een site over Spinoza geen ongezouten meningen? Dat is nou juist het mankement van deze Stan, dat hij zich wars voelt van ongezouten meningen, want die zijn vulgair. Verlichting is eigenlijk alleen bedoeld voor de elite. Laat de bloggers het maar op straat uitvechten. Ik denk dat deze zelfverklaarde kampioen van Spinoza door Sionaza snel de Paviljoensgracht op zou zijn gestuurd en het verder maar in een van de zijstraatje zou moeten uitzoeken. Doubletstraat, bijvoorbeeld.

op 27 11 2013 at 20:21 schreef Rosa:

Leo, mooi opgeschreven. :)

op 27 11 2013 at 22:58 schreef dewanand:

namaste Fnaakters,

Wij moeten Peter Breedveld toch een goed 2014 gunnen en snel een eigen FNaakt vereniging oprichten met hem als erelid. Samen snel wat geld verzamelen voor een leuk bloot beeldje van Peter en dit plaatsen wij zichtbaar in de grote tuin van een lid, langs de openbare weg.

Peter haalt al jaren de hete kastanjes voor Links uit het vuur en nu moeten zij maar iets terug doen. Hij heeft het dik verdiend vindt Wieroe, de hindoe kat uit delft kennisstad.

Doen mensen in 2014, nu de Fnaakt vereniging dus oprichten. Wie doen er mee? mail ons om wat te starten.

dewanand en Wieroe
waldo@ziggo.nl

ps
een vereniging hoeft formeel niet echt te bestaan, dus akte passeren bij notaris hoeft niet meer. Kvk aanmelding is tegenwoordig al genoeg. Of een stichting?

op 28 11 2013 at 16:41 schreef Daan:

Leo, ik zie een verschil tussen een site over en een site geïnspireerd door Spinoza, waar ik de site van Stan als naslag zie, informatief, voor zover ik al bekend ben met de site.

Komt misschien ook door mijn klassieke beeld van het internet zoals ik het ken, je vind wat op het net en je mening daarover spui je op fora en blogs. Dat een hoop sites tegenwoordig ook als blog bestempeld zijn en het internet aan het veranderen is en persoonlijke noten belangrijker zijn gaan worden en steeds meer worden zelfs op zakelijke en informatieve kanalen is een verandering die nog steeds op gang is.

op 28 11 2013 at 21:23 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

@Peter: Dit is onheus van Stan Verdult. Eigenlijk wil hij je een compliment geven maar gaat dan “sites op het internet” over e’e’n kam scheren, waardoor het een aanval wordt. Bizar en erg contraproductief.

@Allen: Wellicht de beste introductie in Spinoza is van Wim Klever, “Een nieuwe Spinoza in veertig facetten”, Wereldbibliotheek 1995, alleen nog tweedehands

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS