Home » Archief » Vrijheid is een illusie


[18.06.2012]

Vrijheid is een illusie

Hassnae Bouazza


Illustratie: Howard Chandler Christy

Toen de twee New Yorkse WTC-torens neerstortten op 11 september 2001, wilden onze overheid en de media ons doen geloven dat de wereld totaal en onherstelbaar was veranderd. Terwijl in wezen het enige verschil was dat de dood en het verderf nu op Amerikaanse bodem plaatsvond in plaats van in Azië, Afrika of Latijns-Amerika. En je mocht het toen niet zeggen, maar het was een vergeldingsactie. Voor het eerst in lange tijd voelden de Amerikanen wat oorlog op eigen bodem betekent. Wat de verwoesting is die het meebrengt, het verdriet, het verlies. Tot dan, had het vernietigende geweld altijd elders plaatsgevonden, bijvoorbeeld in het verre Vietnam.

Ik heb me heel lang verzet tegen de gedachte dat 11 september 2001 de wereld heeft veranderd. Ik verzette en verzet me nog altijd tegen het idee dat een aanval op een Westers land erger zou zijn dan de talloze aanvallen op andere landen waar onze regering maar al te vaak aan mee heeft gedaan. Amerikaans bloed is niet kostbaarder dan Iraaks bloed. Amerikaans verdriet is niet aangrijpender dan het verdriet van mensen in Congo.

Toch gingen de aanslagen op de VS gepaard met dramatische veranderingen die doorgevoerd werden sinds die bewuste datum. Veranderingen om onze vrijheid te beschermen zo klonk het uit de monden van regeringsleiders. De aanslag van de terroristen, was een regelrechte aanval op onze westerse, vrije normen en waarden, werd ons ingepeperd. Het waren Osama en zijn kornuiten dus te doen om onze vrije moraal en niet, ik noem maar een dwarsstraat, om de Amerikaanse bemoeienis in het Midden-Oosten. Nee, aldus de leiders van de vrije wereld, onze vrijheid werd bedreigd en dus moest die beschermd worden door, hoe ironisch, hem te beknotten. En we zouden geen goede burgers zijn, als we het ons allemaal niet lieten welgevallen.

Het resultaat van die vrijheidsbescherming? Bijna anale visitaties op het vliegveld als we ons saaie leven voor een paar dagen of weken willen ontvluchten. Omdat je met de hand niet overal bij kunt, mogen we tegenwoordig onder de bodyscan. Zodat onze overheden zeker weten dat onze vrijheid geen gevaar loopt.

We mogen geen flesjes water meenemen in het vliegtuig, ook al is het volgens wetenschappers pure onzin dat je met een paar flesjes vloeistof een vliegtuig tot ontploffing kunt brengen. Lipstick, handcrème, zalfjes. Ze zijn alleen ongevaarlijk als je ze in een doorzichtig zakje bij elkaar doet, anders raken de douaniers in de war en gaat het terreuralarm af.

Ik chargeer uiteraard, maar als je ziet hoe schandalig sommige mensen worden behandeld, al zijn ze tachtig jaar en slecht ter been, kun je niet anders dan concluderen dat we een grote prijs betalen voor onze duurbevochten vrijheid.

Nu ik er zo over nadenk, is het eigenlijk een wonder dat we nog gewoon schoenen aan mogen als we gaan vliegen, want die Britse amateurterrorist wilde een aanslag plegen met zijn schoenen. Hoewel, dat is opgelost door reizigers hun schoenen uit te laten doen en de schoenen te scannen.

Het mag gezegd: in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme, laten we ons alle vernederingen welgevallen, maar niet alleen dan. De gretige overheidsbemoeienis heeft inmiddels ongekende vormen aan genomen.

Neem nu de OV-chipkaart die elk traject, dat je aflegt, registreert. Of de parkeerautomaten waar je eerst je kenteken moet invoeren alvorens een kaartje te krijgen. Onbespied vreemdgaan is er niet meer bij. Als het niet de OV-chipkaart is, dan is je parkeerbonnetje wel je stille, maar niet minder verraderlijke getuige. Vadertje staat kijkt rustig mee.

Mocht je vroeger kleine bedragen niet pinnen, nu word je aangespoord om het vooral wel te doen. Ondertussen monitort de overheid al je uitgaven.

Je kinderen zijn evenmin veilig: als ze ook maar iets afwijken van de norm die de leraar of lerares hanteert omdat die het minst uitdagend is, moet er een psycholoog bijkomen en als het tegenzit jeugdzorg, die als ze eenmaal een kans ruikt, niet meer loslaat.

Als jeugdzorg eraan te pas komt, zijn de rapen vaak gaar. Vaak lijkt het erop dat medewerkers van jeugdzorg, bij wie ik regelmatig het vermoeden had dat ze zelf ook wel wat hulp konden gebruiken, erop gebrand zijn hun verworven macht koste wat kost te gebruiken.

Ik heb als tolk vaak bij gesprekken gezeten tussen hulpverleners en hun cliënten en dat stemde niet vrolijk. Eenmaal was er een alleenstaande moeder die er werkelijk alles aan deed de haar opgedrongen hulpverleners tevreden te houden. Ze hield haar ex op een afstand, gaf haar kinderen op Nederlandse tijden te eten en ze deed zelfs aangifte tegen haar man op aandringen van haar hulpverleenster die, zo liet ze doorschemeren, zich anders genoodzaakt zag de kinderen bij haar weg te halen omdat ze anders niet veilig zouden zijn.

En dus toogde de moeder volgzaam naar het politiebureau. Voelde ze zich bedreigd door haar ex-man? Nee, ze had geen last van hem, maar ze moest aangifte doen van de hulpverleenster, vertelde ze via mij aan de agent. De hulpverleenster sprak met een samenzweerderig blik in haar ogen met de agent af dat ze ook wel een keer apart aangifte kon doen, want volgens haar voelde de vrouw zich wel bedreigd. De vrouw vertelde me dat de enige reden dat ze daar zat, was omdat ze had gedreigd de kinderen bij haar weg te halen.

Maanden later moest ik tolken bij een kinderopvang. Het bleek voor diezelfde mevrouw te zijn: al haar vier kinderen waren bij haar uit huis gehaald. Ja, erkenden de hulpverleners, ze was een heel lieve, goede moeder die een veilig thuis voor haar kinderen had gecreëerd en haar kinderen waren bovendien dol op haar. Maar er was nu eenmaal besloten tot de uithuisplaatsing en of ze nu weer wilde kalmeren.

Het zou namelijk goed zijn voor de kinderen als ze, en dit verzin ik niet, tussen de middag gewoon Hollandse boterhammen zouden eten, na school iets te drinken krijgen met een kaakje en ’s avonds rond zes uur het avondeten. Macaroni bijvoorbeeld.

De moeder was radeloos. Haar dochter schreeuwde van verdriet, want ze wilde bij haar mama blijven. Alles heb ik gedaan om jullie tevreden te stellen, klaagde de moeder. Wat jullie ook vroegen, ik heb het gedaan en nu ben ik alleen en hebben jullie al mijn kinderen. ‘Dat begrijp ik’, antwoordde een van de hulpverleners, ‘maar het is echt beter als u nu kalmeert want we moeten nog zoveel bespreken.’

Vriendschap is een illusie, zong het Goede Doel vroeger. Ik zou daaraan toe willen voegen ‘vrijheid ook’. Het idee dat we hier in Nederland of in heel Europa vrij zijn, is holle praat. De moeder van vier was niet vrij haar kinderen op te voeden zoals zij wilde. Ze was niet vrij zonder bemoeienis van buitenaf haar leven vorm te geven. Omdat ze sliste en omdat haar Nederlands niet perfect was, behandelden ze haar als een infantiele onderontwikkelde en verwoestten haar leven en dat van haar kinderen.

Ze gebruikte geen drugs, dronk geen alcohol, rookte geen sigaretten, betaalde netjes op tijd haar huur en zorgde dat haar kinderen goed gevoed en gekleed naar school gingen. En toch besloot jeugdzorg, gesteund door de rechter, haar leven over te nemen. Omdat jeugdzorg nu eenmaal bemand wordt door mensen wier taak neerkomt op het binnendringen van andermans leven en dat over te nemen.

Niet dat dat in de taakomschrijving staat, maar in de praktijk blijken ego’s zwaarder te wegen dan daadwerkelijk op te lossen problemen. Niet zelden zag ik in rechtbanken gekrenkte hulpverleners die zich persoonlijk beledigd voelden als de rechter besloot dat het kind beter af was bij de ouders en hun bezwaren naast zich neer legde.

Kinderen worden weggehaald bij ouders voor hun bestwil. Reizigers worden als criminelen gefouilleerd op vliegvelden, en als het tegenzit afgeblaft door douanepersoneel. Als de VS hun zin krijgen, beschikken ze straks over al onze vingerafdrukken. DNA van verdachten van zedenmisdrijven wordt opgeslagen. Consumentengedrag wordt gemonitord. Internetgebruikers geregistreerd en lastiggevallen met hinderlijke reclames van websites die ze net bezocht hebben.

Burgers worden afgeluisterd, gevolgd via allerlei camera’s op straat en op snelwegen, via die vreselijke parkeerautomaten en die OV-chipkaart, via de verplichte ziektekostenverzekering waardoor je medisch dossier toegankelijk wordt voor regeringen -tot en met de kleur van het schaamhaar van kinderen – als u zich het electronisch kinddossier nog kunt herinneren dat de regering er lang door probeerde te drukken -, via de eventuele koshere of halalmaaltijd die je bestelt als je naar Amerika vliegt, via je koopgedrag dat opgeslagen staat op je Bonuspas, Airmilespas, Kruidvatklantenkaart, via Twitter, Facebook en andere sociale media waar mensen hun ziel en zaligheid op kwakken, via alles wat je maar kunt bedenken, eigenlijk.

Deprimerend als je erbij stilstaat. Want het is één ding dat overheden en het bedrijfsleven ons willen beknotten. Het ergste is dat wij het allemaal maar toelaten. Als in Frankrijk onwelvallige beslissingen worden genomen, leggen burgers tenminste nog het hele land plat tot ze de overheid op de knieën dwingen. In Nederland mopperen we even, spuien ons gal op de site van het Grootste Riool van Nederland en gaan weer voetbal kijken. Onder het mom van ‘ik heb niks te verbergen’, laten we preventief fouilleren toe, dragen we slaafs onze identiteitskaart op zak hebben en ondergaan we stilletjes, zonder noemenswaardig protest alle verdere inperkingen van onze vrijheid. Uiteindelijk doen niet alleen de overheden het ons aan, maar wij onszelf.

Om dan nu toch een iets groter schrijver dan Henk Westbroek en zijn Goede doel te citeren. Multatuli:

De bewoners van een land zijn niet vry of onvry door de wet. De maat van vryheid wordt bepaald door de zeden.

Frankryk is onder Napoleon niet vry, zegt men, en als men z’n wetten leest, schynt die meening zoo heel ongegrond niet. Maar de bewoner van Frankryk beweegt zich, ondanks die wetten, vryer dan een Nederlander.

Wanneer wy t getal en de belangrijkheid onzer handelingen die voorgeschreven of verboden zyn door de Wet, vergelyken met al de daden die we verrichten of nalaten, gedwongen door de Zeden, zullen we zien dat we eigenlyk met de Wet al heel weinig te maken hebben, en dat háár invloed op ons doen en laten zeer onbeduidend is in verhouding tot al de dingen die een gevolg zyn van gebruik, gewoonte en sleur.

Geen wetgever, al gebood hij over tienmaal meer soldaten dan het getal inwoners van een land, zou durven bevelen wat nu de zeden voorschrijven. En omgekeerd, we buigen ons onder zeden die we niet zouden aannemen als ze waren voorgeschreven door een wetgever, hoe machtig ook.

Neem de heksenjacht op pedofielen die in dit land idiote vormen begint aan te nemen. Niet alleen worden vermeende pedofielen, die nog nooit een kind hebben aangeraakt, verjaagd en bedreigd door buurtbewoners, pedofiele gedachten of virtuele pedofilie is ook al strafbaar. In 2008 werd een 52-jarige man door de rechtbank van Den Bosch veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar met een proeftijd van tien jaar, wegens virtuele kinderporno.

De man was in het bezit van een computeranimatie waarin een fictief en met de computer getekend meisje seksuele handelingen verrichte met een volwassen man. Volgens de rechtbank was het filmpje voor kinderen niet van echt te onderscheiden en zou het hen kunnen aanmoedigen om seksuele contacten met volwassenen aan te gaan, aldus het nieuwsbericht hierover. De wet op virtuele kinderporno moet erop toezien dat er geen foto’s van echte kinderen worden gemaakt of gebruikt. Bij het filmpje waren geen echte personen betrokken, en toch werd de man veroordeeld.

Kies je ervoor niemand tot last te zijn en jezelf te vermaken, ontspring je de dans ook niet. Vorig jaar werd een Apeldoornse meneer veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur omdat hij achter de computer zat te masturberen. Zijn buurvrouwen hadden hem gespot, besloten hem te filmen en aangifte te doen.

Dus dan zit je thuis, een beetje met je kleine ik te spelen en voor je het weet moet je je verantwoorden tegenover een rechter die het geslachtsdeel kennelijk alleen als voortplantingsinstrument ziet en zeker niet als genotsroede en mag je voor straf 50 uur schoffelen.

De enige juiste straf zou er één zijn geweest voor de bemoeizuchtige buurvrouwen. 50 uur lang solitaire opsluiting met 50 groot- en kleingeschapen mannen, die hen kennis laten maken met de wonderen van het snikkeldom zodat ze het een volgende keer wel uit hun hoofd laten zich te bemoeien met wat anderen in de beslotenheid van hun eigen huis doen.

Ben je jong en onbezonnen en ga je met je maatje een beetje aan je pielemuis zitten, word je voor je het weet gefilmd en aan de virtuele schandpaal genageld door de moderne variant van de dorpsdominee, de website GeenStijl. Een dorpsdominee die er schande van spreekt als je je vriendin op de boot neemt, in een steegje zit te vozen met je te jonge vriendje of als je je door je eigen vriendin met een voorbinddildo in je eigen slaapkamer laat penetreren.

De onhebbelijkheid van mensen anderen in de gaten te houden en waar mogelijk erbij te lappen, heeft epidemische vormen aangenomen. En als het daarbij bleef, zou het misschien nog te overzien zien, maar dat is niet zo. Opgejut door sensationalistische berichtgeving en in de hoop op een mediamomentje rennen volksvertegenwoordigers naar het vragenuurtje, want wat ze nu toch in de krant hebben gelezen: een meneer die zijn pony had geneukt! En ze wisten precies hoe vaak! Er had dus gewoon iemand zitten turven. Ik durf te wedden met zijn broek op zijn enkels. Of haar hand in haar broekje.

Hou je je handen thuis en beperk je je tot het geschreven en gesproken woord, ben je evenmin veilig. Schrijver Anton Dautzenberg werd ontslagen bij The Financial Times, omdat hij tegen de heksenjacht op pedofielen ageerde en publiekelijk pedovereniging Martijn steunde –overigens zonder zelf pedofiel te zijn. Vrijheid van meningsuiting? Dat is een lachertje. Was het eerst taboe om al te felle kritiek op allochtonen en moslims te hebben, tegenwoordig word je voor linksche, multicultiknuffelende, geitenwollensokken dragende, munttheedrinkende Gutmensch uitgemaakt als je je zorgen uit om een bekende schrijver die openlijk sympathiseert met massamoordenaar Andres Breivik.

Dat mag toch gezegd worden? Klinkt het verontwaardigd. Je mag erop wijzen dat Breiviks analyses hout snijden, klinkt het in koor. Waag het echter niet parallellen te trekken tussen hun knuffelpartij, de PVV en de voormalige NSB, want dan probeer je het debat te smoren en een democratisch gekozen partij weg te zetten als ondemocratisch en dat moeten we niet willen met zijn allen. De mensen die de 11 september-aanvallen destijds in een politieke context plaatsten, konden overigens ook op aanzienlijk minder begrip rekenen.

En dus worden lezingen en optredens afgelast als die worden gehouden door linksdragende Gutmenschen en wordt ons op het hart gedrukt dat het om een ‘pistoolmetafoor’ gaat als iemand oproept een Pool neer te schieten in plaats van hem aan te geven bij een meldpunt. Hij bedoelt het allemaal niet zo. Moslims zijn snoepjesgevende fascisten, maar hij bedoelt het allemaal niet zo. Breivik heeft gelijk, maar hij bedoelt het allemaal niet zo.

Wie het allemaal wel zo bedoelt? Voor wie we wel massaal bang moeten zijn? Een handenweigerende baard. Die verdient het wel om wekenlang de gemoederen bezig te houden. Dan is de vrijheid van meningsuiting plots niet meer absoluut.

Als het een baard heeft en het bidt richting Mekka, zijn de linksche, multicultiknuffelende, geitenwollensokken dragende, munttheedrinkende Gutmensch hatende types meteen weer alert. Want dan is onze vrijheid ineens weer in het geding. Als er ergens een donkere baard aan de horizon verschijnt.

Er loopt op dit moment een ranzige journalist alle borreltafels op radio en televisie af om zijn boek te promoten en met droge ogen te beweren dat het een taboe is om over integratie en allochtonen te praten, het zogenaamde immigratietaboe. Er is de afgelopen jaren niets anders gedaan dan over immigratie en integratie praten. Politieke partijen bouwden er hun hele partijprogram omheen. Dus een taboe? Nee.

Wat wel een taboe is? Als allochtone vrouw bij Pauw en Witteman aanschuiven en protesteren tegen rammelende betogen waarin wordt beweerd dat alle Marokkanen racistisch zijn en als slaven zijn verkocht aan Nederland. Op basis van een tendentieus krantenbericht over vijf Marokkaanse jongeren die en zwangere vrouw zouden hebben mishandeld, omdat ze met een zwarte man was.

Ik was die vrouw bij P&W en na afloop kreeg ik driekwart van het land over me heen: want hoe haalde ik het in mijn hoofd, om als Marokkaanse vrouw mijn stem te verheffen tegen de blanke meneer tegenover me. Hoe haalde ik het in mijn hoofd babymoordenaars te verdedigen. Hoe durfde ik racisme goed te praten. Als mensen niet in staat zijn een gesprek te volgen, verdienen ze ook geen stemrecht, is mijn stelling -maar dat terzijde.

‘Kankerhoer, moslimteef, berberhoer, moslimhoer, fokzeug, FUCK OFF ben je niet goed bij je kankerkop stinkhoer, kut marocjes, ga weg. Ga negers pesten in je zandbak, untermenschen, slaven van de ISLAM en hoeren van jullie pedofiel profeet, haatsnee’, en iemand die zich heel erudiet verwoordde: ‘In onze Nederlandse samenleving dient u zich te schamen en niet meer deel te nemen aan het publieke debat.’

Mooi, hè. Dat zijn dezelfde mensen die klagen dat Marokkanen Nederlandse vrouwen hoer noemen.

Maar ik ben niet de enige. Ingeborg Beugel is een vrouw die finaal wordt afgebrand en op haar uiterlijk aangevallen, omdat ze met haar mening over Griekenland tegen de stroom ingaat.

Blanke, nihilistische domrechtse mannen hebben absolute vrijheid van meningsuiting. Mannen met een iets genuanceerdere mening moeten al iets oppassen. Allochtonen hebben alleen recht te spreken als ze domrechts napraten. Alle andere allochtonen moeten hun zielige, uitkeringstrekkende bek houden. Onderaan bungelen de vrouwen. En als allochtone vrouw met een eigen mening ben je helemaal de kut. Het agressieve, mysogiene racisme dat dan naar boven komt borrelen, daar moet zelfs Ahmedinejad in Iran niet mee aankomen. Hij zou meteen worden afgezet door de Ayatollahs.

Nederland presenteert zich altijd als braafste jongetje van de klas, maar een land waarin burgers elkaar het licht niet in de ogen gunnen omdat ze een afwijkende mening hebben, moet zichzelf niet zo op de borst slaan.

Om met Slauerhoff te eindigen die Nederland als beste in een gedicht heeft gevat en onverkort actueel is gebleven:

In Nederland wil ik niet leven,
Men moet er steeds zijn lusten reven,
Ter wille van de goede buren,
Die gretig door elk gaatje gluren.
‘k Ga liever leven in de steppen,
Waar men geen last heeft van zijn naasten:
Om ‘t krijschen van mijn lust zal zich geen reiger reppen,
Geen vos zijn tred verhaasten.

In Nederland wil ik niet sterven,
En in de natte grond bederven
Waarop men nimmer heeft geleefd.
Dan blijf ik liever hunkrend zwerven
En kom terecht bij de nomaden.
Mijn landgenooten smaden mij: ,,Hij is mislukt.”
Ja, dat ik hen niet meer kon schaden,
Heeft mij in vrijheid nog te vaak bedrukt.

In Nederland wil ik niet leven,
Men moet er altijd naar iets streven,
Om ‘t welzijn van zijn medemenschen denken.
In het geniep slechts mag men krenken,
Maar niet een facie ranslen dat het knalt,
Alleen omdat die trek mij niet bevalt.
Iemand mishandlen zonder reden
Getuigt van tuchtelooze zeden.

Ik wil niet in die smalle huizen wonen.
Die leelijkheid in steden en in dorpen
Bij duizendtallen heeft geworpen…
Daar loopen allen met een stijve boord
– Uit stijlgevoel niet, om te toonen
Dat men wel weet hoe het behoort –
Des Zondags om elkaar te groeten
De straten door in zwarte stoeten.

In Nederland wil ik niet blijven,
Ik zou dichtgroeien en verstijven.
Het gaat mij daar te kalm, te deftig,
Men spreekt er langzaam, wordt nooit heftig,
En danst nooit op het slappe koord.
Wel worden weerloozen gekweld,
Nooit wordt zoo’n plompe boerenkop gesneld,
En nooit, neen nooit gebeurt een mooie passiemoord.

Bovenstaande tekst werd zondagavond 17 juni uitgesproken op een lezingenmarathon van Castrum Peregrini over de paradox van vrijheid, met als andere sprekers Rutger Bregman, Thomas van der Dunk, Koen Haegens en Annet Mooij.

Hassnae Bouazza, 18.06.2012 @ 00:20

[Home]
 

132 Reacties

op 18 06 2012 at 00:33 schreef jvdheuvel:

Zeer goed verhaal. Later zal men dit nalezen en er zich over verbazen. Hoop ik dan maar.

op 18 06 2012 at 05:01 schreef leo schmit:

Na lezing van dit marathonstuk heb ik er plotseling weer vrede mee mijn dagen in den vreemde te moeten slijten.

op 18 06 2012 at 08:07 schreef Rene Koeman:

Geweldig goed geschreven.

op 18 06 2012 at 08:30 schreef Bakito:

Domrechtse, blanke mannen zijn er altijd al geweest. Zoals er ook slimrechtse kleurlingen en domlinkse vrouwen zijn. Door de komst van internet kunnen ze zich tegenwoordig echter bundelen en opgejut worden door jan en alleman.

Er valt veel te zeggen over deze ontwikkeling. Wat in ieder geval niet lijkt te werken, eerder averechts, is om deze groep structureel weg te zetten als dom, slecht en bekrompen. Of vergis ik me….?

op 18 06 2012 at 08:38 schreef Krek.:

Mooi stuk. Met één minpuntje: ik had het zelf geschreven willen hebben.

op 18 06 2012 at 08:39 schreef herman van der helm:

Heel goed geschreven. En dan blijf ik maar fijn in Nederland. Hier kunnen we tenminste nog wat leren van onze eigen schrijvers.
Die vrijheid is er dan wel.

op 18 06 2012 at 09:04 schreef Bigpete:

Ik ben het zowaar voor een deel eens met de strekking van dit artikel. Er staan wel een paar storende fouten in. De in slecht zittende uniform gehesen types die voor de “beveiliging” zorgen op Schiphol zijn geen douaniers maar particuliere beveiligers die hun werk in theorie onder toezicht doen van de Kmar. Gelet op het niveau en de salariëring van deze lieden mag je daar ook geen zelfstandig handelen en nadenken van verwachten. Bovendien voeren zij slechts uit. Voor de regels moet je toch echt bij anderen zijn.

Het artikel ademt een beetje de sfeer dat alles de schuld is van “domrechts”. Dat is onzin. Ten eerste heeft “domrechts” geen enkele macht in dit land, of je moet de 2 jaar gedogen van de PVV daarin meerekenen. De door jouw beschreven problemen spelen natuurlijk al veel langer, toen er nog helemaal geen PVV bestond. De hele jeugdzorg en hulpverlenersterreur is toch echt een linkse hobby.

Ingeborg Breugel, tja. Als je maar blijft roepen dat de Grieken er allemaal niks aan kunnen doen,dat ze zo zielig zijn dat we maar miljarden moeten blijven storten en vooral geen eisen mogen stellen dan kom je van een andere planeet. Waarom zou je daar geen kritiek op mogen hebben?

op 18 06 2012 at 09:21 schreef Haes:

Schitterend verwoord. Een stuk om over na te blijven denken.

op 18 06 2012 at 10:18 schreef Watutsi:

Wat een ontzettend goed stuk!
Kan het me (helaas) eigenlijk overal in vinden.

Ik hoop overigens dat je vaker op de TV zult verschijnen om je mening te uiten die tegen de op leugens gebaseerde propaganda stroom in gaat!

op 18 06 2012 at 10:27 schreef Mart:

En malle Pietje laat weer eens zien dat hij het niet snapt.

Hassnae zegt helemaal niet dat je geen kritiek mag hebben op Ingeborg Beugel. Ze zegt dat Ingeborg op oneigenlijke gronden wordt afgebrand.

Als je zo slecht leest, dan moet je niet zeiken als je domrechts genoemd wordt.

op 18 06 2012 at 10:27 schreef rena:

Godsamme, als moeder kreeg ik vreselijk, bijna pijnlijke kippenvel bij dat stuk over die moeder en haar afgenomen kinderen.
De rest stemt tot ernstig nadenken.

op 18 06 2012 at 10:34 schreef Watutsi:

Bigpete:

Toch vergis je met de uitspraak ‘Domrechts heeft geen enkele macht in dit land’ Politiek gezien hebben zij nu geen in breng. Maar macht gaat verder dan alleen Den Haag.

Als je kijkt naar media en publieke opinie hebben zij wel degelijk macht. De macht om mensen monddood te maken. De macht om mensen als Hassnea en Peter onbestraft te bedreigen en te beledigen. De macht om er voor te zorgen dat onderhand elke allochtoon wordt gezien en als crimineel en uitvreter. Kranten die onterecht hele hetze houden jegens bepaalde personen.

Er zijn mensen die nier meer op bepaalde plekken durven te komen. Mensen die niet meer vrij uit spreken omdat de gevolgen niet te overzien zijn. Is dit dan geen macht?

Oh wacht, dit noemen zij bij ‘domrechts’ vrijheid van meningsuiting.

op 18 06 2012 at 10:45 schreef sigme:

Goed stuk!

op 18 06 2012 at 10:48 schreef Thomas E:

Mooi betoog over de illusie die vrijheid heet. Maar ik troost me met de gedachte dat onvrijheid ook een illusie is. Dat is in zowel linkse als rechtse dictaturen overtuigend bewezen. Hoe creatief en grenzenverkennend ben je in de jou toegewezen speelruimte, daar draait het om want daarmee creëer je je persoonlijk geluk.

Het wordt nooit wat met de mens als collectief. Daar heb ik me allang bij neergelegd.

op 18 06 2012 at 10:48 schreef Bigpete:

Nee martje, ze wordt afgebrand vanwege haar van de pot gerukte standpunten. Dat daarbij wellicht op uiterlijkheden wordt ingegaan is misschien niet chique, maar doet aan de inhoud van de kritiek niets af. Als ik beweer dat water nat is dan ga jij roepen dat ik het allemaal niet snap en dat water niet nat is. Je bent zoooo voorspelbaar.

op 18 06 2012 at 10:49 schreef Bertje:

Goed stuk zeg.
Na het lezen overviel mij het blije gevoel van :
“Goddank woon ik er niet meer”
En heel veel dank voor het mooie gedicht!

op 18 06 2012 at 11:13 schreef Friezerik:

Mooi stuk! Heb zelf ook het idee dat er hier helaas ook nog een stuk “klasse justitie” speelt. Toen ik voor werk naar vs moest stond ik eerst netjes te wachten voor de (onvriendelijke) duane. Mannetjes in pak werden een stukje verder op netjes behandeld. “die zijn business class, denken dat ze meer zijn” hoorde ik iemand zeggen. Ik keek eens op mijn ticket en ja hoor, business class (toedeledoki jongens, zo ben ik dan ook wel weer). Maar goed, zo door de duane heen. Moest 2x papiertje invullen (of ik ooit een aanslag had gepleegd en of ik dat misschien nog ooit van plan was) en dat was het. Op Dulles kon ik na snelle paspoort check zo doorlopen. Ben zelfs nog terug gegaan naar customs omdat ik bang was dat ik of men iets was vergeten “no sir go right ahead”. Wtf, alsof je als je business class reist geen gevaar kunt zijn. (nou ben ik ook geen gevaar maar gaat om het idee).

op 18 06 2012 at 11:21 schreef Mart:

Nee, Pietje, je kan nog steeds niet lezen.

Hassnae zegt dat Ingeborg niet inhoudelijk wordt bekritiseerd, maar wordt afgebrand, en dan ook nog op oneigenlijke gronden.

Hassnae verwijst ook naar de totaal oninhoudelijke kritiek die ze over zich heen kreeg na haar bezoek aan P&W, als zijnde van hetzelfde soort.

Mensen met hersens genoeg om context te lezen weten dan dat Hassnae het dus niet heeft over die paar roependen in de woestijn die wel netjes inhoudelijk blijven.

Dan kan je wel gaan miepen dat ik jou moet hebben, maar je kan natuurlijk ook een keer aan zelfreflectie doen, en nagaan of het misschien niet je eigen kort-door-de-bocht opmerkingen zijn die je zo’n goed doelwit maken.

op 18 06 2012 at 11:30 schreef maruja:

Thomas E;”Maar ik troost me met de gedachte dat onvrijheid ook een illusie is. Dat is in zowel linkse als rechtse dictaturen overtuigend bewezen. Hoe creatief en grenzenverkennend ben je in de jou toegewezen speelruimte, daar draait het om want daarmee creëer je je persoonlijk geluk.”
Precies! Ik heb; geen feestboek, geen mobieltje, geen bonuskaart, een anonieme ov-chipkaart, betaal alles cash, en nog zo wat soortgelijke keuzes gemaakt. En zie, ik heb al een stuk minder last van al die vrijheidsbeknotting. Maar ff serieus; pijnlijk scherpe analyse van hoe wij Nederlanders, ons als makke schapen al die vrijheidsberoving laten welgevallen, en ondertussen al vingerwijzend alles en iedereen de schuld geven van ons on-geluk. Petje af Hassnae!

op 18 06 2012 at 11:43 schreef babs:

Bigpete,
Ik moest Ingeborg Beugel googlen, heb haar Griekenland-standpunten inmiddels gelezen. Inhoudelijke kritiek op die standpunten is lastiger te vinden, heb je misschien een linkje.

Kritiek op Beugel is alomtegenwoordig, maar dan gaat het vooral over stem, gedrag, facelift. Favoriete uitsmijter is dan natuurlijk ‘Ga lekker terug naar Griekenland’.

Nederland is een vrouwonvriendelijk en racistisch land. En het wordt steeds erger. Vroeger hadden de Nederlanders altijd gelijk, maar waren ze alleen nooit relevant. Inmiddels hebben ze ook geen gelijk meer. Land vol irrelevante schreeuwers.

Pijnlijk ook dat het gedicht van Slauerhoff regel voor regel overeind blijft behalve ‘Het gaat mij daar te kalm, te deftig,
Men spreekt er langzaam, wordt nooit heftig’.

Hassnae,
Prachtig stuk!

op 18 06 2012 at 12:02 schreef Gert-Jan:

Wanneer vrijheid op het spel staat, is de enige juiste reactie om die verworven vrijheden uit te vergroten! Maak een miljoen Mohammed cartoons, elk wijf wordt gevingerd in een donker steegje, verwelkom drugsgebruikers en iedere dag een gay pride. En wees er vooral fucking trots op dat dat hier wél kan!
Een reflex naar die regels, bemoeizucht en bijna dictatoriale controle, waarbij al het afwijkende wordt veroordeeld en belachelijk wordt gemaakt, is gewoon een luie fout. Kop in het zand dan zien ze me niet.

FUCK de tolerantie van intolerantie. Heb je nou idealen of ben je in wezen gewoon puur onverschillig?

op 18 06 2012 at 12:06 schreef Peter:

Slauerhoffs gewenste Nederland is gedeeltelijk realiteit geworden. Af en toe wordt er een plompe boerenkop gesneld en je loopt redelijk kans om op je facie geranseld te worden door iemand die jouw kop niet aanstaat.

Maar de zwarte stoeten zijn vervangen door roze hordes en Slauerhoffs klacht over het kwellen van weerlozen zou nu honend afgedaan worden als ‘zieligheidsindustrie’. De glurende buren zijn gebleven en hebben nu een kliklijn.

Ingeborg Beugel brengt altijd nuance aan in het anti-Griekenlandgeblèr dat hier in Nederland domineert. Griekenland mag dan gelogen hebben en corrupt zijn, daar hebben de bankiers hier flink van geprofiteerd. Een hand in eigen boezem zou ook Nederland niet misstaan.

Maar dat mag zeker een vrouw niet zeggen, want dan wordt er gespeculeerd over de Grieken met wie ze heeft geneukt, en dat ze geilt op Grieken, en dat ze zich door Grieken laat palen.

Dat is geen kritiek, dat is rabiate vrouwenhaat.

op 18 06 2012 at 12:11 schreef MNb:

Wat Leo Schmit en Bertje schrijven – ik ben weer danig genezen van eventuele neigingen om terug te keren.

op 18 06 2012 at 12:17 schreef Frank:

Heel goed betoog, Hassnae –

je hebt een tijdsbeeld neergezet, een verbaal document bij het lezen waarvan menig Nederlander zichzelf, rood aanlopend van schaamte, zou dienen te herkennen.

Helaas is, zo vrees ik, het type landgenoot waarop ik doel, niet in staat de portée van je verhaal te begrijpen.

En, nog helazer, ik denk dat in het haatdragende klimaat van de laatste tien à vijftien jaren, niet zozeer een karakterverandering zich gemanifesteerd heeft – neen, de ware aard van menig Hollander kon naar boven komen. Dat kon en kan, in een tijd van narcotisch consumentisme, en een economische crisis die maar niet ophouden wil. Als ‘de politiek’ vervolgens weigert maatstaven te handhaven, en zelf steeds corrupter en immoreler wordt, gaat het goed mis.

Wat we zien is van alle tijden: jaloezie, blinde hebzucht, agressie, roddel, de obsessie om anderen aan te willen geven, omdat ze masturberen, of omdat ze Pool zijn, maakt niet uit.

En dit alles moet bestreden worden.

Daarom dank ik je, en het is goed dat je Multatuli en Slauerhoff aanhaalt.

op 18 06 2012 at 12:22 schreef Fridjof:

De triestheid perfect geschetst. Mijn dank voor dit degelijke stuk, Hassnae.

op 18 06 2012 at 12:26 schreef Coos van Leeuwen:

Heel mooi stuk Hassnae en hoogtijd dat dit weer eens op een rijtje gezet werd. Maar ik vrees dat dit zelfde stuk over tien- twintig jaar nog steeds aktueel zal zijn. Zal nooit vergeten dat zo´n veertig jaar geleden bij een discussie in de kroeg mij werd toegebeten; “jij moet je kop houden want jij praat met buitenlanders”.
Maar helaas is er nog niet veel veranderd en de laatste jaren hebben dat soort simpele geesten meer praatjes gekregen omdat ze veilig en meestal anoniem kunnen blaffen via internet.

Vrijheid. Als oud CPN-er weet ik wat die vrijheid hier betekend. Je mag hier alles zeggen hield men mij steeds voor. Ze hadden geen idee dat de consequenties je tientallen jaren zouden achtervolgen.

En nu inderdaad met pinnen,OV-kaart en wat Hassnae verder al opsomde is alles en iedereen in de gaten te houden welke ideologie je ook aanhangt maar waarbij toch vooral opvalt dat extreem rechts veelal met rust gelaten wordt.

op 18 06 2012 at 12:28 schreef MrOoijer:

Chapeau.

op 18 06 2012 at 13:17 schreef Bigpete:

Nee babs ik heb geen linkje. Ze zit/zat regelmatig bij P&W en daar blijft ze maar roepen dat alle Europese eisen de grieken kapotmaken etc. Wanneer diverse gesprekspartners dan met feiten komen als bv dat geen belasting betalen in Griekenland volkssport nr 1 is, en het onterecht opstrijken van uitkeringen een goede 2e dan schiet ze in de kramp. Dan zijn het opeens een handjevol rijken die het land naar de klote hebben geholpen. Terwijl iedereen, jong en oud, arm en rijk een fanatiek beoefenaar van de volkssporten is. En dan willen ze ook nog na 35 jaren werken met pensioen.

Verder zit ze door iedereen heen te blèren en laat niemand uitpraten, tot grote ergernis van menig gast.

op 18 06 2012 at 13:33 schreef Vanes:

Uitstekend stuk en mooi om te zien dat Nederland na Slauerhoff geen spat is veranderd. Nog een onvrijheid:
Wat te denken van de hypotheekrenteaftrek die niets meer of minder is dan een subsidie voor de banken op een intelligente wijze verpakt. Die arme loonslaven die zich een aflossingsvrije hypotheek aan hebben laten praten en nu vastzitten in een huis waarmee de schuld niet kan worden afgelost? Ze moeten blijven werken om genoeg aftrek te verdienen, ze moeten beleefd zijn tegen hun baas. Ze zijn een slaaf van de de belastingdienst, de bank en hun werkgever. Het heet vrijheid maar dat is het niet.

Weliswaar een luxe onvrijheid maar een onvrijheid.

op 18 06 2012 at 13:33 schreef Sasha Berkman:

fantastisch artikel!
Aan de reacties van Piet kun je ook aflezen wat voor soort mensen ons werkelijk bedreigen, en dat zijn geen moslims maar leugenachtige rechts reactionaire demagogen

op 18 06 2012 at 14:03 schreef hallo:

Politie in Nederland:

Alleenstaande moeder wordt bedreigd door agressieve ex. Wil aangifte doen en vraagt of de politie de agressieve ex kan aanspreken op zijn gedrag.
Politie weigert de ex te benaderen. Adviseert geen aangifte te doen, maar het bij een melding te houden.
Bedreigde moeder dringt aan op ingrijpen van de politie.
Antwoord van de politie-agente: ‘Als u zo doorgaat, en als die ex werkelijk zo gevaarlijk is, dan schakelen we Jeugdzorg in om uw kind tijdelijk uit huis te plaatsen. Maar we zijn niet bij u in loondienst en gaan niet bij die meneer langs om hem te zeggen dat hij moet dimmen omdat u dat zo nodig wil.’

op 18 06 2012 at 14:08 schreef Willy Schuyesmans:

Knap stuk. En dan te bedenken dat er ooit een Gouden Eeuw is geweest waarin Nederland in heel Europa berucht was omwille zijn verdraagzaamheid!

op 18 06 2012 at 14:14 schreef Sasha Berkman:

Let bij dit filmpje vooral ook op de reactie en het woordgebruik van de politie tegenover de persoon die loopt te filmen. Als je dat woordgebruik tegen hen hanteert wordt je vervolgt wegens belediging. Nu is het natuurlijk een universeel gegeven dat alleen minderwaardige personen het bij de politie volhouden.

http://www.joop.nl/show/detail/artikel/14195_zinloos_politiegeweld_tegen_toerist_in_amsterdam/

op 18 06 2012 at 14:34 schreef Pyt van der Galiën:

Pete, de voorstelling die jij – en veel andere Nederlanders – van Griekenland hebben, klopt niet.

Grieken werken meer uren dan Duitsers, gemiddeld 42,2 tegen 35,6 voor Duitsers. Hebben we het over Nederlanders nog niet gehad, want dat zijn pas écht luie honden.

Met die uitkeringen valt het in Griekenland ook wel mee: sociale uitgaven als percentage van het BBP zijn in Griekenland aanmerkelijk lager dan in Duitsland. De Griekse verzorgingsstaat haalt het niet bij de Duitse.

De Grieken leggen het af qua arbeidsproductiviteit. Die ligt in Griekenland zo’n 25% beneden het gemiddelde in de EU. Aan de andere kant: Ierland heeft een zeer hoge arbeidsproductiviteit en daar gaat het ook niet echt helemaal lekker.

Ook de Griekse pensioenleeftijd ligt een stuk genuanceerder dan jij denkt.

Overigens schaart Nobelprijswinnaar Paul Krugman zich aan de zijde van Ingeborg Beugel.

op 18 06 2012 at 14:38 schreef MARTIJN Blog » Blog Archive » Vrijheid is een illusie:

[…] Zie: http://www.frontaalnaakt.nl/… […]

op 18 06 2012 at 14:43 schreef dinelecoeur:

Huiveringwekkend waar. Met 1 kleine kanttekening: “….de norm die de leraar of lerares hanteert…”
Was het maar waar!!! De leraar en lerares krijgen die ‘normen’ ongevraagd op het bordje.

op 18 06 2012 at 14:45 schreef Thomas E:

Sasha, wat draaf je toch door! Ik ben dolblij dat er politie is; dus dat er een instantie is die waakt, voorkómt, handhaaft, helpt. En natuurlijk gaat het niet overal en altijd goed, maar het apparaat bewijst dagelijks over en over zijn nut. Ooit ben ik vanuit mijn toenmalige functie een dagje met ze op stap geweest; mijn ogen zijn toen geopend voor wat een diender op zo’n dag allemaal mee kan maken. Van een burenrzuie met agressie tot aan een zwerver die belaagd werd door rotjongens. En van een diabetespatiënt met een hypo de eerste zorg verlenen, tot aan een verkeerschaos weer in beweging krijgen. Petje af. Ze dragen toch bij aan de ‘vrijheid’ die we hier als zodanig voelen.

op 18 06 2012 at 14:48 schreef Vrijheid is een illusie:

[…] een illusie, het hebben van vrijheid ook. Door Hassnae Bouazza ‏@Hassnae op FrontaalNaakt.nl: Vrijheid is een illusie – Reactie […]

op 18 06 2012 at 14:50 schreef Bigpete:

Zoals gebruikelijk mis je het punt weer Pyt.
Overigens spreek je me niet tegen als het gaat om belasting betalen, of liever gezegd niet betalen…

Als de grieken nu gewoon eens gingen betalen wat ze moeten betalen, en de griekse belastingdienst gaat dat ook innen, ze gaan alle gehandicapten herkeuren, dan zijn de problemen zo verdwenen. Dat men dat niet wil of kan is een teken dat de griekse maatschappij door en door verrot is, van hoog tot laag, van jong tot oud.

op 18 06 2012 at 14:57 schreef Jordi Lammers:

Het aansturen om te pinnen van de overheid is toch vooral om minder kasgeld te hebben en dus grote winkeldiefstallen te voorkomen? Goed stuk maar af en toe iets te overdreven.

op 18 06 2012 at 15:02 schreef leo schmit:

Ik heb aan genoemde onvrijheden in dit vrije land niet veel toe te voegen. Hassnae heeft ze allemaal mooi op een rijtje gezet. Wat betreft de terreur van de jeugdzorg, uithuisplaatsing, feitelijk kinderroof, zijn de Scandinavische landen nog een graadje erger, ook als het om bespieden en aangeven gaat.

Wat Hassnae ook goed aangeeft is de gelatenheid waarmee we de vrijheidsbeperkende maatregelen accepteren. Maar dat hoeft niet:

‘Omdat je met de hand niet overal bij kunt, mogen we tegenwoordig onder de bodyscan’.

Bij aankomst bij de ‘gate’ wijs ik altijd schuchter naar het poortje: Mag ik misschien daar door heen. “meneer wil door het poortje’. Er wordt ruimte vrijgemaakt, het plastic lintje wordt verwijderd. 400 passagiers kijken toe en gaan vervolgens door de body scan, gedreven door kuddegeest en regelterreur, terwijl ze na de scan zo afgelebberd worden door de handjes als meneer van het poortje. Maar ze staan wel in hun blote reet op de scan. Ik ben dan alleen maar betast.

op 18 06 2012 at 15:06 schreef Bertje:

“Als de grieken nu gewoon eens gingen betalen wat ze moeten betalen, en de griekse belastingdienst gaat dat ook innen, ze gaan alle gehandicapten herkeuren, dan zijn de problemen zo verdwenen. ”

Nou ja wat een wereld oplossing!
Had geen mens kunnen bedenken.
Echt niet hoor, meesterlijk je kunt zo de politiek in.

Tjonge,Pietje for President (van het schijthuis wel te verstaan)

op 18 06 2012 at 15:15 schreef jan smulders:

Nadat je dit o zo terechte artikel gelezen hebt, vraag je je af waarom je telkens weer blij bent als je terugkomt in Nederland. Waarom je de eigen mores zo boven die vreemde stelt en de maat van thuis in het buitenland langs alles legt.
Zit het in ons allen?

op 18 06 2012 at 15:16 schreef Pyt van der Galiën:

Ik mis het punt helemaal niet, Pete. Net als rest van de goegemeente leg jij de verantwoordelijkheid voor de humanitaire ramp (want dat is het) in Griekenland bij de Grieken. Dat klopt niet, zoals Krugman uitgebreid betoogt in de laatste link.

Zijn de Grieken zonder zonden? Nee, dat zijn ze niet. Zijn ze als enigen verantwoordelijk voor de ramp die zich in hun land voltrekt? Nee, dat zijn ze ook niet. En jouw stelling dat de problemen opgelost zouden zijn wanneer ‘de Grieken’ maar eens hun belasting gingen betalen is van een werkelijk onthutsend simplisme.

op 18 06 2012 at 15:34 schreef Sasha Berkman:

ja Thomas, de agenten in dat filmpje zijn geweldige persoonlijkheden…

op 18 06 2012 at 15:37 schreef Treffers:

@Pyt van der Galiën
“Werken” en “werken” is niet altijd hetzelfde he pytje. Volgens mij betekent dit vooral dat de Grieken “officeel” lang aanwezig zijn maar in de tussentijd geen flikker presteren of doen. Of zoals mijn Keniaanse collega’s wel een aanstelling hebben van 40 uur maar continue bezig zijn om prive-zaakjes te regelen of liggen te slapen op de bank (geen grapje).

op 18 06 2012 at 16:08 schreef Saskia van Liempt:

Stof tot nadenken. Toch een ding, als je schopt tegen de ongenuanceerdheid van mensen met het benoemen van groepen is dat altijd ook weer ongenuanceerd. Dat is jammer, dan vallen mensen over onjuistheden en dat leidt af van de boodschap. Bovendien is er bij een solistisch verhaal altijd wel weer een tegen verhaal. Het is heel lastig om genuanceerd je punt te maken, laat staan om op basis van je eigen beperkte referentiekader te spreken over het signaleren van een algemene trend.

Ik vind dat onze maatschappelijke systemen in de basis kloppen, ik geloof er in en ik geloof in de integere bedoelingen van de overheid. Natuurlijk is het nodig om hier altijd kritisch op te zijn. Wat is de maatregel? En weegt de impact op tegen de opbrengst?

Dat het niet onbegonnen werk is om kritisch te zijn, dat is een groot goed, dat mogen we best waarderen. Dat is vrijheid. Maar daar binnen moet je er zelf nog iets van maken en dat is al moeilijk genoeg.

op 18 06 2012 at 16:10 schreef Catharina:

Goed stuk, maar de vraag blijft: wat doen we eraan? We staan erbij en kijken ernaar! Geleidelijk gaat onze vrijheid er helemaal aan en politieke partijen van links tot rechts werken er allemaal braaf aan mee. Zo staan die gekke parkeermeters in Amsterdam, waar het college uit Groen Links, PvdA en VVD bestaat..

Ik heb het dan ook opgegeven dat er van deze partijen nog wat te verwachten valt ook al schrijven ze nog zulke mooie dingen over privacy e.d. in hun verkiezingsprogramma’s.

Uiteindelijk worden er allerlei maatregelen ingevoerd die in niemands verkiezingsprogamma hebben gestaan en waar geen enkele burger om heeft gevraagd. Ik hoop dan ook dat er deze keer massaal gestemd zal worden op de Piratenpartij. Een partij voor wie veiligheid, privacy en meer directe democratie core-issues zijn.

op 18 06 2012 at 16:28 schreef Olav:

Het geciteerde gedicht van Slauerhoff ken ik al 30 jaar uit mijn hoofd, en kan ik op elk gewenst moment voordragen.

Overigens zijn bijna alle verhalen en gedichten van Slauerhoff de moeite waard. Kijk hier maar: http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=slau001

De kritiek op Ingeborg Beugel die zich op haar uiterlijk toespitst slaat op twee manieren de plank mis:

1. Daar gáát het helemaal niet om, ze heeft gewoon gelijk wat Griekenland betreft.

2. Met haar uiterlijk is niets mis, ze is een knappe vrouw.

Maar ja, vaste prik bij reactionairen: als een vrouw iets zegt dat hout snijdt dan noem je haar gewoon lelijk, en een hoer, dan hoef je er verder niet meer op in te gaan. Oh ja, hysterisch bovendien.

op 18 06 2012 at 16:40 schreef Thomas E:

Nee Sasha, dit zijn een stel domme, starre, harteloze juten. Helemaal eens. Maar moet je aan de hand van een zo’n incident constateren dat ‘alleen minderwaardige personen het bij de politie volhouden’? Daarmee declasseer je een hele beroepsgroep op een wijze die Hitler niet misstaan had.

op 18 06 2012 at 16:42 schreef Bigpete:

@Pyt

“Als de Grieken gewoon hun belasting zouden betalen, zou er niets aan de hand zijn geweest.” Dat zegt de hoogste belastingadviseur in Griekenland vrijdag in een interview met de Duitse krant Die Welt.

De topman van de Griekse belastingdienst stelt dat er op dit moment 12% tot 15% van het BBP aan belastinggeld wordt ontdoken. “Jaarlijks loopt Griekenland maar liefst 40 tot 45 miljard mis aan belastinggeld. Als Griekenland alleen al de helft van dat bedrag zou ontvangen dan zou Griekenland uit de problemen zijn.”

Stervende kinderen in de Sahel
Daarmee steunt Lekkas de uitspraak van IMF-directeur Lagarde. Die zei eerder weinig sympathie te hebben met de Grieken en dat ze haar medelijden bewaarde voor de stervende kinderen in de Sahel. De opmerking leidden tot veel verontwaardigde reacties vanuit Griekenland. Het probleem kan volgens haar alleen worden opgelost als alle Grieken belasting betalen.

Belastingontduiking topsport
Lekkas is sinds 2010 de hoogste belastingadviseur in Griekenland. Belastingontduiking wordt volgens hem pas sinds een jaar gezien als een misdaad. “Daarvoor zagen de Grieken het eerder als een topsport om zo veel mogelijk belasting te ontduiken.” Om de

op 18 06 2012 at 16:58 schreef babs:

Pete,
Geen linkje, precies zoals ik dacht. Grappig dat je bovendien claimt dat Beugel maar wat schreeuwt waar anderen met feiten komen, waar het toch echt eerder andersom is, zoals Pyt uitstekend aantoont.

Er wordt gewoon ontzettend emotioneel op een vrouw met een impopulair verhaal gereageerd. Een groot geluk nog dat die Beugel geen moslim is.

Treffers,
“Werken” en “werken” is niet altijd hetzelfde he pytje.
Ook nog enige onderbouwing dat in Griekenland onder werktijd maar wat aangelummeld wordt (terwijl juist half werkend Nederland onder werktijd het Internet volschijt)? Griekenland heeft een lage arbeidsproduktiviteit, maar dat heeft met luiheid niks te maken. Zonder enige verdere onderbouwing maar aannemen dat Grieken lui zijn is racisme (bij gebrek aan beter woord). Treffers is dus een racist als hij niet vlot een mooie onderbouwing van luiheid van Grieken kan posten.

Ik woon zelf in Spanje. In Spanje wordt heel veel harder gewerkt dan in Nederland. Dingen zijn wel vaak slecht georganiseerd, waardoor harder moet worden gewerkt dan nodig, maar dat is niet de schuld van de werkers.

op 18 06 2012 at 17:13 schreef Sasha Berkman:

Thomas E: Ik kan me nog voorstellen dat je als jong mens idealistisch bent en bij de politie gaat om mensen te helpen. Maar als je daar een paar jaar bij hebt gezeten moet je kunnen zien in wat voor een fascistoide organisatie je werkzaam bent. Wereldwijd in zo ongeveer alle landen van de wereld zijn burgers slachtoffer van politiegeweld. De politie zuivert zichzelf niet van kwalijke elementen, is geen afspiegeling van de samenleving, is racistischer dan de doorsnee bevolking en dient feitelijk alleen de belangen van de machthebbers en dat is overal ter wereld hetzelfde. Grappig dat je over Hitler begint, de joden in 40-45 hier ten lande zijn vooral door nederlandse agenten uit hun huizen gesleept. Het verzet was gevaarlijk oa. vanwege de dreiging van de politie. Mijn vrienden zullen het nooit worden.

op 18 06 2012 at 17:41 schreef Bigpete:

babs je bent toch zelf wel slim genoeg om een link te zoeekn naar uitzending gemist oid. Of moet je werkelijk alles voorgekauwd worden? Ik heb dat mens een paar keer gezien, klaar. Als jij het zelf ook wilt zien mag je daar best wat moeite voor doen!

op 18 06 2012 at 17:47 schreef Olav:

Sasha, precies. Politie is weliswaar noodzakelijk, maar het is ook noodzakelijk om ze te allen tijde grondig te wantrouwen. ACAB.

op 18 06 2012 at 18:40 schreef Thomas E:

Oké Sasha, ik kan een eind met je mee waar het de politie in totalitaire staten betreft. Maar ik doelde eerder op de politie in NL. Alleen al door het intensieve wervingsbeleid onder allochtonen en de trainigen in conflictbeheersing, communicatie en servicegerichtheid, acht ik onze politie redelijk in staat om gewetensvol te opereren.

op 18 06 2012 at 18:47 schreef MNb:

Jan Smulders, schrijf voor jezelf. De laatste tien, twaalf keer was ik blij als ik weer uit Nederland vandaan kon.

Grote Piet mag Ingeborg Breugel niet, dus wil hij niet weten wat voor verbale diarree ze over haar hoofd heen krijgt. Daar hebben we dus de term domrechts voor.
Afijn, we maken dus nu het spektakel mee van een lidland van de EU waar het een grotere puinzooi is dan in zowat alle lidlanden van de Caricom. Maar van domrechts mogen we de medeplichtigheid van Nederland – met name banken – niet benoemen. Het idee!

op 18 06 2012 at 19:03 schreef Marco Meijer:

Goed stuk !!
Als reactie op de doorgeschoten fouilleringen en scans bij vlieghavens lijkt het mij wel ludiek als een groep reizigers dan ook maar letterlijk in de blote kont gaat staan. Gewoon alle kleren door de scanner en de mensen spiernaakt door het poortje.
Als één passagier dat doet wordt die opgepakt, afgevoerd en vermoedelijk opgeborgen. Maar als een hele groep mensen dat zou doen is het een niet te negeren protestsignaal. Misschien gaan we ons dan weer eens afvragen waaro we als makke schapen akkoord gaan met steeds idiotere maatregelen.

op 18 06 2012 at 19:06 schreef Treffers:

@babs
In Spanje wordt dus harder gewerkt maar de arbeidsproductiviteit is lager. Akkoord.. Zijn ze dan te dom omdat ze hun zaken niet goed regelen? Corrupter? Incompetenter? Zeg het maar.

Overigens: sinds wanneer zijn de Grieken een “ras”? Mensen zoals jij zorgen ervoor dat het scheldwoord “racist” alleen nog maar op de lachspieren werkt..

op 18 06 2012 at 19:13 schreef Maarten:

Laatst een heel betoog gehoord van pedagogen op de radio over hoe slecht het wel niet gesteld is met de jeugdzorg. Schrikbarend! Kinderen worden veels te snel als probleemkind gezien. Er werd gesproken over 1 op de 10!
Kan je het je voorstellen?
Dat werkt nou echt stigmatiserend. Ze maken de problemen alleen maar erger.

op 18 06 2012 at 19:27 schreef hallo:

MINDER blauw op straat. Dat zou enorm helpen in Nederland. Er is iets grondig mis aan het gaan als er meer politiemensen op straat komen.

Met politiemensen valt niet te communiceren. Met politiemensen valt geen normaal gesprek te voeren.

Zij spreken een bizar soort zelfgebrouwen namaak-ambtelijk jargon. Dat heeft ten doel vooral niets te hoeven doen aan problemen van burgers.

Politiemensen op straat kunnen niets dan brave burgers lastigvallen.
Hoe meer politie op straat, des te meer ellende.

Op het politiebureau wordt niet gewerkt aan de veiligheid van de burger. Politie is niet dienstbaar en niet doortastend. Het enige waartoe ze bereid zijn is urenlang leuteren met de burger, onder het genot van een oneindige stroom automaatkoffie. Maar ze weigeren pertinent in beweging te komen, aangifte op te nemen, een kopietje van je melding mee te geven, een brief beantwoorden, tot actie overgaan en daadwerkelijk helpen. Dat is al minstens twintig jaar de ervaring.

Nogmaals: er is grote nood aan MINDER blauw op straat.

op 18 06 2012 at 19:45 schreef Pim:

Mevrouw Bouazza, ik moet eerlijk bekennen, dat ik geen fan van U ben, althans niet van U als publiciste. Maar ik vind, dat U nu een zeer bewonderenswaardig stuk geschreven heeft. Niet alleen kan ik mij grotendeels vinden in de strekking, maar vooral ook in de weloverwogen rust waarmee U schrijft. Bravo!

op 18 06 2012 at 19:47 schreef Olav:

Thomas: acht ik onze politie redelijk in staat om gewetensvol te opereren.

Ik word altijd een beetje bang als mensen zeggen dat je de politie wel kan vertrouwen. Levensgevaarlijk naïef vind ik dat, en volgens mij heb je echt nog nooit wat meegemaakt als je echt zo denkt. Nog nooit gezien hoe “stillen” een vreedzame demonstratie uit de hand probeerden te laten lopen, bijvoorbeeld.

Voor die hele politionele beroepsgroep geldt wat mij betreft: schuldig tot het tegendeel bewezen is. Je bent niet fris in je hoofd als je een baan kiest met een uniform, waarbij je verplicht bent om bevelen op te volgen die ertoe kunnen leiden dat mensen op de trein naar Polen gezet worden.

ACAB, nom-de-Dieu!

op 18 06 2012 at 20:22 schreef Bertje:

De prachtige dingen van mijn Holland weten me telkens weer te raken: de zee, het strand …..

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een grootsch verband.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Hendrik Marsman

op 18 06 2012 at 20:23 schreef Thomas E:

Olav, als ex-kraker heb ik echt wel wat meegmaakt met de politie. Believe me. Ik heb geroepen dat het sadisten waren, die toevallig aan de goede kant van de wet terecht waren gekomen. En meer van dat soort dingen. Maar nogmaals, ik heb het apparaat in de laatste 20 jaar een stuk professioneler en ‘van deze tijd’ zien worden.

op 18 06 2012 at 21:28 schreef Yogurt:

@Thomas E
Olav heeft gelijk! De politie is niet te vertrouwen! Ik ben namelijk niet door 4 medekrakers de tering geslagen maar eigenlijk door de politie. Die hadden namelijk een ontvanger in hun kies gezet en ze met een zender de opdracht gegeven mij met stijgerpijpen helemaal tot gort te slaan.

op 18 06 2012 at 22:03 schreef Sasha Berkman:

Treffers: Omschrijf jij nu eens het verschil tussen jouw en “de grieken” please. Dan kunnen we verder met deze interessante (gaap) discussie’.

op 18 06 2012 at 22:30 schreef Treffers:

@sasha
Je hebt moeite met lezen zie ik of je begripsvermogen is nogal beperkt. Ik zeg dat het verschil tussen de gemiddelde Griek en mij is is dan mijn arbeidsproductiviteit een stuk hoger ligt dan bij de gemiddelde Griek omdat die misschien in de boeken wel meer uren maakt maar eigenlijk zijn tijd aan het verlummelen is. Is dat nou zo moeilijk? Idem mijn Keniaanse collega’s die continue afwezig zijn omdat ze iets “weg moeten brengen”.

op 18 06 2012 at 22:55 schreef Olav:

Waar “Yogurt” het nu weer over heeft?

Sorry mensen, maar je moet de politie wantrouwen. Is een principekwestie. Hoort bij het geweldsmonopolie en de bevoegdheden die ze hebben.

En zelfs al zijn sommige individuele politiemensen misschien best sympathiek en nemen ze hun werk serieus, het probleem is dat je dat niet kan zien als je er op straat één tegenkomt. De kans is altijd levensgroot aanwezig dat het een autoritaire klootzak is met een minderwaardigheidscomplex. Zo’n Hero Brinkman-type.

op 18 06 2012 at 23:19 schreef Jon:

Lang stuk. Wat een werk.. Vanuit het hart geschreven. Dat vind ik mooi en op onderdelen lastig als lezer, als ik net iets anders zie. Maar de hoofdlijn staat en is meer dan herkenbaar.

Ik denk dat we veel weer moeten luisteren, echt luisteren en willen begrijpen. Dus niet te veel met de vingers in de oren vasthouden aan het eigen gelijk.
Ik ga daarom ook hier even tegen de stroom in op 1 onderdeel. Bij Pauw en Witteman zag ik vooral een emotionele vrouw die zond en niet luisterde en andermans gevoel en opvatting niet kon of wilde adresseren. Verklaarbaar/begrijpelijk of niet: dat stoorde mij, omdat ik denk dat het erom gaat dat iedereen luistert en probeert te begrijpen, ook al ben je nog zo boos of overtuigd van je eigen gelijk.

Zo.
Verder heb ik weinig te zeuren en ben ik blij dat Hassnae zich laat raken en dat deelt.

op 18 06 2012 at 23:20 schreef Sasha Berkman:

Treffers: “Je hebt moeite met lezen zie ik of je begripsvermogen is nogal beperkt. Ik zeg dat het verschil tussen de gemiddelde Griek en mij is is dan mijn arbeidsproductiviteit een stuk hoger ligt dan bij de gemiddelde Griek”

Ja dat zei je al en toen vroeg ik of je dat met cijfers kon onderbouwen. Laat maar.

op 18 06 2012 at 23:25 schreef Yogurt:

“Niemand” is te vertrouwen. Dus wat is je punt?

op 19 06 2012 at 00:04 schreef Olav:

Yogurt: “Niemand” is te vertrouwen. Dus wat is je punt?

Heb je het tegen mij?

Mijn punt is dat als niemand te vertrouwen is zoals je zegt, en politieagenten dus ook niet, dat je juist dan politieagenten nòg meer moet wantrouwen dan anderen omdat ze meer macht en bevoegdheden hebben, en een dodelijk wapen op de heup. Plus toegang tot allerlei informatie, enzovoorts.

Bovendien zijn het allemaal, zonder uitzondering, lui die ervoor hebben gekozen om “het gezag” en “de orde” te gaan vertegenwoordigen en verdedigen. Vijanden van de verandering dus.

op 19 06 2012 at 00:06 schreef MNb:

Treffers, ben je nou echt zo dom? Er is een reden waarom Babs expliciet schrijft: “bij gebrek aan een beter woord.” Je gezeur over de term racisme slaat dan ook als een tang op een varken.

Bertje, zeer mooi gedicht van Marsman, maar het slaat alle regendagen over én vergeet de kneuters (al dan niet op de hei) die dat laagland bewonen. Nog afgezien van het feit dat meer dan de helft tegenwoordig in steden verblijft.

op 19 06 2012 at 08:14 schreef Bigpete:

Het begint hier steeds meer op een verzamelplaats voor extreem links kraaktuig te lijken.

AKZT

op 19 06 2012 at 08:17 schreef Peter:

Nergens voor nodig zo onaangenaam te worden, BigPete. Maar als je je hier niet thuisvoelt, zijn er altijd nog het Pim Fortuyn-forum en Amsterdam Post.

op 19 06 2012 at 08:29 schreef Bigpete:

AP is niks voor mij en dat weet je best Peter. Ik lees hier tig reacties waarin de politie wordt uitgemaakt voor onbetrouwbare fascisten, de term all cops are bastards is ook diverse keren voorbij gekomen, maar als ik wat terugzeg dan ben je verontwaardigd. Valt me erg van je tegen. Het zou je sieren als je consistent was.

op 19 06 2012 at 09:55 schreef babs:

Treffers,
Over de term racist, zie MNb, maar ik maak me verder geen illusies, iemand die zo makkelijk, gebaseerd op vooroordelen een groep waarvan hij verder niks weet behalve wat macro-economische cijfers, wegzet als lui of dom is zeer waarschijnlijk ook gewoon een racist in de zuivere betekenis van het woord.

Over harder werken en toch minder produceren. Duidelijk dat ze dan iets niet goed doen. Zo produceren Spanjaarden eten, terwijl het inkopen en verkopen van eten tot hogere produktiviteit leidt. Het Spaanse bankwezen is gericht op consumentenrekeningen en -kredieten en MKB-kredieten, niet op de CDS, HFT en M&A die zo veel meer produktiviteit opleveren. Of dat de Spanjaarden dom maakt? Dat hangt af van de definitie van dom. Net zoals het afhangt van de definitie van racist of jij een racist bent.

op 19 06 2012 at 10:05 schreef Sasha Berkman:

Ach Pete, net alsof jullie smerissen van die aardige mensen zijn van racistische en fascistische trekken vrij…

op 19 06 2012 at 10:34 schreef Olav:

Bigpete: Het begint hier steeds meer op een verzamelplaats voor extreem links kraaktuig te lijken.

Natuurlijk. Mensen die een hekel hebben aan, bang zijn voor, of vraagtekens zetten bij de politie zijn “extreem links kraaktuig”. Stel je voor, dat iemand zou twijfelen aan de autoriteit van die apen in blauw.

Bigpete: AKZT

Je zou wel willen dat je er nog eens flink op los mocht rammen, nietwaar?

op 19 06 2012 at 10:37 schreef Tijn Libbert:

In de eerste helft kon ik mij uitstekend vinden: een helder verhaal dat door een ieder die naar vrijheid streeft veel vaker verteld zou moeten worden. Het is jammer dat het stuk in de tweede helft verzandt in alweer die eeuwige versimpelde links-tegen-rechts-onzaligheid. Het zou beter zijn geweest dat te bewaren voor een ander stuk – dat ik ongelezen zou laten, maar dat terzijde.

Een interessant thema is dat van het onderscheid tussen vrijheid volgens de wet en vrijheid volgens de zeden. Het lijken mij twee verschillende fronten, die voor vrijheidslievenden beide belangrijk zijn en ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe bereikt men in een parlementaire democratie wettelijke vrijheid, als het electoraat de vrijheid in zijn zeden veronachtzaamt; als er dus geen culturele vrijheid is? Maar hoe bereikt men aan de andere kant culturele vrijheid als de wet sommige vrijheden strafbaar maakt, en de benutters van die vrijheden dus marginaliseert?

op 19 06 2012 at 10:58 schreef Anoniem:

@MnB
Jij bent nog dommer dan babs. Als babs een oordeel over Grieken alleen weet te koppelen aan de term ” racisme” terwijl Grieken geen ras zijn kun je beter of je mond houden of langer naar de juiste term zoeken en de discussie aan serieuse mensen overlaten.

@babs
“is zeer waarschijnlijk een racist”.. Ja, zo lust ik er ook nog wel 1. Iemand die zo dom redeneert als babs is denk ik “zeer waarschijnlijk” een paarse transsexuele kabouter..

op 19 06 2012 at 11:10 schreef Bigpete:

Citaat “Olav”: Voor die hele politionele beroepsgroep geldt wat mij betreft: schuldig tot het tegendeel bewezen is. Je bent niet fris in je hoofd als je een baan kiest met een uniform, waarbij je verplicht bent om bevelen op te volgen die ertoe kunnen leiden dat mensen op de trein naar Polen gezet worden.

ACAB, nom-de-Dieu!

Duidelijk een reactie van een hard werkende brave burger. Rot toch op man.

op 19 06 2012 at 11:54 schreef Pyt van der Galiën:

@Treffers

Een beknopte bespreking van de oorzaken van de lage arbeidsproductiviteit in Griekenland vind je hier. Een meer “in depth” rapport vind je hier http://www.turi-network.eu/content/download/9465/46910/file/ekthesi_2010(metafrasi).doc

Zoals je kunt zien hangt de lage arbeidsproductiviteit in Griekenland vooral samen met het gebrek aan directe investeringen uit het buitenland, een inefficiënte publieke sector en verouderde productiemethoden.

Het tweede document is ook interessant voor Grote Piet, wanneer die zich even kan losscheuren van zijn vete met krakers.

op 19 06 2012 at 12:04 schreef Mart:

Malle Pietje voelt zich aangevallen als zijn virtuele beroepsgroep wordt aangesproken op hun overmatig geweldgebruik, en gaat en passant ineens zeiken over wat pittig taalgebruik.

Leg eens uit, Malle Pietje, waarom er afgelopen jaar 5 doden zijn gevallen in 29 vuurwapenincidenten met de politie? En leg eens uit waarom de Nederlandse politie zoveel meer naar het vuurwapen grijpt dan onze directe buren?

De manier waarop de politie zich gedraagt is het inderdaad legitiem om je af te vragen of ze het openbaar belang dienen of slechts autoritaire repressie uitoefenen. Olav en co. brengen zelfs voorbeelden mee, en de cijfers staan ook aan hun kant.

Heb jij nog iets in te brengen dan wat gescheld en een beroep op je eigen onverifieerbare ‘autoriteit’?

op 19 06 2012 at 12:29 schreef Olav:

Bigpete: Duidelijk een reactie van een hard werkende brave burger. Rot toch op man.

Je ontkent dus niet dat demonstraties soms verpest worden door stillen met het doel de politie een excuus te geven om erop los te meppen?

Dat is dan duidelijk.

op 19 06 2012 at 12:41 schreef Bigpete:

Nee mislukte ict’er, ik “zeik” niet, PB zeikt over mijn taalgebruik terwijl hij het kennelijk prima vindt dat ik dagelijks voor fascist wordt uitgemaakt en ene olav mij zo ongeveer de jodendeportatie in de schoenen schuift, uiteraard vergezeld van de nodige krakersbeledigingen.

Je link werkt niet, maar ik zou zeggen dat er veel geweld tegen agenten plaatsvind en dat er slecht geschoten wordt.

@Pyt,
je bent opvallend stil over het stukje tekst waarin de hoogste Griekse ambtenaar en mw. Lagarde van het IMF precies hetzelfde zeggen als ik…

op 19 06 2012 at 12:54 schreef leo schmit:

En dan hebben we het nog niet eens over de gewapende Noorse politieman die rustig blijf toekijken terwijl aan de over kant van het water de AUF jeugd wordt afgeslacht en zich verontschuldigd met: ‘jeg vurderte ikke aa gaa paa andere siden’. Ondertussen voeren ruim 30 particuliere booteigenaren op en neer om honderden levens te redden.

Ja ik weet het, ik heb dit al eens gemeld, maar de zaak wordt heropend, nadat een eerder ‘politie’onderzoek tot de conclusie kwam dat er juist was gehandeld.

op 19 06 2012 at 13:28 schreef Olav:

Bigpete: en ene olav mij zo ongeveer de jodendeportatie in de schoenen schuift,

Dus je denkt dat je geweigerd zou hebben? Ook al had het je baan gekost?

Overigens beledig ik jou niet persoonlijk, dat zijn je lange tenen. Als ik “ACAB” zeg dan besef ik me heus wel dat er uitzonderingen zijn. Die zijn er altijd, maar ze bevestigen helaas de regel.

De rest duwt gewoon heel servicegericht en gewetensvol de joden en communisten in de trein als daartoe opdracht gegeven wordt. Zoals mijn grootvader, die mocht naar Neuengamme. Hij heeft het overleefd. Je had hèm eens over de politie moeten horen, daarmee vergeleken ben ik nog mild.

op 19 06 2012 at 13:29 schreef Sasha Berkman:

Nee, Bigpete, jou wordt niet de jodendeportatie in de schoenen geschoven. Er wordt naar het feit verwezen dat het de nederlandse politie was, en niet de duitsers, die de meeste joden heeft opgepakt en uit hun huizen heeft gesleept. Verder vertoon jij wel degelijk gedrag die het ergste doet vrezen, gezien je hekel aan “kutmarokkanen”. Verder zijn agenten van nature hypocriet en lafhartig. Als ik als burger de politie de dingen toeroep die die schofterige agent uit het filmpje de filmende persoon toevoegt, ik prompt een boete wegens belediging aan mijn broek heb hangen.

op 19 06 2012 at 13:40 schreef Sasha Berkman:

Vandaag weer in het nieuws:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/12383711/__Agente_schopt_man_tegen_grond__.html

Nooit worden dit soort figuren vervolgt wegens zware mishandeling oid, wat je als burger wel aan je broek hebt als je agenten op een dergelijke manier behandelt.

op 19 06 2012 at 13:57 schreef Mart:

Wat heeft mijn dagelijks werk hier nou weer mee te maken, Malle Pietje? Ik beroep me niet op mijn (virtuele) beroep om daar autoriteit aan te ontlenen, ik hou me aan de feiten.

En die feiten zeggen dat onze politie vaker schiet, en meer mensen doodt, en meer mensen afluistert, dan de landen om ons heen. Die feiten ondersteunen de getuigenverslagen van mensen als Olav, die suggereren dat de politie in Nederland zich graag gewelddadig autoritair gedraagt.

En Olav merkt terecht op dat dit niet nieuw is; je wordt, zoals zowel Olav als Sasha opmerken, niet persoonlijk aangesproken, toch reageer je als door een wesp gestoken. Als dit een representatieve manier is waarop een agent met kritiek op de organisatie omgaat, dan vrees ik dat je niet helpt de argumenten van de tegenstand te weerleggen; eerder het tegendeel.

En dat mijn link niet werkt? Je kan het toch ook gewoon zelf Googlen? Dat is je uitvlucht tenslotte altijd als jij om feiten gevraagd wordt, nietwaar?

Maar hier is de link nog een keer voor de volledigheid: http://nos.nl/artikel/328647-meer-gewonden-en-doden-door-politie.html

op 19 06 2012 at 14:28 schreef jos:

Naar hè Bigpete ? Om niet meer als individu gezien worden maar als onderdeel van een groep en collectieve schuld te dragen.

Maar goed, ik heb niet de illusie dat je hier wat van leert.

op 19 06 2012 at 14:50 schreef Bigpete:

Pardon? Ik niet persoonlijk aangesproken door olav en sasha? Sasha maakt mij elke dag uit voor fascist, olav zegt ACAP. Wat is het verschil met alle moslims zijn crimineel?

Als imend mij vraagt om een link en die heb ik niet dan zeg ik dat. Jij geeft een link die niet werkt en je verwacht van mij een reactie. Als je het verschil niet wil zien dan houdt het op.

Overigens staat de verklaring al in jouw artikel zelf. Het aantal schietincidenten is zo klein dat er niet of nauwelijks een conclusie aan te verbinden is. Dat is nou vervelend, je wordt niet bevestigd in je oordeel.

Ik zal je één voorbeeld geven van een zaak die ik van dichtbij heb meegemaakt. Een 19 jarige surinaamse crimineel die in de Bijlmer een scooter had gestolen werd door de politie neergeschoten nadat hij hen met een vuurwapen had bedreigd. De hele Bijlmer schreeuwde moord en brand. Men vond het kennelijk de normaalste zaak van de wereld dat je gezeten op een gejatte scooter met een illegaal vuurwapen op agenten schiet. Daar hoorde ik namelijk niemand over…Nee de politie had het gedaan. En ik kende de vader van dat joch ook nog…

op 19 06 2012 at 15:03 schreef Myriam D:

Het zal je vast niet troosten, Hassnae, maar als joodse die kritiek uit op Israel word ik van joodse zelfhaat beticht.
Alsof ik mezelf zou haten en niet de verfoeilijke bezet- en roofpolitiek.

op 19 06 2012 at 15:30 schreef Sasha Berkman:

BigPete: als je praat als een fascist moet je het niet vreemd vinden dat je een fascist wordt genoemd.

op 19 06 2012 at 15:31 schreef jos:

Bigpete vindt het heel relevant om te vermelden dat het om een “Surinaamse” crimineel ging.

op 19 06 2012 at 16:07 schreef Pyt van der Galiën:

@Pete,

Tijd om een volgende mythe te ontzenuwen, blijkbaar. Is belastingontduiking een nationale sport in Griekenland? Nou, voor de meerderheid van de Grieken valt het ontduiken van belastingen niet mee, aangezien het Griekse systeem van belastinginning (de link verwijst naar Zwitserland, maar het Griekse systeem is identiek) dat voor hen zo goed als onmogelijk maakt.

Dat betekent dat belastingontduiking – zoals altijd en overal – vooral een hobby van de rijken is. De Griekse H&I betalen keurig hun belastingen.

Geschat wordt dat er in Griekenland een bedrag van ongeveer 60 miljard euros aan niet geïnde belastingen uitstaat, waarvan volgens het IMF slechts 8 miljard ook daadwerkelijk geïnd kan worden (de rest bestaat grotendeels uit belastingschulden van inmiddels failliete bedrijven en individuen).

op 19 06 2012 at 16:17 schreef Bigpete:

The way the Greek economy is structured means there is a much higher proprtion of self-employed people and small businesses than in other eurozone countries. This makes tax collection a much more painstaking process and requires an efficient and bloody-minded public administration, which Greece doesn’t have.

Tja… net Zwitserland zei je hè…

op 19 06 2012 at 16:33 schreef Pyt van der Galiën:

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het punt lijkt je enigszins te ontgaan, Pete. De modale Griek kán de meeste belastingen niet ontduiken, omdat de wijze waarop in Griekenland belastingen worden geïnd dat onmogelijk maakt. Daar verwijst de link naar. Wees een volwassen kerel en probeer mijn betoog te ontzenuwen i.p.v. net te doen alsof je het niet snapt. Anders ga ik straks nog denken dat Mart gelijk heeft.

op 19 06 2012 at 16:41 schreef Olav:

Pyt: Dat betekent dat belastingontduiking – zoals altijd en overal – vooral een hobby van de rijken is.

Over Zwitserland gesproken… Ik heb wel eens onserieus voorgesteld dat als Europa Griekenland werkelijk wil helpen, we eigenlijk de oorlog moeten verklaren aan Zwitserland en het daar gestalde zwarte geld van de scheepsmagnaten moeten ophalen. Het kàn natuurlijk niet maar je gaat er toch aan denken.

op 19 06 2012 at 17:31 schreef Bertje:

@ grote Pietertje

Zoals je weet ben ik geen fan van de politie en vind ik ook dat de uitvoerende macht kritisch en scherp in de gaten moet worden gehouden.
Maar als het puntje bij paaltje komt ben ik reuze blij dat ze er zijn. Man o man wat een kut job hebben jullie en wat je ook doet je doet het nooit goed.
En verder moeten de Herrn Berkmannen op deze wereld niet zo lopen afgeven op deze beroepsgroep. En maar zeiken, zuigen en jennen tot je ze een keer nodig hebt.
En das nou precies waarom ik geen koddebeier ben, ik had de Herrn Berkmannen op deze wereld in geval van bijstand eerst even met mijn knuppeltje de haartjes gekamd.

@ MnB

Ja ik weet het, een mooi gedicht met vals sentiment.
Maar daar ben ik dan ook dol op, als ik op de duinenrij sta en in de verte een schip het zeegat uitvaart dan springen de tranen in mijn onderbroekje. Heerlijk!!!

op 19 06 2012 at 17:38 schreef Pyt van der Galiën:

@Olav

Ik begrijp wat je bedoelt:P

Het punt is natuurlijk dat belastingontduiking in Griekenland een enorm probleem is (Griekenland kent een ‘schaduweconomie’ ter grootte van 27,5% van het BBP), maar dat dit onmogelijk de oorzaak kan zijn van de problemen in dat land. In Brazilië (met een boomende economie) is dat percentage nog veel hoger en daar is niks aan de hand.

Internationale financiële instellingen hebben een grote bijdrage geleverd aan de problemen in Griekenland. Problemen die na het uitbreken van de crisis nog eens verergerd zijn door een catastrofale bezuinigingspolitiek die van buitenaf werd opgelegd.

Paul Krugman betoogt al jaren dat die bezuinigingspolitiek wel op een sociale en economische ramp uit moet lopen. Tot nu toe komen al zijn voorspellingen uit.

Om op Hassnae’s verhaal terug te komen: het is een gotspe dat dit soort genuanceerde verhalen over Griekenland zelfs in de reguliere media amper naar voren gebracht kan worden. Hebben we het nog niet gehad over domrechtse baggersites als GS waar Grieken en Spanjaarden structureel worden neergezet als subsidieslurpende knoflookvreters. Dat is niet eens dom, dat is kwaadaardig.

op 19 06 2012 at 18:11 schreef Bigpete:

Er ontgaat mij niks Pyt. Wat je met veel woorden probeert te zeggen is dat mensen van wie de werkgever loonbelasting inhoudt geen kans hebben om te frauderen. Daar heb je tot op zekere hoogte best gelijk in. Punt is alleen dat zelf dan er nog geen enkele garantie is dat de ingehouden centjes ook daadwerkelijk in de Griekse schatkist komen. De bedrijven moeten ZELF aangifte doen van die loonbelasting en dat ZELF storten. En wanneer ze dat onjuist en onvolledig doen betalen ze dus te weinig. De controle en inning schieten dramatisch te kort, dus de verleiding is groot. Zeker als het niet zo goed gaat met het bedrijf. Daar kan die werknemer dan verder weinig aan doen, maar toch.
Verder telt Griekenland procentueel veel meer zelfstandige beroepsbeoefenaren en kleine bedrijfjes. Die sjoemelen allemaal.
Mijn beste vriend werkt bij de belastingdienst. Die is in 2001 voor een uitwisselingsproject in Griekenland geweest. De werkwijze van de belastingdienst daar is schokkend inefficiënt, om van corruptie maar te zwijgen. Let wel, zijn conclusie in 2001…

op 19 06 2012 at 18:32 schreef Sasha Berkman:

Bertje, dan had je gewoon een steen voor je kiezen gekregen, en terecht!

op 19 06 2012 at 18:44 schreef Mart:

Malle Pietje bewijst eens te meer dat hij niet leest, maar slechts skimt naar dingen die in zijn kraam te pas komen.

De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat in de link die ik gaf inderdaad netjes wordt opgemerkt dat een jaarlijkse fluctuatie statistisch zinloos is. Helaas voor Malle Pietje wordt er nog een andere statistiek genoemd, ééntje die ik ook geciteerd heb.

Maar in zijn haast om de discussie te ontwijken heeft de zelfbenoemde agent zich weer eens vergaloppeerd.

Ga nu eens een keer in op de argumenten, Malle Pietje, in plaats van naar uitvluchten te zoeken.

Bevestigt Hassnae’s betoog dat je de Griekse situatie niet mag nuanceren zonder dat je standpunt gestromand wordt in ‘kritiekloos geld in de bodemloze put storten’ en sexistisch schelden?

Is het inderdaad een zorgelijke situatie betreffende de vrijheid als de gewapende staatsorganen meer dan in het buitenland afluisteren en geweld plegen tegen de burger?

Wat heb je daar op te zeggen?

op 19 06 2012 at 19:28 schreef GJ. Deuz:

Of Big Pete een zelfbenoemde agent is lijkt mij onzin. Hij geeft commentaar vanuit zijn werkervaring en dat is zijn werkervaring. Ik zou er mijn voordeel mee doen.

op 19 06 2012 at 20:24 schreef Yogurt:

Pyt van der Galiën:

“domrechtse baggersites als GS waar Grieken en Spanjaarden structureel worden neergezet als subsidieslurpende knoflookvreters”

Subsidieslurpers?

http://www.europa-nu.nl/id/vgb8kauhgays/cohesiefonds

*afgevinkt*

Knoflooketers?

http://www.uiennieuws.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=82957

*afgevinkt*

http://www.grieksegids.nl/gerechten/tzatziki.php

*afgevinkt*

Dus Pyt, leg nog eens uit waarom het “niet eens dom, maar kwaadaardig is” om te zeggen dat Spanjaarden en Grieken subsidieslurpende knoflooketers zijn.

op 19 06 2012 at 20:44 schreef Peter:

Yogurt, je bent een minderwaardige mensachtige, een weerzinwekkende racist die zich verschuilt achter een laf pseudoniempje. Types als jij zijn de échte parasieten van deze wereld. Dom en gemakzuchtig kankeren op de rest van de wereld, vanaf de plek waarvoor-ie niets heeft hoeven doen, gratis en voor niks gekregen, walgelijke profiteur.

En nou opgerot.

op 19 06 2012 at 20:55 schreef Olav:

GJ. Deuz: Of Big Pete een zelfbenoemde agent is lijkt mij onzin.

Het zal allemaal wel. Als hier gezegd wordt dat “Bigpete” politieman is dan neem ik dat aan, maar controleren kan ik het nog steeds niet. Hoeft voor mij ook niet, hoor.

GJ. Deuz: Hij geeft commentaar vanuit zijn werkervaring en dat is zijn werkervaring. Ik zou er mijn voordeel mee doen.

Welnee, hebben we niets aan. Hij zit hier vooral vooroordelen die men kan hebben tegen politievolk te bevestigen met zijn reactionaire praatjes. Hier op FN staan soms stukjes van ene Makbouli, die gaan soms ook over haar ervaring als agente, en dáár kan je je voordeel mee doen want die stukjes zijn altijd mooi/leuk/beeldend en getuigen van inzicht en compassie.

op 19 06 2012 at 21:49 schreef MNb:

Grote Piet stelt rechercheur te zijn. Uit mijn ongetwijfeld enorm vertekenende misdaadromans heb ik altijd begrepen dat rechercheurs een zeker vermogen tot logisch denken moeten hebben. Dat mag ik bij Grote Piet maar zelden opmerken, zoals hierboven weer afdoende is aangetoond door Mart en PvdG, zo afdoende dat ik er niets aan toe te voegen heb. Laat ik vandaag positief blijven en veronderstellen dat Grote Piet zijn logische vaardigheden slechts inzet als hij in dienst is. Anders weet ik wel waarom Nederland zo’n laag percentage opgeloste misdrijven heeft.

op 19 06 2012 at 22:05 schreef Thomas E:

“want die stukjes zijn altijd mooi/leuk/beeldend en getuigen van inzicht en compassie.”

Olav, dat is andere taal dan wat je eerder zei:
“Je bent niet fris in je hoofd als je een baan kiest met een uniform, waarbij je verplicht bent om bevelen op te volgen die ertoe kunnen leiden dat mensen op de trein naar Polen gezet worden.”

Je kunt niet constant de deportaties uit WO2 aanvoeren als ‘bewijs’ dat de politie anno nu niet deugt.

op 19 06 2012 at 23:01 schreef Olav:

Thomas, hoezo andere taal? Ik heb al toegegeven dat ik ook wel weet dat er uitzonderingen zijn.

op 19 06 2012 at 23:57 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

“Bertje, dan had je gewoon een steen voor je kiezen gekregen, en terecht!”

Ja inderdaad terecht alleen jammer voor jou had ik de wet aan mijn kant en was je flink de klos geweest.
Snap je nu waarom ik geen smeris ben: ik wil geen mens (of dier) kwaad doen ook al heb ik de wet aan mijn kant. Ik keer toch liever mijn andere wang toe. :-)

op 20 06 2012 at 09:56 schreef Bigpete:

Ik scan inderdaad veel zonder alles te lezen, en ja ik mis weleens iets. Toch staat er in martjes artikel weinig schokkends. Als een echte demagoog vraagt mart waarom er in Nederland meer “burgerslachtoffers” vallen dan in de ons omringende landen. Alsof de politie voor de lol op ongewapende burgers schiet… Er wordt geschoten op (vuur)wapengevaarlijke criminelen. In tegenstelling tot sommige buurlanden waar de politie – kennelijk- alleen mag schieten uit noodweer is het hier de norm om een (vuur)wapengevaarlijke crimineel actief uit te schakelen. Dat is beleid. Dat het in andere landen anders gaat is hun goed recht. Mochten er nog steeds figuren zijn die denken dat je iemand kunt uitschakelen door hem in een arm of been te schieten dan hebben die teveel films gekeken. Iemand die compleet opgefokt is en staat te schieten of je aanvliegt met een mes voelt die kogel door zijn arm of been niet eens, laat staan dat hij meteen ophoudt met zijn aanval. Als het je al lukt om een bewegend persoon in de arm te schieten. Daarom is die hele knieschotdiscussie van Wilders pure flauwekul, bedacht door iemand (Wilders) die nog nooit een wapen van dichtbij heeft gezien. Wordt vervolgt.

op 20 06 2012 at 10:11 schreef Pyt van der Galiën:

Toch nog even Yogurt antwoorden, ondanks zijn ban.

Grieken en Spanjaarden zijn geen profiteurs. Ze werken in veel opzichten aanmerkelijk harder dan Nederlanders, zij het vaak tamelijk inefficiënt. De sociale voorzieningen in die landen hálen het niet bij de sociale voorzieningen in Nederland, Duitsland of Noorwegen en ze gaan óók niet al op 55-jarige leeftijd met pensioen. In feite werken er meer Grieken tussen 55 en 60 dan Nederlanders.

Iemand als Matthijs van Beukel (Johnny Quid) is intelligent genoeg om beter te weten. Sterker: hij wéét beter. Wanneer je ondanks die wetenschap tóch de Grieken als parasieten wegzet – alleen om je oliedomme achterban te plezieren – ben je niet dom, maar wél kwaadaardig.

op 20 06 2012 at 11:07 schreef Sasha Berkman:

Nou Bertje, hardstikke bedankt voor dit inkijkje in jouw diepste ziel.

op 20 06 2012 at 11:12 schreef Bigpete:

Reactieruimte was weer eens op.
Afluisteren. Waarom dat zo vaak gebeurt weet ik niet. Er is een stroming die denkt daarmee goed bewijs te verzamelen, de praktijk is anders. Taps lopen vaak maanden, er wordt nauwelijks live meegeluisterd. Het afluisteren en uitwerken van taps duurt lang en kost veel capaciteit, bij taps in vreemde talen nog langer. Capaciteit/budget wordt nmm verkeerd ingezet. Wat wil je nog meer horen?

op 20 06 2012 at 12:08 schreef Mart:

@Bigpete:

Leuk hoor, dat je ff laat zien dat je verstand hebt van wapenporno, maar je ontwijkt de vraag dus: waarom is de Nederlandse politie zoveel gewelddadiger dan die in de omringende landen?

Net als met afluisteren, het gaat mij niet waarom het zo vaak gebeurt. Het gaat mij er om of je het er mee eens of oneens bent dat het in de context van Hassnae’s stuk bevestigd dat vrijheid inderdaad grotendeels illusoir blijkt te zijn.

En dat doe je dus altijd. Vind je het een wonder dat je al bij voorbaat negatieve reacties krijgt?

op 20 06 2012 at 13:30 schreef Bigpete:

Wat geeft je het idee dat ik dat allemaal zou weten mart? Ik ben één heel klein radertje in een korps van zo’n 55.000 mensen. Ik heb geen onderzoek gedaan of en zo ja waarom wij gewelddadiger zouden zijn dan andere landen. Dus wat wil je nu van me? Je gelooft überhaupt niet eens dat ik bij de politie werk…
Ik vraag jou toch ook niet waarom alle grote ict projecten altijd tig keer duurder uitpakken, langer duren om uit te rollen en slecht werken…

En als je een beetje begrijpend kunt lezen (je verwijt mij altijd dat niet te doen) dan weet je hoe ik over afluisteren denk. Meestal onzinnig en verspilling van mensen en middelen.

PS wapenporno? Waar slaat dat nou weer op?

op 20 06 2012 at 14:37 schreef babs:

Bigpete, Mart,
Wat ook nog kan is dat Nldse agenten gewoon slechter schieten dan buitenlandse collega’s. Nederlandse politie krijgt minder schietles volgens mij (laat me op dit punt graag verbeteren, heb het maar van horen zeggen).

Pyt,
Grieken en Spanjaarden zijn geen profiteurs. Ze werken in veel opzichten aanmerkelijk harder dan Nederlanders
Maar knoflook eten ze wel degelijk in Spanje en Griekenland!! Ja, daar sta je dan met de bek vol tanden. Knoflook eten ze en je doet er niks aan.

op 20 06 2012 at 16:35 schreef Mart:

BigPete:

Als je het niet weet, dan moet je je mond houden. Als er gesteld wordt, met cijfers in de hand, dat het Nederlandse politie-optreden behoorlijke inbreuken maakt op de vrijheid van de burger, en jij hebt daar niks substantieels tegen in te brengen, dan moet je niet mekkeren als je bijdragen ontleed worden als ontwijken van de vraag.

@babs:

Om gemachtigd te zijn vuurwapens te gebruiken moeten agenten officieel periodiek getoetst worden. Een kwart van de agenten die in het veld zijn wapen gebruikt heeft deze toetsing niet in de gestelde termijn ondergaan (en had dus niet eens gewapend het veld in gemoten).

Voor zover ik weet is dit inderdaad slechter dan buiten Nederland maar niet heel veel.

Zorgwekkender is dat ander geweldsgebruik niet geregistreerd wordt, hoewel dat eigenlijk wel verplicht is. Dat voorval in Rotterdam had dus gewoon in de doofpot gestopt kunnen worden als er niet een wakker iemand met een camera bij had gestaan.

De Nederlandse politie treedt autoritair onderdrukkend op. Zoveel is gewoon niet te ontkennen.

op 20 06 2012 at 17:35 schreef Sasha Berkman:

mart: De individuele politieagenten worden ook nooit strafrechtelijk vervolgt en hun pers-woordvoerders zijn beroepsleugenaars.

http://www.stortplaats.org/slachtoffer-politiegeweld-niet-agressief

op 20 06 2012 at 20:23 schreef Mart:

@Sasha

De Rijksrecherche doet redelijk vaak onderzoek. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de onderzoekers zelf hun ‘collega’s’ de hand boven het houden.

Echter, de officiele leiding van een Rijksrechercheonderzoek is in handen van de Officier van Justitie van hetzelfde parket waar de agenten onder vallen. Dr. Jaap Timmer van de VU heeft er al op gewezen dat dat een merkwaardige belangenverstrengeling oplevert.

Dus hoewel er misschien geen reden is om individuele agenten meteen van geweldsmisbruik te verdenken is er wel degelijk een goede grond om aan te nemen dat er institutioneel iets grondig mis zit, gegeven de vele incidenten die voor de agenten die de fout ingaan met een sisser aflopen.

Puntje bij paaltje is dat natuurlijk hetzelfde: als er geen vertrouwen is in het instituut politie, dan lijdt het vertrouwen in individuele agenten daar ook onder.

op 21 06 2012 at 01:51 schreef MNb:

Verdomd, als Grote Piet over zijn werk schrijft is hij inderdaad feitelijk, nuchter en logisch.
Merkwaardig figuur.
Ik heb het oprechte vermoeden dat Grote Piet in navolging van zijn collega Makbouli eveneens goede stukjes zou kunnen schrijven over zijn werk.

op 21 06 2012 at 09:29 schreef Bigpete:

Ik mis het schrijftalent van Makbouli, Mnb. Anekdotes genoeg natuurlijk,( en dan vnl uit mijn tijd bij de gewone uniformdienst) maar ik weet niet of ik ze net zo beeldend en boeiend zou kunnen beschrijven. Ik heb er wel vaak over gedacht. Misschien komt het er ooit nog van.

PS nog problemen gehad met noodweer?

op 21 06 2012 at 10:30 schreef Ralph van der Geest:

Goed stuk Hassnae.
Met partijen als de VVD en het CDA die met fascisten samenwerken, armoede en haat verspreiden, geweld verheerlijken, met een politieapparaat dat bezig is totaal te ontsporen, met een bevolking die vrijwel in zijn geheel onder het vergrootglas van de overheid is gelegd, met haatsites en internetknokploegen als GeenStijl en AmsterdamPost.nl alsook racistische hufteromroepen als POWNed en…met een volk dat dit voor een heel groot deel wel prima vindt of…nog erger: die dat worst is…is vrijheid al lang een illusie.
Ik denk dat menigeen die destijds voor de vrijheid van Nederland het leven liet, zich om zou draaien in het graf als het weet had van hoe Nederland er thans voor staat.
Maar gelukkig zijn er nog mensen – en jij bent er zeker één van – die niet meelopen in de dictatuur van de domme kudde en dat biedt dan weer hoop.

op 21 06 2012 at 12:09 schreef MNb:

Als je vraag aan mij gericht is begrijp ik hem niet, Grote Piet. Ik heb nog nooit van mijn leven in de nare situatie verkeerd noodweer te moeten gebruiken.

op 21 06 2012 at 12:52 schreef Bigpete:

Er staat hier in de krant dat er in Suriname vannacht een gigantisch noodweer is geweest. Dus niet noodweer in de zin van geweld.
Delen van Suriname zijn getroffen door rukwinden, hevige regenval en, aan zee, metershoge golven. Een deel van het dak van het Sint Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo is weggewaaid, evenals veel daken van woningen.

Een deel van het oosten van Suriname heeft geen elektriciteit. In diverse delen van het land is schade gemeld door weggewaaide daken, ontwortelde bomen en vernielde elektriciteitsmasten. Politie, brandweer en militairen bieden hulp.

op 21 06 2012 at 23:12 schreef MNb:

Ah, dat had ik even niet door. Ik woon in het oosten van Suriname (even Moengo op de kaart opzoeken). Gistermiddag heeft het inderdaad een kwartiertje hard gewaaid en flink geregend. Voor wat het eerste betreft: het waait hier nooit zo hard als in Nederland in november, dus stel je er niet teveel van voor. Hard regenen doet het wel vaker, ook geen big deal. Kortom, ik heb geen last gehad – zelfs geen stroomuitval. Ook de benedenverdieping stond niet onder water, zoals met Pinksteren.
Maar het bericht is correct. Het dak van het St. Vincentius Ziekenhuis is eraf. Nou bestaan daken in Suriname onveranderlijk uit vastgespijkerde golfplaten, dus zo’n probleem is dat niet. Die spijkers roesten door, vandaar. In Groot-Paramaribo zijn 17 huizen platgegaan. Naar, maar niet veel op een kwart miljoen mensen.
Galibi, een indianendorp in het uiterste noordoosten, heeft zwaar geleden, met voorbijvliegende palmbomen en zo. Dat is inderdaad uniek en ernstig. Een paar uur ervoor zagen de kinderen in hun schoolboot op de Marowijnerivier iets dat als een zeemeermin op hen afkwam en als een draak weer verdween, aldus De Ware Tijd. Waarom maak ik zoiets nou nooit mee?

op 21 06 2012 at 23:26 schreef De gemiddelde geenstijl-henk:

Weet je wie trouwens wie wel enorm voor onze vrijheid op komt?! die vent van geenstijl, das me een slimme gozer. So! En dan euh van islamswaffelen enzo, en iedereen de kanker toe wensen, nou das toch reuze controversieel man, en niemand durft dat he? Behalve als je neus goed dicht geplamuurd zit.
En die Theo Maassen das toch eigenlijk maar een enorme luie domme figuur dat hij zomaar zegt tegen Prem dat je mensen niet dood moet slaan als ze inbreken, ik bedoel maar.
Neem dan Bert Brussen, die denkt dan even goed over zo’n stelling na. En die komt tot dan tot de conclusie: ja, ja mensen die mag je best doodslaan als ze inbreken.
En het is natuurlijk heel voor de hand liggend om te zeggen dat Breivik gewoon een gestoorde neonazi is, maar die Theodor Holman die heeft er kijk op. Met z’n scherpe rechtse pen, maar daar kunnen die linkse NSB-ers niet tegen.

op 18 01 2013 at 19:01 schreef Dawud Pirzad:

Suuuuuuuuuper goed verhaal.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS