Home » Archief » Vandaag is het Suikerfeest


[17.07.2015]

Vandaag is het Suikerfeest

Tayfun Balçik

nat12

Vandaag is het Suikerfeest. Moslims over de hele wereld vieren het einde van de Ramadan. Maar zoals ik me in 2013 al afvroeg bij Frontaal Naakt, wat valt er nou werkelijk te vieren? We hebben een maand lang niet gegeten, niet gedronken, niet gerookt en ook geen gemeenschap gehad. Wat hebben we van deze onthouding geleerd? Ik weet het niet.

En ook al wist ik het, is het dan echt nodig om dit met het publiek te delen? Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken wat de Ramadan en het Suikerfeest voor hem of haar betekend heeft. Wat ik nu allemaal ga zeggen, is voor mijn eigen rekening. Het is mijn manier om om te gaan met de dingen die ik om me heen zie gebeuren.

Rituele wassing

We werden vandaag om half vijf wakker om ons klaar te maken voor het ‘suikergebed’ in de moskee. Je kan niet zomaar bidden. Eerst moet je jezelf rein wassen. Dat gaat allemaal op een vaste wijze: eerst verklaar je de intentie van de rituele wassing.

Ik zeg altijd: niyet ettim allah rizasi için bayram namazini kilmaya / ik heb de intentie om met de zegen van god het feestgebed te bidden. Daar mankeert vast wat aan, maar goed, het gaat om de intentie, toch? Dan was je je handen, mond, gezicht, armen, elk drie keer. Daarna je hoofd en oren één keer. En als laatst je voeten, drie maal.

Imam met een missie

Mijn broer kwam met de auto en toen gingen we naar een moskee in Osdorp. Daar deden we onze schoenen uit en liepen naar de volgepakte ruimte waar de imam sprak. Hij had een vitale stem. Je kon niet anders dan luisteren naar de woorden die uit zijn mond stroomden. Het was geen imam die op de automatische piloot de dingen zei, wat hij beroepshalve moest zeggen. Deze imam had een missie. En dat is het Turkse volk rijp maken voor wat we volgens hem ooit geweest waren: de brengers van gerechtigheid. Het volk dat het meest geschikt was om de moslimwereld weer de plek te geven die haar toekwam. Andere moslims hebben er een potje van gemaakt. Hij noemde Syrië, Irak, Myanmar en de Oeigoeren in China. Moslimbroeders in het nauw, die op verlossing wachtten. Alleen wij kunnen hen die bieden.

Als Europese moslims, zo benadrukte hij onze positie in de wereld. Wij zitten in het machtscentrum en dienen ons te gedragen als ambassadeurs van de islam. We moeten de naam van de islam hooghouden en mochten er mensen zijn van andere geloven, die via ons de ware weg zouden zien, dan was dat mooi meegenomen.

Drie dagen ruzie

En zo had de imam nog meer van zulke dingen gezegd. Het was politiek, en ja, je kan het goed vinden je kan het slecht vinden, hij is ook maar een mens, die er zijn eigen opvattingen op nahoudt. Althans zo zie ik het.

Ik hoorde het allemaal aan, maar focuste me toch op de ‘kleinere’ dingen die hij zei. Dingen die over gezondheid, vriendschap, leven en dood gingen. Daar had hij het ook over. Wat doen we tijdens het suikerfeest met betrekking tot deze dingen? We proberen ruzies bij te leggen. “Een moslim mag niet meer dan drie dagen ruzie hebben met vrienden”, zei de imam. “We bezoeken onze zieken en weeskinderen. We geven de behoeftigen geld.” Hij zei dit allemaal zonder de stemverheffing die hij wel had toen hij over politiek sprak, maar hij zei het wel. Meer dan driehonderd mannen luisterden hiernaar. Dat lijkt me goed. Jammer dat er geen vrouwen bij waren, maar misschien komt dat nog.

Terroristische aanslagen

Ik denk nog steeds dat er weinig te vieren is tijdens het Suikerfeest. De situatie is sinds 2013 alleen maar verergerd. Ik verwacht meer terroristische aanslagen op de wereld. We hebben schijt aan de ander. Dan zal de ander ook schijt aan ons hebben. Toch hoop ik ook in 2016 een feestpreek van de imam aan te horen. Samen met mijn broeders. Waarom? Omdat de kleine dingen ons in leven houden.

Peace!

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 17.07.2015 @ 16:27

[Home]
 

11 Reacties

op 17 07 2015 at 18:34 schreef Thomas E:

Ja Tayfun, de kleine dingen maken het verschil. We moeten bij ons thuis en onze buren beginnen en ook met vriendelijkheid op straat. Als we allemaal dat piepkleine beetje invloed dat we hebben positief aanwenden, dan zal dat meer doen dan de politici op wereldschaal denken te bereiken. Daar draait het toch maar alleen om ego’s en geopolitieke belangen.

Mooie sfeerschets van jouw contemplaties.

op 17 07 2015 at 21:31 schreef betwister:

Thomas E,

ik denk dat sommige politici meer bereiken kunnen dan wij.

Maar daar staat tegenover dat wij soms meer bereiken door een beetje aan onze buren te denken, dan door aan politici te denken.

op 17 07 2015 at 22:58 schreef su:

Weet je…een simpele groet. Goedemorgen bijvoorbeeld…maakt al een enorm verschil

op 18 07 2015 at 00:51 schreef Keessie:

” We hebben een maand lang niet gegeten, niet gedronken, niet gerookt en ook geen gemeenschap gehad.”

Dat is een grove leugen.

op 18 07 2015 at 11:35 schreef Han van der Horst:

De imam heeft zeker naar De Grootse Eeuw gekeken over Sultan Sulayman en zijn Hürrem. Staan met Engels onderschrift op youtube. De sultan wil ook steeds zijn gerechtigheid brengen. Hij heeft nu al oorlogen (laten) voeren in Hongarije en de Irak. Ik ben gevorderd tot aflevering 83 en ben nog steeds het diepst onder de indruk van Hatice Sultan. De actrice die Hürrem speelt, blijkt in talkshows een domme giechel.
Verleden week zag ik hoe de sultan grootvizier Ibrahim (de man van Hatice) door zijn stommen liet wurgen. Nu is Hatice gek van verdriet en bovendien woedend op haar broer, want je zwager laten wurgen, dat doe je niet, ook al heeft hij er nog zo naar gesolliciteerd, zoals sommigen onder u wel begrijpen. Ibrahim heeft tegen de Franse ambassadeur gezegd: zijne majesteit is de leeuw, maar ik ben de leeuwentemmer. Dit was natuurlijk onverstandig om te zeggen wanneer er een secretaris bij is.

Hoe dan ook, ik denk dat de imam door het bekijken van die serie op de gerechtigheid is gekomen.

Aflevering 84 bleef afgeschermd vanwege copyright infringement. Ik ben bang dat ik nu af moet kicken. Ik moet ook eens terug naar Istanboel om de moskee van Mirimah te bekijken.

op 18 07 2015 at 11:36 schreef Han van der Horst:

Klein vals kreng, die Mirimah, trouwens. En om bewuster kofie te drinken in de buurt Cihangir. Ik ben daar wel geweest de vorige keer, maar toen wist ik niet dat het Cihangir was en dat die buurt genoemd is naar de gebochelde jongste zoon van Sulayman. Voor oningewijden: tijdgenoot van Karel V en Erasmus, die nog heel lelijke dingen over de Turken heeft geschreven.

op 18 07 2015 at 12:45 schreef Han van der Horst:

En dit is de geweldige, de onvergelijkbare, de prachtige, de verheven Hatice Sultan http://www.orguhobi.com/moda/hatice-sultan-resimleri.html/attachment/hatice-sultan-resmi

op 18 07 2015 at 20:04 schreef Leo Schmit:

Hallo Han, zo kan die wel weer. Je bent fantastisch, je weet alles, maar je voegt niks toe aan het verhaal van Tayfun. Veel plezier met aflevering 85.

op 18 07 2015 at 22:42 schreef marten:

“hij is ook maar een mens, die er zijn eigen opvattingen op nahoudt.”

Ik weet niet precies wat voor moskee je bezocht hebt, maar wordt de inhoud van de preek niet door het Turkse ministerie van religieuze zaken voorgeschreven?

op 19 07 2015 at 05:21 schreef Leo Schmit:

Eid Mubarak, selamat Idul Fitri voor Tayfun

op 19 07 2015 at 12:11 schreef Nak:

De grote dingen die de imam zegt maken mij als niet-moslim niet vrolijk. Ze komen klein en op het eigen clubje gericht over. De islam hooghouden. Heb gewoon je eigen geloof, prima, en heb je naaste lief. Maak het geen politiek of machtsspel, dan vallen er ook geen doden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS