Home » Archief » Vrije Arabische vrouwen


[07.11.2017]

Vrije Arabische vrouwen

Hassnae Bouazza


Scène uit Kuroneko (Kaneto Shindo, 1968)

Dat de mensenrechtensituatie in Egypte dramatisch verergerd is sinds het aantreden van Sisi, is genoegzaam bekend. Journalisten die al jaren vastzitten, vrouwen die niet veilig over straat kunnen, een almaar verder verslechterende economie en steden in verval. De zaak van fotograaf Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, is het beroemdst: hij sterft langzaam af in de cel terwijl zijn nepprocesiedere keer wordt verzet.

Temidden van dat verval zijn er tegendraadse lichtpuntjes, zoals presentatrice Doaa Salah, die onlangs in haar programma de geneugten van het alleenstaande moederschap besprak. Voor wie Arabisch verstaat, hier zie je een clip van het programma waarin Salah een nepbuik draagt.

Immoreel gedrag

Ze stelt de vraag of je alleenstaande moeder kunt zijn en zowel de moeder- als vaderrol op je kunt nemen. Als je scheidt, zul je wel moeten, beantwoordt ze die vraag zelf. Als je onverhoopt weduwe wordt, heb je ook geen keuze, dus waarom niet direct voor het alleenstaande moederschap kiezen, zonder huwelijk of relatie? Die vraag legde ze voor aan een aantal religieuze heren die in de uitzending te gast waren.

Dat de staat niet de enige vijand is, blijkt wel uit wat er daarna gebeurde: advocaat Ashraf Naji diende een klacht tegen haar in wegens heiligschennis en het aanzetten tot immoreel gedrag. De rechter veroordeelde haar vervolgens tot drie jaar gevangenisstraf, waartegen ze uiteraard in beroep gaat.

Seksuele voorlichting

Nu hebben conservatieve advocaten in Egypte er sowieso een handje van vrouwen en andersdenkenden aan te klagen. Een paar dagen geleden beweerde de Egyptische advocaat Nabil al Wahsh in een discussieprogramma dat het de plicht is van deugdzame mannen om vrouwen, die in gescheurde spijkerbroeken lopen, aan te randen en zelfs verkrachten. Het soort materiaal waarvan je weet dat Westere media ermee aan de haal gaan en dat is dus ook gebeurd.

Al Wahsh betekent ‘het beest’ of ‘de wilde’. Zelden zo’n gepaste naam gezien voor een beest in ietwat menselijke verschijning. Ik bedoel: het praat, het heeft vingers en draagt een bril, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Als je Arabisch of Frans verstaat, bekijk dan zeker dit fragment, Meneer Het Beest is bijvoorbeeld ook tegen seksuele voorlichting.

Tongen los

Dan tot slot de Libanese zangeres Haifa Wehbe, die altijd goed is voor wat woede. Zij droeg tijdens een concert op de American University in Caïro sexy hotpants en daarna sloegen de stoppen door. Wehbe is wel wat gewend, of het nu om sexy jurken of sexy clips gaat, ze weet altijd de tongen los te maken.

Natuurlijk, de discussies over normen en waarden worden opgevoerd, de roep tot nóg meer repressie galmt na, maar dit soort vrouwen heb je nodig. Vrouwen die barsten maken in het conservatieve ideaal, die hun middelvinger opsteken naar de onderdrukkers, die mannen gek maken met hun lichaam, die weigeren mee te gaan in het misogyne discours en die zich simpelweg niet de mond laten snoeren of laten bedekken.

Nee, de situatie verbetert niet meteen, maar vrije vrouwen zijn wel de poort naar de hemel.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 07.11.2017 @ 08:00

[Home]
 

2 Reacties

op 07 11 2017 at 15:43 schreef Martijn:

Lekker selectief ook weer die woede over Wehbe, ik zag laatst een clipje van (Egyptische) Sandy, ook op American University, en dat was net zo “bloot” (al kan de evt. rel hierover prima aan mij voorbij zijn gegaan).

op 08 11 2017 at 07:41 schreef Gerard Matthijssen:

De door Hassnae Bouazza aangehaalde Tv-uitzending is schokkend. Als ik het goed lees noemt de brildrager Egypte een rechtsstaat. Verder zijn “wij” tegen homoseksuelen en prostituees. Hij is tegen seksuele voorlichting die hij kennelijk zelf hard nodig heeft. Wat wil hij? Tienerzwangerschappen?

Hoe ver weg van(of dicht bij) dit heerschap staat de redactie van de Britse krant Daily Mail, die in 2013 de zangeres Amanda Palmer kapittelde over haar borst, die tijdens haar bezoek aan Glastonbury net even “te ver” uit haar BH kwam? Zij diende de krant van repliek in een song, die zij poedelnaakt ten gehore bracht (Knack Focus 18-07-2013).

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS