Home » Archief » Voor Rutte bestaat voorlopig geen duidelijk alternatief


[10.06.2023]

Voor Rutte bestaat voorlopig geen duidelijk alternatief

Fons Kockelmans

In het aardgasdebat werd er, zoals gebruikelijk, een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Rutte. Die werd, zoals eveneens gebruikelijk, verworpen. De oppositie wil vrij massaal van Rutte af, maar coalitiepartijen kijken wel uit om hun eigen doodvonnis te tekenen.

Zo ging het en zo zal het gaan. Maar heeft het zin aan de lopende band om het vertrek van de premier te roepen? Natuurlijk: Rutte deugt niet. Hij is een opportunist, die de leugen om bestwil als voornaamste wapen hanteert. Wiens geheugen alleen functioneert zolang het hem uitkomt. Die voortdurend probeert alle problemen weg te schateren. Die zich heeft ontwikkeld tot wereldkampioen ‘sorry’ zeggen. En toch: wat schiet je ermee op als hij ontslag neemt?

Na het opstappen van Rutte zijn verkiezingen onvermijdelijk. Het is denkbaar dat de combinatie PvdA/GroenLinks die wint. In dat geval mag deze partij de nieuwe premier aanwijzen. Voorwaarde is wel dat ze voldoende partners weet te vinden om mee te regeren, wat nog niet zal meevallen. Hoogstwaarschijnlijk lukt het niet om tot een Kamermeerderheid te komen zonder VVD. Een andere noodzakelijkheid zou zijn dat de fusie van deze twee partijen überhaupt doorgaat. Er zijn nogal wat redenen om daaraan te twijfelen, zeker als dat op korte termijn moet.

Duidelijk alternatief

Kortom: de kans dat een linkse partij de verkiezingen op haar naam schrijft, lijkt me niet erg reëel. Het ligt veel meer in de rede dat de BBB van Caroline van der Plas als nummer 1 eindigt bij de volgende stembusgang. En volgens mij ben je behoorlijk in de aap gelogeerd als zij premier wordt. Ze vertelt misschien wat minder onwaarheden dan Rutte (hoewel), maar ze zegt bepaald niet altijd de dingen die je wil horen.

Het kan ook dat de VVD opnieuw de grootste partij wordt bij de verkiezingen. Wie weet zelfs onder leiding van Rutte, want heel veel andere gegadigden zijn er op dit moment niet in die partij. Het lijkt me de vraag of iemand als Edith Schippers (ik noem maar een mogelijkheid) een vooruitgang zou betekenen.

Hoe dan ook neem je met het vertrek van Rutte een behoorlijke gok. Volgens mij kun je alleen het initiatief nemen tot diens aftreden als je een duidelijk alternatief hebt. En dat is op het ogenblik niet echt voorhanden.

Links doetje

Rutte werd in 2006 door zijn tegenstreefster in de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap, Rita Verdonk, weggezet als halfzacht links doetje. Volgens mij ten onrechte. Rutte is niet links. Hij vindt vooral zijn eigen positie belangrijk. Hij wil zo lang mogelijk aan de macht blijven, zowel in de VVD als in het land. Zijn politieke standpunten zijn daaraan ondergeschikt. Denkt hij dat zijn doel het beste bereikt kan worden door een gedoogcoalitie met de PVV, dan komt die er. Meent hij dat de omstandigheden zijn veranderd, dan sluit hij net zo lief een verbond met de PvdA. Of met D66, CDA en ChristenUnie. Je kunt met hem alle kanten op, zolang hij maar premier kan blijven.

Een ideale regeringsleider is Rutte dus niet. Verre van zelfs. Maar hij heeft ook voordelen.

Samenwerken met de PVV van Geert Wilders wil hij niet meer. Na het fiasco van Rutte I heeft hij zijn buik vol van hem. Althans voorlopig, want je weet nooit waartoe een onbetrouwbaar type als hij in staat is. Hetzelfde geldt voor Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Wellicht is bij deze partij zelfs sprake van een ideologische afstand, al dien je met die uitdrukking voorzichtig te zijn als het om Rutte gaat.

Stikstofbeleid

Moeilijk zal Rutte daarentegen beslist niet doen als het de BBB betreft. Voor onder meer het stikstofbeleid en de klimaatpolitiek is daar wel een draai van 180 graden voor nodig, maar laat het maar aan Rutte over om die te maken. Aan Van der Plas overigens ook, vrees ik.

Toch zal Rutte niet zomaar van koers veranderen, laat staan van partners. Hij moet er door de omstandigheden toe worden gedwongen. BBB is tenslotte een nieuwkomer, die ook zo weer kan wegzakken in de kiezersgunst. De VVD-leider is behoedzaam, zoals iedereen die als wezenlijkste doel heeft zijn baantje te behouden.

Met Rutte is het vooruitzicht op een middle-of-the-road-politiek daarom groter dan met Van der Plas. Of zelfs dan met Schippers of een andere VVD’er. En vlees noch vis is het beste dat je kunt krijgen in een land waar de ene helft klaarstaat om de andere op de bek te timmeren wegens verschil van inzicht. Ideaal is Rutte absoluut niet, maar soms moet je accepteren dat het ideale onhaalbaar is. En voortmodderen.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 10.06.2023 @ 11:15

[Home]
 

1 Reactie

op 10 06 2023 at 11:15 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS